Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
mirja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 26, 2005 6:31 pm

roaccutan

Post od mirja »

Alex4ex napisao:Stvarno ljudi,daj te imena lekara koje da trazimo da nam prepisu Roaccutane,Ili bar nam kazite u kojoj ustanovi da ih trazimo.Dajte neki info!
:D privatna bolnica BEL MEDIC tel. 3091000 prof. dr. Milos Pavlovic dermatolog :wink:
makarije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 28, 2006 6:02 pm

Post od makarije »

@fic1984hr

Znas kakva je ovdje situacija... Do prije par godina lijek nije mogao da se dobije na recept, pa valjda doktori (vecina) nemaju mnogo iskustva. Jos ova silna zastrasivanja... Tako da je na snazi taktika "nisi ti toliko tezak slucaj, cuti i trpi".
Kako bilo, sada se dobija na recept, ja ga tako uzimam. Platim samo participaciju od 20 dinara po kutiji (to ti dodje 0,25 evra 8) ).

@SARAH

Nadam se da ces povremeno svracati na forum. Bez obzira sto je ova tema do sada dosta dobro obradjena, uvijek ima sta da se pita.
Interesuje me jesi li pila sta za ubrzavanje oporavka koze od rana i fleka prouzrokovanih aknama? Vidim da se ovdje pominjao cink, ona Dzen je pominjala E vitamin,...
I jedno djecije pitanje. Poslije kog vremena se moze ocekivati da nece biti pominjanih drasticnih pogorsanja? Znam da je sve individualno, ali, obzirom da si ti precesljala mnoge forume, koliki je prosjek? 4 nedjelje, 6 nedjelja, ... ? Zapravo, pravo pitanje je kada se zavrsava onaj pocetni period izbacivanja akni?

Bilo bi dobro kad bi se javili i ostali koji su bili na terapiji, pa da sa nama podijele svoja iskustva, dobra ili losa, nije vazno. Sigurno imaju po neki savjet za nas pocetnike.
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od fic1984hr »

Meni "vec" 9. dan...
Lagano me pocinje peci oko nosa nesto...mislim da je od roaccutana...tu je koza dosta tanka i osjetljiva!
Znate sta...ja bi samo htio da meni prode to dosta do Nove godine...a za proljece da do kraja prode da zaboravim na te akne.
Zapravo ja i nemam vise toliko tih upala koliko su meni zacepljene pore.
Znam da cu i poslije Roaccutana voditi brigu o tom ali neka bude u manjoj mjeri.
Pa se onda moze Differinom ili antibioticima dok se to ne "preraste".
Ali vec su mi 22 godine - uzas - a ja s tim sranja!
Bojim se i toga sto ce mi jako dugo fleke ostajati...cak po nekoliko mjeseci a da se ne povuku ni malo ili vrlo malo.
Takva su iskustva...

Sta od tretmana radite kad ste na Roaccutanu?
Ja cu u pocetku ici malo na ciscenje da pogorsanje, to pocetno, bude sto manje!
Mozda neki piling itd.
Alex4ex
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 03, 2006 3:55 pm

Post od Alex4ex »

Kazu covek ima slobodu izbora... svu ti slobodu bih menjao da mogu da odaberem roditelje koji ce da me rode.Da izaberem lepe,bogate ljude sa nemasnom kozom,a ne kao sad...

Ja imam problema sa aknama od 16-te godine.Tada kad su mi odjedanput krenule,boze moj, ono je bila katastrofa.I umesto doktorka tada prepise Roaccutane,ja se patim sa raznim antibioticima,tretmanima,kremama vec 7 godina.Jos imam i oziljke.Ma ponekad kad razmisljam kako je,a kako je moglo da bude,dodje mi cev pod bradu pa neka me pamte...

Nego nije bitno to sada.Sada imam onako blazi oblik akni.Blazi u odnosu na onaj najstrasniji period.Fora je sto mi je lice mnogo masno i mitiseri se pune ko od sale.Ma da idem kod kozmeticarke 2 puta mesecno,opet bi bilo malo.Moj drug iz srednje je koristio Roaccutan,i to samo 2 meseca,bez posledica (osim susenja lica i ociju) i sada je srecan covek.Ja sa ovim mojim stanjem bih sigurno mogao da izdrzim dok one ne prestanu vise da izlaze,ali po mojoj proceni to je jos nekih 5-6 godinu,a ko zna sta mogu da mi naprave od lica do tada.

Znaci idem da se vidim sa doktorkom,ali opet imam neka pitanja,pa ko moze i ume,nek pomaze.

1) Iako cu da se vidim sa "mojom" doktorkom,opet bih voleo da povremeno skoknem do Beograda i dobijem misljenje od Dr.Gorane
Mozda cak i da krenem sa tretmanom pod njenim nadzorom.Gde bih mogao da nadjem doktorku Goranu i zakazem pregled?

2)Posto imam oziljke,da nece mozda zbog Roaccutana i susenja koze da dodje do njihovog pogorsanja?

3)Za vreme terapije (a i ovako) koje sredstvo posle brijanja da koristim?

Eto,to su neka pitanja za pocetak.Hvala svima na pomoci i podrsci
Alex4ex
Novi član
Novi član

Post od Alex4ex »

Jos jedno

-da nije neko mozda imao problem sa opadanjem kose dok je koristio lek?Ako je imao,da li je sada stanje gore ili bolje?
SARAH
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 06, 2004 2:00 am

Post od SARAH »

Cao Roaccutanci, :D

Da odgovorim na neka pitanja koja ste postavili,bar koliko moje iskustvo nalaze.
Kao prvo zelim da vam kazem da se ne plasite leka jer zaista vam nece nastetiti,to zastrasivanje je americki marketing kako bi unistili mladima zelju za izlecenjem i navodili ih na differine,proactive i ostale kojestarije koje samo privremeno sredjuju kozu,a posle sledi razbuktavanje i hvatanje za glavu.Vi vidite da to amerima donosi novac,i ne zele da im popucaju pare zato sto ce se Roaccutane proslaviti i vise niko nece koristiti mazalice ...ma to je jasno kao dan.

Sa druge strane Roaccutane jeste jak lek,ali kako inace da ocisti kozu (nas najveci organ) da nije agresivan borac koji ubija ZLO zvano akne??On isusuje kozu,dovodi do toga da ocisti sve pore od masnoca i tada se desava da osecate zategnutost koze,suvocu,krvarenje iz nosa,peckanje ociju,ali sve je to zanemarljivo jer akne nestaju i to je vas cilj.Krv se kontrolise svaki mesec i onda zaista nemate brige jer se kroz krv vidi kako vam je jetra i holesterol.
Moj Doktor je prilikom mog lecenja Roaccutanom govorio svaki put mom muzu kako je srecan covek jer ima ZDRAVU zenu,koja ima odlicnu krv,dakle ja sam super podnosila terapiju,ma ljudi uopste nisam imala utisak da se ja lecim nekim "otrovom",a taj moj doktor vec 20 godina ima iskustva sa Roaccutanom,dok u Srbiji jos nema DR -a koji ima toliko iskustva jer nasa zemlja po navici kaska za velikim zaostatcima, i onda nasi mladi pate jer ne mogu ni DR-a da nadju, i kad odu kod Dermatologa on kaze da je lek OTROV....pa ja bi njega lepo sa onom njegovom diplomom izudarala po glavi i poslala ga tako lenjog malo u beli svet na seminare da se usavrsava,a ne da samo misli kako ce ove godine da krka sarme po slavama. :D

Odgovori:

makarije

Ja sam uzimala E vitamin natural svaki dan i zink naravno sve do kraja terapije.
Pogorsanje se koliko se ja secam kod mene desilo od trece nedelje,ali su bubuljice bile iste kao pre,nisu bili nikakvi monstruzni cirevi,izaslo mi je svega 5-6 bubuljica i to je nakon toga prestalo.Prosek kod svih ljudi lecenjem Roaccutana -da pogorsanje pocinje od druge nedelje i traje odprilike mesec dana,a onda krece ciscenje,jer je koza izbacila sta je imala i sada samo susi kanale.
Bitno je da nanosite Apaisac (ja ga i dan danas koristim-odlican je),u malim kolicinama dovoljno da vam vlazi kozu,i to pocnite kada primetite susenje,ako postoje delovi koju su masni njih preskocite (mazite ih tek kad i oni pocnu da se suse)

fic1984hr

Ne bi valjalo da sada ides na ciscenje koze,jer ono sto je duboko kozmeticarka ne moze da vidi,a upravo to Roaccutane izbacuje,pogotovo sto ti je sada koza osetljiva i ne bi smeo da radis piling lica.

Alex4ex

Postojeci oziljci ti se nece pogorsati od Roaccutana,ne brini,ali je i vazno da mazes emulziju da vlazis kozu kako od novih aknica ne bi ostajali oziljci.

Posle brijanja sredsvo moze da ti preporuci neki muskarac,ja to ne bi znala da ti kazem,osim da je Uriage kolekcija namenjena problematicnoj kozi pa pronadji u apoteci njihov proizvod-verujem da ce ti odgovarati potpuno.

Sto se tice opadanja kose,bitno je da uzimas vitamin E koji sprecava tu pojavu,meni nije opadala kosa nista vise,a ni manje nego pre terapije.

Eto ,ja sam se potrudila da vam odgovorim ,a vase je da budete istrajni i isplatice se terapije..verujte mi. :wink:
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

[quote="SARAH"]Cao Roaccutanci,
Ne bi valjalo da sada ides na ciscenje koze,jer ono sto je duboko kozmeticarka ne moze da vidi,a upravo to Roaccutane izbacuje,pogotovo sto ti je sada koza osetljiva i ne bi smeo da radis piling lica.

A ja bas danas bio na pilingu!?
Al dobro, tek mi je 10-11 dan...necu vise!
Ali kod kozmeticarke moram...sreca da nemam upala i tih prevelikih problema nego dosta mitesere i onih crnih malih...bolje da to kozmeticarka rijesi nego ja da diram...ili da se pore tako zatvore i onda bi pogorsanje bili vidljivije!
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Post od fedja »

fic1984hr napisao:A ja bas danas bio na pilingu!?
Al dobro, tek mi je 10-11 dan...necu vise!
Ali kod kozmeticarke moram...sreca da nemam upala i tih prevelikih problema nego dosta mitesere i onih crnih malih...bolje da to kozmeticarka rijesi nego ja da diram...ili da se pore tako zatvore i onda bi pogorsanje bili vidljivije!
nije mi jasna ova tvoja neinformisanost... stekao sam utisak da si detaljno analizirao situaciju sa roakutanom...
prvo i jako vazhno pravilo je da NE SMESH da vrshish bilo kakve intervencije na licu jer ti je kozha hiper osetljiva... pogledaj www.acne.org i njihov forum posvecen roakutanu... vidrcesh da to sa pilinzima i kozmeticharima mozhe preskupo da te koshta... budi malo obazriviji...
pozdrav i sve najbolje u terapiji... bice sve ok, samo vodi malo vishe rachuna
Dare
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 05, 2006 6:39 pm

Post od Dare »

Evo dobri ljudi i mene.

Citam ovaj forum vec duze vreme, i odlucih da podelim sa svima i moje iskustvo, jer vidim da mnogima treba pomoc i poneki savet..

Oklevao sam da napisem svoje iskustvo iz prostog razloga-strah- znate ono 'da ne ureknem' i sl., odnosno da se ne pogorsa stanje lica opet . Ali sad sam eto tu, i mislim da je prakticno nemoguce da se vrati u onakvo stanje kakvo je bilo pre terapije...

Znaci, ja sam koristio Roaccutane, i da, pomogao mi je izuzetno. Trenutno nemam ni jednu jedinu aknu na licu (pu pu).

Imam 23 god, a akne imam od svoje 15te..ali se od 18te jako pogorsalo.
Naravno probao sam hiljade svega i svacega, od antibiotika, krema ovijeh i onijeh dermatologa, 'najboljih' kozmeticara, dermatologa na klinici, privatnih.. kucnih lekova, firmiranih, cak sam i godinu dana isao u Kotodermu, iskljucivo postovao njihve terapije, ali nista nije pomoglo. I onda sam na preporuku poznanika uzeo da pijem roaccutane, kod jednoh lekara, u privatnoj klinici u BG.

Pio sam 20 mg dnevno, oko 6 meseci, pa mesec pauza, pa 10mg dnevno mesec dana, takozvana rebound doza.

Oh da, stanje lica je bilo sledece: koza mi je onako dosta 'nezna', mekana i osetljiva, a akne sam imao na obrazima, jagodicama i oko usana.Na celu skoro nikada i brada jako retko. Nisam ih imao puno, ali uvek oko 3-4 upale na videlu sa svake strane i oko isto toliko se spremalo. Mitesera jako malo. Posto mi je koza jako osetljiva, oziljci u se formirali lako..

Uglavnom, tretman sam zavrsio u Julu ove god, znaci nedavno.
Tokom tretmana nisam imao nikakve nuspojave sem suvih usana, za sta mi je bio dovoljan i obican labello. Znaci krv iz nosa, bol u zglobovima i sl. stvari nista.. nisam imao nikakav osecaj, tipa da sam na takvom jakom leku (delom zbog male doze verovatno)
Nove akne su skroz prestale da izlaza posle recimo 4og meseca terapije, znaci ni jedna..mozete zamisliti kakav luksuz..masnoce nije bilo, superica..i jos uvek je tako (pu pu). Sada sam u fazi izlecenja fleka i oziljaka, no o tom neki drugi put.

Znaci uzimao sa 'samo' 20 mg, sto je i meni bilo cudno, i pitao ga, i on rece to je ok, videcemo za mesec kako reagujes, ali kao to bi trebalo biti dovoljno. I bilo je.
Vec posle 2 meseca sam prosao onu fazu, kada su izlazile sve koje su se krile i bile na putu i sl..i onda je ostalih 5 meseci koza bila suva, ali onako lepo suva :)

Na kraju, samo mi ostaje zaljenje sto nisam ranije uzeo roaccutane, ali sta sada.

E da, ja sam ga uzimao na recept u drzavnoj z. ustanovi, samo sam pokazao dijagnozu iz te klinike, i nije bilo prob. 20 din participacije i niko me ne pita .

Poz.
D.
Alex4ex
Novi član
Novi član

Post od Alex4ex »

Znaci ovako.Video sam se sa doktorkom,i ovakav smo dogovor napravili.Moram da idem cesce na ciscenje lica,plus onda ce da mi stavlja neke stvari u toku tretmana,i da nastavim da koristim proactiv.Mora da kazem,da prvih 2 nedelje mi je mnogo pomogao.Posle toga mi buknuse nekoliko,ali se i one sad smiruju.Znaci to za pocetak.Da vidimo kako ce lice da reaguje,a posle toga,znaci jedno mesec dana,ako opet krenu neke azdaje da mi izlaze,onda idem na kontrolu krvi i krecem sa Roaccutanom.

Sarah,ovaj uriage nema u Nisu.Trazih svuda,al` nista.Doktorka mi rece da koristim klindamicin rastvor (1 ili 2%),plus one proactiv kremice.Pa da probamo...

Mislim da je to sto ona kaze u redu.Da ne zapenim na lek odmah.Sacekacemo mesec dana,da ne zurimo i da sunce malo popusti.Sta vi mislite o ovome?

1)Sta rekoste da stavljam da mi akne ne bi pravile oziljke?

2)Dare,sta si poceo da koristis za oziljke i za fleke? pomaze li?

Pozdrav svima.Sto rece narod, na muci se poznaju junaci,tako drz` te se.
Dare
Novi član
Novi član

Post od Dare »

@Alex

Tokom terapije roaccutanom sam imao par pilinga nekakvom kiselinom, dosta su skupi, oko 300 eura. Mislim da su oni dosta pomogli oko oziljaka. Posle terapije sam uzeo jednu stvar koja je bila dobra za fleke (jos uvek koristim) a to je 'Mama Lotion'. Sada su se fleke dosta povukle (pu pu) mada mislim da je vreme ipak najbolji lek, jer evo vec 4-5 meseci bez upalnih procesa na licu od uzasnih akni, koza ima vremena da se oporavi bez stalnog pojavljivanja novih..tako da za fleke mislim da je vreme bitno. Znaci prvo se resiti akni, posle sve ide lakse...

Pozdrav
Alex4ex
Novi član
Novi član

Post od Alex4ex »

@Dare

Kazes da ti je pomoglo oko oziljaka.Jer dosta,ili malo,ili vrlo malo.Mozes li nesto vise da kazes o napretku.

Koje su to kiseline? mislim koja firma ih pravi,kolika je koncentracija,gde si ih radio?

kazes oko 300E.koliko je to tretmana bilo?

pozdrav svima
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član

Post od fic1984hr »

Mene isto zanima kakve su to kiseline!?
Ja sam bio na pilingu kako sam napisao i sve je ok, mozda zato sto sam tek par dana na terapiji (14-15)!?
Ici cu uskoro opet na ciscenje...kozmeticarka to vrhunski odradi, bar je do sad bilo tako!
Jednostavno moram to da ne bi doslo do pogorsanja...ovo sto izlazi u iducih mjesec dana nadam se da je zadnje!
Dare
Novi član
Novi član

Post od Dare »

Ej stvarno ne znam kako se zove kiselina, taj doktor je naravno sve to odradio. U principu to je jedan od onih pilinga kiselinama , za koje nema potrebe sa se mesecima bude kod kuce. Mada ljustenje koze sa lica traje ipak nedelju dana, posle je sve ok. On je taj piling ubacio i da bi pojacao efekte roacc, jer dok lek izbacuje iznutra, taj piling, osim sto je jelda piling, sprzi postojece akne na licu i omogucava sa i spolja sloj koze koji ostane bude zdraviji, i tako roacc. bolje deluje.
Kiselio sam se 3 puta.

Pozdrav
makarije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 28, 2006 6:02 pm

Post od makarije »

20. dan terapije.

Sto se tice lica, bio bih bas zadovoljan da nije dva cuda na celu... Ne znam da li mogu stavljati nesto dodatno na njih, bas su cuda.

Ledja su manje - vise isto.

Od propratnih efekata koza se malo guli, ali to rjesava Apaisac. Najvise se suse usne. Imam utisak da je kosa postala kao plasticna i mnogo manje se masti, sto i nije tako lose.
Odgovori