Moj sin prima Actrapid i Insulatard koje si verovatno i ti primao ranije i mi smo Insulatard podelili na dva dela i to ne onako kako bi to doktori preporučili, na jutarnju i večernju dozu, već onako kako smo utvrdili da njemu odgovara, jedna doza je u 16h a druga u 24h. Glikemije su mu sjajne, a doktorka se u početku bunila ali sada više nema šta da kaže.Insulinski analozi su "malo poboljšani" humani insulini. Novorapid je poboljšan Actrapid, a Lantus ili Levemir je mnooogo poboljšan Insulatard.
Novorapid startuje brže i traje kraće od Actrapida i super je za tu našu intenziviranu terapiju, a ima podelu pena na 1 jedinicu (tako da možeš dati i 1, 3, 5... jedinica).
Lantus i Levemir su dugodelujući insulini i imaju "ravno" dejstvo, znači nema perioda kada oni deluju brže i stoga se zovu "bazalni" insulini, da bi ti održali dobre šećere između obroka i tokom noći. Dejstvo je 18-20 sati, zavisi kako kod koga. Na papiru bi trebalo da se daju jednom dnevno (jer se rekamiraju kao 24-časovni insulini), ali mnogi ljudi ih dele na dve doze jer su primetili da im više odgovara.
Moraš malo sam da isprobavaš i da nađeš najbolji recept za sebe (postoje neka opšta pravila ali je svako individua za sebe), a ne da se slepo pridržavaš onoga što doktor kaže (nemoj pogrešno da shvatiš da treba da odbaciš savete lekara ili nešto tako

I naravno, moraš da brojiš ugljhene hidrate, to je suština svega...
Koliko god to zvučalo komplikovano brzo se uđe u fazon i onda ti jedan pogled na tanjir odmah kaže koliko tu ima UH, koliko je to šećernih jedinica i koliko treba da uzmeš insulina.
Ovde imaš sve o tome!
http://www.diabeta.net/index.php?Itemid ... &task=view