Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Post od smasher »

E, Sanjice, srce si :) Šta si ti imala od neželjenih efekata? Jel bilo nekih ozbiljnijih problema dok si pila lek?
Čitao sam po nekim forumima i u nekim člancima po internetu iskustva ljudi koji su koristili Roaccutane. Neki od njih kažu da su dobili posle korišćenja neku od inflamatornih bolesti creva (koje su inače vrlo teške za lečenje i opasne), pa su se onda mnogi žalili na depresiju i na nekakva čudna psihotična stanja, gubitak memorije itd. Na medicini sam i ne bih smeo sebi da dozvoljavam takve stvari. Ne znam koliki rizik nosi sa sobom ovaj lek, ali definitivno ovakve bolesti nisu cena koju bi trebalo plaćati za izlečenje od akni, koji same po sebi uopšte nisu opasne, izuzev što su ružne..
Ne znam šta da radim. Na terapiji sam već desetak dana i svaki dan se pitam da li da prekinem ili ne... Primetio sam da se i dermatolozi jako razlikuju i da mnogi baš i ne znaju sve što bi trebalo da znaju.. O ostalim lekarima da i ne govorim....
Naravno, ne mogu da znam da li su ti izvori na internetu gde sam sve to našao verodostojni i da li sve to tačno... U svakom slučaju, mislim da cu ovih dana da odem kod dermatologa i da je detaljno ispitam o svemu ovom, pošto mi prvi put nije apsolutno ništa rekla i objasnila. Prepisala mi je Roaccutane kao što bi mi neki drugi lekar prepisao Andol. :)
Ko bi ga znao..
Sanjica 87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 16, 2009 10:51 pm

Post od Sanjica 87 »

Tu smo da bi razmenjivali misljenja i savete, i da bi lakse prosli kroz ovu terapiju :wink:
Naime, ja tokom prve "serije" koriscenja roaccutana nisam imala nikakve ozbiljne nezeljene efekte... sem sto je standardno kod svih: suva usta, suva koza lica (sto kod mene i nije bas slucaj) s'obzirom da imam veoma masnu kozu, pa je sad nekako dosla u normalno stanje :D I mogu reci da sam posle prve terapije dosta resila problem akni, ali na prvenstveno na ledjima... bilo ih je mnogoooo, a sada imam potpuno cista ledja! A lice mi se tokom prve terapije i nije ocistilo sasvim, jer nisam izgurala celu terapiju... :( dermatolog mi je otisao na 20-odnevni odmor, i niko nije mogao da mi prepise lek... :oops: tako da ja terapiju i nisam do kraja odradila, pa su mi se akne zato povratile... doduse ni priblizno u onom broju, ali jestu... tako da sam ja sada vec 12 dana OPET na terapiji... i kao sto rekoh, nemam nikakve propratne efekte, sem suvih usana, ali mnoooogooo suvih usana... E da! Jos nesto... mislim da vise spavam nego obicno, tacnije, spavala bih stalno :D E da li je to od leka ili ne... ne znam... pijem 40mg. dnevno, 20 ujutru, 20 uvece, i imam 55 kg.... ali citam, ljudi piju mnogo vece doze... tako da ne znam zasto tako reaguje na mene... :o
U svakom slucaju... vidim da si bas zabrinut, sto se tice tih negativnih strana ovog leka, ne znam sta bih ti rekala, sem da ne postoji nijedan lek koji nema negativne efekte... tako da... ja sam optimista, i smatram, da ako je dosta ljudi izleceno, i proslo bez posledica i ja cu... mozda si u pravu kada kazes da je "bolest" bezazlena da bih se upustao u koriscenje ovog leka! Ne znam... mozda si i u pravu, ali ja se odlucih za taj korak, po drugi put... i nadam se potpunom izlecenju :D S'obzirom da ja i nemam extremno ogromne bubuljice i upaljeno lice, ali konstantno su tu i dosadne su, i nerviraju me... :oops:

Ja se bas raspisah... :D Nadam se da sam bila od neke pomoci... i nadam se da cemo razmenjivati iskustva, i NAPREDAK terapije...
Pozzzz svima :D
smasher
Novi član
Novi član

Post od smasher »

Hvala Sanjice! :)
Stvar je u tome sto ja i nemam akne na licu (ni jednu jedinu), ali zato imam dosta na ledjima i zadnjici, pa se zbog toga konstantno pitam da li je Roaccutane bas za mene ili nije... Kapiram ja da je verovatno da nam se nista posebno lose nece desiti, ali eto, bolje je znati pa na vreme reagovati ako se nesto ipak desi.

Bas bez veze sto se akne vracaju posle nekog vremena :) Kod nekih ljudi se nikad ne vrate, nadam se da se meni posle terapije nece vracati :)

Meni je koza mnogo bolja vec posle nesto vise od desetak dana, koza mi nije vise tako masna, nove akne mi se skoro uopste ne pojavljuju, a pri tom mi usne nisu uopste preterano suve. Jedino mi je koza malo osetljivija, lako se zacrvenim u licu, a posle akne ostaje nekakva crvena flekica koja mnogo sporo prolazi... Nadan se da ce vremenom da izbledi...

Eto, od mene za sad toliko. Hvala jos jednom :)
igor1986
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 1:18 pm

Post od igor1986 »

Dobio sam Roakutan,50 mg dnevno.
Procitao sam sve 74 strane i nakon svega procitanog najvise se preporucuje sledece:
-ujutru u uvece umivanje Hyfac gelom za umivanje ili nekim blagim sapunom kao sto je Dove
-Apaisac od Uriage ujutru i uvece
-U slucaju izlaganja suncu Hyfac emulzija spf 25 ili Hyseke spf 25 oba su valjda od Uriage.
Sta mislite?
Doktor mi je napisao pored Roakutana-ZAMASCIVANJE KOZE NEUTRALNIM MASTIMA.
Jel to npr. od ovih preparata koje sam malopre nabrojao Apaisac?
Niko nije pomenuo sampone.Ipak se sampon dosta sliva po licu i telu,pa me interesuje jel ima neko da preporuci neki ili je nebitno?
Da li se sme normalno koristiti kupka ili neki gel za tusiranje ili treba izbegavati ili uzeti neke sa nekim odredjenim karakteristikama?Pitam to jer imam dosta bubuljica na grudima,ramenima i ledjima.
Ova pitanja bi pokrila sve sto me trenutno interesuje...:)
Sanjica 87
Novi član
Novi član

Post od Sanjica 87 »

Smasher-u... ti se pitas da li je lek za tebe ili ne, s'obzirom da akne nemas na licu, vec gde... moje licno misljenje je da roaccutan ne deluje ciljno na lice, ledja, itd... vec on je u nasem organizmu pa je tu... i deluje na svim poljima gde je problem takve vrste, uostalom ne bih ti valjda dermatolog mogao prepisati lek, a da ne zna kako on deluje... :wink:

Igore, ja mislim da da si se ti bas opskrbio svim potrebnim informacijama... sa prethodnih strana... :D Da i ja mislim da je to kako oni kazu "dobitna" kombinacija, ali ja imam problem jer ne mogu nigde da nadjem taj Apaisac... :cry: tako da ja koristim neku niveinu kremu, i za sad mi je ok i sa tim... Sto se tice sampona i kupke, mislim da mozes da koristis najnormalnije proizvode koje si i do sad koristio, mislim nisam ja kompetentna da delim savete, ali smatram da moze. Uostalom pitaj svog dermatologa, ali mislim da ce ti samo reci da koristis nesto blaze proizvode nego inace... E sad, posto si i ti procitao prethodne strane, i video si verovatno da je potrebno piti vitamin e i cink, dok smo na terapiji... ali nigde nije pisalo u kom obliku se uzimaju vitamini, sumece tablete ili....? Tu sam malo u rebusu...? :roll:
igor1986
Novi član
Novi član

Post od igor1986 »

Pa video sam u par postova da se preporucuje e vitamin i cink,ali nisam nesto mnogo obracao paznju na to,jer nesto nisam zainteresovan da pijem to.Samo ako budem imao neke odredjene probleme koje bi nesto od toga moglo da mi resi cu poceti da pijem.Samo cu da popravim ishranu i da povecam unos voca i povrca.jedino sto sam izvukao korisno iz prethodnih strana sto se tice vitamina je da vitamin A treba unositi sto manje-sargarepa,bundeva,riblje ulje,multivitamini i slicno.
hives
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 26, 2009 5:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od hives »

heeeej
pa jel' zna onda neko da mi kaže da li terapija TREBA da se završi na najvećoj dozi ili kako???
i kada se piju veće doze, da li se raspodeljuju na dva ili tri puta dnevno (ako se pije 6 kapsula, da li 3+3 ili 2+2+2)??????

hvala unapred!

inače, čitajući ovaj forum skupila sam više informacija nego što mi je doktorica mogla pružiti...
milorad01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 21, 2008 7:32 pm

Post od milorad01 »

ako imas tri redovna obroka tokom dana, da mozes da razbijes na 2+2+2 (samo nek ti vecera nije previse kasno, zbog toga se i preporucuje 3+3+0) nije bitno kako ces da ih uneses vazno je da uneses svoju dnevnu dozu.. ovo nije antibiotik pa da je bitno u kojim intervalim se lek unosi.
i pazi da ti obroci budu kaloricni,a ne samo keks i tako nesto.
lek je lipido-rastvorljiv,pa ga treba uzimati uz obilnije (doduse bez preterivanja!) obroke, da bi bio efikasniji...

isto vazi i za dozziranje, nije previse bitno da li se pocinje s vecom pa se ide ka manjoj ili obrnuto, bitno je unelti kumulativnu dozu leka (obicno je to 120-150mg/kg)...
mozda je lakse za kozu ako se pocne s manjom dozom, da se organizam navikne, i da ne bi reagovala burno... ali sve je individualno
Poslednja izmena od milorad01 u Sre Jan 28, 2009 7:54 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
lepiZajko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 8:43 am

Post od lepiZajko »

i meni se bas mnogo spavalo na pocetku terapije kada sam uzimao 40 mg. Pio sam 70 mg a od prekjuce pijem 90 mg (50 za dorucak i 40 za rucak) a imam oko 77 kg. Koristim za usne galenikin pantenol krem a kad furam po gradu onda labelo i za lice exfoliac 100.
milorad01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 21, 2008 7:32 pm

Post od milorad01 »

jel ti doktor.ka dala da koristis exfiliac100? zar to nema AHA kiseline?
one su zdrave,ali ne za kozu pod roacc...ili gresim?bolje bi bilo mozda da koristis apaisac emulziju...
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

Lek se pije podeljen u dve doze, i to uz obrok. Retko kada je potrebno dati dozu vecu od 1 mg/kg.
Drugi nacini uzimanja su moguci, ali su nepravilni.
Sanjica 87
Novi član
Novi član

Post od Sanjica 87 »

Hvala Igore u svakom slucaju na odgovoru... ja bih pocela da pijem te vitamine, iz razloga, sto me nesto bole kosti, ali u nogama... neki cudan bol, i to uvek pred spavanje... pa sam istripovala da je to zato sto ne unosim dovoljno drugih vitamina, sem A. Jer nesto nisam jesna, pa mozda je zbog toga... Ma nista, u svakom slucaju, kupicu ih u vidu sumecih tableta, i to je to...
igor1986
Novi član
Novi član

Post od igor1986 »

Sutra pocinjem da pijem Roakutan,pa imam jedno pitanje.Doktor mi je napisao 30 mg ujutru i 20 mg uvece,al nije nista precizno rekao.Jel to zato sto nije toliko bitno da bude na odredjen broj sati ili je ipak bolje uzimati ga u isto vreme za dorucak i veceru svaki dan?
nMilos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 24, 2008 3:09 pm

Post od nMilos »

Pozdrav svima.
Stanje kod mene je ovakvo : Peti mesec pijem roaccutane i trenutno sam pod najzecim upalama.Prva dva meseca sam pio po 40mg,pa onda dva meseca 50mg i sada pijem 60mg dnevno.Ujutru i uvece iskljucivo posle obroka.Vidim da imate nedoumice vezano za doziranje i vreme dana kada se pije lek.Doza bi trebalo da se smanjuje na kraju i ja cu po svemu sudeci da ponovim terapiju na jesen.Krvne analize su mi odlicne tj. nema nikakvih odstupanja od predjasnjeg stanja.Naravno lice i koza su mi jako jako osetljivi,umijam se obicnom vodom i posle mazem eucerin dnevnu kremu sa 5% uree za izrazito suvu kozu(kosta oko 800din i u tubici je).Za usne eucerin lip aktiv mi najvise odgovara,vise nego bilo koje labelo.Jos da napomene da ja sa licem nemam problema vec sa zadnjicom.Video sam da jos neko ovde kuburi sa ledjima i zadnjicom ali nisam zapamtio ko.
Nadam se da sam nekima otklonio neke nejasnoce mada je konsultovanje i slusanje dermatologa najbitnije.
smasher
Novi član
Novi član

Post od smasher »

Milose, ja kuburim sa ledjima i zadnjicom :)

A sto se doziranja tice, preporucuju se dve doze u toku dana posle jela, mada mislim da se bez ikakvih problema moze uzeti i u jednoj dozi. Ja ga pijem samo ujutru posle dorucka.
Odgovori