Ovako, prvo, kada se probudis ujutro sa secerom od 20 i kusur, zadnja stvar koju treba da radis je da jedes

One doze i ruckove i vecere koje si nabrojao, kao sto i sam vidis, rezultati su ipak malo povisoki. Probaj da sve te doze povecas za po dvije jedinice, jedi potpuno iste stvari i opet kontrolisi secer. Ja kada sam primao insulatard, primao sam ga ujutro i navece po 16 jedinica, tako cini mi se da je 18 jedinica jednom dnevno malo malo ali nismo svi isti, jer pred dorucak bi trebao da ima secer od nekih 4-5 a ne 15.4. Znaci da nocna doza nije dovoljna.
Sudeci po svemu ovome, a ako pretpostavimo da ti je zdravlje, stres, tempo i hrana isti ja bih uradio sledece:
1. Ujutro 11 insulatard + 12 novorapid
2. Za rucak 10
3. Za veceru 10-12, zavisno od secera pred veceru
4. Pred spavanje 11 insulatard + 2-3 novorapid ako jedes uzinu, ako ne, onda rapid preskoci.
I fino onda mjeris secer i uporedis sa rezultatima od dan prije i ponovo korigujes po potrebi.
Sto se tice mixtarda, ja sam ga koristio dole kod nas i ne bih ti preporucio prelazak na manje doza. Ako se opet vratimo na onaj moj opis, pankreas kod zdrave osobe luci inzulin cijelo vrijeme i dodatno kada covjek jede. E sada, uporedi to sa tvojim injekcijama. Logicno je da je bolje ako rasporedis dnevnu dozu na sto vise uboda da bi tako dobio ravnomjernije doziranje, koje je slicno onom prirodnom. Znaci, po meni je mixtard alternativa samo jedna vrsta jednostavnog resenja od strane doktora.