Evo dobri ljudi i mene.
Citam ovaj forum vec duze vreme, i odlucih da podelim sa svima i moje iskustvo, jer vidim da mnogima treba pomoc i poneki savet..
Oklevao sam da napisem svoje iskustvo iz prostog razloga-strah- znate ono 'da ne ureknem' i sl., odnosno da se ne pogorsa stanje lica opet . Ali sad sam eto tu, i mislim da je prakticno nemoguce da se vrati u onakvo stanje kakvo je bilo pre terapije...
Znaci, ja sam koristio Roaccutane, i da, pomogao mi je izuzetno. Trenutno nemam ni jednu jedinu aknu na licu (pu pu).
Imam 23 god, a akne imam od svoje 15te..ali se od 18te jako pogorsalo.
Naravno probao sam hiljade svega i svacega, od antibiotika, krema ovijeh i onijeh dermatologa, 'najboljih' kozmeticara, dermatologa na klinici, privatnih.. kucnih lekova, firmiranih, cak sam i godinu dana isao u Kotodermu, iskljucivo postovao njihve terapije, ali nista nije pomoglo. I onda sam na preporuku poznanika uzeo da pijem roaccutane, kod jednoh lekara, u privatnoj klinici u BG.
Pio sam 20 mg dnevno, oko 6 meseci, pa mesec pauza, pa 10mg dnevno mesec dana, takozvana rebound doza.
Oh da, stanje lica je bilo sledece: koza mi je onako dosta 'nezna', mekana i osetljiva, a akne sam imao na obrazima, jagodicama i oko usana.Na celu skoro nikada i brada jako retko. Nisam ih imao puno, ali uvek oko 3-4 upale na videlu sa svake strane i oko isto toliko se spremalo. Mitesera jako malo. Posto mi je koza jako osetljiva, oziljci u se formirali lako..
Uglavnom, tretman sam zavrsio u Julu ove god, znaci nedavno.
Tokom tretmana nisam imao nikakve nuspojave sem suvih usana, za sta mi je bio dovoljan i obican labello. Znaci krv iz nosa, bol u zglobovima i sl. stvari nista.. nisam imao nikakav osecaj, tipa da sam na takvom jakom leku (delom zbog male doze verovatno)
Nove akne su skroz prestale da izlaza posle recimo 4og meseca terapije, znaci ni jedna..mozete zamisliti kakav luksuz..masnoce nije bilo, superica..i jos uvek je tako (pu pu). Sada sam u fazi izlecenja fleka i oziljaka, no o tom neki drugi put.
Znaci uzimao sa 'samo' 20 mg, sto je i meni bilo cudno, i pitao ga, i on rece to je ok, videcemo za mesec kako reagujes, ali kao to bi trebalo biti dovoljno. I bilo je.
Vec posle 2 meseca sam prosao onu fazu, kada su izlazile sve koje su se krile i bile na putu i sl..i onda je ostalih 5 meseci koza bila suva, ali onako lepo suva
Na kraju, samo mi ostaje zaljenje sto nisam ranije uzeo roaccutane, ali sta sada.
E da, ja sam ga uzimao na recept u drzavnoj z. ustanovi, samo sam pokazao dijagnozu iz te klinike, i nije bilo prob. 20 din participacije i niko me ne pita .
Poz.
D.