Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
secerlema.ana2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 12, 2011 10:07 pm

Re: Roaccutan!

Post od secerlema.ana2 »

Mia lep odmor ti zelim, zasluzila si :) Ja sam bila u ponedeljak na terapiji onim TERMOKAUTEROM. Dakle busili su mi te male koje mi se tako pojavljuju, doktorka kaze da to drugacije ne bi proslo, i da to svima rade, sto mi je cudno jer vidim da ovde time nikome nisu tretirali. Sad sam onako pomalo izranjavana, ali mnooogo manje nego prosli put, pre dva meseca. Sad cekam da to izbledi, pa se nadam da ce biti onako ravno skroz. Kupila sam inace kozji sapun, i prija mi.
Urkee i ja bih ti savetovala da ako te to boli kazes svojoj doktorki, za svaki slucaj.
Srecno ljudi.
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 12:32 am

Post od spotaknuta »

Cure, je l' ijedna od vas, ili nekakoja je ikad pisala ovde ima policisticne jajnike? Meni je juce to otkriveno i ne znam sa ce biti sa ojim licem nakon terapije, hoce li posle sve biti normalno...
Dragi777
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jan 16, 2011 7:47 pm

Post od Dragi777 »

Ja cu piti lekove nesto vise od 6 meseci,posto treba da popijem ukupnu dozu od 9000 mg na svojih 75 kila :) Negde u Julu,avgustu cu zavrsiti terapiju...pa mozda mi je zato rekla da ne idem na more :) U pocetku je bilo da cu zavrsiti pocetkom juna,ali kad smo izracunali koliko sam popio ispostavilo se ovako... Ali dobro,moras se odreci nekih stvari,da bi dosao do cilja.. Meni nije toliki problem sto necu ici na more,bolje da ne idem na more pa da izlazim celo leto OPUSTENO da nemam komplekse da li mi neko gleda lice ili ne.. NEGO DA Idem na more,pa da zeznem celu stvar i onda opet da se mucim.. Ovako jeb** jedno leto,kada cu ja nastaviti sa NORMALNIM zivotom,opusten bez kompleksa i odredjene kočnice !

MIA jako mi je drago sto ti lice ide na boljeeeeeeee,posto se secam koliko si se mucila.. Vidis da sve to dodje na svoje,SAMO TREBA BITI STRPLJIV I UPORAN ! :)
mia_81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:28 pm

Post od mia_81 »

Spotaknuta,ja imam mikrocisticne jajnike (valjda je to nesto slicno policisticnim).Meni je dermatolog kada sam otisla na prvi pregled prepisao roacc.,ali me je poslao i kod ginekologa da uradim pregled i ultrazvuk.I tako sam otkrila problem sa jajnicima i od tada pijem Diane 35 zbog njih.Ginekolog mi je rekla da cu ih piti verovatno 2 godine,ali to cu videti kada budem otisla na redovnu kontrolu.Svakako moras uzimati terapiju za to,ali ta terapija ne smeta terapiji roacc.Cak se i preporucuje da se uzimaju kontraceptivne pilule jer znamo da je tokom terapije roaccutanom trudnoca zabranjena.

Dragi777,

Hvala ti puno...u pravu si ,eto doslo je i mojih 5 minuta :wink:
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Urkee napisao: Nego, jel ispravno piti ovu najveću dozu do kraja, koliko sam primetio većini smanjuju postepeno pred kraj?
'Ajde nek mi odgovori neko, baš mi je čudno da su me do kraja ostavili na istoj dozi?!

Mia, ti si završila poslednja terapiju, reci mi jel ti se crvenilo skroz povuklo i blede li fleke brže posle kraja?! Mene strašno brine što evo pijem već skoro 5 meseci, za nekih 25 dana završavam terapiju, a još uvek nisam zadovoljan kožom, čak daleko od toga. Nekih većih problema sa akama nemam od otprilike kraja drugog meseca, izađe tu i tamo nešto, ali koža se još nije regenerisla, baš sporo to ide, imam dosta fleka, pogotovo po čelu, a o crvenilu da ne pričam... još je i ten nekako neurvanotežen. Iskreno, očekivao sam da će mi u ovom periodu već biti zadovoljavajuće lice. A ni bubuljice nisu baš skroz prestale da izlaze, mada vrat i brada miruju odavno, ali na čelu izađe ponekad neka mala, a ponekad počne da se stvara velika, ali brzo prođe, pre nego što i izađe na površinu. Baš me je strah da se ne vrati sve posle terapije, tačno bih prs'o.. Na leđima više nemam ništa što je skoro neverovatno, ali ima bezbroj fleka, i to ogromnih, tako da i dalje izgleda kao da je puno akni.
mia_81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:28 pm

Post od mia_81 »

Kod mene je bilo lose do samog kraja terapije,fleka puno lice,plus i akni nekih.Tek nakon terapije pocele su da blede fleke i nema vise akni.Ja koristim Zorac gel,verovatno on ubrazava izbledjivanje fleka.U svakom slucaju ne brini,proci ce sigurno pred kraj terapije i nakon zavrsetka.
Sto se tice doze ja sma pila najvecu 20ak dana pred kraj terapije (60mg),a onda sam tih poslednjih 20dana pila 50mg,sto i nije mnogo niza doza od najvece,tako da mislim da nemas brige i da to i nije toliko bitno.
Alexei
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2011 4:49 pm

Post od Alexei »

Pozdrav svima od novog clana sa mukom zvanom problematicna koza lica i ledja. :(
Posto vidim da imate puno iskustva u lecenju akni, imam par pitanja za vas, da mi date savet.
Ovako, da ispricam svoju istoriju bolesti. Imam 25 godina, apsolvent sam (jos kratko nadam se :)), radim kao programer, i imam vrlo iritirajuc problem.
Od srednje skole sam imao problema sa aknama po ledjima (dosta manje na grudima), tj aknama, bas velikim bolnim koje su ostavile puno oziljaka. Kada bi doslo leto, otisao bih na kupanje, ili more kad sam mogao, i uglavnom bi mi se ledja za tih 10 dana poptuno ocistila, tako bi trajalo nekih mesec dana od pocetka skolske godine i tako u krug, sve do danas.
Sa licem nisam imao puno problema, poneka velika bubuljica iskoci s vremena na vreme, na svakih par meseci ili slicno. Medjutim od moje 21. godine stvari krecu naopako. T-zona (zona izmedju obrva) krece redovno da ima po 3-4 bubuljice, velike, tvrde, koje traju po petnasest dana i duze, obrazi i nos povremeno isto tako, uglavnom, cim jedna prodje, pojavi se druga. Od tih akni je ostalo 2-3 oziljka na desnom obrazu i jedna na levom.
Aprila 2009. godine, kada sam se zaposlio, dok sam jos studirao, otisao sam kod jednog dermatologa kako bih resio problem. Doktorka mi je prepisala benzoil peroksid da stavljam uvece na celo lice, po danu sam nosio hidrirajucu kremu, a ciljano na akne sam stavljao clindasome.
Isao sam 5 meseci kod nje, par puta radio tretman lica, i stanje se zaista poboljsalo, nisam imao bubuljica, po neka bi se pojavila na mesec dana i sve je bilo ok. Nanosio sam benzoil, pomagao je ali ne kao na licu, mada stiglo je leto, kupanje, suncanje pa su se opet iscistila fino.
E sad krecu moji problemi. Prekinuo sam da koristim od septembra benzoil i clindasome. Do decembra je bilo sve ok, a onda su se ponovo vratile bubuljice cak i u vecem broju nego pre.
Ponovo sam krenuo kod doktorke ali ovaj put ni benzoil ni klindamicin nisu pomagali. Do marta 2010. pokusavao i pitao doktorku da promenim terapiju. Kaze -da probamo sa Airolom (retinoidom), i onako ima anti age funkciju a ti imas vec skoro 24 godine. Ispostavice se da je ovo moja najveca greska koju sam napravio u zivotu, kad je u pitanju lecenje akni.
Poceo sam da koristim Airol, nanosio (uvece) malo vise nego sto je trebalo, posto je poceo da deluje vec u prvih 7 dana, crveneo se kad se probudim ujutru ali ne previse. U prvih 2-3 nedelje sam primetio da su mi se pore po obrazima prosirile, kao i svudge gde sam nanosio airol i koza mi je bila sveukupno dosta masnija. Kao da je airol okinuo lojne zlezde da vise luce sebum.
Kada sam otisao na prvi sledeci tretman, pri kraju tretmana od nekog preparata koji inace stavlja kad mi cisti lice, buknuo sam kao bulka, sav crven, koza iziritirana od tretmana, jedva mi je doktorka smirila kozu. Nije smela da me pusti kuci. Na njen savet nisam koristio airol nekoliko dana, u medjuvremenu iskocilo jos nekoliko velikih bolnih, a koza mi je delovala crveno, bolesno.
Posle nekog vremena sam sa pantenolom (50/50 pantenol/airol mesavina) uvece nanosio airol dok, i polako smanjivao kolicinu pantenola u smesi.
I tako 3-4 meseca, od rezultata nista, a koza crvenija i crvenija (valjda zbog toga sto airol povecava prokrvljenost koze).
Prekinuo sam sa koriscenjem airola, vise nisam isao kod te doktorke, i celo leto pauzirao kako bi mi se koza smirila. Medjutim, koza na celu mi je postala izrazito suva i izrazito masna, bubuljice nastavile da se pojavljuju, predeo oko jagodica i ispod ociju oko nosa ima prosirene pore, uglavnom primetno crveniji nego ostatak lica i bas deluje nezdravo. Kupovao sam razne hidrirajuce kreme koje se mogu naci preko leta, medjutim nista nije pomoglo, bubuljice bi i dalje iskakale, sa 2,3 bas velike na celu, 10-15 manjih, i po obrazima ili na nosu par vecih. Ovde pocinje moje istrazivanje tematike, i upoznavanje svih metoda lecenja akni.
Posledica koriscenja airola, koja je se kod mene pojavila, je kad se bavim sportom, obrazi sve do slepoocnica, cak i celo se bas toliko zacrvene, da to deluje stvarno ruzno, sto mi se nikad nije desavalo, tj. nisam bio nikad rumen u licu.
Napominjem ledja nisam lecio. Na jesen sam krenuo kod drugog dermatologa, bio dva meseca i odustao, i ona je insistirala na airolu, ali je na moju intervenciju mi je ipak prepisala malo blazi differin. Ista situacija kao i sa airolom, samo sa manje crvenila.
Nakon toga sam resio, da pre nego sto ponovo dam novac nekom od dermatologa, ipak probam neki od alternativnih metoda :)
U decembru prosle godine sma probao metod iz knjige Acne Free in Three days, sa dijetom sa jabukama i prociscenjem crevnog trakta. Bio sam ubedjen da ce mi ovo pomoci, silly me :D Najgore sto su se neke stvari bas poklopile, tj teorija koju knjiga zagovara, da zbog prevelikog unosa antibiotika narusava ravnoteza u crevnom traktu, tj antibiotici ubijaju korisne bakterije (acidophilus) cime se kvasci (candida) razmnozavaju) i njihovim metabolizmom se oslobadja vise toksina u organizam koji dalje (povrsno objasnjenim postupkom) se oslobadjaju preko koze. Primetio sam da mi se koza puno manje mastila, vrlo malo, dok sam bio na jabukama. Nakon jabuka sam uveo sam strogu dijetu, bez secera, hleba od belog brasna i bez kvasca, sa suplementima acidofilusa i kapsulama belog luka, alkohol sveo na minimum, ma strasno, i tako oko 2 meseca, sa ponekim narusavanjem rezima :oops: Ali ovo nije puno pomoglo, doprinosi malo manjem lucenju sebuma, ali ne toliko. Takodje sam u tom periodu probao ciscenje koze uljem od badema ili nesto sl, ne secam se (koje se isto preporucuje). Ovo nikome ne preporucujem, da ne bi dobio sitne mitisere gde ih ranije nikad nije imao.

E, onda sam otisao kod treceg dermatologa, na jaku preporuku kevine prijateljice, negde u pocetkom februara ove godine. Ona ima potpuno drugi stav kada je lecenje akni i bubuljica u pitanju. Ne prepisuje retinoide, samo roakutan u tezim slucajevima, inace standradni metod kojim leci bubuljice je prvo tretman-mehanicko ciscenje lica (koje posle ide na mesec dana), jonoforeza, tj unosenje antibiotika pomocu struje na svaki drugi, treci dan pod kozu, mehanicko istiskanje (ako je moguce) svake zrele bubuljice pred jonoforezu, posle jonoforeze (isti dan), eventualno unosenje vocnih seruma za jacanje koze isto putem jonoforeze. Za crvenilo koze mi je preporucila da pijem dnevno 1000mg vitamina c, kako bi mi se kapilari kolagenizovali, (da dobiju busljikavu strukturu - kao svajcarski sir, ako me razumete :)) cime bi se smanjilo crvenilo, i sto vise unosenja tih vocnih seruma za zadebljanje koze. Kaze da mi je koza previse tretirana retinoidima, da su kapilari vidljivi i da zbog toga moram da unosim svaki dan 1000mg.
Inace, svaki dan, kada ustanem, lice umivam mlekom za ciscenje lica (sapun ne koristim), zatim isperem, pa onda ocistim tonikom za ciscenje, pa nanesem neku specijalnu hidrirajucu emulziju, plave boje, inace nije za komercijalnu prodaju, vec se samo izdaje dermatolozima i salonima (valjda). Preko toka nanesem neki losion, u kome ima nekoliko sastojaka, jedan od njih je kamilica, ne znam napamet sve.
E sad, ovaj metod mi je stvarno pomogao, bubuljice su se svele na jednu dve, ali sam i dalje imao prosirene pore i koza mi se i dalje fino mastila. Crvenilo i dalje prisutno
Problem je sto je ovaj moj poduhvat mnogo skup, samo unosenje antibiotika je 500din + vocni serum 800, plus tretman 2500 svaki mesec (posle par meseci ide na svakih nekoliko meseci), i krema 2200. Ako svaki drugi dan idem na jontoforezu, mesecno mi ode oko 150e za lice, sto je stvarno mnogo. A da napomenem da ledja tek treba da radim. Toliko sam i trosio u proseku, ako ne i vise, od januara do aprila, i lice je bilo ok, posle sam isao onoliko koliko sam mogao, mada nikad nisam preskocio duze od 5 dana da ne odem na jontoforezu, za koju je to maksimalni rok kada prestaje dejstvo antibiotika.
Problem je u tome sto se meni bubuljice vrate, kad prekinem da idem kod doktorke. Ako antibiotici ubijaju bakterije acne vulgaris, ne mogu ih valjda sve poubijati taman ja isao u narednih 6 meseci svaki dan na jontoforezu, kad se meni koza i dalje masti i susi previse? Kad tad ce se vratiti jer im je sredina i dalje idealna za razmnozavanje. Ja imam crni ten, jacu dlaku, i generalno, nasledio sam masnu kozu od cala a od keve suvlju (najgora moguca kombinacija), tako da me ne cudi ovakvo stanje moje koze posle silnih tretmana. Koza mi je i dalje izrazito masna i suva, zamaste mi se obrazi i celo kao da sam ih uljem namazao, za svega 3-4 sata od kako ocistim kozu. I dalje se sav upalim kad se bavim sportom.

Muka mi je vise od tretmana, doktora, preparata, bacanja novca na razne preparate, zato sam i dosao na temu roaccutanu, zato sto me zanima, da li je stvarno ultimativno resenje, da li je vama koji ste imali izrazito masnu kozu i velike probleme pomogao, da li vam je koza danas nakon zavrsetka tretmana masna i vracaju li vam se problemi koje ste imali pre terapije. Kada sam poceo da radim, mislio sam da cu da resim problem brzo, da je problem bio nedostatak novca, a ispostavilo se da sam pogorsao svoje stanje.
Sad vidim da to nije tako jednostavno, da nauka nije puno napredovala kad su pitanju akne.
Moje stanje nije drasticno, ali nije ni blago, pa me zanima da li da trazim od doktorke da od jeseni, krenem na terapiju i resim ovaj problem za svagda.

Po duzini posta mozete da zakljucite da mi je ovo postalo veliki problem, tj. da ne znam sta da radim. Iskreno se nadam da cete mi pomoci... :(
izvinjavam se na duzini posta jos jednom...
Alexei
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2011 4:49 pm

Post od Alexei »

Sorry za double post!
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Procitao sam pazljivo sve sto ste napisali i ne znam odakle da pocnem.
Mogu da kazem da je jedino deo terapije koji je sadrzao airol i benzoil peroksid bio adekvatan.Ukoliko to nije dalo zeljene efekte moralo je se preci na sistemsku terapiju,bez obzira na tezinu klinicke slike akni.
Doktorka koja Vam radi jonoforezu(predpostavljam klindamicinom) Vam samo uzima novac.Dok nanosite antibiotike na lice oni ce smanjivati broj propionum bakterije i delovati protivupalno iskljucivo tokom tretmana.Ova bakterija kada se jednom naseli tu i ostaje u okviru fizioloske flore.Mehanicko ciscenje akni je jedino dozvoljeno kod acne comedonica(kada dominiraju mitiseri) i ni u kom drugom slucaju,a dreniranje gnojanica i cistica zaista ne bi trebalo da se radi.
Nega koju koristie je preobimna.
Lice se umiva blagim sapunima ili gelovima i potom nanese medicinska krema ili hidrantna krema sve u zavosnosti od terapije.
Kada uzmemo u obizr da je kod Vas zahvaceno i lice i ledja sistemska terapija bi zaista bila pozeljna i ukoliko nema drugih prepreka roakutan bi bilo idelano resenje.
Sto se tice crvenila malo me buni da li su to sitni kapilari koji se vide ili klasicno crvenilo koze.?
U svakom slucaju c vitamin nece biti od velike pomoci,to se drugacije resava.
Sto se tice oziljaka na ledjima,predpostavljam da su to ili hipertroficni ili keloidni oziljci.Terapija tih oziljaka se svodi na aplikovanje depo preparata kortikosteroida koji oziljak vrate u nivo koze,a boja oziljka se moze pribliziti boji okolne koze razlicitim kremama ili u idelanom slucaju laserom uraditi sklerozaciju krvnih sudova u oziljnom tkivu.
Oziljci na licu su verovatno udubljeni i oni se obicno tretiraju TCA pilinzima ili ako su veci,ovalnii plici jako lepo se popune hijaluronom.
Sve u svemu prvo treba da promenite dermatologa,a ovaj forum je zaista mesto gde se moze dobiti preporuka za izvrsne dermatologe.
Ja sam konkretno svoj problem(a otrilike sam prosao ono sti i Vi,nazalost) resio kod Dr Zorice Peric Hajzler i Dr Slavice Djurisic,koje su moja topla preporuka.
Nesha90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 09, 2010 2:41 pm

Post od Nesha90 »

Alexei napisao: Muka mi je vise od tretmana, doktora, preparata, bacanja novca na razne preparate, zato sam i dosao na temu roaccutanu, zato sto me zanima, da li je stvarno ultimativno resenje, da li je vama koji ste imali izrazito masnu kozu i velike probleme pomogao, da li vam je koza danas nakon zavrsetka tretmana masna i vracaju li vam se problemi koje ste imali pre terapije. Kada sam poceo da radim, mislio sam da cu da resim problem brzo, da je problem bio nedostatak novca, a ispostavilo se da sam pogorsao svoje stanje.
Sad vidim da to nije tako jednostavno, da nauka nije puno napredovala kad su pitanju akne.
Moje stanje nije drasticno, ali nije ni blago, pa me zanima da li da trazim od doktorke da od jeseni, krenem na terapiju i resim ovaj problem za svagda.
Terapiju sam zavrsio pre jedno 2 i po meseca. Masnoca se vraca posle nekog vremena, ali ja koristim normaderm gel za umivanje i tako regulisem stanje. Nakon terapije mi je izasla jedna i po bubuljica, sto je super, losion sa klindamicinom je resio posao za jedan dan. Uglavnom, accutane ce resiti problem sa acnama, to je sigurno. Problem su nuspojave u toku terapije. Samo susenje usana je veoma tesko, ja sam mislio da se vremenom naviknes, ali 6 meseca to predstavlja veliki problem. Medjutim, verujem da neko ko dug ima problem sa acnana je voljan da se zrtvuje sto se toga tice. Ja sam imao drugi problem, a to su bolovi u kolenima i ledjima. Bol u kolenima je nestao posle prvog meseca kad mi je smanjena doza, medjutim bol u ledjima se nastavio. E sad da ne dramim, bol sam osecao samo uvece kad legnem, i trajao je po 5 sekundi, normalno sam se bavio sportom, normalno funkcionisao, ali opet...
Bol u ledjima i dalje ponekad osetim, tipa svaki peti dan i isto traje par sekundi, nadam se da ce nestati potpuno. I usne su mi i dalje malcice suvlje, tako da verujem da lek jos nije skroz nestao iz tela.
U sustini, ako nema drugog resenja,, accutane je dobra opcija. I da se pojave neki nezeljeni efekti, najmanji je problem prekinuti terapiju. Vredi probati.
sommer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 18, 2010 2:41 pm

Post od sommer »

Pozdrav,

ja sam pre par dana završila sa terapijom. Pila sam lek nekih sedam meseci, i rezultati su mogu reći odlični. Imam po koju flekicu na čelu, ali verujem da će se i to povući. Za vreme terapije nisam koristila nikakve kreme ( iako su mi prepisali ), a ne planiram ni sada. Čula sam da ima i roaccutan krema tako da ću ako slučajno dođe do promene na loše probati tu kremu.

Na svojih 50kg, pila sam 50mg dnevno.
Što se tiče nus pojava, jedino sam imala jake bolove u leđima i suve usne ( usne mi se i dalje suše ).

U svakom slučaju svima koji imaju akne bih preporučila da uzmu roakutan, jer zaista vredi. Samo ne treba mu pridavati toliki značaj, tj. ne treba imati strah, ja sam pila lek - ali život mi je i dalje najnormalnije funkcionisao kao i ranije. Mislim da kod nas u zemlji prave preveliku dramu oko tog leka.
Magistarka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 06, 2010 12:20 am

Post od Magistarka »

Ćao narode, nisam vas zaboravila, samo sam bila malo više zauzeta :wink: !
Vidim da ste mi svi bolje i to me puno raduje,a novim članovima naše družine želim puno uspjeha u terapiji.
Neću vas nadam se gušiti puno, ali eto svoje iskustvo da prenesem :wink:! Ja sam završila terapiju 06 maja, nisam popila veliku dozu, na svojih 70 kg 4100 mg za šest mjeseci i mogu vam reći da mi je kao i kod Mie 81 stanje bilo veoma slično u toku terapije. I ja moram otići kod ginekologa da vidim jajnike ali prošle godine u martu sam išla i po ultra zvuku sve je bilo ok!
Mogu vam reći da je i meni za ovo vrijeme od kraja terapije stanje bolje,koristim diferin i skinoren naizmjenično uveče i nadam se da će ići stanje u još boljem pravcu.
Na kontrolu ću sledeće sedmice a meni je doktorica rekla da će mi promjeniti neku terapiju i da neće biti problema da idem na mora, ali ćemo se do tada sve dogovoriti.
Nadam se da vas nisam smorila postom, i molim vas da mi se javite ukoliko vas bilo šta interesuje?!

Pozzzzzzzzzzz pa se čujemo!!!
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Ostalo mi je još tačno dve nedelje do kraja terapije, trebalo bi da završim 28. juna. Stanje je solidno, pravih akni nema, jedino na čelu pod rukom osetim ponekad neku malu bubuljicu, koja se ni ne vidi, ali me je strah da se ne vrati posle terapije. Brada, vrat, leđa miruju odavno, nema ama baš nikakvih akni. Fleka ima još dosta, naročito po čelu i leđima, ali sigurno su bleđe nego pre nekih dva meseca, mada mi stvarno nije jasno kako toliko vremena treba da flekice izblede. Čini mi se da neke ''teže'' povrede kože brže prolaze, kao npr blaže opekotine.

Što se tiče nus pojava, one su standardne, znači suve usne i crvenilo, a pored toga sam primetio da se dosta lakše znojim, valjda će i to proći posle terapije. I da, krv iz nosa mi ide gotovo svakodnevno u poslednje vreme, tako je bilo i negde u trećem mesecu, pa je prestalo, i nije bilo problema sve do pre neki dan. Pored toga, pre terapije sam bio ubeđen da nisu tačne one priče da Roacc. utiče na psihu, međutim sad mislim da je to tačno, u smislu velikih promena raspoloženja i nervoze. Al ajde, izdražću još 15ak dana...

Pozdrav.
secerlema.ana2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 12, 2011 10:07 pm

Post od secerlema.ana2 »

Pozdrav ljudi, opet ja. Jao kazite mi ima li mi pomoci, juce sam ceo dan bila na sunca, morala sam, i namazala sam faktor 50, ali izgleda da nisam dobro namazala zadnji deo nadlaktice i sinoc su mi se pojavile crvene fleke, koje se ni danas nisu povukle. Nije toliko strasno i upecatljivo ali ipak postoji. Toga sam se najvise plasila i eto sta mi se dogodilo. :( :cry: :( A jednom kada sam bila u suknjici i baletankama stopalo- gornji deo naravno, mi je pocrneo jer sam tu zaboravila da namazem kremu... Dakle bez fleka. Ima li neko resenje? Hoce li se povuci? :cry:
Meni je 5.mesec terapije ja se nadam i poslednji, doktorka mi nista ne govori, a smanjena mi je doza sa 60, na 50mg, cisto da kazem posto se neko pitao kako ide to pred kraj terapije.
Nadam se da cemo svi biti dobro, ja sam bas strpljiva, ali sad ovo sa ovim crvenilom na rukama me je sludelo, ocajna sam.
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 12:32 am

Post od spotaknuta »

Ana, nece ti nista biti, ja mislim. Ja sam jako svetla i ninace se ne suncam i telo uopste ne mazem faktorom i ok je sve. Lice mazem sa spf 50 ali mislim da je i tako poprimilo boju, nije bas belo. Ne znam koliko si ti ostljiva na sunce,ali ne bi trebalo da reagujes nesto mnogo ili da se isflekas ukoliko se mazes. Kako je tebi sada, sto se stanja tice?
Ja sam sada ok mada mi oko ciklusa izadju 2, 3 akne i prodju ali... vide mi se fleke i neravnine koe su ostale pa mi ten bas nije sjajan, no valjda ce se to resiti. Od spoljnee nege samo effaclair K uvece i po danukremu sa spf 50, isto od lrp. koristim i clinique korektor na kljucna mesta i toliko. mislim da mi je bolje otkako ne koristim puder,iako sam uvek imala dobre. ja se bojim da mi se kane nece vratiti nakon erapije zbog jajnika policisticnih, koje imam, jer oni su glavni okidaci za akne. kontraceptivne talete sad ne pijem da ne opterecujem jetru ali mozda cu nakon terapije da ispijem. lek pijem vec 5 meseci ali mislim da ci ja ici do kumulativne doze od 150 mg/kg da mi se ne bi vratile nakon terapije akne zbog tih takvih jajnika. e da li sme da se radi depilacija nausnica za vreme terapije? pozdrav svima!
Odgovori