pitanje

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Indijaner
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 12, 2004 1:44 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Indijaner »

Kako mislis iskljuceni sa malim dozama?
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

U kratkom periodu od par meseci dok sam ja bila na izuzetno malim dozama rekli su mi da postoji mogućnost da šećere kontrolišem samo mutnim insulinom - jedna doza dnevno i to ujutru. Na žalost moje doze su opet skočile. Mislim da je u početku najgore što kada god ti doze padnu ti se nadaš da si blizu rešenja i da će se desiti neko čudo u tvom organizmu. Na žalost to je uvek samo remisija!!! :cry: Ipak i ona može biti super ako potraje. Kod mene je trajala samo 2 meseca ali može da traje i više od godinu dana. :wink:
diabetis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 12, 2004 12:09 pm

Post od diabetis »

tako sto na 10kg telesne mase ide 1 jedinica , ali se nezna koliko ce trajati sve to bez terapije. :-?
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Kakva je to ironija! Taman toliko da se opet opustiš a onda ponovo izdeprimiraš kada krene po starom :x
diabetis
Novi član
Novi član

Post od diabetis »

da li ti je sada tezina u odnosu na visinu ok. :o
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Sada je sve OK kada je težina i visina u pitanju ali brine me povećana potreba za insulinom. Optimalna se izračunava tako što težinu množiš sa 0.6 = optimalna dnevna potreba. Problem je što se gojim i zbog bebe - doduše mnogo manje nego u prvoj trudnoći ali onda takve kalkulacije više ne važe. Sve će morati da čeka februar! :-?
diabetis
Novi član
Novi član

Post od diabetis »

ta potreba je zbog trenutne situacaje sredice se :D , a sto se tice obroka kakav treba biti ? :o
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Zar ti nisu dali neke informacije? Najbolje da odeš na dijabetin sajt - tamo ćeš naći sve o ishrani :D
diabetis
Novi član
Novi član

Post od diabetis »

da,imam i listu sa 2500 k/kal, ali me zanima posto cujem da se mnogi ne pridrzavaju toga , kakav im je tj. koliki im je obrok onda ?
:roll: :)
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Nikada nećeš moći u potpunosti da se pridržavaš liste. Moraćeš da uneseš malo fleksibilnosti. Jedi koliko si gladan ali vodi računa šta jedeš. Bitno je da hrana bude dinstana - nikako pržena mada i to možeš ponekad. Ja se dobro snalazim obzirom da u mojo kuči ja kuvam pa mi je znatno lakše. Ne jedem svinjsko meso, slatkiše, jedem puno salata , voće jer bez njega ne mogu da živim... Ma u principu se normalno hranim ali bez masnoća i šećera. Naravno jedem crni hleb i jako puno žitarica :D
Količina koju ću pojesti zavisi i od toga koliko sam tog dana aktivna ili ne. Naravno imam 5 obroka i nema grickanja između njih i kod mene je sve na vreme! Doručak - obično žitarice, užina voće, ručak normalan: povrće, meso, salata, Dr. užina opet voće i lagana večera - salate, povrće i sl. :wink:
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Najvaznije je da znate kako da brojite ugljene hidrate. Od toga iskljucivo zavisi koliko cete insulina dati. Ja sam vec dosadna sa terminom "secerne jedinice", ali to je obavezno stivo, pogotovo za ljude na insulinu! :D
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

Znam da ne bi trebalo ali ja to već radim na osnovu osećaja. U principu moja ishrana je poprilično ustaljena. Odnos vrsta hrane je često veoma sličan - najviše povrća i žitarica, pa meso, pa onda sve ostalo... Doduše voće je kod mene možda i previše zastupljeno jer zaista ga obožavam ali uvek ide kao užina. Problem mi je da izbegavam grožđe i banane pa se ponekad pomalo i opustim. :lol:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sedam zrna grozdja ili pola banane je jedna secerna jedinica. Da li treba neko posebno objasnjenje? :wink:
mary
Aktivan član
Aktivan član

Post od mary »

da li zaista misliš da mogu da izbrojim recimo 20-ak zrna grožđa i da ostavim posle toga!! :cry:
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Moras! :D
Odgovori