Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
Shomy napisao:Tesko da ces se sama izleciti sa roaccuranom,jer ma koliko on bio dobar,nije carobni stapic.Doziranje je prilicno individualno i procenjuje ga dermatolog.Takodje postoji i prateca kozmetika,koja je bitna.Ako ti je stalo da se izlecis nadji dermatologa,ne verujem da je to toliko tesko.A lekar opste medicine bez izvestaja specijaliste, ne sme da ti propise roaccutane.
Jedini dermatolog kod mene koji zna o roaccutane nikome nije dao takvu terapiju jer nezna dovoljno o njemu i nije ga koristio u praksi...on je meni dao recept za puder koji mi mesaju u apoteci i je veoma dobar al samo povremeno, ne uklanja akne za uvek...isto ovaj puder veoma susi lice i koza ti se peruta nakon odredjenog perioda...evo pisacu vam i recept za puder za one koji imaju manje problematicnu kozu kao mene...al isto mogu da pokusaju i oni sa vecim problemima koje ne zele da koriste roaccutane...kazem vam zaista pomaze al problem sa aknama nece resiti trajno...pitajte naravno dermatologa za ovaj puder...a tu je i Vojislava moze da kaze dali je puder ok...
E sad oni koji su na tereapiju sa roaccutane mislim da ne bi trebalo da koriste ovaj puder jer koza od roaccutane je i onako suvise suva...a ovo kao sto sam rekla isto tako veoma susi kozu...Pozdrav svima
Kao prvo ,nista ti ne znaci da pijes samo 2 meseca roakutan i to samo po 10mg dnevno ,jel doza koja treba da se ispije je 150mg/kg..I treba da se uzima 1mg/kg/ dan..sto znaci ako imas 60kg pijes 60 mg dnevno,tj 6kapsula od po 10mg..U pocetku terapije pijes manju dozu(npr 30mg dnevno) da bi se organizam navikao..
Drugo,terapiju roakutanom mora da prepise i da prati dermatolog jer je jako opasan..steti jetri,dovodi do povecanja holesterola,triglicerida,slabi vid(trenutno),jako se suse usta,kosa,koza(takodje trenutno),ako zatrudnis mora odmah da ti rade abortus itd..Moja preporuka je da nadjes derematologa i da pocnes sa pravom terapijom
Ostalo mi je još dve nedelje konzumacije roakutana. Interesuje me sledece: nakon završetka terapije, moram li da vodim računa o ishrani, ili mogu da jedem masno i slatko po želji (to mi kaže i nutricionista da radim)?
ubi me ovo sunce.......jel ima nesto jace od eucerin hidro protect spf 15?? doktorka mi je rekla da nesmem da koristim bas bilo koji sun block i da je za pocetak dovoljan samo onaj,ali u poslednje vreme sve vise sunca a do kontrole ima jos 3 nedelje,a do tad cu da pregorim
igor90 napisao:ubi me ovo sunce.......jel ima nesto jace od eucerin hidro protect spf 15?? doktorka mi je rekla da nesmem da koristim bas bilo koji sun block i da je za pocetak dovoljan samo onaj,ali u poslednje vreme sve vise sunca a do kontrole ima jos 3 nedelje,a do tad cu da pregorim
@Igor1986: Mesec dana posle terapije mislim da neces imati problema sa suncem i alkoholom... ali to ces i sam osetiti, ako vidis da ti sunce i dalje smeta, cuvaj se vise...
hvala svima,samo jos jedno pitanje.Za sedam dana zavrsavam cetvrtu godinu srednje skole i tu ce biti slavlja sto podrazumeva i alkohol....moje pitanje je da li bi smeo samo malo i koliko je to malo ako smem da cugnem.nisam jos daleko odmakao sa terapijom (sutra ce biti tek dve nedelje)..........koje mogu biti posledice uzimanja alkohola???
ja sam terapiju zavrsio pre tacno godinu dana,i od tada ne koristim nista od kremi,i slicno. Nije da se ne pojavi koja,ali toliko je zanemarljivo sada,da me i ne zanima,prodje odma sutradan.
Inace,ja sam imao problema sa ledjima kao i sa licem,stanje je bilo ocajno,ali evo napokon hvala Bogu,mogu da odahnem.
Inace razmisljam o nekoj kremi,mozda klindamicin,jer idu vrucine,uz njih i znoj,pa da se pripremim ako bi krenula neka da izadje
Pitanje za Vojislavu ili neko drugo strucno lice:
4 meseca sam na Roakutanu:
prvi-50 mg
drugi i treci-60 mg
cetvrti-80 mg
I danas sam vadio krv da bi ovih dana otisao kod doktora da vidimo dal idemo na peti mesec.Ali neki rezultati krvi me zabrinjavaju-sve je ok osim ALT i AST.ALT je 52 a granice su od 0-42,a AST je 46 a granice su od 0-37.
Sto se tice akni,na licu izadje jos po neka s'vremena na vreme,ali na ledjima i ramenima imam jos jakih upala.
Da sam Vas pacijent,sta biste uradili?
Duzina lecenja zavisi i od telesne tezine. Sto se tice vrednosti AST i ALT, nisu zabrinjavajuce. Ako je samo zbog toga, ja bih sigurno nastavila lecenje i uradila kontrolu za par nedelja. Prevashodno jer jos uvek izbijaju nove akne.
Imam 80 kg,i cuo sam da za akne na ledjima treba vise vremena,znaci trebalo bi da koristim Roakutan bar jos mesec dana,jer jos uvek izlaze,i to su jake upale.Samo su AST,ALT I RDW poviseni.RDW je 15,2% a granice su od 11,6-14,5. A sto mi je cudno,sto se tice jetre, AST i ALT su poviseni,a bilirubin je dobar-13,1,on je valjda isto nesto oko jetre.Najvise su me zabrinuli roditelji za ovo za AST i ALT ,kao to moze da poremeti mnogo stvari,od kojih ,od svega sto su mi ispricali,najvise me zabrinula sterilnost.