Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Re: Roaccutan!

Post od arwena »

Shomy napisao: Nisam imao nikakvih problema sa zglobovima.Od suplemenata znam da jako hvale nodol kapsule.Inace iz licnog iskustva,kada se povredim,mogu toplo da ti preporucim biofriz sprej,naprsces i lagano umasiras,fenomenalna stvar.
Inace nisam imao problema ni sa glavoboljom u toku terapije.

hvala na preporukama, dobro je da znam unapred.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

Nesto razmisljam, sta mislite da li pocetno pogorsanje moze da bude vece posto sam ranije isla kod kozmeticara na istiskivanje celog lica? Isla sam vise godina, ali ima jedno dve godine od kako sam prestala da idem. Uvek sam imala problem na obrazima. Trenutno nemam puno bubuljica, najvise fleke, ali kada se bas izbliza pogledam imam gomilu sitnih mitisera, kao pore koje su zapusene. Da li bi se sve to pretvorilo u bubuljice kada bih krenula sa roaccutanom? Kako je vama bilo?
Jel su vam bubuljice izlazile gde ste ih i obicno imali ili su izlazile svugde?
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od igor90 »

neznam sta da ti kazem,ja sam imao samo mitisere na nosu koji su posle pocetka terapije brzo nestali.....moje iskustvo ti je da se nece svaka ta mala bubuljica pretvoriti u veliku,vec da ce ti se deo lica iscistiti a na delu ce ti se grupisati zariste koje ce proci relativno brzo (ja sam imao na levom i desnom obrzu po jedno zariste)
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Pogledajte ove posledice nakon uzimanja leka...

Now I suffer from permanent hair loss together with scalp itching, pain and tightness. Not only that, I have permanent thin facial skin which itches for no reason.

EXTREMELY SEVERE, ALL OVER JOINT PAIN THAT IS UNRESPONSIVE TO NEARLY ALL TREATMENTS

I do not recover from injuries anymore

Dry eyes/inflamed eyelids/hair thinning/dry mouth/dry body/skin fragility/redness across the cheeks and nose/wrinkly hands/ itchy skin/ nasty mouth ulcers at times

flushing redness on my chest/face caused by anxiety or heat
depression
joint pains, back pains
skin fragility
hair thinning
sensitivity to light

Here are the side effects that are still with me 2 years later
-dry scaly skin all over my body
-joint pain in my knees, hands, and fingers
-dry, itchy scalp
-sometimes i have tinnitus - ringing in the ears
-decreased night vision - it takes so long for me to adjust to a dark room
-light sensitivity - i cannot be outside on a partially sunny day without sun glasses - it literally hurts my eyes.

oh and ......i still have acne.......

:o :o :o :o :o

Ne znam vise da li sam dovoljno hrabra da ga pijem.
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od igor90 »

a da li je ta osoba mozda uzimala maximalnu dozu???
ti i ako dobijes da pijes sigurno neces biti na max dozi.............ja nemam nista od navedenih pojava(kosa gusta ko i uvek,vid dobar i danju i nocu,nista me nesvrbi i nemam crvenila na kozi,nije mi istanjena koza i dosad mi je svakoa posekotina lepo zarasla.......
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Ne, cak pise da su uzimali 40mg, a i manje. Kako ko.
Ne znam, ovo za kosu je vise kod muskaraca, mada ima i po neka devojka.
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Igore, kako je tvoje stanje sa flekama sada? Jel blede?
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od igor90 »

polako blede i one,flekice su znatno sporiji i duzi proces od samih akni,ali i dalje mi je draze da gledam po koju flekicu neg kad se setim kako je nekad bilo sa brojnim upalama.........ja sam i dalje ostajem pri tome da je roacutan jedini koji moze nesto da ucini......
SuCceSS M
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2009 12:21 am

Post od SuCceSS M »

Ja sam danas na sedmom danu :)
Srecna sam sto sam konacno krenula da pijem roakutan, posto se sve sto sam koristila pokazalo kao nesto sto funkcionise na kratke staze /u najboljem slucaju/...ili ne fukcionise uopste. Ledja su pocela da me bole posle 2 dana, i bole me svaki dan, ali nije to neki bol koji ne moze da se istrpi i ignorise. Koza mi uopste nije specijalno suva, to ocekujem da ce se desiti sa povecanjem doze, sada sam na 40mg. Nemam nikakve znacajne upale za sada, u sustini mi se koza ponasa manje vise kao i pre roakutana...od 7 dana i ne mogu vise da ocekujem :)
U svakom slucaju, mislim da nisam pogresila, ne kajem se uopste sto sam krenula da ga pijem....razmisljam pozitivno i nadam se da ce pomoci!!!!

Jel neko osecao bol u donjim ledjima, vec tako rano?

E da, imam i glavobolje, ali to je kod mene cesta pojava, pa ne zelim odmah to da pripisujem leku...
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Kod kog dr-a ides?
vknez
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 26, 2009 1:26 pm

Post od vknez »

I ja bi trebalo ovih dana da pocnem sa roacutanom, pa me zanima gde ga nabavljate (po BGu) i po kojim cenama? I kolika je razlika u ceni sa receptom i bez?
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

SuCceSS M napisao:Ja sam danas na sedmom danu :)
Srecna sam sto sam konacno krenula da pijem roakutan, posto se sve sto sam koristila pokazalo kao nesto sto funkcionise na kratke staze /u najboljem slucaju/...ili ne fukcionise uopste. Ledja su pocela da me bole posle 2 dana, i bole me svaki dan, ali nije to neki bol koji ne moze da se istrpi i ignorise. Koza mi uopste nije specijalno suva, to ocekujem da ce se desiti sa povecanjem doze, sada sam na 40mg. Nemam nikakve znacajne upale za sada, u sustini mi se koza ponasa manje vise kao i pre roakutana...od 7 dana i ne mogu vise da ocekujem :)
U svakom slucaju, mislim da nisam pogresila, ne kajem se uopste sto sam krenula da ga pijem....razmisljam pozitivno i nadam se da ce pomoci!!!!

E da, imam i glavobolje, ali to je kod mene cesta pojava, pa ne zelim odmah to da pripisujem leku...
srecno i nadam se da ce sve proci bez problema :]

kakvo ti je bilo stanje pre pocetka terapije?
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od igor90 »

SuCceSS M napisao:Ja sam danas na sedmom danu :)

glavobolje su moguce u prvih mesec dana i lekari preporucuju obican aspirin..........sto se tice bola u donjim ledjima neznam da li to da prepisem roacutanu (imao sam taj bol i pre),tj. to i nije klasican bol,vec vise kao kad imas upalu misica.......
PS.
kad poveces dozu,otprilike u drugom mesecu se moze javiti krvarenje iz nosa (cisto da se neuplasis,to je normalna reakcija)
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Htela sam da vam napisem svoje pitanje, i odgovor koji sam dobila od dr-a sa jednog drugog foruma.
Inace kod njega idem na pregled 10go.

Imam 22 godine. Problematicnu kozu imam od cetrnaeste godine. U pocetku sam isla kod kozmeticara, i kada sam prestala stanje se pogorsalo.
Posle toga sam odlazila kod vise dermatologa, i diagnoza je bila akne vulgaris.
U sustini nemam puno bubuljica, ali one sporo prolaze i za sobom ostavljaju fleke kojima trebaju meseci da bi prosle.
Problem je na obrazima, koza je masna/mesovita.
Kada sam odlazila kod dermatologa, receno mi je da problem nije strasan, ali niko nije uspeo da mi pomogne. Tako da je problem uporan i konstantno tu.
Koristila sam antibiotike, differin (koji mi uopste nije prijao kozi, i ostavio mi mnogo fleka) kontraceptivne pilule, razne kreme, enzimske pilinge, ali nista nije pomoglo cak je i donekle doprinelo pogorsanju. Na kraju mi je drmatolog rekao da ako hocu mogu da probam roaccutane, ali sam odustala jer je bilo leto.

Na jesen sam pocela novu terapiju u Zavodu za kozne bolesti kod dr-a Sera, sa dnevnom i nocnom kremom (antopar i adapalen). Na ovoj terapiji sam 10 meseci, i nisam zadovoljna. Istina je da bubuljice brze prolaze, ali koza je jako iziritirana, crvena i u flekama. Takodje mi je stvorila i oziljke.
Plasim se da bilo sta drugo stavim na lice jer je koza sada jako osetljiva i ne znam kako bi reagovala. Od pocetka terapije doktor mi je rekao da nista drugo osim ovoga ne stavljam na lice, tako da sam koristila samo ono sto mi je dao. Probala sam da proredim mazanje krema, no nije mnogo pomoglo.
U planu mi je da sledeceg meseca odem na pregled kod dr.-a Zeljka po preporuci.

Prosto ne znam sta vise da radim, pa bih molila za savet.

Odgovor:

Poštovana,

U lečenju akni postoje brojne terapijske opcije, od nanošenja lokalnih preparata do upotrebe kapsula i tableta. S obzirom na to da ste do sada lečeni uglavnom topijskom terapijom, i da niste zadovoljni dosadašnjim lečenjem, najverovatnije bi kod Vas bila indikovana sistemska terapija. Naravno, moje mišljenje uzmite s rezervom, jer Vas nisam video. Predlažem da pre dolaska na pregled uradite ginekološki pregled i UZ pregled jajnika, kao i krvnu sliku, bilirubin, holesterol, trigliceride, AST, ALT i gamaGT.
_Lea_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 6:44 pm

Post od _Lea_ »

igor90 napisao:glavobolje su moguce u prvih mesec dana i lekari preporucuju obican aspirin..........sto se tice bola u donjim ledjima neznam da li to da prepisem roacutanu (imao sam taj bol i pre),tj. to i nije klasican bol,vec vise kao kad imas upalu misica.......
PS.
kad poveces dozu,otprilike u drugom mesecu se moze javiti krvarenje iz nosa (cisto da se neuplasis,to je normalna reakcija)
Bas tako nekako sam se i ja osjecala na pocetku terapije...odjednom se pojavio bol slican upali donjih ledjnih misica, ali nisam to odmah pripisala roakutanu....bas iz razloga, jer mi se cini da ljudi svaki i najmanji zdravstveni problem pripisu lijeku, pa se onda na netu cita o paralizi i raznim uzasima, a vecina ne priznaje da je kombinovala tetracikline ili nastavljala sa normalnom konzumacijom alkohola i slicno, vec odmah svu krivicu svale na terapiju, doktore, proizvodjaca... Uglavnom taj i slicni bolovi su kod mene prosli poslije prvih par sedmica terapije, pretpostavljam dok se organizam nije prilagodio. Prije nekih pola mjeseca mi je doza povecana na 0,9 mg/kg i vec poslije par dana mi se koza pocela ljustiti i krastati na cudnim mjestima...ali nadam se da je i to samo period prilagodjavanja na novu dozu i da ce uskoro proci. Inace neke unutrasnje tegobe nemam, niti bilo koju od nus pojava koje su navedene u deklaraciji lijeka, nalazi krvi su idealni...imam osjecaj da sam usla u to cuveno pogorsanje i to me poprilicno zivcira, ali sto se mora .... :roll:

pozz i samo pisite :D
Odgovori