diarera i diabetis

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Eto i ja se slazem sa mmilom. :)

Ovako, prvo, kada se probudis ujutro sa secerom od 20 i kusur, zadnja stvar koju treba da radis je da jedes :D Pij vode, kada ti je visok secer, vjerovatno trcis u wc svakih 20 minuta, tako pij vodu i to cistu. Ne sokove, pepsi, knjaza, vec cesmovacu.

One doze i ruckove i vecere koje si nabrojao, kao sto i sam vidis, rezultati su ipak malo povisoki. Probaj da sve te doze povecas za po dvije jedinice, jedi potpuno iste stvari i opet kontrolisi secer. Ja kada sam primao insulatard, primao sam ga ujutro i navece po 16 jedinica, tako cini mi se da je 18 jedinica jednom dnevno malo malo ali nismo svi isti, jer pred dorucak bi trebao da ima secer od nekih 4-5 a ne 15.4. Znaci da nocna doza nije dovoljna.

Sudeci po svemu ovome, a ako pretpostavimo da ti je zdravlje, stres, tempo i hrana isti ja bih uradio sledece:

1. Ujutro 11 insulatard + 12 novorapid
2. Za rucak 10
3. Za veceru 10-12, zavisno od secera pred veceru
4. Pred spavanje 11 insulatard + 2-3 novorapid ako jedes uzinu, ako ne, onda rapid preskoci.
I fino onda mjeris secer i uporedis sa rezultatima od dan prije i ponovo korigujes po potrebi.

Sto se tice mixtarda, ja sam ga koristio dole kod nas i ne bih ti preporucio prelazak na manje doza. Ako se opet vratimo na onaj moj opis, pankreas kod zdrave osobe luci inzulin cijelo vrijeme i dodatno kada covjek jede. E sada, uporedi to sa tvojim injekcijama. Logicno je da je bolje ako rasporedis dnevnu dozu na sto vise uboda da bi tako dobio ravnomjernije doziranje, koje je slicno onom prirodnom. Znaci, po meni je mixtard alternativa samo jedna vrsta jednostavnog resenja od strane doktora.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

Dobro ti nama doshao :wink: .Mada bilo bi mi draze da si svratio onako,usput shto se kaze a ne radi toga shto si morao.Dosta te shvatam o chemu pishesh i prichash a najvishe osetim tvoj strah ili ti paniku :roll: >Jer i sama sam prolazila kroz to.Mozda ne iste cifre i brojchice na onom krvolochnom aparaticu kome darujemo non stop krv i buljimo sa zebnjom shta ce nam i koi broj izbaciti?Samo jedno za sad da ti kazem,POLAKO smiri se bar pokushaj i kad to uspesh koliko toliko veruj da bar 40% boljke naj manje odlazi .To ti pricham iz lichnog iskustva :-? .Iz pochetka kad sam videla i shvatila da imam dijabetes :oops: uh .Od 24h 25 sam mislila samo o tom za poludeti.E polako kad shvatish da se sve da srediti koliko toliko i da nije kraj sveta ,pochinjesh drugachije razmishljati ,panika se stishava . I mirnije i hladnije glave pochnesh da trazish shta ti prija shta je dobro za skidanje shecera i krecesh u borbu sa njim .Na kraju krajeva ON je tebe napao a NE TI NJEGA braniti se morash .Budi uporanm i uspecesh :D .A to shto prochitah tvoj post tipa:Da ti je naj teze da cesh morati reci skoro rodjenom detetu ,da ima bolesnog oca .Gospode Boze nisu lud nit invalid i nemoj se samosazaljevati i unapred osudjivati.Nego se hvataj knjiga sajtova ,lekova biljchica travkica, povrca i svega shto je dobro za tvoju odbranu od onog ko te napao!!I zapamti nemoj se osamljivati namcoriti i preterano nervozan biti da ne dosadish i sebi i drugima.Unesi malo vedrine ZIVOT JE PRED TOBOM DECHKOO!A tek ti je 26 godina i dozivet cesh ti i josh 5x po toliko .Samo disciplina mora biti nishta ne preteruj.Za sad samo poslushaj BoJJa i skini malo taj shecer da ti drugi organi ne pochnu zezati i onda kad ga malo stabilizujesh polako, DECHKO, videcesh sve ce doci na svoje mesto ti si sad sav rasejan,rasut skupit cesh se ti :wink: Mnogo pozdrava za tebe tvoje a posebno bebicu za koju vredi ziveti a i zbog sebe zashto ne ?Tek si zapocheo zivot pozdrav :D :lol:
2007
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2007 11:29 am

Post od 2007 »

Ok Bojjo i mikalja hvala vam puno na podrsci :wink: .
Od sutra cu probati tvoj predlog bojjo da vidim dali ce biti kakvih promena, jesi mislio da uzimam insulatard ujutro u nogu i plus novorapid uz to.Znam da ce to vremenom sve doci na svoje mesto al sad na pocetku mi je sve nekako cudno,mala neka promena odmah se osecam nekako streseno.
Zivot je ispred mene znam, i mlad sam kako kazes mikalja zato i pokusavam da puno citam i savetujem se s vama da bi uskladio svoje stanje i zivot u najboljem mogucem smeru. :)
Ne osamljujem se sam,ali iskreno ponekad znam biti stresen,navikavam se.
Jos bih nesto vas hteo pitati sta da radim ako mi nekad secer bude npr.izmedju 25 i 30 dali da se obratim lekaru ili i tad da pokusam sam s insulinom vratit ga na normalu?
Ovaj put toliko puno pozdrava za sve od 2007 :wink: .
Postao sam *sladak*...
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

2007 napisao:Ok Bojjo i mikalja hvala vam puno na podrsci :wink: .
Od sutra cu probati tvoj predlog bojjo da vidim dali ce biti kakvih promena, jesi mislio da uzimam insulatard ujutro u nogu i plus novorapid uz to.Znam da ce to vremenom sve doci na svoje mesto al sad na pocetku mi je sve nekako cudno,mala neka promena odmah se osecam nekako streseno.
Zivot je ispred mene znam, i mlad sam kako kazes mikalja zato i pokusavam da puno citam i savetujem se s vama da bi uskladio svoje stanje i zivot u najboljem mogucem smeru. :)
Ne osamljujem se sam,ali iskreno ponekad znam biti stresen,navikavam se.
Jos bih nesto vas hteo pitati sta da radim ako mi nekad secer bude npr.izmedju 25 i 30 dali da se obratim lekaru ili i tad da pokusam sam s insulinom vratit ga na normalu?
Ovaj put toliko puno pozdrava za sve od 2007 :wink: .
Moje mishljenje koliko ovde prochitah postove od Diabete da sa 30 cifrom nema shta da trazish na forumu--nego pravo za bolnicu ne zezaj se .Za stres cesh vremenom uzimati recimo ALA ili ti ALFA --Alfa-lipoinska kiselina koja je bash super za dijabeticharske stresove(mislim protiv) Ja odskoro uzimam i mogu ti reci za sad ovo kratko vreme deluje super.A recimo da probash da ruchkash shto vishe buranije sa celerom i ako je ne volish budi uporan za pochetak dok malo ne udjesh u shtos za ishranu.Ako mozesh ruchkaj je svaki dan nekoliko dana sa shto manje hleba i to crnog..Da samo malo taj shecer stabilizujesh za pochetak?Recimo mozesh cimeta onu kesicu umuti u jogurt i popi ujutru i uveche(mislim prenosim shta su meni preneli i shto konzumiram i deluje mi za sad ok :) .Ako mozesh ne znam gde zivish?Nabavi sad vec ima da se kupi ona chichoka ili ti divlji krompir .Ima ukus korena od kupusa .Jedi koliko god mozeshh grickaj sveze ili narendaj shto vishe i mozesh onako kao salaticu da pojedesh .U ostalom smetati ti nece sigurno.Otidji na google ukucaj cicoka i videcesh u ostalom .Mislim zelela bih ti pomoci za pochetak koliko toliko ako ikako mogu .Jer lekari nam samo daju kutiju sa lekovima otvore vrata i to je to.A ipak hteli priznati ili ne u prirodi je spas.Za sad budi pozdravljen pa?Tu smo ako mozemo pomoci ce mo jedni druge koliko mozemo i znamo samo opusti se malo i bit ce sve u redu vishe shetnjice vezbica .Nedaj shecerku da miruje ipak on je uljez u nashem organizmu :D Caossssss
P.S

polako posle ce mo ti dati linkove nekih dobrih foruma , recimo kako cesh i shta ruchkati a da shecerko shto manje ripa em mu misha :D ciaoss
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

Buraniju iskreno nevolim,al pokusat cu da je zavolim sad kad ce mi pomoci,za taj divlji krompir neznam potrudit cu se da ga pronadjem,pa cu se pridrzavati tog jelovnika neko vreme dok secer se ne stabilizuje.
Te ALA tablete takodje nisam cuo nikada al ako pomazu nabavit cu to,hvala ti puno samo da ovo vec jednom stane i krene teci svojim normalnim tokom..
Postao sam *sladak*...
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

Da, i meni je cudno sto hoce da te stavi na dve doze. Mislim da je neuporedivo bolje uzimati vise doza - i obicno svi prelaze sa dve na 4-5 da bi se bolje regulisali, a ne obrnuto.
I opet se slazem sa Bojjom, sto se doziranja tice definitivno su ti sada ove doze male, i treba ih povecavati dok ne dostignes priblizno normalne (postoje neke ciljne vrednosti za jutarnji secer, secer pre obroka, 2h posle obroka i pre spavanja).
Tako, sam mozes zakljuciti da ako ti je npr secer 2h posle rucka ili pre vecere veci od preporucene vrednosti (a da iskljucis ostale faktore) - onda to znaci da ti je doza pre rucka mala, ili ti je doza dovoljna ali si jeo vise (ugljenih hidrata) nego obicno. Verujem da ti sve ovo sada sto ti pisemo ovde zvuci kao nuklearna fuzija i da ce te smoriti svo to merenje racunanje i zapazanje, ali kada mu "stanes na rep" bice ti drago da si se potrudio! A mi smo tu da pomognemo - koliko ko zna!
Trudi se da ne dodjes do tih 30 nikako, ali ako dodje svakako dodaj bistrog insulina, uzmi MNOGO tecnosti - obicne vode, i ako imas pri ruci soda-bikarbone uzmi kasiku, i lezi i ne naprezi se. Ako se ne spusta - brzo kod cika doktora. No, nadajmo se da neces ici tako HAJ!
Laku noc i lepi snovi!
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

e ovako moj bojjo doktore,jutros sam uzeo ovu dozu i pre dorucka koji sam uzeo u 6h secer je bio 13.5,a posle dorucka 2h bio je 11.3,sta mislis ide li na bolje.hehehe,videcemo za rucak.malo sam prehladjen pa mozda i to malo vuce,al bit ce bolje dali ste mi svi snage i hvala vam..PUNO PUNO PUNO
Postao sam *sladak*...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Sta si jeo za dorucak? I koliko?

Bitno je da Insulatard podijelis na dvije doze, jer trajanje jedne doze je oko 12 sati. Zato sam ti rekao da ga prepolovis, uz malo povecanje, sa 18 na 22 jedinice.

Znaci, mjeri danas cijeli dan, poredi sa onim juce, pa prekosutra opet malo povecaj, po jednu jedinicu. Nemoj previse odjednom jer ne znas kako ces reagovati, moze otici prenisko.

I izbjegavaj da se bodes u noge/ruke, radije bodi u guzove i stomak, tj tamo gdje imas masti. Injekcije u ruke i noge mogu lose da uticu na misice, a na nogama imas zilion krvnih sudova koje je isuvise lako potrefiti.
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

doruckovao sam 3kriske hleba crnog sa semenkama namazanim margarinom i caj,nisam nikada davao u guzove uvijek u noge a eto probat cu mada nemogu sam mozda to uraditi,joj ludnica prava,al sve se moze kad se hoce kako ti kazes,javit cu za rucak stanje,hvala ti puno,a jel se ti nalazis u swedskoj i u kom si gradu brate,javi mi to
Postao sam *sladak*...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Bio sam u Svedskoj, sada sam u Luksemburgu.

Cuj, u guz mozes sebi da das kako hoces jer je svugdje pod kozom mast i idealno je mjesto za brze inzuline. Isto tako mozes a se ubodes u podrucju stomaka, znaci od zadnjeg rebra pa da pocetka kuka otprilike, gdje god mozes da uhvatis malo koze sa mascu ispod, tu slobodno ubodi. Ako si mrsav, trazi nek ti daju one igle od 8 ili 5 mm ali na guzovima ne manje od 8, posto tamo treba malo dublje da ode zbog kolicine masti.

I nemoj da trazis pomoc ni od koga sto se uboda tice, najbolje ti je da prelomis to sam, jer samo ti znas gdje te boli i kako treba da ubodes da te ne boli.

Smanji hljeb ujutro, uzmi dvije kriske, a bolje nabaci kilo sira trapista i shunke na njih ako ti je malo, ne mozes da zivis samo od leba i maslaca :)
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

a jel mislis da insulatard samo udarammu guz a ovaj novorapid u stomak,ili?znaci da jedem manje hleba,a mrsav sam brate imam 50 kila smrso sam 20 za 8 mjeseci
Postao sam *sladak*...
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

zabpravio sam pre rucka secer je bio 16.8,ludo aaa?uzeo sam 12 novorapida,
Postao sam *sladak*...
2007
Stalni član
Stalni  član

KONACNO

Post od 2007 »

opet ja kao sto rekoh ruco sam u 12h i sada sam merio posle 2h secer je 7.1,kako sada da ga odrzim na tom nivou,ovo funka ipak... :P :P :P
Postao sam *sladak*...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Pa nemoj da jedes nista do uzine, za uzinu uzmes sendvic, 4-5 jedinica i u setnju. Fizicka aktivnost je bitna, kad se masina krece onda trosi i gorivo, tj tvoj secer.

Sto se bodenja tice, nema veze koji inzulin uzimas gdje. Kazem ti gdje mozes i trebas da se bodes a da to ne budu noge i ruke. I bitno je da mijenjas mjesta, inace ce ti se ispod koze stvoriti jastucici od masti kojih je se tesko rijesiti kasnije.

A smrsao si 20 kg zato sto ti je visok secer i zato sto sve to pojedes iz tebe izadje kao secer u mokraci, znaci nista ne ostaje u tebi. Zato moras da spustis secer na stabilan nivo 4-7 da bi nesto ostalo u tebi.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Kakav sendvich za uzinu BoJJo bwe? :o Opet hleb i hleb .ZA uzinu jogurt nek tresne onu veliku chashu dok se malo shecer ne stabilizuje nece mu nishta biti .Kad je toliko mrshavio stabilizovat ce se organizam samo da shecer malo dovede u red.Ne preterano hleba u toku jednog dana,bolje nek zameni sa jagnjecim mesom .Parchekanju moze i bez hleba i krastavac jedan njega sme a i skida cukar krastavac :wink:.A mozesh malo kafe razmuti sa maalo shecera da ti zaustavi koliko toliko tu dijareju ili ti proliv ili ti srackicu .Zuvar je i pola sata da hrana odstoi u zeludcu zar ne?Vidish da ide na bolje ?2007 cifrice nasha jesi li ti bosanac nash?Po pisanju (govoru bi se reklo )da jesi :D
Sve ce to da bude suuuuuuuuuuper pa cesh uskoro i ti kao moja ovde jedna slatka sestraaa internet jasbi (javila bi se ona vec ali sinchek joj danas ima rodjendan pa malo s`vinom se svadja :) bila je tako pre uplashena A SAD? Pojede po 6 knedli i to od dlana velichine :lol: :lol: i to sa sljivama i shecerom i pola kg shuknedli sa shecerom i kaze mi ja "poruchkala" :lol: :lol: :lol: .I onda ja kad je zezam otkad se to zove ruchkanje i to vruce?Onda ona kaze ajde miko pojela pa shta :( i mi cigani dushu imamo ,tako za vince i samo u takvim sluchajevima je cigan sa dushom :lol: :lol: :lol: Jao kad vidi ubit ce me :roll: :P
Poshto joj kazem da neshto sve cheshce ide u cigansku dushu :D .Tako cesh i ti uskoro dace Bog bwe :wink:
Pozdravche. I JEDI BURANIJU!KAD JA JEDEM a nikad je nisam jela sad je zderem morash bre i celera shto vishe nemoj chekati pekmeza :wink:
Bit ce vremena i za to eno i za nas prave chokolade :wink: Kao nisu zdrave ma daj slatke su zivota mi njammmm :P
Odgovori