diarera i diabetis

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
2007
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2007 11:29 am

Post od 2007 »

hvala diabeta i bojjo,pre spavanja sinoc bio je 10,pa sam uzeo 11insulatard i 2jed novorapida,oko 2h poslepomoci bio je 13,9,a jutros u 6h bio je oko 15,pa sam uzeo jutros 11insulatarda i 12novorapida,a u 8h znaci 2 sata poslije jela jutros bio je 7.9..eto to je to varira ludo i borim se koliko mogu.danas imam kod doktora opste prakse pa trazit cu da me posalju kod tog endokrinologa.trbao bi poceti sa lantusom mozda jer sam cuo da je dobar i drzi vise od insulatarda :roll:
Postao sam *sladak*...
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mmila »

Dobri dan svima!
Evo stigla nam i Dijabetica, iskreno ja se vec zabrinula gde je! Slazem se sa njom oko cicoke i slicno, verujem da takve stvari dobro dolaze tipu 2, ali kod nas je drugacije - mi NEMAMO svog insulina (ili ga imamo zanemarljivo), a jedino sto verujem da nama, pored insulina moze dobro doci su neki dodaci ishrani, najvise bas
ala. Pogledaj temu o njoj na ovom forumu, imas svega necega, ja sam nasla najjeftiniju varijantu ALA proizvodjaca Natrol (SAD), pakovanje ima 50 kapsula od po 300 mg. Ima je u "PanSport" prodavnicama, i kosta 1100 din, a penzosi imaju popust 10%. Ona ti nece sniziti secer (zameniti insulin), ali je veoma jak antioksidans i sprecava i usporava razne bolesti, izmedju ostalog vrlo je dobra za prevenciju i usporavanje dijabetesne neuropatije i retinopatije (koje su ceste posledice dijabetesa).
2007 sigurno ti fali jos tog insulatarda, jer obrok dobro "pokrijes" sa bistrim insulinom, ali ti je ocigledno problem secer izmedju obroka i nocni secer (a zato je odgovoran insulatard). Ma da, mislim da si ti pravi kandidat za lantus ili levemir, bas zato.
I da, OBAVEZNO trazi uput za endokrinologa!
Pozz!
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

mmila napisao:Dobri dan svima!
Evo stigla nam i Dijabetica, iskreno ja se vec zabrinula gde je! Slazem se sa njom oko cicoke i slicno, verujem da takve stvari dobro dolaze tipu 2, ali kod nas je drugacije - mi NEMAMO svog insulina (ili ga imamo zanemarljivo), a jedino sto verujem da nama, pored insulina moze dobro doci su neki dodaci ishrani, najvise bas
ala. Pogledaj temu o njoj na ovom forumu, imas svega necega, ja sam nasla najjeftiniju varijantu ALA proizvodjaca Natrol (SAD), pakovanje ima 50 kapsula od po 300 mg. Ima je u "PanSport" prodavnicama, i kosta 1100 din, a penzosi imaju popust 10%. Ona ti nece sniziti secer (zameniti insulin), ali je veoma jak antioksidans i sprecava i usporava razne bolesti, izmedju ostalog vrlo je dobra za prevenciju i usporavanje dijabetesne neuropatije i retinopatije (koje su ceste posledice dijabetesa).
2007 sigurno ti fali jos tog insulatarda, jer obrok dobro "pokrijes" sa bistrim insulinom, ali ti je ocigledno problem secer izmedju obroka i nocni secer (a zato je odgovoran insulatard). Ma da, mislim da si ti pravi kandidat za lantus ili levemir, bas zato.
I da, OBAVEZNO trazi uput za endokrinologa!
Pozz!
Nije valjda da nisi bio kod endokrinologa sa takvim shecerom :o ?????
Javi se kad kod njega pretrazish i pregledash sve i shta ti je on rekao?Chu lekar opshte prakse ?Ono disi tu sam :x .Hm nije valjda da si kod lekara OPSHTE PRAKSE sa tim problemima stao ? Caos i javi se kad obavish preglede kod specijaliste za tvoju bolest :wink: :wink: caos :D .I pozdrav za sve........
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

ne ja sam bio u bolnici jednu sedmicu i tu su me pregledali ti endokrinolozi al sada posecujem doktora opste prakse,neznam al ovdje mislim i znam da cu najvise sebi pomoci preko vas i sam sebi,neznaju oni to
Postao sam *sladak*...
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

2007 ok, pregledali su te ebdokrinolozi u bolnici, pa si sad kod onog opste prakse..Radi se upravo o tome da te dijabetes nece proci kao neka prehlada, on ce ostati, ici svojim nekim tokom, te ti treba endokrinolog koji ce te pratiti, pa pobogu, koliko sam ja shvatila - ovaj opste prakse hoce da te vrati na 2 doze!!??? Nemoj me shvatiti pogresno, ne mislim da su lekari opste prakse ovakvi ili onakvi, oni su "zaduzeni" za neke druge "opste" stvari, najvise za to da prepoznaju "gde gori" - na njemu je da protumaci tvoje nalaze, i po potrebi te uputi specijalisti (npr vidi na tvom nalazu krvi povise secer, i da ti uput za specijalistu-endokrinologa). To je isto kao kad bih, npr, slomio nogu i isao da ti ginekolog stavi gips. Sasvim sigurna sam da ces i sam kroz nekoliko meseci znati o dijabetesu vise od vecine lekara opste prakse, pa ces se uveriti i sam u ovo sto ti govorimo!
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

da i meni je bilo malo cudno sto zeli da mi smanji na dve doze pa onda bi gorio od secera posto i ovako mu nemogu nista,ne trazit cu taj lantus da mi daju i uput kod tog lekara endokrinologa
Postao sam *sladak*...
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Ma da, i to iskopaj sto boljeg, to puno znaci. Znam da su se ovde na forumu ljudi cesto zalili da ih dr samo odradi, da budu kod njega 5-10 minuta, to je stvarno nezgodno.. I sama sam se uverila u to kad sam (na pocetku svog dijabeta) otisla na "veliki" vma na pregled, pa videla da tamo kod endokr. (barem kod onog kod kojeg sam ja otisla) zakazuju na 10 minuta!? :roll: Hvala bogu, ovde imam dobru dr, kod koje budem nekad i po sat ipo, dakle ostanem dok me ne pita imam li jos uvek nekih nedoumica.. Puno to znaci..
Naravno, ovde ces pokupiti gomilu informacija iz tudjih iskustava, i to je nezamenjivo. Pa evo koloko ti vec znaci sto si ovde, - da nisi pratio BAJINE instrukcije oko doza, kuburio bih ovih nekoliko dana sa mnogo gorim secerima!
Pozdravcek
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

2007 napisao:da i meni je bilo malo cudno sto zeli da mi smanji na dve doze pa onda bi gorio od secera posto i ovako mu nemogu nista,ne trazit cu taj lantus da mi daju i uput kod tog lekara endokrinologa
Pa naravno da je pokushao da ti smanji na dve doze ,jer izgleda da taj "lekar"ne zeli da prizna sebi da je ON tu da za takvu bolest treba samo da ti da UPUT za specijalistu te bolesti u ovom sluchaju endokrinologa!!!Verujem da si ti zbunjen bio i uplashen ali on kao :lekar"neki tu je da te uputi dalje tctctc.Jer i da nedaj Boze zaglavish bolnice gde si bio ili vec trazit ce ti NALAZE od tvog endokrinologa koi vodi tebe i tvoju bolest, a ne od lekara opshte prakse :o .Ovo ovde ok bwe i treba da se razmenjuju iskustva i lakshe je mnogo u drushtvu i saznash uvek neshto,ono shto kod lekara necesh nikad.Ali ipak bez obzira ti necesh moci ako zagusti ?Shto se iskreno nadam DA NECE. necesh moci uzeti postove sa interneta i odneti na preglede zar ne?S najboljom namerom i zeljama za shto bolji napredak pozdravljam i tebe 2007 kao i ostale forumdzije sveee bez izuzetka :D :D :D :D Ciaossss
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

2007, ako ti ne daju uput za endokrinologa u Beogradu, javi, pa ću ti dati neka imena u Nišu ili Kragujevcu. Sredićemo te, ne brini :D Vidiš koliko si već napredovao za samo par dana, bravo!!! :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Diabeta napisao:2007, ako ti ne daju uput za endokrinologa u Beogradu, javi, pa ću ti dati neka imena u Nišu ili Kragujevcu. Sredićemo te, ne brini :D Vidiš koliko si već napredovao za samo par dana, bravo!!! :D
Da, super Dijabeta ali mislim da imaju oni endokrinologa u Priboju ili blize njemu ipak dechko je u Priboju,nadam se da imaju blize lekara naopako :lol: :D .A da napreduje?Napreduje nego shta? :D Ko se s`nama druzi zivot mu je duuuzi 8) Ko sa nama nije bolje da ga nije :oops: hehe :P :)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nadam se da imaju dobrog stručnjaka u Priboju, ali za ne daj Bože sam rekla.
Inače, udruženje dijabetičara iz Ljubljane ima svoje narandžaste majice, na kojima je odštampano "Život sa nama je slađi". Meni je to fenomenalno! :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

Hvala vam hvalahvalahvalahvala,tesko mi je,osjecam se tesko dali povodom ovog secera ili zato sto sam se nahladio boli me sve moguce i to kosti i misici od glave do pete pa evo me kuci bolujem,temperaturu nemam al negdje unutra osjecam da gorim,neznam staje ovo ovako,staje dobro da pijem drzi me vec par dana al nije bilo ovako ko danas.
Postao sam *sladak*...
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

.Vidim ja da vas nigde nema,a vi svi se zavukli ovde... :lol:

Samo da vam kažem da sam sve pipala svoje noge, vruće li su, dok sam čitala ove vaše postove.... :D

E, momak, da te kao prvo pozdravim....: :wink: ..
To za noge, evo ti savet za prvu pomoć, posle kod lekara. Dva, tri puta dnevno, uveče pred spavanje obavezno, stavi oblogu od 3% borne kiseline. Na papirnatu maramicu natapkaš tečnost, i to držiš 15,20 min. Ne sme duže, zna ostaviti fleke na koži. Ispereš mlakom vodom, i blago namažeš Hepalpanom, Hepatrombinom, šta nadješ. I ne moraš baš tako visoko dići noge, kao što to neki ovde rade... :wink: Uzimaj i 1000 mg. vitamina C dnevno zbog krvnih sudova. Najbolji ti je onaj Nature Wealth ili u tabletama,obični. Samo nemoj šumeći, to je ofarbana vodica.
Crvenilo nogu i ta vrućina ti može biti od vena, ali i od zglobova. Neke bakterije ti grickaju hrskavicu zgloba. Proveri urino - kulturu i vene.
Nadji tu alu... kapsule ALA. Jevtinije su od firme STRONG W....imaš ovde temu, pisalo društvo o tome dosta. Staju oko 500, oo din. a ove od Ivančića idu i preko 1000 din.
Što se tiče šećera, mogu ti reći da je meni mnogo pomoglo ovo što mi je savetavalo slatko društvo. Blokče i olovče i zapisuj. Šta jedeš, koliki ti je, s oproštenjem, posle jela, koliki je cuker 2,3 sata pre i posle jela. Kako se osećaš kad ti je 8, 10 ili 20. Vodi jedan svoj mali dnevnik, i što Bajo reče "osluškuj" sebe, kako kad reaguješ. To ti je najbolji savet.

Ajd, sve najbolje i glavu gore. Verujem da ti je teško sad. Biće bolje kad udješ u šemu i ukapiraš šta i kako..... :wink:
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

"pre spavanja sinoc bio je 10,pa sam uzeo 11insulatard i 2jed novorapida,oko 2h poslepomoci bio je 13,9"

2007, aj leba ti reci mi sta si jeo pred spavanje? Ako nisi nista, onda pri istim vrijednostima uzmi 4 jedinice rapida a insulatard ostavi isti, za sada. Mislim da je su niske doze insulatarda uzrok visokom seceru kod tebe ali je bolje isprobati ovako. Pretpostavljam da cemo morati da ti povisimo insulatard na ukupno 30 jedinica dnevno a rapid malo smanjiti. To je samo pretpostavka ovako "od oka".
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

2007 napisao:tesko mi je,osjecam se tesko dali povodom ovog secera ili zato sto sam se nahladio boli me sve moguce i to kosti i misici od glave do pete pa evo me kuci bolujem,temperaturu nemam al negdje unutra osjecam da gorim,neznam staje ovo ovako,staje dobro da pijem drzi me vec par dana al nije bilo ovako ko danas.
E siroce malo, bas te napalo..Idi ti druze zbog toga kod onog dr opste prakse ako traje vec danima, mozda je neka viroza, pa ti to dodatno otezava kontrolu secera. Ili ti je eventualno organizam preiscrpljen od svega, trpe svi organi kad su seceri dugo visoki.. I pod br 1 sasvim sigurno si pod stravicnim stresom: prvo visemesecne zdravstvene tegobe, smrsao silne kilograme, posao, bebica (pozitivan stres ali je stres), pa sad prihvatanje dijabetesa i borba sa njim.. Ne znam da li si u mogucnosti da malo iskuliras sa poslom dok se ne sredis, bilo bi dobro.
Vidis da smo se svi saziveli s'tvojom situacijom, pa mora to onda biti sve dobro. Nek te zena lepo ususka, pa na spavanjac..
pozz
Odgovori