Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Re: Roaccutan!

Post od Urkee »

Mia,

Jel ti koristiš svako, ili svako drugo veče? Meni je dr Željko rekao da koristim svako drugo, pa ukoliko slučajno dođe do nekog pogoršanja da krenem svako veče. I još mi je rekao da nanosim u ''jezivo'' tankom sloju. Šta podrazumeva pod tim jezivo? I da, rekao mi je da preskačem obraze, pošto tu nisam imao problema. Mene samo plaši da mi on ne izazove crvenilo, odnosno da mi zbog njega neće proći ovo crvenilo što sam imao zbog Roaccutana, obzirom da, pošto imam veoma svetao ten, svaka malo agresivnija terapija izaziva crvenilo. I ja bih trebalo da ga koristim sve do jeseni, pa ako bude potrebe da tad radim piling. Inače, meni koža pod razim osvetljenjima izgleda skroz različito. Kad je prigušenije svetlo sve izgleda odlično, ali kada je jače potpuno se menja situacija. I još me interesuje šta koristiš za pranje lica? I šta je to Pantenol gel, ja koristim Pantenol kremu (onu od 135 dinara) i još sam video da postoji Pantenol mast, ali ona je baš teška. Jel to koristiš za hidrataciju?

I još nek mi kaže neko dal je bolje da uzmem kremu sa zaštitim faktorm Eucerin ili La Roche? I jel uzimam običnu, sa 50+ ili postoji neka posebna za nas sa problematičnom kožom?

E da, Mia zaboravih još da te pitam, jel korištiš Zorac 0.05%, pošto mi je doktor taj prepisao, ali je pominjao da postoje i neke jače varijante.
DooMy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 21, 2010 6:07 pm

Post od DooMy »

Urke

Znam da si pitao Miu, ali evo ja da se javim, posto sam koristio. Sto se tice zastite, La Roche ti je odlican, ali je tesko da se nadje, makar meni, ceo Bg sam obisao ... Ja korstim Eucerin Transparent sprej i ok mi je skroz. Njega su mi preporucili ljudi koji su imali istu pricu ... A sto se tice zoraka, ima i jaca varijanta od 0,1%. I zorak je zesce zajeban. Uzasno je jak cak i za mene kome je koza oguglala na sve. Izazivala mi je jako crvenilo, narocito ujutru, a nebrojano puta mi se desavalo da nisam mogao da spavam zbog njega, jer me uzasno peklo i svrbelo lice od njega kada ga nanesem. Mada, ja sve mazem u enormnim kolicinama, tako da je to verovatno dosta uzrokovano tim, a i koristio sam 0,1%. Stvarno je potrebno da se maze u tankom sloju, znaci na vrh prsta, ako ti znaci nesto ta odrednica. Ako mazes 0.05 svako drugo vece u tankom sloju, mislim da mozes da se izvuces bez vecih problema sto se tice crvenila, bice ga malo, ali u glavnom ujutru, a u toku dana ce vec biti ok.

Toliko od mene, ako te jos nesto interesuje pitaj(te) ...

Pozdrav
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Urke,obizrom na koncnetraciju zoraca koju si dobio i na nacin koriscenja(svako drugo vece) shodno tome iritacija bi trebala da bude mala.U svakom slucaju iritacije obicno traju samo prvi mesec i ako se javi,to ce proci.
Ako zorac slucajno ipak da neku duzu iritaciju,moze se uvek preci na neki drugi retinoid koji daje manju iritaciju.
Ja koristim airol(to je lek iz iste grupe) i stavljam na celo lice kolicinu koja je manja od zrna graska.
Pantenol krem gel je laksa varijanta pantenola od pantenol kreme.Pored pantenola on ima i vitamin e.Cena je otprilike kao i pantneol kreme,mozda 20-tak dinara vise.
Sto se tice eucerin i lpr uv zastite,meni je se lpr zaista sjajno pokazao tokom tca pilinga.
Postoje dve varijatne,krema i fluid.Fluid je za masnu kozu,krem za normalnu.Cak ni krem nije nimalo tezak u poredjenju sa slicnim preparatima drugih proizvodjaca,i ni jedna varijanta ne ostavlja belilo na licu,sto je jako dobro.Ipak mozda je bolja da uzmes fluid.Cena im je ista.
LRP danas mozes naci u prakticno svim vecim apotekama,ja ga kupujem u apoteci u Uscu ili u Delti tako da ga tu ima sigurno.
secerlema.ana2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 12, 2011 10:07 pm

Post od secerlema.ana2 »

Shomy hvala ti, ne brinem se ja toliko vise zbog sunca, pogotovo sto je terapija zavrsena, ali volela bih da se osuncam malo. Nista preterano naravno, ali bar malo da uhvatim bojicu. Nadam se da mi nece stetiti...? A imam kremu Vichy 50+
Ljudi meni je tako neobicno sto vise ne pijem lek :) Ne kazem da mi nedostaje :)
Meni je doktorka predlozila da kupim i koristim Aquaia Termal Vichy kremu, kaze da je vrlo hidrantna. A pantenol mi je rekla da prestanem da stavljam, da se on koristi dok se pije lek, i rece da je on komedogen sto me je zacudilo.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Obican pantenol jeste malo gust,pogotovu za leto.Da li je komedogen ili ne to se bas i ne zna,jer sastava nema nigde.Neko kaze da se tokom mazanja panenola pojavljuju mitiseri,meni nisu.
U svakom slucaju pantenol krem gel nije komedogen i jako je lagan,lepo hidrira i jako je jefitn.Mislim da je sasvim ok sa hirdrataciju posle roakutana. Naravno ova vichy-jeva krema siguno nece smetati :).
secerlema.ana2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 12, 2011 10:07 pm

Post od secerlema.ana2 »

Mozda cu onda da kupim taj pantenol krem gel, i ranije si ga predlagao. Jer Vichy su preko 2000 din. A meni je potrebno samo kao podloga pred puder ili toniranu kremu neku... koju planiram da kupim. A razmisljala sam i da uzmem umesto Vichy neku Eucerin kremu, one su jeftinije malo a cini mi se dobre.
Alexei
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2011 4:49 pm

Post od Alexei »

@Shomi:
Izvini sto nisam ranije stigao da odgovorim na post, bio sam u poslu, a nisam ni isao kod dermatologa.
Hvala ti puno na svim savetima, vec na jesen cu videti nekako da stupim u kontakt sa nekim dermatologom koga si preporucio i da vidim da zapocnem terapiju roakutanom.
E sad, u medjuvremenu sam samo cistio lice vec pomenutom metodom, mleko za ciscenje lica, isperem, tonik, isperem i nanesem kremu.
Ali, ispostavio se da si u pravu, tj da mi je doktorka samo uzimala pare. Vec mesec dana nisam nanosio antibiotike, a bubuljice su se vratile u broju u kojem sam ih iimao pre nego sto sam otisao kod nje. :evil: :evil: :evil:
Kako ljudi mogu da se tako ponasaju, jos pa doktori, nije mi jasno.

E sad, offtopic i jedno pitanje:

Vec sam poceo ozbiljno da se nerviram oko cele situacije, nemam puno kesa za razbacivanje, planiram da idem na more, a ne bih da koristim roakutan preko leta, pa sam poceo da smisljam neko resenje preko leta za sto manje para, jer imacu troskova oko mora krajem avgusta i nekih kreditnih obaveza...
I tako ja narucim AIF od Dr. Milojevica, da isprobam taj preparat, koji vidim da cak i ni na ovom forumu na svojoj temi nije "napljuvan", bar da probam da ga koristim mesec dana, na svoju ruku. Sad, vidim na sajtu da u slucaju susenja lica, da preko dana moze da se koristi hidratantna krema.
Od ponedeljka primenjujem sledecu rutinu:
Jutro:
Umivanje toplom vodom i seba med sapunom, posusim kozu, zatim blago ocistim lice tuferom natopljen AIF losionom, sacekam neko vreme i isperem losion, posusim kozu i nanesem hidratantnu kremu.
Uvece pred spavanje isti proces, samo umesto hidratantne kreme nanesem AIF kremu, sve po uputstvu.
Posto me losion dobrano pecka i koza mi bridi od njega, po preporuci na AIF sajtu ne zadrzavam ga dugo, nego ga uklanjam posle odredjenog vremena ispiranjem. Prvi dan sam drzao 5 minuta, juce 10, danas 20, i tako bi trebalo progresivno da povecavam vreme zadrzvanja zbog privikavanja koze.
Moj problem je sto je koza za ova tri dana postala toliko suva, kao celovan mi je povrsinski sloj, ni krema ne pomaze, koliko god da je stavim, kao da je koza isusena i ispod povrsinskog sloja.
Sta mi savetujes da uradim? Da batalim AIF, sacekam jesen sa bubuljicama pa krenem na roaccutan, ili da pokusam da ga koristim mesec dana, posto mi deluje za sad kao da mi pomaze (nema novih, dve izasle na povrsinu, jedna se osusila). Postoji li kakva opasnost od prevelikog isusivanja koze, tipa prerane bore ili slicno? Hvala puno unapred!
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Za novac koji si dao na AIF si mogao i otici na pregled na VMA i verovatno kupiiti dobar deo terapije,ali dobro to je vec tvoj izbor.Roakutan i nije jedino resenje i moze se dati nesto preko leta sto ce koliko toliko pomoci dok se ne ispune uslovi za roakutan.Sa roakutanom mozes poceti cim se vratis sa mora.
Sto se tice AIF on sadrzi voce kiseline koje mogu biti dobre kao dopuna terapiji akni,ali kao osnovna terapiji rekao bih da nisu dobar izbor.Ja ne znam u kojoj koncentraciji su dodate kiseline i u kojoj meri su neutralisane,ali kako ti opisujes svoje lice trenutno rekao bih da su to ipak malo potentije kiseline nego u klasicinim preparatima,te bi 20 minuta drzanja na licu mozda bilo previse.Ne znam da li je dato u upustvu koliko se maximalno moze drzati.
U svakom slucaju kisleline su "ostetile" povrsinski sloj koze i to sada treba da se isperuta,sto i jeste cilj,mada mi je malo to neuobicajeno za vocne kiseline za kucnu primenu.
Ja bih malo proredio upotrebu tog losiona i smanji minutazu dok se koza ne privikne.
Inace uz koriscenje preparata sa vocnim kisleinama je obavezno UV zastita tokom leta,inace mogu da nastanu flekice.
Inace da bi se video neki benefit od vocnih kiselina treba bar 4 nedelje,a one na pocetku umeju da daju i pogorsanje dok ciste pore.
Za bore ne brini,te kiseline se masivno koriste u antiage programima.
Za hidrataciju mozes koristiti pantenol krem gel.
U svakom slucaju neko od onih dermatologa koje sam pomenu je najbolje resenje:).
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

secerlema.ana2 napisao:Mozda cu onda da kupim taj pantenol krem gel, i ranije si ga predlagao. Jer Vichy su preko 2000 din. A meni je potrebno samo kao podloga pred puder ili toniranu kremu neku... koju planiram da kupim. A razmisljala sam i da uzmem umesto Vichy neku Eucerin kremu, one su jeftinije malo a cini mi se dobre.
Pantenol krem gel kupi,pa ako nista mazaces ruke,kosta manje od 200 din.
Mislim da mozes ili eucerin ili vichy pa i la roshe ima par dobrih kremica na taj fazon,a cini mi se da su jeftnije.Najbolje preosetas do apoteke,pokupis uzorke i vidis sta ti najvise odgovara,jer sve te kreme su samo za hidrataciju,tako da mozes slobodno sama da ih izaberes sve dok nisu komedogene:).
Alexei
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2011 4:49 pm

Post od Alexei »

@Shomi:
Ok, hvala puno. Problem je sto je meni potrebno 2000din najmanje samo da dodjem do Beograda, tako da za tih 3000 dinara koje sam dao nisam bas puno mogao da uradim dolaskom u BG na VMA. :/
Uglavnom, ostavljam posetu dermatolozima za septembar/oktobar. :)
Interesuje me koliko je pantenol krem gel bezbedan za koriscenje? Citao sam negde da moze da izazove pojavu mitisera, tj da je komedogen, jer sadrzi parafin.
Trenutno koristim hidratantnu kremu, tj emulziju (2100 din, traje oko mesec i po) koju sam kupovao do sad kod doktorke i koja je pri kraju, mada posto vise ne idem kod nje, malo me mrzi da idem samo tamo da uzimam kremu, kad vec mogu za manje pare da uzmem pantenol.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Poptuno je bezbedan.I ja sam primetio da ima parafin,tacnije parafin liquidum,mozda sam nekada to i napisao.Parafin liquidum je u stvari mineralno ulje,neki kazu da nije komedogen,neki kazu da jeste.Posto je to ulje,meni za svako ulje prolazi kroz glavu da je potencijalno komedogeno.Medjutim kolicina koja je dodata je isuvise mala,to ces lako primetiti kada kupis kremu,jako je lagana i ne ostavlja nikakav masan trag.Mogla je komotno biti i bogatija,a da i dalje ostane nekomedogena.
Gotovo svaki preparat koji ima etiketu nekomedogen,ima neki sastojak koji je potencijalno komedogen,medjutim prava mera tog sastojka u kombinaciji sa ostalim rezultira da je preparat nekomegoden.
Jedina zamerka na krem gel,po meni bi bila,sto ima parfem,moglo je i bez toga.
Kako je jako lagana,nekima mozda nece biti dovoljno hidratanta,te ce im trebati nesto bogatije,da li je to i tvoj slucaj ne znam.
U svakom slucaju tu je citav arsenal vrhunske kozmetike-la rasohe posey,uriage,avene,pa i eucerin i vichy,koji imaju veliki program laganih kremova,emuzija i fluida u cenovnom rangu od 1000-2000.Mozda ima i neka ispod 1000,te nema mesta kupovini bilo kakve,neproverene,a uz to i skupe kozmetike koja se distribuira,po meni,na neprimern nacin ;).
NATASICA987
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 10:14 pm

Post od NATASICA987 »

Caoo svimaa!!! ja sam pre nekih mozda 3meseca pisala ovde kako meni ide sa roaccutane..detaljno sam sve napisala kako sam se lecila sta sam uzimala i sve sto sam radila da bi se izlacila..vidim da pricate o tome kako da negujetu kozu zbog suvoce..ja sam koristila pantenol krem galenika msm da ono nema bolje kreme na svetu. kosta 130din i moja doktorka mi je rekla da kada pijem ovaj lek nista al bas nista osim pantenola mi ne treba.bila mi je jako suva koza bas bas ali sam je svaki dan negovala sa pantenolom i to je divna stvar cim se stavim osetim olksanje kako koza vise nije zategnuta niti onako suva..i ja nikakve nezeljene efekte nisam imala stavljala sam ga i na usta msm ni jedano labelo nije dobro kao on..Inace ja sam superr srecan korisnik roaccutanaa!!!!!...pila sam ga 5meseci +jedan mesec pauze izmedju..sada mi je predivno lice i telo bez icega koza mi vise nije suva,prezadovoljna sam...ovo je jedina ali zaista jedina svar koji mi je pomogla.treba biti uporan i voditi racuna..ali na kraju sve se to vratilo prosto ono odusevljena sam kada se pogledam u ogledalo i hvala bogu nista nema na licu..:)) on se treba piti tj lakse je u zimskom periodu..Ako imate neka pitanju slobodno pitajte jel sam zasista upucena u ovaj preoizvod a i medicinski sam radnik po profesiji..pozzz za svee..:))
Dragi777
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jan 16, 2011 7:47 pm

Post od Dragi777 »

Koliko meseci bi trebalo da prodje,posle zavrsetka terapije,da bi se mogli raditi pilinzi!? TCA ili neki drugi!?
Evo ja npr zavrsavam terapiju pocetkom Septembra,i koliko bi meseci trebalo da prodje da bih poceo sa TCA pilinzima ili nekim drugim pilinzima i tretmanima za oziljke!? I koji su najbolji pilinzi za uklanjanje oziljaka?
Marcos88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 09, 2011 4:05 pm

Post od Marcos88 »

Nov sam ovde..imam problematicnu kozu na ledjima tacnije sredina ledja i u poslednjih par meseci na grudima, sta vise pocinju oziljci da mi se stvaraju.. Interesuje me moze li se ovaj proizvod kupiti u apoteci ili moras da prvo uzmes uput od lekara opste prakse za dermatologa pa kod njega zakazes pa sa receptom kod lekara opste prakse da ti konacno prepise lek..i Da da li postoji ovaj proizvod u vidu kreme ili gela? i jos jedno pitanje mozda ce zvucati smesno ali da li izaziva bilo kakve smetnje sa sluzokozom, bavim se profesionalno pevanjem-opera, i da li utice na odredjene 'muske" stvari..
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Za TCA treba oko 6 meseci,cini mi se.AHA mislim da moze i ranije,ali to je isuvise slabo.TCA jeste odlican izbor i ima jako dobar efekat,ali samo ako se radi na pravi nacin,te zaista mislim da je izbor dermatologa koji ce raditi tca kljucan u krajnjem efektu.Ozljak se mora tretirati drugacije od okolne zdrave koze bilo vecom koncentracijom bilo vecim brojem premaza kisleine,a to vecina nasih dermatologa iz nekog razloga ne radi :S.

Marcos

Da bi poceo terapiju roakutanom moras detaljno da porazgovaras sa dermatologom,mora i da se uradi nesto od laboratorijskih analiza.To ozbiljan lek,ali i odlican lek.U rukama dobrog lekara potpuno bezbedan.Postoje i retinoidi u obliku gela/krema,koji su nesto slicno roakutanu,ali su za lokalnu primenu i imaju dosta slabiji efekat od roakutana.Mislim da je,bar po ovome kako opisujes stanje i po tome sto se stvaraju oziljci roakutan najbolji izbor,ukoliko nema nikakvih prepreka.
Lek moze dovesti do "susenje" sluznica u organizmu.Ali mislim da to dejstvo nije preterano izrazeno na sluzokozu glasnica i disajnih puteva,te ne bih ocekivao tu vece probleme.(Naravno to dejstvo traje samo tokom primene leka i mesec dana potom,znaci negde oko 6-7 meseci)Videces vec sa lekarom.Mozes da uzimas i neke oriblete po potrebi ili nesto slicno.
Na "muske" stvari ne utice :D .
Odgovori