Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
milica:)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 21, 2014 9:39 pm

Re: Roaccutan!

Post od milica:) »

angeliste napisao:
milica:) napisao:Mislim da je normalno, nekima se pojavljuju nove sve do kraja terapije ili lek ponce da deluje tek po zavrsetku :) Cudi me sto ti je doza tako mala posla 2 meseca, posebno na tvoju kilazu. Meni je pocetka terapija bila 30 mg ( imam 60kg), ali sada je prove anda na 40 mg dnevno :) jel ti dermatolog odredio tu dozu?

Pa tako mi je rekao dermatolog,da se lek uzima 16 nedelja,i da uzimam dozu od 0.5 mg\kg,a ja uzimam 30 mg,kad sam bio na kontrolu posle mesec dana mi je rekao da tako produzim,i zato sad pitam kako je lek delovao na ostalim pacijenata.
blagodarim :)
Aha, pa onda dobro, ipak je on dr, zna bolje od nas sigurno. Meni su 2,3 I 4. nedelja bile KATASTROFALNE. Nisam znala vise sta da radim, nigde nisam isla, stalno sam bila u kuci, bukvalno bezala od ljudi samo da bih izbegla neprijatnosti I njihovo cudjenje. Hvala Bogu sada je proslo I pocinje da se popravlja stanje iz dana u dan, vise njihovo mi je to I reklo. Samo budi uporan, svacija koza je drugacija I dugacije reaguje. Proci ce to videces, budi strpljiv I ne odustaj :) Javljaj kako ide. :D
Wucko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 3:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Wucko »

The recommended dosage range for Accutane is 0.5 to 1.0 mg/kg/day given in
two divided doses with food for 15 to 20 weeks. In studies comparing 0.1, 0.5,
and 1.0 mg/kg/day,8
it was found that all dosages provided initial clearing of
disease, but there was a greater need for retreatment with the lower dosages.

Kao sto pise, manje doze cesce zahtevaju ponavljanje tretmana roacutanom.
Zbog toga, i zbog straha od neuspeha, da ne bi opet isao na drugu terapiju, a malo ko u Srbiji sam tada slusao da hoce da ponovi, ja sam se odlucio na vecu dozu na svoju ruku uzevsi ako se secam 1.5mg po kilogramu. (2 je max dozvoljeno).

Ja se ne kajem, ali nikako ne bih drugima preporucio isto to.
Ja kad sam bio na klinickom kod doktorke, ona je rekla prvo 20mg pa cemo ici na 30, a ja 80kg, i jedan od tezih slucajeva, sve uz obrazlozenje, da se ne trujemo previse.
Pa mislim, ima li goreg trovanja od zivota sa aknama i psihickih trauma koje svakodnevno prezivljavamo (poznajuci svoj slucaj i moje stanje akni na licu i telu).

Odatle moje trovanje preporucenim dozama :)

Ja sam to izveo tako sto sam na receptu prepravljao broj kutija koje su mi prepisivali. Na zalost, moralo je tako, ali sad sam srecan vec dugi niz godina.
Novi član
Novi član

hahah prepravljao si recepte, ti si kralj :D Inace, zanimljivo ti je to "w" u imenu :P
Ja ipak slusam dermatologa, ne smem na svoju ruku
bassivity91
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 08, 2012 3:59 pm

Post od bassivity91 »

Hm, ovo je interesantno..meni je dr. za vreme terapije rekla da je u sustini bitna konacna doza leka koja je uneta u organizam, a ne koliko pijes dnevno..sve u svemu treba ukupno popiti od 120 do 150 mg/kg da bi terapija bila uspesna. :)
Novi član
Novi član

Samo da porucim svima onima koji citaju forum, a ne znaju da li da pocnu sa roakutanom: Sta god da koristite, bio to roaccutane ili nesto drugo NI SLUCAJNO ne idete kod kozmeticara da vam cede bubuljice. To je najgore sto mozete sebi da uradite, ja sam tako upropastila lice koje pre toga nije bilo toliko strasno. Upaljeno lice ne sme da se dira ni slucajno! Kod kozmeticara treba da idu samo oni kojima je lice zdravo, zbog mitisera ili cega vec, mi ne smemo. Najgore od svega je sto sam ja isla po preporuci lekara :/
Wucko
Stalni član
Stalni  član

Post od Wucko »

Da, jeste 150mg po kilogramu, to je tacno.
Ali recimo moj primer, imam 80kg putta 150 = 12000mg
I ako podelimo tih 12000 sa 30mg dnevno, ispada da treba oko 400 dana za kompletnu terapiju. Da nije malo mnogo? Ako se ide na 80mg to je onda 150 dana, ili 5 meseci, sa vecom dozom, smanjijemo vreme trajanja lecenja.

Nije isti efekat kumulativne doze na 400 dana ili na 100 dana.
Kao ekser, udaraj ga cekicem od 1gram 1000 puta, nece uci u drvo ni 1cm, a udari ga jedan put cekicem od 1000gr zakucaces ga 2cm.

Isto je i sa Roacc. cilj je postici kumulativnu dozu od 120-150mg u sto kracem roku, to jest najbolje sa dozom od 1mg/kg (ako je proizvodjac leka tako propisao i preporucio kao najefektivnije, a imao je godine ispitivanja i hiljade ljudi, sto dobrovoljno, sto na pacijentima) ne bi trebalo sumnjati u njega. :)

Naravno, ima slucajeva, koji su blazi, kojima ce kumulativna od 80 pomoci, i koji ce uzimati 0.5mg/kg (to je donja granica u kojoj lek deluje), ali ima i onih gorih, kao sto sam bio ja, gde sam morao tih 150-160 kumulativnu dostici za tih par meseci. Posto sam u pocetku uzimao prvi mesec 40, morao sam nadoknaditi sa 120mg dnevno da bi zadovoljio kumulativnu dozu.

Kako god, sve se svodi na kraju na to, da je uspelo..i da sam ja srecan covek, kao sto ce uskoro biti i svi clanovi odavde koji su na terapiji :)
bassivity91
Aktivan član
Aktivan član

Post od bassivity91 »

Tacno, tacno, sve zavisi od osobe do osobe..meni je trajala terapija 5 i po meseci, a to je neka optimalna duzina trajanja, sve u svemu ok je. :D
Novi član
Novi član

Meni je doktorica rekla da cu biti na terapiji 16 nedelja. Nema sanse da do tada popijem 6000mg, imam 60 kg. Ne razumem kako onda :-?
Wucko
Stalni član
Stalni  član

Post od Wucko »

Pa ni ne moras popiti 6000 (kumulativna 100) mozda ides na kumulativnu od 80mg pa ces taman to postici sa 40mg za 16 nedelja.
Sve zavisi od stanja, to jest dermatolog je najverovatnije procenio da si laksi slucaj, pa ide manju dozu i kracu terapiju.
Ti ako imas 60kg x 80mg=4800mg/40mg dnevno je 120 dana, ili 4 meseca (16 nedelja). Kazes da si pila u pocetku 30mg, znaci bice na kraju terapija mozda 70mg kumulativne, ali mi malo cudno, imajuci u vidu da pijes 0.66mg/kg malo jace od donje preporucene granice, da zavrsis kumulativnu ispod 80mg..ali valjda dermatolog bolje zna. :D
Zato, opusti se, nisi svi ludi kao ja da ne veruju lekarima i da sve rade na svoju ruku :)
Novi član
Novi član

Haha dobro ti ide matematika, izgleda :D
Pa citala sam kako su neki pili i po 150 mg/kg, pa me to malo zbunilo. Rekla mi je da cemo jos povecavati, za nedelju dana prelazim na 50 mg dnevno, videcemo kako ce biti na kraju :) Mene, ustvari, najvise flekice brinu, sada ih imam bas dosta, a citala sam da roaccutane ne deluje na njih. Zanima me za koliko one samo prodju, otpilike :)
Wucko
Stalni član
Stalni  član

Post od Wucko »

Eto vidis, stvar resena, povecanje doze :D
Ma isli su na 150mg, ja sam bio jedan od tih, manje vise ali to zavisi od osobe do osobe.
Ali pazi, ako ce ti biti lakse, ti uzmi svoju vagu, namesti je da laze 20kg, da imas 40, i imaces kumulativnu oko 150mg, mislim, bar ces biti srecnija u teoriji :D :D
Meni flekice sprzilo sunce, posle terapije 2-3meseca, bio sam na moru, i sto sunce ume da izleci, pa to je cudo :D
Zato, kad zavrsis terapiju, a ti opeti po suncu, dok ne budes crvena kao rak, tad se ni jedna flekica nece videti :P
Salim se, meni je ozbiljno sunce pomoglo, vec sledece godine nista, samo su ostali neki oziljci, ali se i ne primete toliko da bi mi predstavljali problem. :)
Novi član
Novi član

haha dobro ti je to sa vagom, probacu :P
Pa ne znam, nadam se da ce i meni tako. Meni inace i ranije uvek je lice bilo lepse leti, skoro da nisam ni imala bubuljice, ali zimi se sve vrati :/ Jesi ti koristio nesto od preparata, krema, losiona da one izblede malo?
Hvala ti sto odgovaras, znam da smaram. Pogotovo zato sto si se ti toga resio, pa mozda ni ne zelis da se prisecas :D
bassivity91
Aktivan član
Aktivan član

Post od bassivity91 »

Meni je dr posle terapije rekla da nece da mi maltretira kozu nekim kremama za uklanjanje flekica vec da ih pustim da same izblede, i to se desilo brze nego sto sam ocekivao..opusti se, sve ce to na svoje mesto :)
Novi član
Novi član

A valjda ce :) Hvala vam na podrsci ljudi :D
Wucko
Stalni član
Stalni  član

Post od Wucko »

Ja stvarno nista nisam koristio. Zavrsio terapiju, naravno sam ,jer na pola terapije je dermatolog otisao na godisnji, posle toga na seminare neke pitaj Boga gde, potom je bio tek prvi temin za preko 30 dana..pa sam ja sam i zavrsio, nikada se nisam javio dermatologu, sta ces :D
Vadio krv redovno, pratio nalaze, i kad sam dosao do kraja, sam sam prekinuo.
Neozbiljno ti je ovo nase zdravstvode se previse uzdas u njega :D

Covek postane bolji lekar u medjuvremenu od onih kod kojih krene u pocetku, hahah :D :D :D
Odgovori