prelazak sa humanih insulina na novorapid i levemir

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

Evo mojih iskustava sa Novorapidom i Levemirom (dugo ih vec koristim) :wink:

Uvece kada primim Levemir definitivno moram da uzinam i nije prica o tome da mi treba vreme da se priviknem obzirom da vise od godinu dana sam na toj terapiji.Doze su mi se smanjivale sve do toga da sad uvece dajem 10-11 IJ.Medjutim...kako taj br jedinica NE MOZE da deluje 24h,pa ni 20h uvece mi se cesto desavalo da nakon vecere imam jako visoke glikemije jer ostanem ne pokrivena.
U razgovoru sa dr predlozila mi je da pokusam da dajem Levemir i ujutru sto sam i pocela da radim.Mozda ce to svima sada da deluje cudno,ali ja svako jutro primim 6IJ Levemira i osecam se odlicno.
Zasto ujutru,a ne 6 jedinica vise uvece?Zato sto kada bih uvece dala 16-17 IJ ja bih svake veceri imala jake hipoglikemije,a ja to ne zelim jer sa jednom nocnom hipo ne funkcionisem ceo naredni dana normalno.
Oko Novorapida nemam nikakvih primedbi...najcesce neuzinam posle njega,brzo mi regulise secer i mogu da kazem da sam vrlo zadovoljna. :D
Slika
tanjabg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 27, 2007 10:52 pm

Post od tanjabg »

hvala na informaciji. Ako jos neko zna nesto o tome a deca su u pitanju svako iskustvo znaci. Hvala. :wink:
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Evo šta kaže dr Tanja Milenković, endokrinolog pedijatar iz Instituta za majku i dete:

"Pošto se kod dece najčešće javlja dijabetes tipa 1 oni od prvog dana od pojave bolesti koriste insulinsku terapiju. Kada je o terapiji reč u mogućnosti smo da deci preporučimo najsavremenije insuline koji se koriste u celom svetu. Dugodelujući insulinski analozi, poput glargina (čitaj: Lantus, prim. Diabeta), primenjuju se kod adolescenata koji su na intenzivnom insulinskom režimu u kombinaciji sa brzodelujućim analogom (čitaj: Novorapid, prim. Diabeta). Ova terapija je posebno značajna za decu koja imaju noćne hipoglikemije (pad šećera u krvi). Dugodelujuće analoge ponekad primenjujemo i kod mlađe dece, onda kada su ponavljane i nepredvidive teške hipoglikemije najveći problem. Uz ovakav vid terapije deca imaju dobar kvalitet života i mogu nesmetano da se druže i uživaju u svim blagodetima koje detinjstvo nosi sa sobom".
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
gogi100
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 4:12 pm

Post od gogi100 »

javljam se ponovo posle duzeg vremena koriscenja ovih novih insulina novorapida/levemira. opet imam problema poceo sam da gubim na tezini, a moj HbA1c na zadnjem merenju je bio los 11. secer nije regulisan. moze li mi ko dati kakva uputstva. doze novorapida su 12-14-10, a levemira 22ij. za kratko vreme 2-3 meseca sam smrsao 5kg
hvala
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne znam šta je konkretno tvoj problem, osim što očigledno kontrola nije u redu. Da li si čitao druge postove u poslednje vreme, pričali smo mnogo o načinu doziranja, kontroli i sl....? Ovo su suviše šture informacije da bi ti bilo ko od nas dao konkretan savet. Kakvi su ti šećeri, kada, zašto, kako živiš, šta radiš, jedeš..... gomila toga utiče na glikemiju, to znaš i sam. Da li uvek daješ tu istu zacrtanu dozu... Imala bih gomilu pitanja...
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

Bio sam na kontroli u savetovalistu i lekar mi je korigovao doze 16-20-12 novorapid i 24 levemir. radim kancelarijski posao vezan za racunar tako da nemam neku preteranu fizicku aktivnost. seceri mi variraju od 3.8 ujutro naste do 17-18 pred rucak.ovde sam primetio da pravim gresku i to pokusavam da korigujem. ujutro, oko pola sedam ja doruckujem i primim insulin . medjutim do 3h popodne kad dodjem kuci mene iskida zeludac od gladi, pa sam stalno uzinao kad sam na pauzi oko 09:30h. medjutim zbog toga mi ide secer gore pre rucka. na preporuku mog lekara sada doruckujem oko pola deset i primim insulin. videcu narednih dana da se ponasa glikemija pred rucak. mozete li mi dati savet sto se tice ishrane sta jesti najvise da bih se ugojio. lekar mi je prepisao i vitamine "oligovit" 2*1 pored ove insulinske terapije. sutra cu raditi profil pa cu videti kako se krece secer posle obroka. hvala
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Princip intenzivirane terapije je da se bocneš kad god jedeš, makar to bila i jedna jedinica. Recimo za tu užinu tokom dana.
Ajde sutra kada uradiš profil, pošalji i nama, plus šta si jeo i kada...
Vidim da ima par "rupa" u tvom znanju, pa ćemo ovde da to detaljnije obradimo...
Pitaj Ostoju kako se sredio, a na početku je imao veoma slabo znanje. Ne svojom krivicom, kao ni ti... Lekari su ti koji nam ništa što nam treba ne govore. Zato smo ovde :D
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

I još nešto... Ni jedan savet vezan za ishranu i gojenje neće dati rezultate dokle god ne središ glikemiju. Od visokog šećera se topiš, ma koliko jeo.
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

jos jedno pitanje uvezi analog insulina. insulin novorapid koji kad primim ujutro u 7h 16j je odgovoran za glikemiju izmedju dva obroka dorucak-rucak,za glikemiju izmedju rucka i vecere je odgovoran insulin koji se daje za rucak, a za glikemiju posle vecere odgovoran je insulin koji se daje za veceru, tako mi je rekao lekar. na primer meni je glikemija pred rucak 12.1, ja bih trebao da povecam sledeceg dana ujutro 2-4 jedinice kutarnjeg novorapida. mene interesuje da bih secer 12.1 skinuo momentalno, da li treba povecavati i insulin koji se daje za rucak?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Dobro ti je rekao lekar. Ali, ako si užinao u 9.30, a nisi dao ništa, nije ni čudo što ti je glikemija pred ručak 12.1. Nadam se da sam dobro shvatila šta ti se dešava.
Novorapid ne deluje tako dugo kao Actrapid i kod njega užine nisu obavezne. Vidi na diabeta.net kako deluju insulini. Ako si gladan i hoćeš da užinaš, recimo to u 9.30, onda se i adekvatno bocneš 1-2 jedinice (zavisi od toga šta ćeš da jedeš). Moraš da naučiš da procenjuješ sadržaj ugljenih hidarta u obrocima (i to imaš na diabeta.net, a i ovde smo mnogo o tome razglabali). Koristi opciju "Traži" i naći ćeš svašta na forumu...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ukoliko ti je šećer 12.1, a treba da ručaš, onda treba da pokriješ insulinom i ručak koji ćeš pojesti, kao i da dodaš extra jedinice za visoku glikemiju. Joj, pisala sam negde već ovo sve, ne mogu više... pročačkaj po forumu...
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

hvala ti puno!
samo jos jedno pitanje. ranije kad sam primao hm insuline ja sam na institutu za majku i dete,a kasnije i u klinickom centru dobijao dijete od kojih 2400kcal gde je tacno izracunato koliko treba uneti ugljenih hidrata, masti belancevina. kod ovih analog insulina teziste se daje na ugljene hidrate. negde sam procitao 1 secerna jedinica= 12g ugljenih hidrata,a za 1 secernu jedinicu je potrebno 2-4 jedinice insulina. sta je sa belancevinama i masnocama?
izvini jos jednom sto te gnjavim
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Za belančevine (tj, proteine) ti ne treba insulin, osim ako je to neka količina tipa 300 grama. Masnoća će usporiti rast glikemije, ali ako je ima dosta, povećaće ti šećer jedno 4-5 sati od unošenja. Zato se preporučuje da za hranu sa dosta masnoća podeliš doze na pola, pa prvu polovinu daš pre jela, a drugu malo posle jela.
Nije ti da ti nabacujem trošak, ali sve sam stavila u mojoj knjizi, pa ako želiš mogu ti poslati pouzećem. Info na diabeta.net.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm

Post od Filos »

jos jedno pitanje uvezi analog insulina. insulin novorapid koji kad primim ujutro u 7h 16j je odgovoran za glikemiju izmedju dva obroka dorucak-rucak,za glikemiju izmedju rucka i vecere je odgovoran insulin koji se daje za rucak, a za glikemiju posle vecere odgovoran je insulin koji se daje za veceru, tako mi je rekao lekar
Gogi100, Novorapid je odgovoran samo za obroke, ako se ne varam, a ne za period između obroka. Za te periode je "odgovoran", u tvom slučaju, Levemir.
kod ovih analog insulina teziste se daje na ugljene hidrate
Kod svih insulina je težište na ugljenim hidratima i doziranje zavisi strogo od količine unetih UH, a broj kalorija zavisi od tvojih godina, težine (to su bazalne kalorije - one koje su potrebne organizmu za funkcionisanje ako bi ceo dan ležao na krevetu i ne bi se mrdnuo - za visinu od 185cm i 70-tak kilograma to je oko 1900 Kcal)) i aktivnosti (šetnja, sport, teretana,...) za koje treba da uzmeš dodatne kalorije (to može biti i 3000 i 3500 i koliko god treba u zavisnosti od onoga šta radiš).

Kako kaže Diabeta ne možeš se ugojiti dok ne središ glikemije. Moj sin je bio strašno mršav dok je bio u remisiji a kilažu smo održavali delom i uzimanjem većih količina koštunjavih plodova (lešnik, badem, orah...). Oni imaju puno kalorija jer imaju dosta nezasićenih masti (to su dobre masti), a malo ugljenih hidrata pa samim tim i male glikemijske indekse tj. dižu šećer polako i malo pa ne remete glikemije. Tj. ako često u toku dana uzimaš po malo ovih grickalica unećeš dosta kalorija bez dizanja šećera. To je naše iskustvo. Probaj... možda ti zaustavi opadanje kilaže dok ne središ glikemije.
gogi100
Novi član
Novi član

Post od gogi100 »

hvala!
sutra cu raditi profil pa cu videti kako se ponasa
Odgovori