prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Filos »

Ovo su diabetine reči sa posta "Nov sam u svemu ovome" pa ga malo pregledaj!
Insulinski analozi su "malo poboljšani" humani insulini. Novorapid je poboljšan Actrapid, a Lantus ili Levemir je mnooogo poboljšan Insulatard.
Novorapid startuje brže i traje kraće od Actrapida i super je za tu našu intenziviranu terapiju, a ima podelu pena na 1 jedinicu (tako da možeš dati i 1, 3, 5... jedinica).
Lantus i Levemir su dugodelujući insulini i imaju "ravno" dejstvo, znači nema perioda kada oni deluju brže i stoga se zovu "bazalni" insulini, da bi ti održali dobre šećere između obroka i tokom noći. Dejstvo je 18-20 sati, zavisi kako kod koga. Na papiru bi trebalo da se daju jednom dnevno (jer se rekamiraju kao 24-časovni insulini), ali mnogi ljudi ih dele na dve doze jer su primetili da im više odgovara.
Moj sin prima Actrapid i Insulatard koje si verovatno i ti primao ranije i mi smo Insulatard podelili na dva dela i to ne onako kako bi to doktori preporučili, na jutarnju i večernju dozu, već onako kako smo utvrdili da njemu odgovara, jedna doza je u 16h a druga u 24h. Glikemije su mu sjajne, a doktorka se u početku bunila ali sada više nema šta da kaže.

Moraš malo sam da isprobavaš i da nađeš najbolji recept za sebe (postoje neka opšta pravila ali je svako individua za sebe), a ne da se slepo pridržavaš onoga što doktor kaže (nemoj pogrešno da shvatiš da treba da odbaciš savete lekara ili nešto tako :roll: ).

I naravno, moraš da brojiš ugljhene hidrate, to je suština svega...

Koliko god to zvučalo komplikovano brzo se uđe u fazon i onda ti jedan pogled na tanjir odmah kaže koliko tu ima UH, koliko je to šećernih jedinica i koliko treba da uzmeš insulina.
Ovde imaš sve o tome!

http://www.diabeta.net/index.php?Itemid ... &task=view
gogi100
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 4:12 pm

Post od gogi100 »

da li je neko probao software Accu-Chek CAMIT Pro Software koji se koristi uz aparate accu-chek? Da li vredi uzimati ga?
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

evo mog profila
naste 2.1
posle dorucka 8.5
pre rucka 7.9
posle rucka 9.9
pre vecere 6.4
posle vecere 4.2 ovde sam uzeo malu uzinu jednu krisku hleba sa margarinom
u toku noci 4.4

da li je ovako uredu?
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Evo ovako treba da izgleda priraštaj i opadanje šećera posle obroka

15 minuta posle jela 0.8 do 1.5 mmol-a više od vrednosti pre obroka
30 minuta posle jela 2 do 4 mmol-a više od vrednosti pre obroka
45 minuta posle jela 1.3 do 3.5 mmol-a više od vrednosti pre obroka
50 minuta posle jela 1.2 do 3 mmol-a više od vrednosti pre obroka
60 minuta posle jela 1 do 2 mmol-a više od vrednosti pre obroka
120 minuta posle jela 0.4 do 1 mmol-a više od vrednosti pre obroka

Tako kažu knjige!

E sad... puno zavisi od toga šta si jeo tj. koji je glikemijski indeks hrane koju si konzumirao. U zavisnosti od toga šećer raste brže (viši glikemijski indeks) ili sporije (niži glikemijski indeks) pa onda insulin koji si uzeo to bolje ili lošije isprati. Ukoliko je glik. indeks viši imaš veći skok šećera ali i brži i veći pad pa onda ponekad može da ti se javi i hipo. Ukoliko je indeks niži šećer raste sporije i do manjih vrednosti ali sporije i opada, tj. maksimum mu je kasnije ali je i niži.

Ova tvoja merenja ne govore mnogo jer se ne zna šta znači "posle" jela. To obično podrazumeva 1.5 sat posle jela ali ne znam šta je to kod tebe. Ako si merio šećer pola sata posle ručka onda je to odgovarajuća vrednost ali ako si merio 1.5 sat posle onda je previsoko. Osim toga, ne znam kako ustaneš ujutro sa šećerom 2.

Koliko vidim noću nemaš hipoglikemije (što je česta pojava i to posebno u 4 ujutro kada organizam radi punom parom i troši velike količine šećera) ali ih imaš ujutro, za šta ja nemam objašnjenje... možda zavisi od toga kada uzimaš dugodelujući insulin... nisam sigurna jer se insulatard, koji prima moj sin, ponaša potpuno drugačije od Levemira, tj. on ima priraštaj u delovanju, maksimalno dejstvo i period opadajućeg delovanja, a Levemir bi trebao da deluje ravnomerno.

U svakom slučaju mislim da dugodelujući insulin "nosi" ceo dan, a brzodelujući samo "smažu" obrok... između obroka, a kod tebe taj deo ne izgleda sjajno, bitan je Levemir. Zato se posavetuj sa lekarom ili probaj nešto na tu temu. Ono što znam je da ukoliko dugodelujući insulin nije dobro izdoziran brzodelujućim ne možeš nikako stvar da središ do kraja.

Ovo su sve opšte stvari i ono što ja znam iz iskustva sa svojim sinom. Nadam se da će ti još neko dati objašnjenje, posebno neko ko koristi tvoje vrste insulina.

Pozdrav!
Poslednja izmena od Filos u Čet Jul 03, 2008 8:29 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

:)

Poslala sam dva puta!
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

merenje posle obroka se odnosi na period 2 sata posle obroka. kod mene se javlja problem tezine. gubim na tezini. danas sam radio HBA1c i iznosi 9.6. u odnosu na prosli put bio je 11.1, pao je. da li ovo znaci da je dobra tendencija u mojoj regulaciji secera. ili je ovo samo prolazna pojava. sto je tice jutarnjih glikemija izgleda da levemir sa ovom dozom spusti secer na ove vrednosti,ali ja nocu mirno spavam,nemam hipoglikemija. levemir uzimam u 22h
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Tendencija ti je dobra ali to je, svejedno, jako visok HBA1C. Trebalo bi da ga spustiš ispod 7.5% a naravno i niže ako možeš. Super bi bilo ispod 6.5%.
Moraš da naučiš da brojiš ugljene hidrate i da doziraš insulin prema unosu UH za svaki obrok posebno. Ne može to lekar da ti odredi jer on nema pojma šta ti pojedeš za ručak, a šta za doručak.
Osim toga, ako si danas za ručak pojeo tanjir supe, šniclu, 200g pire krompira, 100 g boranije, 150g mešane salate, 2 breskve od po 100g i 100g sladoleda (to je jedan obilan ručak za odraslog mladog muškarca) uneo si oko 85g ugljenih hidrata i to pokriva jedna količina insulina. Ako sutradan samo umesto krompira i boranije staviš brokoli i tikvice, a sve ostalo je isto, uneo si oko 55g UH, što je oko 35% manje pa ne možeš uzeti istu dozu insulina.
Niko ne može u tome da ti kaže tačno šta je tvoja doza. Moraš da naučiš sam, a veruj mi nije uopšte teško. Jer, ne jedeš ti 200 vrsta namirnica i jela, već 20-tak ili 30 a to se jako lako nauči i vrlo brzo sve preračunaš u tanjiru očas posla. Osim toga, imaš i "SMS nutri", a na diabeta.net imaš podatke o namirnicama, kao i na nekim drugim sajtovima kao što je www.diabetes.org.yu/ishrana.htm.
S obzirom da radiš statičan posao bilo bi dobro da se malo rekreiraš, ali to i sam znaš.

Opet ponavljam, nadam se da će ti odgovoriti neko ko koristi tvoje insuline.

Pozdrav!
panicstef
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 09, 2010 2:36 pm

Re: prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Post od panicstef »

KAKVA JE RAZLIKA IZMEDJU LEVEMIRA I INSULATARDA U STVARI KOJI JE BOLJI???
:)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Re: prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Post od Diabeta »

Ovde ćeš videti listu svih insulna i njihovo dejstvo
http://www.diabeta.net/index.php?option ... &Itemid=38

Insulatard je humani insulin koji ima "pikove" u svom dejstvu, odnosno periode kada deluje jače ili slabije, dok kod Levemira to nije slučaj, on je "ravan" insulinski analog.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori