Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Korisnikov avatar
aa aca
(!) korisnik udaljen sa foruma
(!) korisnik udaljen sa foruma
Pridružio se: Ned Jan 20, 2013 7:41 pm

Re: Roaccutan!

Post od aa aca »

Можда ће некоме да значи информација до које сам дошао пре неколико дана. Прилично поуздан човек ми је рекао да проблеми са кожом који нису споља изазвани, имају свој узрок у неком од следећих унутрашњих органа: желудац, јетра, слезина, гуштерача. Покушаћу то на себи да установим.
>
>
>
Ако некоме нисам одговорио као aa_aca,
то је последица блокирања профила и губљења везе са праћеним темама.
Јавите ми се на емаил адресу из профила.
DraganicaF
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 15, 2013 12:39 pm

Post od DraganicaF »

Shomy, poslala sam ti pruku na pp... nadam se da ces je dobiti.
Pozdrav
Beetlejuice
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 11, 2013 2:50 am

Post od Beetlejuice »

Carrick Na osnovu tvog opisa- ne, ne treba da počinješ terapiju. Sa druge strane niko ovde nije lekar, niti je video kako ti koža izgleda. Dermatolog je taj koji ti prepisuje lek i koji ti vodi terapiju. Ako ti i prepiše-sam/a moraš odlučiti da li ćeš piti ili ne. :)
Carrick
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 14, 2013 9:51 pm

Post od Carrick »

A zasto se ne preporucuje licama sa manjeg problema akni? Zbog toga sto je opasan lek ili moze da pogorsa stanje?
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

Evo i mene da se javim..znači evo nas 7 meseci na roacutanu..40x20..sad pre 3 dana je prekinuo i dr mu prepisao Hemomicin od 500mg 6 dana to ide 3 kom u jednoj kutiji što je meni strašno..bubuljice se povukle ali na licu ima 4-5 čvora opasno tvrda koja ne prestaju da gomilaju tamo gnoj niti se povukli od početka... :( jako mi je žao više neznam šta ni da mu kažem krenuli smo samo 3 meseca a eto već počinje škola mi još pod terapijom a uopšte se nisu povukli samo nekih 70 % ...neznam više šta da mislim...bojim se ipak je on mlad...Šta vi mislite? Dali je neko imao ovako nešto? :cry:
MickoSAS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 21, 2013 3:09 pm

Post od MickoSAS »

Shomy napisao:
MickoSAS napisao:Hvala na odgovoru Artina... Dobro je da jos ovde ima clanova da daju n eka svoja misljenja

Ja sam cuo da je sona gel ustvari tecni roakutan,ne bas bukvalno ali da ima nekes sastojke,citajuci na forumima. Verovatno mi on to dao jer nemam nekih bubuljica potkozna izadje po koja i to jednom mesecno, sada dok je ovako toplo ume da izadju one pune sa onim belom mascu,inace mitiseri su mi problem jer ih imam bas onako puno oko t- zone i na obrazima. Nisu primetni izdaleka ali kada se priblizim vide se uocljivi su. Nadam se da ce sona to ocistiti, to mi je rakao i dermatolog no videcemo kako ce sve to reagovati nakon par nedelja
Sona gel sadrzi adapelen. Inace radi se o odlicnom leku. Nadam se da ce ti pomoci.
Obicno je potrebno je da se koristi tri meseca da bi se videlo znacajnije poboljsanje.
Neretko na pocetku da i pogorsanje, tako da znas da se ne zabrines ukoliko se to desi. Ako se to desi mozes se javiti dermatologu da dobijes nesto od terapije sto bi to korigovalo. Takodje je neophodna adekvatna hidratacija koze tokom terapije.
Hvala na odgovoru,rekao mi je doktor da ce mozda doci do perutanja,mada meni je onako poprilicno masna koza,pa za sada nemam nikakvu suhocu koze... Nije mi nista rekao za neku kremu da mazem radi hidratacije, rekao mi je samo da izbegavam sunce ono kada je bas jako...
Zanima me jel si ga ti koristio?
Beetlejuice
Novi član
Novi član

Post od Beetlejuice »

Carrick Može on da pogorša i ako je lakši i ako je teži oblik-to je prosto sastavni deo terapije kod nekih. Posle toga sledi poboljšanje. Ne prepisuje se jer ima ne baš bezazlene nuspojave (koje mogu a i ne moraju da se jave), jer to lakšem obliku i nije potrebno, jer postoje razni drugi načini za lečenje lakših oblika, jer je procedura takva da se isproba (uglavnom) sve pre nego što se pređe na taj lek....prosto možda i nije neophodan.

Stejsi Auh. Imam utisak da je on najteži slučaj ovde na forumu. Barem ako se dobro sećam šta je sve morao da pije. I kortikosteroidi su bili u priči ako se ne varam. Ako nešto znači ja sam pila Hemomicin više puta-nekoliko puta zbog bubuljica, a redovno mi se prepisuje kada imam kašalj. Doduše pila sam od 500mg prvog dana i 250mg-4 dana (6 ima u kutiji). Mislim da nije to tako strašno-brzo prođe tih 6 dana, a vreujem da će mu pomoći. Možda će morati i da ponovi terapiju Roakutanom za par meseci. Ni tih 70% poboljšanja nije loše.
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Hvala na odgovoru Beetlejuice...iskreno jako sam zabrinuta na njegovih 16 godina je to mnogo jaka terapija ali opet i dr kaže da je imao najteži oblik akni koje mogu da postoje... Već toliko puta sam htela sve da prekinem plašeći se za njegovo zdravlje ali kad vidim koliko mu se samopouzdnaje vraća i kako lepo se povlače opet nastavljamo sve mislim valjda dr zna šta radi.Baš sam rastrzana i jako se plašim..dermatolog nam rekao da smo došli u poslednji čas..da smo čekali imao bi ozbiljne ožiljke koje nebi mogli da otklonimo kasnije nikakvom plastičnom operacijom...zauvek bi ostao unakažen :( Očito se vidi da mu opet lice se umirilo i akne se povukle posle hemomicina ali još sutra poslednju 6 tabletu od 500 mg pa mora da nastavi sa još jednom kutijom Roacutana a ja se već jako plašim....to je mnogo kako god se okrene mislim da treba pauza da se napravi...Čitam tu o nekoj kremi Sona gel...možda je to bolje rešenje da maže na kritična mesta nego da pije roacutane?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

MickoSAS napisao:
Shomy napisao:
MickoSAS napisao:Hvala na odgovoru Artina... Dobro je da jos ovde ima clanova da daju n eka svoja misljenja

Ja sam cuo da je sona gel ustvari tecni roakutan,ne bas bukvalno ali da ima nekes sastojke,citajuci na forumima. Verovatno mi on to dao jer nemam nekih bubuljica potkozna izadje po koja i to jednom mesecno, sada dok je ovako toplo ume da izadju one pune sa onim belom mascu,inace mitiseri su mi problem jer ih imam bas onako puno oko t- zone i na obrazima. Nisu primetni izdaleka ali kada se priblizim vide se uocljivi su. Nadam se da ce sona to ocistiti, to mi je rakao i dermatolog no videcemo kako ce sve to reagovati nakon par nedelja
Sona gel sadrzi adapelen. Inace radi se o odlicnom leku. Nadam se da ce ti pomoci.
Obicno je potrebno je da se koristi tri meseca da bi se videlo znacajnije poboljsanje.
Neretko na pocetku da i pogorsanje, tako da znas da se ne zabrines ukoliko se to desi. Ako se to desi mozes se javiti dermatologu da dobijes nesto od terapije sto bi to korigovalo. Takodje je neophodna adekvatna hidratacija koze tokom terapije.
Hvala na odgovoru,rekao mi je doktor da ce mozda doci do perutanja,mada meni je onako poprilicno masna koza,pa za sada nemam nikakvu suhocu koze... Nije mi nista rekao za neku kremu da mazem radi hidratacije, rekao mi je samo da izbegavam sunce ono kada je bas jako...
Zanima me jel si ga ti koristio?

Koristim adapelen, sa manjim ili vecim prekidima vec godinama, jako sam zadovoljan :).
Generalno, adapelen je super za kozu, ona lepse i zdravije izgleda i odlican je za 'antiage' :).
Da li si dobila i nesto sto koristis ujutru? Cime se umivas?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Stejsi napisao:Hvala na odgovoru Beetlejuice...iskreno jako sam zabrinuta na njegovih 16 godina je to mnogo jaka terapija ali opet i dr kaže da je imao najteži oblik akni koje mogu da postoje... Već toliko puta sam htela sve da prekinem plašeći se za njegovo zdravlje ali kad vidim koliko mu se samopouzdnaje vraća i kako lepo se povlače opet nastavljamo sve mislim valjda dr zna šta radi.Baš sam rastrzana i jako se plašim..dermatolog nam rekao da smo došli u poslednji čas..da smo čekali imao bi ozbiljne ožiljke koje nebi mogli da otklonimo kasnije nikakvom plastičnom operacijom...zauvek bi ostao unakažen :( Očito se vidi da mu opet lice se umirilo i akne se povukle posle hemomicina ali još sutra poslednju 6 tabletu od 500 mg pa mora da nastavi sa još jednom kutijom Roacutana a ja se već jako plašim....to je mnogo kako god se okrene mislim da treba pauza da se napravi...Čitam tu o nekoj kremi Sona gel...možda je to bolje rešenje da maže na kritična mesta nego da pije roacutane?

Pozdrav Stejsi:).
Da li znas koliku je kumulativnu dozu do sada popio? Ako jos nije na 150mg/kg, to obavezno treba da ispuni. Kada zavrsi sa terapijom treba da prodje jos bar nekih mesec dana, tek ce onda videti definitivni efekat i sta dalje.
Sona moze tek kada zavrsi sa terapijom, naravno u konsultaciji sa dermatologom.
MickoSAS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 21, 2013 3:09 pm

Post od MickoSAS »

@Shomy
ja sam musko :lol:

Ne znam evo ja ga koristim vec 10-15 dana,ali mislim da mi se malo iziritirala koza,mislim da mi je malko crvenkastija,pogotovo kod mitisera koji se kao sto kazem ne vide iz daleka ali izbliza se bas vide... I da primetio sam da su mi iskocile neke bubljice blizu brade,verovatno od sone gela? moguce da izbijaju ne znam kako sve to funkcionise... Ne samo sona gel mazem uvece tako mi je doktor rekao,umivam se samo vodom,jer ako budem uzimao sapun to ce dodatno isusivati kozu
Beetlejuice
Novi član
Novi član

Post od Beetlejuice »

Stejsi Baš kao što je shomy napisao. Efekti roakutana se vide i par meseci kasnije, jer je još u organizmu. Tako da on i posle prestanka terapije i dalje deluje. Kumulativna doza je bitna, kao i to da je on psihički stabilan (a kažeš da mu se samopouzdanje vraća 8) ) i da organizam dobro podnosi lek (što verujem da je slučaj, jer je već 7 meseci na leku). Što se tiče ožiljaka - i to se može dosta ublažiti raznim pilinzima, ali o tome nek razmišlja tek kad se akne reše. A to što ima 16 god....pa bolje ovako nego da je čekao da dođe do hirurga. Terapija svakako jeste jaka, ali i organizam je mlad pa se brzo oporavlja. :)
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Shomy..Beetleujice hvala vam puno..sad ću ja da sednem sa fasciklom i izračunam koliko već popio mg jer je bilo postepeno uvodjenje..znači 150mg na 1kg njegove mase.

A što se tiče ožiljaka nema ih ni fleka nema jedino mu prave problem te tvrde potkožne kvrge nekad se to naduje kao pola oraha nekad manje i to na levom obrazu,čelu i tako par sitnih ali tvrdo meni to ni ne liči na akne nego neke potkožne gnojne čireve... Kad smo počinjali čitala sam da utiče na psihu i baš sam se nakukala ovde ale on je super..i krvna slika je dobra sve je za sad dobro ali tako mi žao i njega i svih vas da nemam reči.Ćerka mi nikad nije imala ni bubuljicu tako da kad čitam kako se svi borite sa ovim napastima i on kako to sve podnosi nemam reči....
Hvala vam puno na pomoći,javim šta smo uradili...od 7 septembra treba još jednu kutiju da popije roacutana i ide kontrola..danas poslednju tabletu hemomicina ..valjda će već da se smire...
ArtInna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 11, 2013 12:12 am

Post od ArtInna »

aa aca napisao:Можда ће некоме да значи информација до које сам дошао пре неколико дана. Прилично поуздан човек ми је рекао да проблеми са кожом који нису споља изазвани, имају свој узрок у неком од следећих унутрашњих органа: желудац, јетра, слезина, гуштерача. Покушаћу то на себи да установим.
Ne znam da li si citao sta sam pisala na nekom od prethodnih postova, meni su akne krenule od ciste na jajniku i na bubregu... ustanovljeno od strane lekara sa vma, studentske poliklinike i doma zdravlja.
Tako da sve to sto se ispoljava na kozi su posledice unutrasnjeg upalnog procesa...
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Izvni Micko, zbunio sam se, citao sam tvoj post,a posle neki drugi, te sam permutovao polove :).

Slobodno se umivaj jednom dnevno obicnom, plavim dove sapunom. S obzirom da efekat adaplena traje dok se koristi, suludo je da prestanes da se umivas toliko dugo:). Ujutru koristi pantenol krem gel (crystal derma), jako je lagan, a opet hidrirace kozu.
Da bubuljice su verovatno posledica terapije, to je to pocetno pogorsanje. U sustini uz adapelen zbog toga treba da se da i nesto od terapije( bar klindamicin) sto ce smirivati to pogorsanje, ali hajde nije strasno.
Odgovori