Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Post od fedja »

vojislava, a kakva iskustva imate sa roakutanom i stomacnim problemima...naime, ja planiram da krenem sa terapijom, ali imam neshto osetljiviji stomak (gastritis, ponekad se nervoza prenosi na zeludac, ali nista ozbiljno)...
a na netu sam nasao nekakva povezivanja roakutana sa ulceroznim kolitisom i chak kronovom boleshcu :o :o (inache, za neupucene, jako ozbiljne bolesti creva)... pa sam se malo uprpio, ali ne odustajem... ne mogu vise da se smaram sa ovim glupostima po licu...
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Sacekaj odgovor od Vojislave,ali mislim da to nije tacno.Npr. mnogo agresivnij lekovi za sluznicu gastrointestinalnog sistema,kao sto su antiinflamatorni lekovi(brufen i sl) imaju cak protektivnu ulogu kod ovih bolesti.Nemoj slusati sve zablude oko roaccuana koje ces naci na netu...jer roaccutan je definitivno nesto najbolje za teraiju akni.
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Post od smasher »

Ja sam vec pominjao ulcerozni kolitis i Chronovu bolest kao moguce komplikacije. Ove bolesti su stvarno teske, ali u uputstvu za lek navodi se da su pacijenti izizetno retko dobijali ove nezeljene efekte, a cak nije sigurno da li je Roaccutane krivac.
Bilo kako bilo, i meni je navise frka od toga. I od moguceg dejstva leka na mozak (koji je opet diskutabilan). Ja sam pitao moju doktorku na studentskoj poliklinici da li je neko od njenih pacijenata ikad dobio neku od ovih zapaljenskih bolesti creva. Rekla mi je da nije imala takav slucaj.
Ali isto tako, rekla mi je da su dvojica pacijenata morala da prekinu terapiju zbod depresije. Ona medjutim misli da su oni bili depresivni i pre terapije Roaccutane-om...
Sve u svemu, valjda nam se nnista nece desiti... :)
Ostale stvari su mnogo manje opasne i prodju posle terapije...
Pozdrav svima :)
Nevena KG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 05, 2009 11:24 pm

Post od Nevena KG »

Vojislava, hvala na odgovoru. Interesuje me ( verovatno su ti mnogi postavljali slicna pitanja) kakva su tvoja iskustva sa tabletama? Delujes mi najiskusnije..
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

Ja sam lecila i trenutno lecim dosta pacijenata Roaccutanom. Lek je veoma bezbedan ukoliko ga daje iskusan dermatolog. Tacno je da postoje brojni nezeljeni efekti leka, ali su oni, sto je naravno dobro, veoma retki. Najcesci nezeljeni efekat je suvoca usana, usta, koze, ociju, polnih organa, itd (i to otprilike i ovim redom).
Lek je potrebno uzimati u dve doze, uz jelo ili posle jela, redovno ici na kontrole kod dermatologa i to je to. Preporucuje se najcesca doza od 0.5 do 1 mg/kg telesne tezine, sto znaci da ako neko ima 60 kg - treba poceti sa 30 do 40 mg dnevno podeljeno u dve doze, a zatim postepeno povecavati dozu. Vazno je postici i tzv. kumulativnu dozu, ali ne bih dalje htela da zamaram sa tekstom.
A da, sto se tice depresije, o tome se pisalo dosta u medicinskim casopisima, ali za sada nije pokazana povezanost.
Trudnoca je kontraindikovana tokom terapije.
Savet, pronadjite iskusnog dermatologa, kome verujete, i ako je to potrebno, sprovedite terapiju.
Pozdrav.
zxcvbnm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 07, 2009 3:19 am

Post od zxcvbnm »

hocu da pitam koliko po koristenje roakutan ne sme da se izadje na soncu
lepiZajko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 8:43 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lepiZajko »

^^ i ja bi da se nadovezem na prethodno pitanje, meni je doktorka rekla da kupim suncanice, zanime me zasto je to bitno i kakav uticaj sunce ima na kozu a i na oci u toku terapije ?
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Post od smasher »

Vojislava, da li moze da se uzima lek u jednoj dnevnoj dozi, umesto u dve? Da li postoji neki razlog zasto se uzima bas u dve doze? Da li se umanjuje efekat leka ili povecavaju nezeljeni efekti ako se pije samo jednom dnevno?
Hvala
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Lek je fotosenzitivan odnosno, pojacava dejstvo UV zracenja na kozu. Potrebno je samo da osoba koja uzima lek ne izlaze kozu bez potrebe suncu, i da ako boravi u spoljnoj sredini, kada su suncani dani, nanosi kreme za zastitu od sunca.
Bolje je uzimati u dve doze, uvek uz jelo. Teoretski moze i u jednoj, ali je bolje i uvek se preporucuje u dve.
zxcvbnm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 07, 2009 3:19 am

Post od zxcvbnm »

kada zavrsim sa koristenje roakutan dali odma mogu da izadjem na soncu na plaza ili treba da prodze neki period???
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

zxcvbnm napisao:kada zavrsim sa koristenje roakutan dali odma mogu da izadjem na soncu na plaza ili treba da prodze neki period???
Mora da prodje oko mesec dana
Nevena KG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 05, 2009 11:24 pm

Post od Nevena KG »

Vojislava hvala Vam na iscrpnom odgovoru. Imam jos jedno pitanje..kako resavate problem oziljaka?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Vojislava,hteo sam da vas pitam.koristim normaderm skoro pola godine,da li je vreme da predlozim doktorki da promenimo da se koze ne zasiti?Hvala
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Nevena KG napisao:Vojislava hvala Vam na iscrpnom odgovoru. Imam jos jedno pitanje..kako resavate problem oziljaka?
Oziljci se resavaju posle zavrsetka terapije Roaccutanom i mora da prodje nekoliko meseci da bi se pocelo sa tretmanima. Najbolje je da se uradi hemijski piling pod uslovom da to radi dermatolog, koji naravno ima iskustva.
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Shomy napisao:Vojislava,hteo sam da vas pitam.koristim normaderm skoro pola godine,da li je vreme da predlozim doktorki da promenimo da se koze ne zasiti?Hvala
Ako pomenuta kozmetika odgovara, nema razloga da se menja.
Pozdrav
Odgovori