Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Alex4ex
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 03, 2006 3:55 pm

Post od Alex4ex »

Meni doktorka,kad sam je pitao za roacc,kaze pa tebi nije opasno lice,moze jedno 2-3 meseca da pijes,nema potrebe vise.I to 50mg.Znaci ne bi bila ona kumulativna doza koju pominjete,ali ona kaze to je za tvoj slucaj dovoljno.A ako i "zagazimo" u prolece,nije opasno,zastitna krema,sto manje na suncu i to je to.

Jedno pitanje,zasto mazes dercom simplex? razumem apasaic,ali zasto dercom?

pozdrav
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od fic1984hr »

Kad budem imao vise vremena, odgovorit cu malo na prethodne postove...
Ali samo da kazem, da bi ja zbog akni ostao kod kuce, niti bi isao na more niti bi izlazio van preko dana.
Uvecer izades na zrak i to je to.
Tako mi je bar bilo!
Hvala Bogu vise nije!
cvija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 21, 2007 8:03 pm

Post od cvija »

Mazem dercom zato sto sam u fazi kada se najmanje bubuljice pretvaraju u ogromne crvene sa belim vrhom.Pa da ne bih plasila sebe i okolinu dercom mazem kao puder da bih prekrila te silne bubuljice.

Za branislavu:Ja sam prvih pet dana koristila seba med zeleni sapun i od njega mi se mnogo susila koza,zatim sam presla na beli koji je blag i uopste ne isusuje kozu.

I jedno malo pitanjce:Da li ja te bubuljice koje su kao krenule da izlaze smem da istisnem,ili da ih pustim da se sasusuju i tako da ostanu do ko zna kad sa cepom u sebi.(ako je neko razumeo ovo neka mi odgovori,PLEASE :D ) :P
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

@cvija
Ako si na Roaccutanu, bolje nemoj nista dirati.
Ja sam u pocetku (prva 2 mjeseca) otisao 3 puta na ciscenje lica, sto mi je uvelike pomoglo da se onaj IB (initial breakout) smanji, odnosno ono pocetno pogorsanje.
Sad kad mi nesto izade, definitivno ne diram jer se sve povuce samo kroz par dana, zato ti je jasno sta ti savjetujem.

Bio sam kod dermatologa koji mi je nakon 5 mjeseci smanjio dozu sa 30 mg/kg (0.4 od tjelesne tezine) na 20 mg/kg, sto iznosi cca 0.3 u omjeru sa tezinom.
I tako 45-60 dana, pa na kontrolu.
Ako se slucajno budu pojavljivale, trebao bi se vratiti na staro, iako on ne vjeruje da ce do toga doci, ali treba sacekati i vidjeti.
Iako sam ja za to da se "odradi" 9 mjeseci, on tvrdi da ce 7 mjeseci biti sasvim dovoljno.
Ja se iskreno nadam, ako ne...evo mene opet na Roaccutanu u jesen!!!
Nema drugog rijesenja za mene.

Iako je meni sad stanje predobro, odlicno i ne smijem se i ne mogu se zaliti!
branislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm

Post od branislava »

za cviju:bolje nemoj da nista diras na licu,jer je koza sad superosetljiva i mogu ti ostati crvene fleke koje se ne povuku danima,a i opasnost od oziljaka je sad veca(cini mi se da sam tako nesto citala)
cvija
Novi član
Novi član

Post od cvija »

Hvala za savete.Ja ih nediram,ali koliko me nervira ovo pogorsanje dodjemi sve da ih istisnem,ali necu.A i pocelo je da mi se smiruje lice tj. velike bubuljice su pocele da se suse i valjda ce uskoro nestati. :P
Torero
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 11:57 pm

Rokutan

Post od Torero »

za fic1984hr : Vidi ovako, ja koristim rokutan.... Nemam reci, jednostavno ne mogu bez njega sada ziveti, tako se osecam sigurnim uz njega...

Kao sto ti kazes, nova i ako retko izadje, ona brzo nestane... E sada imam pitanje za tebe... Koliko koristis rokutan!? Meni su rekli mnogi da sme SAMO 6 meseci, evo ja cu uskoro i u taj sesti mesec da zagazim, a po tebi kako razumem, ti sada koristis, pa mozda ako bude lose, ponovo na jesen!?
Ko ti garantuje da nece biti posledica!?

Meni je rekao doktor kod koga idem da se staje na 6 meseci (ti kazesh da se ide do devet meseci) i onda, tek nakon 3 do 3 i po godine sme ponovo da se uzima i to samo ako je lice opet loshe...

Molim te odgovori... Ja isto ne znam shta da radim bez rokutana...
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 12:50 am

Post od nisam_luda »

pitanje za malo iskusnije :)
ostalo mi je jos nekih dva meseca do kraja terapije, lice mi je skoro u potpunosti cisto, eventualno jedna ili dve manje upale koje prodju za dan ili dva. jedino sto imam su crvenkaste flekice koje su svakim danom sve bledje i manje ih ima. da li smem da koristim cleansing scrub? neki neznijni? kako bi to uticalo na moje lice? hvala
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

nisam_luda napisao:pitanje za malo iskusnije :)
ostalo mi je jos nekih dva meseca do kraja terapije, lice mi je skoro u potpunosti cisto, eventualno jedna ili dve manje upale koje prodju za dan ili dva. jedino sto imam su crvenkaste flekice koje su svakim danom sve bledje i manje ih ima. da li smem da koristim cleansing scrub? neki neznijni? kako bi to uticalo na moje lice? hvala
Bolje ne...to da je pocetak terapije jos nekako, ali sad ne.
Ja samo sa blagim sredstvima...
Apaisak za lice mi je odlican za te fleke...nista ti drugo ne treba.
Samo ces si istanjiti kozu.
Ja vec vidim na kojoj strani vise spavam.
Na desnoj - vjerujte vidi mi se...kao da je crvenije na tim dijelovima.
Koza se peruta/la, tanka je i u zadnjih 5 mjeseci dolazi do blagog ostecenja.

@Torero
Ici na drugi terapiju, odnosno drugi put nije nista novo.
Nisam siguran kako cu ja.
Da li cu morati ili ne, vidjet cemo.
Kad i da li cu opet na njega, ni to ne znam.
Ali pogledaj na www.acne.org koliko njih ide na drugu terapiju.

Mozda cu i na antibiotike, ali opet bez razmisljanja na 5-6 mjeseci kao sto jesam vec bio.
Samo da izbjegnem probleme jer ja s tim ne zelim vise zivjeti!!!
branislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm

Post od branislava »

nije bitno koliko se meseci koristi,nego je najbitnija kumulativna doza koja je od 120 do 150 mg/kg.Dakle ako unosis manje dnevno,terapija traje duze,a ako imas vecu dozu terapija ce trajati krace.Sto se tice negativnih efekata,oni su naravno blazi ako ides na manju dozu.
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

Kod mene je sad takva situacija da je doktor smanjio na 20 mg...
Sto znaci da ce moja kumulativna doza iznositi nesto oko 85 mg/kg.
Volio bi da je drugacije ali on kaze da treba tako probati...

Neki dermatolozi se zalazu za lijecenje sa malim dozama i kazu da imaju uspjeha.
Mozda to i nije presudno...ne znam! :roll:
santo_25
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 3:30 pm

Post od santo_25 »

jedan momak je skoro na forumu spomenuo da se lijecio sa 20 mg dnevno 6,7 mjeseci i da su mu rezultati dobri. To j znatno manje nego sto si ti unio Fic.
IPak vecina dermatologa tvrdi da je 20 mg dnevno nedovoljno za trajno izlijecenje, osim ako se terapija sprovodi po drugi put pa se ide onom semom samo prva sedmica u mjesecu.
pozdrav
makarije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 28, 2006 6:02 pm

Post od makarije »

Ja sam sracunao da cu zavrsiti terapiju sa 65 mg/ kgtt.
Ako bude trebalo, zna li ko kad se moze ponovo na terapiju?
cvija
Novi član
Novi član

Post od cvija »

Danas sam isla kod doktora i rekao mi je posto mi se ne peruta lice da mogu da povecam dozu.Imam 60kg,trenutno uzimam 40mg,povecacu na 50mg.Pa ako mi se nista ne desi za 15 dana povecacu na 60mg tj. 1mg/kg.Ja zelim da se ova terapija sto pre zavrsi,zbog toga i zelim da povecam dozu.Zanima me da li je neko uzimao 1mg/kg? :wink:
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

makarije napisao:Ja sam sracunao da cu zavrsiti terapiju sa 65 mg/ kgtt.
Ako bude trebalo, zna li ko kad se moze ponovo na terapiju?
Treba proci 2-3 mjeseca najmanje.

@Mislim da je malo nas ovdje islo na 1 mg/kg, cak u zadnjih par mjeseci nitko, ali mozda se netko javi...ispricavam se ako nisam dobro pratio necije postove.
Odgovori