prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

tijana_a_a_a
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 24, 2007 10:25 am

Post od tijana_a_a_a »

Probacu.. a da li mogu ja ujutru oko 7h normalno da dam insulin i posle toga uvece oko 9-10?Da ne dajem slucajno insulin preko insulina, ne znam kako deluje levemir, hoce li mi nesto biti ako tako dam???
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ne znam to za duple doze, levemir je napravljen da moze da bude 24 sata, tako da nebi trebalo da igra neku ulogu ako ga dijelis u dvije.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mmila »

Danas mi je sestra iz disp. za diabetes javila da je razgovarala sa distributerom za NovoRapid i Levemir i rekao joj je da:
- se iglica treba/mora menjati pre svakog koriscenja jer brzo/cesto dodje do zacepljenja u iglici, pa se tako ne uzme zeljena doza (a od pacijentima se to eksplicitno ne trazi jer svi - i oni znaju da se nema para za tolike igle i ostalo..).
- se pen koji je u upotrebi NE SME vracati u frizider (naravno to ne vazi za onaj u rezervi), jer tako navodno dolazi do nekakve kristalizacije (valjda), pa se menja struktura insulina odnosno njegova koncetracija, a samim tim i dejstvo... Znala sam da se pen u upotrebi ne mora drzati u frizideru, ali nisam znala da ne sme.. Za ovo drugo - ne znam da li se odnosi i na ostale insuline.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Bilo bi idealno da se svaki put stavlja nova iglica za bilo koji insulin. Ali, kako nam daju samo 30 mesečno, jako je teško ispoštovati ta pravila. Za Levemir mora da se menja, jer u protivnom se ili iglica začepi, ili pen počne da curi, pa se napuni čitav zapušač.
Inače, pen koji trošiš ne ide u frižider nikada i to važi za sve insuline.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Vazi li to u vezi iglica i za Lantus?
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne. Levemir je drugačijeg viskoziteta, pa hoće da zapuši i/ili iscuri.
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Da li neko zna koliko novorapid moze da stoji van frizidera. Povremeno pen sa njim ne potrosimo za2,5 do 3 meseca. Posto je pravilo da naceti pen stoji na sobnoj t mi smo ga posle upotre be vracali u frizider da bi ga sacuvali. Za levemir je sve jasno ali kod rapida smo i dalje u dilemi da li ispravno postupamo. Gde je Zemunac procitao za penove :lol:
Pozdrav svima!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pen na sobnoj temeraturi može bez posledica da stoji mesec dana. Mislim da je ispravno što ga vraćate, samo ga izvadite malo ranije pre davanja, pošto ubrizgavanje hladnog insulina boli. To je moje mišljenje, a možemo da pitamo i proizođača.
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Post od Zemunac »

ksenija.p napisao:Da li neko zna koliko novorapid moze da stoji van frizidera. Povremeno pen sa njim ne potrosimo za2,5 do 3 meseca. Posto je pravilo da naceti pen stoji na sobnoj t mi smo ga posle upotre be vracali u frizider da bi ga sacuvali. Za levemir je sve jasno ali kod rapida smo i dalje u dilemi da li ispravno postupamo. Gde je Zemunac procitao za penove :lol:
Pozdrav svima!
Večernje novosti, sreda 10.okt. preko neta. Rubrika društvo.

lep pozdrav
dr.Vesa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 10, 2006 4:26 pm

Post od dr.Vesa »

Ako neko od endokrinologa cita ovo voleo bih da mi odgovori.
Zanima me takodje da li je neko na terapiji ovim analozima insulina i kakva su mu iskustva.Kome da se obratim od endokrinologa ko ce uspesno da mi sprovede ovu terapiju,jer sam vec bio kod jedne doktorke koja je cak i asistent na fakultetu,ali nakon uvodjenja glikemije koje su prethodno bile odlicno regulisane(HbA1c-6,1) nisu padale ispod 15 mmol/L!!!
Kada sam joj to rekao ona je delovala prilicno nezainteresovano i sticem utisak da je takva i prema drugim pacijentima.Nebitno...
Razumem da je nekad potrebno da se organizam mozda i navikne na novi insulin ali ja sam ta 2-3 dana,posle kojih sam se vratio na prethodnu terapiju,bio prakticno kao da ne primam insulin.
Rekla je da samo zamenim Actrapid sa Novorapidom,a Insulatard sa Levemirom,a da doze budu iste kao kod ova dva koja sam uzimao kada sam i dosao kod nje.Dakle Novorapid za dorucak,rucak i veceru,a Levemir za uzinu u 22 h.
Da li znate kome da se obratim jer bez obzira na lose iskustvo smatram da je ovo dobra terapija i da ce mi ako bude dobro sprovedena pomoci puno jer je naprednija u odnosu na ovu koju primam...
Hvala!
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Dobro dosao! Ovde ima puno ljudi na toj terapiji, nadam se da ce ti i ono preneti svoja iskustva. Ja sam isto presla sa Actrapid/Insulatard na Rapid/Levemir pre mesec dana. Isto sam pre toga bila dobro regulisana, ali sam zbog cestih hipoglikemija presla na ovu. Moje iskustvo je ok. Sad, s'obzirom na to da su mi i sa starom terapijom seceri bili dobri, radikalnog poboljsanja nema ali nije da ga nema uopste. Razlika je sto je sada postprandijalno ipak bolje - ono sto mi je Actrapid uradio za 4-5h, Rapid odradi za 2-3h. Takodje, KONACNO vise nemam nocnih hipoglikemija - koje je Insulatard pravio zbog jaceg dejstva u 3-4 pred zoru. Velika je prednost i to sto vise nema cekanja da se jede posle uzetog insulina, a mozes ga cak uzeti i posle obroka - sto znaci da sada doza insulina zavisi od hrane, a ne obrnuto.. Meni su doze ostale slicne, samo sam Levemir povecala (u odnosu na dozu Insulatarda) jer se sada ne bojim toliko nocnih hipo. Ali to je individualno, moras sam da vidis koliko ti treba. Znam da su neki smanjili doze, a neki povecali.. Sigurno je da organizmu treba malo vremena da se on i novi insulini "upoznaju". Kod mene je proslo prilicno mirno, - izuzev 3 ekscesa 10 dana nakon prevodjenja: seceri su sve vreme bili ok, da bi ne objasnjivo skakali oko ponoci (ne vezano za hranu, stres, bilo sta) - dodam Rapida, spustim ih na normalu, i tako 3 puta, i vise se nije ponavljalo. Naravno, raspored davanja ostaje isti - pred obroke i u 22h. Zasto si tako brzo odustao? Mada, ima nesto pametno i u onome "zasto menjati nesto sto je dobro".. E ja bas oduzila, imam nesanicu pa se bacila na tipkaranje...
Zelim ti da doneses dobru odluku, Pozz :P
dr.Vesa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 10, 2006 4:26 pm

Post od dr.Vesa »

mmila napisao:Dobro dosao! Ovde ima puno ljudi na toj terapiji, nadam se da ce ti i ono preneti svoja iskustva. Ja sam isto presla sa Actrapid/Insulatard na Rapid/Levemir pre mesec dana. Isto sam pre toga bila dobro regulisana, ali sam zbog cestih hipoglikemija presla na ovu. Moje iskustvo je ok. Sad, s'obzirom na to da su mi i sa starom terapijom seceri bili dobri, radikalnog poboljsanja nema ali nije da ga nema uopste. Razlika je sto je sada postprandijalno ipak bolje - ono sto mi je Actrapid uradio za 4-5h, Rapid odradi za 2-3h. Takodje, KONACNO vise nemam nocnih hipoglikemija - koje je Insulatard pravio zbog jaceg dejstva u 3-4 pred zoru. Velika je prednost i to sto vise nema cekanja da se jede posle uzetog insulina, a mozes ga cak uzeti i posle obroka - sto znaci da sada doza insulina zavisi od hrane, a ne obrnuto.. Meni su doze ostale slicne, samo sam Levemir povecala (u odnosu na dozu Insulatarda) jer se sada ne bojim toliko nocnih hipo. Ali to je individualno, moras sam da vidis koliko ti treba. Znam da su neki smanjili doze, a neki povecali.. Sigurno je da organizmu treba malo vremena da se on i novi insulini "upoznaju". Kod mene je proslo prilicno mirno, - izuzev 3 ekscesa 10 dana nakon prevodjenja: seceri su sve vreme bili ok, da bi ne objasnjivo skakali oko ponoci (ne vezano za hranu, stres, bilo sta) - dodam Rapida, spustim ih na normalu, i tako 3 puta, i vise se nije ponavljalo. Naravno, raspored davanja ostaje isti - pred obroke i u 22h. Zasto si tako brzo odustao? Mada, ima nesto pametno i u onome "zasto menjati nesto sto je dobro".. E ja bas oduzila, imam nesanicu pa se bacila na tipkaranje...
Zelim ti da doneses dobru odluku, Pozz :P
Odustao sam zato sto mi 3 dana secer nije padao ispod 15 mmol/L i zato sam poceo lose da se osecam,hocu reci poceo sam da gubim mnogo tecnosti zbog poliurije(obilno mokrenje).
Kao sto rekoh ja zelim da predjem na Novorapid i Levemir jer sam siguran da ce to biti veliki napredak u mojoj terapiji(pumpu ne zelim),ali naravno uz pomoc nekog lekara koji se bavi ovom terapijom,ne mora da bude strucnjak vec pre svega da je zainteresovan i da hoce da mi pomogne.
Bio bih zahvalan ako bi mi poslali ime lekara koji Vas je preveo na ovu terapiju na moj e-mail: [email protected].
Pa da se i ja prevedem na doticnu terapiju i pre svega da uspostavim kontakt sa nekim normalnim endokrinologom/internistom jer je to kljuc uspeha za dugotrajnu dobru glikoregulaciju!
lily76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 11:52 am

Post od lily76 »

Pozdrav svima,
dijabetičarka sam od 7.godine.Poslednja 3 meseca sam na Novorapidu i Levemiru.Na početku kad bih upala u hipoglikemiju nisam mogla satima da dodjem sebi,kao pretučena,čak sam i psihički osećala neku nepodnošljivu prazninu,užas.Sve je bilo prenaglašeno u odnosu na ranije hipoglikemije(imam 24 godine dijabetičkog staža,znam o čemu pričam).Mislila sam da se odmah vratim na Actrapid i Insulatard ali sam se strpila još neko vreme.Sad se organizam navikao,jutarnje vrednosti šećera su mnogo bolje,inače se nisam mogla izboriti;ili noću hipo oko 3h ili ujutro ŠUK 12-16.Mogu sve u svemu da kažem da sam zadovoljna.
Nauči gledati sitnice da bi mogao živeti večno.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Kod analoga jeste sve "prenaglašeno" kako kažeš, jače su i brže hipoglikemije. Zato su i napravili da je doziranje moguće na 1 jedinicu. Treba vremena da čovek potpuno uđe u štos, nadam se da si sada već doktorirala sve moguće situacije :D
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Diabeta napisao:Bilo bi idealno da se svaki put stavlja nova iglica za bilo koji insulin. Ali, kako nam daju samo 30 mesečno, jako je teško ispoštovati ta pravila. Za Levemir mora da se menja, jer u protivnom se ili iglica začepi, ili pen počne da curi, pa se napuni čitav zapušač.
Meni se ovo desilo - sinoc sam uredno promenila iglu na Levemiru, uzela insulin i odlozila pen.. Jutros slucajno primetim da je mokar, otvorim poklopac i vidim da je iscurilo dosta. Ne kontam odakle curi.. Sta sada da radim? Ja dobijam jedan pen mesecno, i sta sada, da kupim drugi?
Odgovori