Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
milica:)
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 21, 2014 9:39 pm

Re: Roaccutan!

Post od milica:) »

Da, tako je nazalost. Ja idem privatno, pa je to druga prica, svi fini i ljubazni :D
Meni moja doktorica opste prakse kaze da ne sme tako cesto da mi daje upute da vadim krv, a ne mogu stvarno jos i to privatno da idem i placam. Ne znam kako da je ubedim da mi da.. Mozda da kazem dermatologu da mi napise na izvestaju? :)
Wucko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 3:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Wucko »

Kako ne moze? Pa ja sam vadio na 3 nedelje i posto sve bilo ok, na svaki 30 dana.
Duzni su da ti daju uput, ja sam kod svog lekara samo dosao, rekao treba mi za roacutan terapiju kontrole, ona kaze nema problema i napise uput.
Probaj da trazis da ti napisu uput, mada, znas kako, drzavni ne vole privatne, jer lekar sa klinickog je lekar viseg ranga, i ovaj moj sve radi sto onaj kaze, a opet, kod privatnika, oni uvek imaju neku sumnju, pa ne bi da ako se nesto desi, bude i njima problem, kako vi niste uvideli da tu nesto ne valja :D
Srbija. :D
Ma sta ti moze, svakih 30-ak dana krv iz po jedne ruke (ako imas vise od 2 jos bolje) i sta tu ima strasno :D
Novi član
Novi član

4 ruke imam :D
Ne vidim stvarno sto im je to problem, a inace ona ima kod sebe izvestaj lekara specijaliste, dermatologa. Nema veze sto je privatno, ona ima to kao garanciju, da ne moze posle nju niko da krivi. Probacu da je nagovorim sad kad budem isla po recept :)
hesh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 10:05 am

Post od hesh »

Zdravo svima, zavrsavam treci mesec roakutana (70mg dnevno na 77kg), od kad sam poceo terapiju redovno pratim ovu stranicu, ali me nesto mrzelo da pisem, pa reko ajde da vam kazem sta ja mislim.

Prvo, imam nesto da kazem za komentar anna1705. Svasta se prica za roakutan i njegova nezeljena dejstva. Roakutan je jedino dokazano resenje protiv akni u svetu, sto naravno pogoduje firmi La Roche. Drugim preparatima protiv akni nema mesta na trzistu, pa su oni, odnosno njihovi proizvodjaci, digli jednu veliku hajku protiv roakutana. Na sve nacine pokusavaju ljude da ubede da je los za organizam, s razlogom da ljudi ne bi kupovali roacc. i otarasili se akni za svagda, nego da bi idalje bacali pare na njihove proizvode i samo na kratko resili problem. Kazu da je Roakutan je najveci krivac za ostecenje jetre, JA (moje misljenje, mozda i nije tacno) mislim da Coca Cola, pica, i druga fast food hrana, itd., moze da osteti jetru u istoj kolicini kao roakutan. Takodje pored roakutana, i drugi lekovi stete jetru, ali zasto niko ne pridaje paznju tome? Zato sto je La Roche sam protiv svih. Oni moraju da na upustvu za lek napisu ''lose za jetru'' ili ''sklon depresiji'' itd. da bi se zastitili. Cak pise ''moguca zelja za samoubistvom'', u prevodu, neko tamo negde u americi npr., je pio roakutan u isto vreme kada je izvrsio samoubistvo (cini mi se da sam negde video da postoji samo par takvih slucajeva). Sada, ljudi vezuju njegovo samoubistvo sa roakutanom, sa depresijom koje je "on" prouzrokovao, i iz tog razloga La Roche je morala da navede SVAKU ali bukvalno SVAKU nus pojavu na onom uputstvu.

Ja uzimam ovaj lek sa uzivanjem, znajuci da ce 99,9% da mi resi problem, osecam se bukvalno kao da ga ne pijem, uopste ne razmisljam o njemu. Pre roakutana, npr., ako su vas bolela ledja vi niste uopste obracali paznju, i prosla bi vas za par dana. Dok pijete roakutan, ako vas slucajno zabole ledja, vi cete odmah to vezivati za roakutan, i kriviti njega. Ovo je samo primer toga kako roakutan, odnosno njegovo uputstvo, utice na ljudsku psihu. Ja sam bukvalno skroz zaboravio da pijem lek i sta god mi se desi (da me boli nesto, spava mi se, umoran sam) nista ne krivim njega , jer ako budete mislili tako, sami cete pasti u depresiju, koju, najverovatnije, nije prouzrokovao roakutan nego VI. Zato cu vam reci samo da se opustite i da lagano ispunimo tu kumulativnu dozu, i verujem da cemo svi roakutanci biti srecni posle ovog :D .

Do sada nisam imao nikakvu nus pojavu osim suvih usana, i u manjim kolicinama koze lica i ruku. Mozda sam previse i napisao, ali zeleo samo da vam prenesem SVOJE misljenje. Sa druge strane, mozda i nisam upravu, ali ko zna. Nadam se da ce me neko shvatiti i mnogo lagodnije pristupiti ovoj terapiji, kao i ja.

P.S.
Nisu me platili ovi iz La Roche-a da pisem ovde niti sam njihov advokat :D . (kamo srece :D)
Wucko
Stalni član
Stalni  član

Post od Wucko »

Ja jesam njihov advokat, i mene placaju. Javi se na pp da ti dam procenat, ovo si lepo napisao, i ja da sam pisao, bolje ne bih mogao :D

E, salu na stranu, ali zaista je tako, ja sto sam od nus posledica imao, a koje pisu u uputstvu za lek, je samo suva koza, i nista vise.

Ali ne mogu a da ne napisem recimo taj slucaj, oko samoubistva :)
Ja sam kad sam zapoceo terapiju radio sam u jednoj firmi, i posto radim sa ljudima, u suncem obasjanom prostoru, zeleo sam da promenim radno mesto (sto je u to vreme bilo izvodljivo) i kad sam otisao kod direktora, dobio sam odgovor, nema od toga nista, to ti je sto ti je.
E mene ne bude mrzelo, pa ja lepo podvucem to sa drecavim markerom pokusaji samoubistva i bla bla bla, i odem kod nekog tamo sefa, i pokazem mu to.
U roku od odma, tu je vec bio i direktor, i svi nadlezni, uz reci da ima drugo radno mesto, na kojem sam od sutra :)

Tako je i bilo, po zavrsetku terapije vratih se na stari posao :)

Hvala Roche na svim tim upozorenjima, meni su znacila :D

Generalno, sve ostale kompanije sa svojim proizvodima sto nude, ne mogu reci da su bezuspesni, ali su prevashodno namanjeni populaciji koja ima prolazne akne, koje se povlace, pubertet, neka promena, pa ih je dovoljno kontrolistai preparatima do njihovog nestanka. Mi, kao tezi slucajevi, osudjeni smo na roac.
Jer mnogi prehladu lece cajem, limunom, a neki sa antibioticima, sto ne znaci da svi treba da koristimo antibiotike, jer su uvek pomogli. Dakle, prvo probamo sa necim blazim.

Kamo srece da ga nikad nismo probali ni videli :)
Novi član
Novi član

Ma nek misle sta hoce, niko im ne brani. Zao mi je samo sto idu okolo, sire lazi i na taj nacin odgovaraju one koji su hteli da pocnu da koriste roaccutane. Meni isto stalno govore da se "ne trujem" i da prekinem da pijem, navodno ce to proci samo od sebe, kao sto prodje i svima ostalima. U nekim slucajevima je to mozda i tacno, ali nema sanse da odustanem (osim, naravno, ako mi lekar ne ukine terapiju, ako rezultati krvi ne budu dobri..pu, pu). Svako jutro kad ustanem vidim kako mi se stanje popravlja i znam da do kraja moze biti samo jos bolje, tako da jedva cekam rucak i veceru da popijem svoje tabletice. Samim tim, raste mi i samopuzdanje koje je bilo veoma poljuljano zbog komentara i ismevanja nebitnih ljudi. Svima nam je isto, svi smo zajedno u ovome i zbog toga zelim da ohrabrim one koji zele a jos nisu poceli da slobodno krenu sa ovom terapijom. A vi sto nemate pametnija posla i nista lepo da kazete, idite sa ovog foruma i ne otezavajte nama jer je ovo i ovako dovoljno velik i fizicki i psihicki problem za nas.
Wucko
Stalni član
Stalni  član

Post od Wucko »

Najbolji rezultati roacutana su 6 meseci posle terapije, jer i po zavrsetku uzimanja, jos 6 meseci traje proces ciscenja.
Ja sam akne dobio sa 14god, bas rano su me pocele napadati, isto su tako govorili to ce proci i slicno, svasta predlagali, par puta odbijali roac neki privatni lekari, i na kraju sa 27god sam tek naisao na nekoga ko je odlucio roac bez pitanja.

I tad su mi govorili neka, proci ce, nemoj se trujes i slicno, i to sve oni koji nemaju akne, a to je najgore kad ti neko nesto govori, ko nikad nije doziveo slicno. 13godina sam muku mucio, i da su se drugi pitali , i dan danas bi.
Novi član
Novi član

Auuu pa ti si onda imao bas problem.. :/ Ja sam ranije krenula, srecom, nisam toliko cekala, mislim da bih poludela za 13 god :o Sad se samo nadam najboljim rezultatima pa da mogu i ja tako da tesim druge :D
Dejanww
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 20, 2014 1:33 pm

Post od Dejanww »

pozdrav drustvo. zanimame da li roacutan moze da se pije za upalni proces lica i masniji ten; bez bubuljica .hvala
hesh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 30, 2013 10:05 am

Post od hesh »

Nije mi jasno. Upaljeno je lice ali bez bubuljica?
Wucko
Stalni član
Stalni  član

Post od Wucko »

U teoriji moze, u praksi nikako.
To je najbolji odgovr. Roacc je namenjen za lecenje akni, to jest uzroka njihovog nastanka, a posto je kod tebe neki drugi problem, cim nema akni, resenje treba traziti u nekim drugim preparatima/lekovima.

Bar je to neko moje misljenje.
Neve97
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 24, 2014 12:04 am

Post od Neve97 »

Novi sam na ovom forumu i želim da ispričam svoju priču.

Akne su me počele napadati negdje kad sam ušao u pubertet oko 12-13 god. i tako sam odlučio negdje sa 14 godina kod doktora. Doktor mi je u početku prepisao dvije kreme (Skinoren i Benzaknen) i radio mi je tretmane, a kasnije mi je prepisao Roaccutane, ali tu je počeo problem, doktor mi je prepisao da ga pijem 7 dana u mjesecu po jednu tabletu. I lice mi se dobro isčistilo, ali negdje pred kraj ljeta (2013) mi se sve pogoršalo, počelo mi je izbijati na leđima u velikom broju (gdje skoro nisam imao ništa), pa i na licu. I kasnije mi je bilo sve gore i gore i kad više nisam moga izdržati (puno lice potkožnih, krv po jastuku), odlučim otići privatnom doktoru u Zagreb za kojeg mi je rekla tetka da je jako dobar (inače živim kod Banja Luke). I tako ja odem kod njega i on mi kaže da ova moja doktorica nije normalna kako me je lječila, te mi prepiše Roaccutane, 4 tablete dnevno (40mg, dvije poslije doručka, dvije poslije večere) i kremu Belogent koju mažem ujutro i naveče samo po potkožnim. I evo sad će 2 i po mjeseca otkako sam počeo sa terapijom i lice mi stvarno ide na bolje svakim danom. Prvih mjesec dana mi je bilo teško jer mi se lice pogoršalo, al' mi je doktor rekao da ništa ne očekujem u prvom mjesecu i stvarno, poslije je počelo sve na bolje. Takođe mi je rekao da moram vaditi krv prije kontrole (prva je bila nakon mjesec dana, a sad idem u utorak na drugu poslije mjesec i po nakon prve) i nalazi su mi bili dobri (lagano povišeni), a sad sam neki dan vadio krv i sve je super (osim jednog, koji je lagano povišen), a doktor je rekao ako sada budu dobri nalazi da ih više neće trebati vadit.

Sad me zanima iskustvo onih koji su već bili na Roaccutani i kakvo je stanje poslije, da li se vratilo?
Isto me zanima šta koristite za usne, jer su nenormalo suhe i zeznuto je kad sam sa curom, hehe :) (inače koristim labelo)

Ako bilo ko ima pitanja, neka slobodno pita, potrudit ću se da odgovorim: . :)
Novi član
Novi član

Da se javim i ja, nisam dugo. :)
Trenutno sam u 10. nedelji terapije. Bila sam na kontroli pre 2 dana i doktorica mi je rekla da nije ocekivala da ce rezultati biti tako dobri. Imam svega 2,3 male bubuljice koje vec prolaze. Ostalo je dosta flekica, ali vidi se kako i one polako prolaze, a i ako idem negde mogu da ih prekrijem puderom skoro skroz :D Doktorica mi je rekla da cu biti na terapiji do pred kraj aprila, pa ce taman tad i lepo vreme, moci cu da se suncam pa ce i one izbledeti. Trenutno pijem 50 mg dnevno i tako cu jos 3 nedelje, a onda do kraja terapije 60 mg.
Ako nekog zanima nesto, slbodno neka pita, svi cemo probati da pomognemo :D
Neve97
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 24, 2014 12:04 am

Post od Neve97 »

Da javim da mi se pojavilo pogoršanje, mislim da tako treba poslije 2 i po mjeseca terapije. Zanima me čime lječite ove potkožne, jer ih imam baš puno. Doktor mi je prepisao Belogent mast, koju mažem samo po potkožnim, ali ne primjećujem neki pomak. Čuo sam da led može pomoći.
Novi član
Novi član

Pogorsanje je normalno, ne brini oko toga. Nekom bude pre, nekom kasnije, a nekom nikad :) Meni je prvi mesec bio katastrofalan, ali sve se smirilo i sada se popravlja. Ja sam koristila nešto, ali ne znam kako se zove, pravili su mi u apoteci. Znam samo da jako smrdi na benzin :D
Odgovori