Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
SuCceSS M
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2009 12:21 am

Re: Roaccutan!

Post od SuCceSS M »

Ja idem kod dr Karadaglica, lek nisam dobila na recept pa ga placam...

Spremna sam na sve vrste pogorsanja :)), ali to varira od osobe do osobe. Mozda mi i ne bude losije, pitala sam docu i on kaze da je to sve individualno. Kako god, i ako pogorsanja dodju, svestan si da prolaze pa to onda i ne treba shvatati tako tragicno.
Moje lice je ranije bilo savrseno...do pre par godina, za mene je sada grozno, za nekog mozda i ne bi bilo toliko strasno, ali cim sam kandidat za roakutan sve je manje vise jasno. Pose dovicina, upale su prestale, ali mi je koza postepeno postajala sve vise neravna, to su one sitne potkozne koje se vremenom upale i znaju da budu ogromne i bolne...i taaako...vreme je da se sve to iskoreni :P

Igore, koliko ti dugo pijes roakutan, kakva ti je sada koza....kako podnosis lek?

pozz
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od igor90 »

ljubica_ napisao:Znam samo da je jedna drugarica koja je isla na Vma placala lek i da mi je jos tada rekla da je jako skup..
Igore, jel si ti imao strah na pocetku terapije? Ja moram priznati da ako mi sad dr. savetuje lek da bih se jako plasila da ga uzmem. Sto zbog pogorsanja, sto zbog zdravlja.. Jer iako znam da je vama kao i mnogima bas pomogao, opet postoji mogucnost da kod mene ne odreaguje dobro, i to me plasi..
naravno da je postojao strah,ali meni je vec bilo dosta svega i uzeo sam roacutan i nisam se pokajao

SuCceSS M napisao:Ja idem kod dr Karadaglica, lek nisam dobila na recept pa ga placam...

Spremna sam na sve vrste pogorsanja :)), ali to varira od osobe do osobe. Mozda mi i ne bude losije, pitala sam docu i on kaze da je to sve individualno. Kako god, i ako pogorsanja dodju, svestan si da prolaze pa to onda i ne treba shvatati tako tragicno.
Moje lice je ranije bilo savrseno...do pre par godina, za mene je sada grozno, za nekog mozda i ne bi bilo toliko strasno, ali cim sam kandidat za roakutan sve je manje vise jasno. Pose dovicina, upale su prestale, ali mi je koza postepeno postajala sve vise neravna, to su one sitne potkozne koje se vremenom upale i znaju da budu ogromne i bolne...i taaako...vreme je da se sve to iskoreni :P

Igore, koliko ti dugo pijes roakutan, kakva ti je sada koza....kako podnosis lek?

pozz
sad zavrsavam cetvrti mesec i koza lica je bez upala sa flekicama i blagim neravninama,ledja malo sporije reaguju pa ima jos koja upala.........sto se tice podnosenja leka,dobro ga podnosim,sem 2 krvarenja iz nosa i suvih usana za ova 4 meseca nisam imao drugih problema...
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

Posto se pominje da moze da se ima problema sa ledjima i zglobovima, da li mislite da moze doci do problema i sa kolenima?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

ljubica_ napisao:Moja doktorka u domu zdravlja je protiv roaccutana i nikada mi ga ne bi prepisala. Tako da mogu da se pozdravim od tog recepta... Ako neko zna cenu, neka napise.
Tvoja dr. je obavezna da napise recept za lek koji ti prepise specijalista,a da ne pominjem da se radi o specijalisti sa vma koja je nasa eminentna ustanova.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Shomy jesi ti kupovao na recept ili si placao? Ja jos uvek ne znam tacno koliko roac kosta.. :-?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Na recept,nema potrebe kupovati lek,kada se nalazi na listi i lekar mora da ti ga prepise sa izvestajem specijaliste,bez obzira sto ona misli da lek nije dobar, mora da bude dermatolog da bi odlucila o tome.
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

uradila sam analize krvi pre odlaska kod dermatologa i dobila sam sledece rezultate, zbog kojih sam relativno zabrinuta pa me interesuje da li preterujem i koliko je ozbiljno.

holesterol, trigliceridi, alt i ast su u granicama normale, cak super, krvna slika takodje.

zabrinjava me bilirubin koji je 20,1 ukupni, a pishe da je ref. vrednost <20,5. i to je kao u granicama normale, ali zanima me kolika je to prepreka da mi doktor prepishe roakutan?

opsta krvna slka je isto u redu, jedino sto iskace je MCHC (sto ne znam shta je) koji je 313, a treba 315-355.

ako neko ko je vec proshao terapiju zna neshto o ovome bilo bi super da me posavetuje da se ne traumiram dok ne odem kod lekara.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Meni tvoji rezultati deluju uredu. Verovatno je za roacc bitno da ne budu poviseni, tj daleko iznad granice normale. Pogotovu sve sto moze da skoci od roacc kao holesterol, trigliceridi..
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Jel su ti oni sto rade analize rekli da ne treba jesti nista posle 6 sati? Mozda je trebalo i duze..?
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

nisam jela nishta 14 sati pre analize. mislim da je to sasvim dovoljno, onesvestila bih se u suprotnom :-?

sad sam malo chitala po netu, ali i dalje sam zbunjena.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Znas sta, odnesi ti to tako dr-u. Recices koliko sati nisi jela pre toga i to je to.
Sumnjam da nesto nije uredu.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

@ SuCceSS M
Koliko kosta roaccutan? Koju dozu uzimas?
Da li ti je dr nesto pominjao vezano za kosu, u smislu da li moze slobodno da se farba?
Posto sam na netu na vise mesta citala da ne bi trebalo da se farba tokom cele terapije, vec na kraju.. :-?
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

I jos nesto sam zaboravila. Posle mnogo citanja o ovom leku primetila sam da svaki doktor ima svoj nacin na koji daje terapiju. Pod tim podrazumevam: dozu, propratnu kozmetiku, kao i odrzavanje koze. E sad, neki od njih su za to odrzavanje koze rekli kako je ona tada osetljiva i kako nista ne treba sa njom raditi do zavrsetka plus 4,5 meseci. Ali, neki doktori su za razliku od toga pacijente slali kod kozmeticara, u pocetku (primer moja drugarica koja je isla na vma).
Da li je to da bi se sprecilo ono pogorsanje koje moze nastupuiti ili ne, ne znam. Ali me zanima da li je neko od vas to radio po preporuci dermatologa?
SuCceSS M
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2009 12:21 am

Post od SuCceSS M »

Ljubice,
ja sam kupila 2 kutije od 10mg, dnevna doza mi je 40mg pa pijem po 2 pilule ujutru i uvece. Te dve kutije sam platila nesto jace od 3000 din, ja mislim.
Do prve kotrole ce mi trebati jos dve ili tri kutije od 10mg....tako nekako, nisam tacno racunala.
Niko mi nista nije rekao za farbanje kose u toku trajanja terapije, niti sam tako nesto procitala u uputstvu leka/koje je pritom izuzetno detaljno i ovo koje sam ja dobila je samo na engleskom, nema na srpskom/. Ja sam bas bila kod frizera pre 4 dana (!), farbala sam se i sve je ok.
Pocele su da mi izlaze prilicno velike potkozne bubuljice u predelu brade i vrata, poslednjih par dana mi se koza pogorsala prilicno. A ja mislim da je ovo tek pocetak :)

Svasta sam citala o ovom leku, i uglavnom nije preporucljivo koriscenje nekih agresivnih proizvoda, cackanje bubuljica a pogotovo ne odlasci kod kozmeticara, jer sve to moze da napravi oziljke posto je koza mnogo osetljiva. Mislim da je najbolje resenje da stisnes zube, cackas minimalno i sacekas da pogorsanje prodje-jer ce posle samo ici na bolje. Procitaj malo neke od prvih postova na ovoj temi, pa ces videti sta ljudi kazu!

@Igor90
kada je tebi pocelo pogorsanje? U prvom mesecu ili tek kada se povecala doza? Sada, posle 4 meseca, jel si zadovoljan?
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

SuccessM, jako mi je zao sto je doslo do pogorsanja.
Naravno bilo bi mnogo lakse da do njega nije doslo, al sta je tu je, bice bolje sigurno.
Sta koristis od kozmetike?
Sto se tice odlaska kod kozmeticara tokom roacc, i meni je to cudno, ali izgleda da lekari imaju razlicite pristupe lecenju.
Ja i dalje gledam po malo iskustva ljudi sa roaccutanom, u slucaju da mi ga dr prepise. Iskreno se nadam da ako ga budem pila da necu imati grozno i dugo pogorsanje od 3,4 meseca. U principu trebalo bi da pogorsanje bude manje vise gotovo do pocetka 3 meseca, ili polovine da prestanu da izlaze nove. U vecini slucajeva koja sam gledala je tako bilo.
Neko je imao pogorsanje, a neko nije skoro uopste.
Ali ima ovih kojima je trebalo vise vremena, skoro tih 5,6 meseci.
Mislim ako to busde 3 meseca, to je nista, pogotovu 2!
Trebalo bi da nama koji nemamo bas neki stravican problem pogorsanje bude malo manje.. ne?
Eto, ja se toga nekako pribojavam. Ali bas sam budala kad ne znam jos uvek da li cu ga piti..
Mada, ja stvarno vise ne znam sta bih, jer znam da ako na to ne pristanem da cu ostati ovakva.
Ovako sa roacc bih imala neku sansu.
Ali da treba biti hrabar, to sigurno..
Odgovori