Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, goranai

Odgovori
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Re: Roaccutan!

Post od vojislava »

anonimnaizbg napisao:
arwena napisao:Ti oziljci na zalost na zalost najverovatnije ne mogu nikada do kraja da se poprave. I ja ih imam po obrazima, to su tzv. ice-pick oziljci. Postoje neke procedure za njihovo ublazavanje, ali ne rade se dok ima akni i nikako tokom terapije Roakutanom nego tek nakon nekoliko meseci.
:(
meni su pominjali neke AHA kiseline? jel to ok? mozeli makar malo da pomogne? nisu duboki oziljci u pitanju,vise lici na prosirene pore.
Moze da pomogne, cak i kod ice-pick, ali samo pod nadzorom dermatologa. Tretmane treba poceti najmanje posle nekoliko meseci od zavrsetka roaccutana.
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Vojislava,

Meni, dok sam bila mladja, nijedan dermatolog u Bgd-u nije hteo ni da pokusa da skida "ice-pick' oziljke sa obraza. Gos. dr. Lalosevic se jos i izdrao na mene i rekao da cu celog zivota biti rosava i to je to. Drugi su isto govorili da nema sanse. Ovde u USA sam samo kod jednog dermatologa bila i on odmah predlozio laser- koji sam ja odbila.
Ja sada skoro da te oziljke i nemam vise - ostali su samo oni sto su bili dublji pa su se znatno smanjili i izgledaju kao plitke prosirene pore, dok su oni koji su bili plici skroz nestali. Lice zategnuto, boja ujednacena, koza meka - ma jos uvek mi traze ID u prodavnici kad hocu da kupim alkohol ili uplatim LOTO, a ja nikad nisam izgledala bolje nego danas. Puder i korektori, bez kojih kao mlada nisam ni smela da izadjem iz sobe, sada mi vise i ne trebaju.
Moja tajna:
1. St Ives Apricot scrub za ciscenje lica
2. Copper-peptide preparati (proizvodjac Skin Biology) - meni odgovara Super Cop losion i Super Cop 2X krema - samo preko noci i to na svaka tri ili cetiri dana. U pocetku sam ih koristila cesce, sada nema potrebe, a nekad napravim i veliku pauzu od po nekoliko meseci.
3. LAC-Sal losion (isto Skin-Biology) - a to je 2% salicilna kis. i 10% mlecna kiselina - preko dana u periodu jesen-zima
4. Clinique Dramatically different moisturizing lotion - u periodu prolece-leto, umesto LAC-Sal i kao nocna krema kada ne koristim Super Cop
5. SPF15 ili SPF 30 losion u periodu prolece-leto

Rezultati su kod mene fantasticni.

macence
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

Sve je individualno, ne znaci da ako je vama to pomoglo da ce svima. Ne postoji nista univerzalno.
Ja sam inace vidjala zene u pedesetim i sezdesetim godinama koje i dalje imaju probleme...
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Ljubice,

Ma ne kazem ja da to garantovano pomaze svima.
Moje iskustvo sa dermatolozima je bas lose - tj. akne sam relativno brzo izlecila, ali su ostali oziljci - koje niko nije hteo da mi leci, sem nekim uzas invazivnim metodama tipa laserske resurfacije. Ovo sto meni pomaze - copper-peptidi (bakar-peptidi), blage AHA i blagi piling - to mi nije preporucio doktor, nego sam sama pocela. Normalno, treba nesto vise vremena da se vide rezultati. Kod mene posle sest meseci se videlo poboljsanje, a nako dve godine moje lice je skoro bez oziljaka - imam oko 10-ak sitnih na svakom obrazu i primetim ih samo kada se dobro zagledam, posto su sada plitki i boja im je ista kao i zdrave koze. Ranije nisam smela ni da se zamislim bez kompletne sminke. Nemam vise ni one sitne bore oko ociju, ni bore oko usana, ni one poprecne po sred cela - sve nestalo. Mene samo cudi sto se o bakar-peptidima ne prica vise, sto nisam o njima saznala od dermatologa.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Ovaj spisak gore, jel si time izlecila akne?
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od igor90 »

_Lea_ napisao:
happycow napisao:jaoj ljudi kako se meni spava ovih dana,mislim da je roakutan jer pre nisam imala tih problema... sada bas imam nekih obaveza a osecam se kao zombi...
Nus pojava :wink: Ja sam i inace spavalica, ali sad ima dana kad i do 3 popodne ne mogu trepavice da dignem. A na nocne izlaske i normalno funkcionisanje preko dana (fax, posao, skola) uz roakutan mozemo zaboraviti :(

kako mislis mozemo zaboraviti......uskoro pocinje fax nemogu ga zaboraviti...........i meni se spava ali to mi nije nista novo,ali koliko god da mi se spava nikad nespavam u toku dana.............
_Lea_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 6:44 pm

Post od _Lea_ »

igor90 napisao:
_Lea_ napisao:
happycow napisao:jaoj ljudi kako se meni spava ovih dana,mislim da je roakutan jer pre nisam imala tih problema... sada bas imam nekih obaveza a osecam se kao zombi...
Nus pojava :wink: Ja sam i inace spavalica, ali sad ima dana kad i do 3 popodne ne mogu trepavice da dignem. A na nocne izlaske i normalno funkcionisanje preko dana (fax, posao, skola) uz roakutan mozemo zaboraviti :(

kako mislis mozemo zaboraviti......uskoro pocinje fax nemogu ga zaboraviti...........i meni se spava ali to mi nije nista novo,ali koliko god da mi se spava nikad nespavam u toku dana.............
Nene ...nisi me dobro shvatio ...normalno da obaveze koje imamo moramo ispuniti ... i meni u oktobru pocinje fax ...pa sta cu ... samo sam htjela da kazem da je uz roakutan malo teze odrzavati dnevni ritam. Ja nikad nisam spavala u toku dana recimo , ali sad kad vidim jastuk ...ni ne dotaknem ga ...zaspala sam :lol: :lol:
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Post od fedja »

vojislava napisao:Ja nisam imala pacijente sa slicnim problemom. Cula sam da je moja koleginica imala jednog ili dva pacijenta i mislim da su uzimali ili H2 inhibitore ili inhibitore protonske pumpe. Ne secam se, ali mislim da moze da se oboje uzima. Odnosno, ili jedno ili drugo.

pa da, pretpostavio sam da ne bi skodilo, jer po logici stvari, ti inhibitori protonske pumpe (nexium, controloc) se i daju sa antibioticima i jos nekim lekovima kao terapija za h. bakteriju....

tako da, verovatno moze i sa roakutanom.... provericu sa nekim gastroenterologom....

ako dodjete do neke pouzdane informacije u vezi sa ovim, molim vas me obavestite....

puno hvala na svemu.... :wink:
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Vojislava,
da li bi ste Vi pacijentu koji ima blaze akne (acne vulgaris) od onih kojima se obicno prepisuje roaccutan, dali
ovaj lek, pa cak i u manjoj dozi, ako su prethodne terapije antobioticima, differinom, benzil peroksidom itd. bile neuspesne i pacijent nije zadovoljan rezultatima?
Znam da je tesko to reci bez prethodnog pregleda, ali kakav je vas stav?
Da li je uredu da se takvom pacijentu da roaccutan, u cilju da postigne bolji rezultat, ili pacijent treba da ostane sa tim prblemom jer od njegovog slucaja postoje gori, a i ovaj lek je zapravo za njih?
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

ljubica_ napisao:Vojislava,
da li bi ste Vi pacijentu koji ima blaze akne (acne vulgaris) od onih kojima se obicno prepisuje roaccutan, dali
ovaj lek, pa cak i u manjoj dozi, ako su prethodne terapije antobioticima, differinom, benzil peroksidom itd. bile neuspesne i pacijent nije zadovoljan rezultatima?
Znam da je tesko to reci bez prethodnog pregleda, ali kakav je vas stav?
Da li je uredu da se takvom pacijentu da roaccutan, u cilju da postigne bolji rezultat, ili pacijent treba da ostane sa tim prblemom jer od njegovog slucaja postoje gori, a i ovaj lek je zapravo za njih?
Roaccutane ili Accutane (izotretinoin) se prepisuje pacijentima sa teskim oblicima akni i kod pacijenata sa srednje teskim oblikom kod kojih prethodna terapija nije dala zadovoljavajuci rezultat. Ovo nisam ja smislila, vec tako pise u vodicima za lecenje akni.
Da bi se uvela terapija, pored uslova o kojima se toliko pise, potrebno je da pacijent ima aktivne promene na licu, odnosno, da ima razloga zasto se daju akne. Nezadovoljstvo sopstvenim licem nece resiti roaccutan. I ovo nisam ja smislila, opet cuveni vodici i preporuke. Jos gora stvar od ove je da pacijent sam zapocne lecenje (kao sto je htela jedna osoba na forumu pre par meseci) ocekujuci resenje problema uvodjenjem leka.
Slazem se sa Vama da je tesko bilo sta reci pre pregleda. Ako zelite, navedite mi u par recenica koliko imate godina, kakvo Vam je lice (masno, srednje masno, suvo), koliko imate promena na licu, koliko Vam cesto izlaze akne, i sl. Pokusacu da Vam tako pomognem, mozda savetom.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Moja diagnoza su akne. Imam kombiovanu kozu, dakle masniju u odredjenim delovima. Imam potkozne bubuljice na obrazima, tu je problem najveci. Dobijam ih i na celu ponekad i jako brzo prolaze, sto na obrazima nije slucaj. Tu koza kao da nije u stanju da se regenerise. To dovodi do velikog broja jako crvenih fleka na obrazima koje jako tesko i sporo blede. Takodje imam i oziljke, ali ne velike.
Skoro svaki dan mi izlaze bubuljice, najvise pred pms i tokom, kada lice takodje dobija crvenu boju i izgleda upaljeno.Radila sam ginekoloski pregled u Uz jajnika pre godinu dana, hormonske analize i sve je bilo ok, toliko da je dr bila protiv toga da pijem diane, koje sam na preporuku nekadasnjeg dermatologa ipak pila 9 meseci. Ta terapija takodje nije resila problem.

Dr Zeljko kada me je pogledao, rekao je da ja nisam za roaccutan. Ja sam mu rekla na kojim sam sve terapijama bila, ali on nije bio za roacc kod mene jer mi koza nije toliko masna. Rekao mi je da roacc daje paciejntima sa jakom masnocom.
Kada sam bila na pregledu, prethodno sam oprala lice sapunom, tako da je bilo suvlje, a i vec poslednjih 10 meseci koristim terapiju koja isusuje. Dr mi je savetovao da opet dodjem na pregled, kada mi bude najgore stanje, i da do tada ne koristim nikakvu terapiju vec obicnu kremu, da bi mogao da proceni masnocu i stanje lica.

Tako da nisam sigurna koju ce mi terapiju dati, mislim da nije za roacc.. Jedino sto ne zelim je da se i dalje vrtim u krug sa istim terapijama koje nisu dale rezultate. Ne znam sta bi bilo dobro...
Moje glavno pitanje bi bilo, da li on misli da ja nisam za roacc jer mi ne moze pomoci (u sta sumnjam) ili samo zato sto smatra da su mi akne balge?

Na kraju, meni su ipak najbitniji rezultati, pa cak iako su proizvod jake terapije. Sa tim nemam problem dok god lecenje uspe.
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Ja mogu samo sada da nagadjam.
Sta je mislio kolega - ne znam. Znam da ne bezi od roaccutana i da ga prepisuje pacijentima. Vise od toga ne znam.
Ako ste kao sto kazete, na pregledu imali suvo lice i malo akni, ne bih Vam ni ja prepisala tu terapiju.
Slazem se, najbitniji su rezultati. Samo, lekar mora dobro da proceni da li ste i za koju vrstu terapije. Ne kazem da niste za roaccutan, jer bih ispala smesna posto Vas nisam videla.
Ovo uvek napisem, ako niste zadovoljni lekarom koji Vas je pregledao, promenite ga.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Hvala Vam puno na savetima.
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

Vojislava, htela sam da vas pitam da li smem da idem kod stomatologa dok sam na terapiji Roakutanom i da pritom primim anesteziju? Takodje, ako bude trebalo eventualno da operisem umnjake, da li da sacekam da zavrsim terapiju?

Hvala unapred na odgovoru :)
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

arwena napisao:Vojislava, htela sam da vas pitam da li smem da idem kod stomatologa dok sam na terapiji Roakutanom i da pritom primim anesteziju? Takodje, ako bude trebalo eventualno da operisem umnjake, da li da sacekam da zavrsim terapiju?

Hvala unapred na odgovoru :)
Moze, bez problema
Odgovori