Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

fedja napisao:pozdrav,

danas sam bio kod dermatologa na VMA i dobio sam terapiju roakutanom, ali ne kako sam citao ovde na forumu, vec 2-3 nedelje pijem, pa pravim pauzu 2 nedelje pa opet tako... dobio sam 30mg dnevno, ujutru sa doruckom.

pored toga receno mi je da stavljam normaderm kremu ujutru, i diferin gel uvece...

pantenol krem po potrebi...

doktorka mi je rekla da je terapija ovakva zato sto imam blazi oblik akni vulgaris...

da li je neko imao iskustva ili negde cuo/procitao za ovu terapijom roakutanom na 2 nedelje pa pauza?

isto tako, dr mi je rekla da necu morati da popijem kumulativnu dozu od 120 mg/kg

svaki savet je dobrodosao...

pozdrav
Ja ne dajem Roaccutane u tom rezimu. Mada, znam da neke kolege vole takve i slicne sheme u davanju. Cini mi se da se tako odlaze resavanje postojeceg problema. Shomy je lepo primetio da Differin ima slicno dejstvo samo na lokalnom nivou, pa iz tih razloga je mozda suvisno kombinovati ta dva leka. Mozda?
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Shomy napisao:Ne znam,izgleda da tako krece sa terapijom,ja sam bio veoma sumnjicav,ali izdrzao sam,da stanje se u pozetku pogorsa sto zbog roaccutana,sto zbog differina.
Differin je laicki receno roaccutane za lokalnu primenu,koliko vidim stav vecine dermatologa jeste da se ne daju istovremeno,ali dr Zorica tako daje,verovatno da ona zna razlog.U svakom slucaju ja sam veoma zadovoljan,upala prakticno i da nemem,a mogu ti reci da je differin lepo odradio zaostale fleke i oziljke,a rekla mi je takodje da se nakon 2 meseca od zavrsetka terapije radi hemijski piling,tako da verujem da ce sve biti jos bilje.Samo budi uporan.
Mora da prodje vise od 2 meseca od prestanka uzimanja Roaccutane da bi se radio piling. Najmanje 4-5, pozeljno je 6.
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Post od fedja »

hvala, vojislava... pozzdrav
Sunshine24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 6:27 pm

Post od Sunshine24 »

Vojislava, hvala Vam puno!

P.S. Mislila sam da je ona količina data za to pakovanje u kome ima 120 tableta, jer piše da ima 102g ugljenih hidrata i 51g proteina, a to je nemoguće da bude u jednoj tableti :), ali možda je pogrešno napisano, možda su te količine u stvari u miligramima. U svakom slučaju neizmerno Vam hvala na savetima!
Biljana.P.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 8:32 pm

Roaccutane i Oratane kapsule

Post od Biljana.P. »

Imam iskustva sa Roaccutane kapsulama. Patila sam od teskih akni preko celog cela sa samo 15 godina, i dermatolog mi je prepisao sesto-mesecno koriscenje Roaccutane kapsula. Pila sam ih ujutru i uvece, uz obrok naravno. Koza mi je bilo jako suva, perutava i zategnuta, a nos i usta sam stalno morala da mazem sa vaselinom da bih manje bili zategnuti i bolni. Pila sam Roaccutane 6 meseci, i akne su mi prosle, mada su iza sebe ostavile duboke rupice i mnogobrojne oziljke.
I tako je moja koza mirovala 5 godina, kada su mi se opet pojavila akne, ali na bradi, sa prosirivanjem ka obrazima. Otisla sam opet kod dermatologa, i ovaj put mi je bio prepisan drugi lek, Oratane. Isto sam trebala da pijem 6 meseci, ali do kraja petog meseca, vid mi se skroz pogorsao, da nisam mogla da razlikujem i jasno vidim stvari, koje stoje 2 metra ispred mene. Uplasila sam se za moje zdravlje i prestala sam sa terapijom. Da napomenem, da su mi i posle koriscenja Oratane-a ostajale male rupice i oziljci preko obraza.
Akne su mi se opet pojavile, ali u blagoj formi, preko brade, i sada koristim Differin gel i Akneroxid kremicu, jer dermatolog misli da tretman tableta nije neophodan za jacinu mojih akni.
Dakle, imam pozitivno iskustvo sa Roaccutane-om sto se tice ciscenja lica, i posle nikad vise nisam imala bubuljica na celu. Ali moram da priznam da sam nakom koriscenja upala u veliku depresiju i cesto razmisljala o samoubistvu.
Oratane tablete su mi pomogle za akne, ali su pocele da mi narusavaju zdravlje, pa sam prestala da ih pijem.
Ako ti je to jedini izlaz (kao sto je meni isto bio) , pocni da ih koristis, jer sigurno ce ti pomoci, ali budi svesna da ima i mnogo losih strana, i da ce tih 6 meseci da ti budu bas teski (zbog suve koze, neizlaganja suncu itd.)
Samo jos da se nadovezem, da u nikakvom slucaju ne smes da budes trudna, ili da ostanes trudna u fazi koriscenja, ili 6 meseci (najbolje godinu dana) posle koriscenja oba oralna leka, jer se bebe radjaju sa mentalnim ili fizickim defektom.
Nadam se da sam pomogla.
Biljana.P.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 8:32 pm

Bolovi u misicima

Post od Biljana.P. »

Jos nesto, sad sam procitala i setila se da sam i ja imala isti problem.
Dok sam bila na terapiji Roaccutane-a imala sam bolove u misicima, iako se nisam intenzivno bavila sportom.
Najveci problem mi je bilo jako suvo lice koje je konstantno bilo zategnuto, i usne i nos koji su nekad krvarili zbog suve koze.
Nadam se da sam pomogla
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Post od smasher »

Vojislava, da li je depresija bila cest problem sa pacijentima koje ste lecili Roaccutane-om? Sta vi licno mislite o tome - postoji li ikakva veza izmedju ovog leka i depresije?
Ironija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 20, 2008 4:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ironija »

Uskoro idem kod doktorke da je pitam sta cu sad. Imao sam blag akne na licu (obrazima/brada), sad nemam hvala bogu vise, ali ožiljci ostali :o (crvene fleke, lece se vrlo lagano :roll: )
Pa se sad bojim da ce mi prepisati roakutan protiv ožiljaka, ako prepise onda cu pitati za drugi tretman. Koji tretman protiv ožiljaka bi mi vi preporučili?

Hvala unapred :wink:
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Roaccutane se ne koristi u terapiji oziljaka.Svakako najefikasniji tretman jeste hemijski piling.Za blaze oblike moze tretrman vocnim kiselinama...
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

smasher napisao:Vojislava, da li je depresija bila cest problem sa pacijentima koje ste lecili Roaccutane-om? Sta vi licno mislite o tome - postoji li ikakva veza izmedju ovog leka i depresije?
Ja do sada nisam imala pacijente koji su uzimali Roaccutane i imali depresiju. U medicinskoj literaturi nije pokazana povezanost izmedju Roaccutane i depresije.
Nevena KG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 05, 2009 11:24 pm

Post od Nevena KG »

Vojislava, procitala sam pre par dana da su vitamini B5 delotvorni za kozu sklonu aknama..interesuje me Vase misljenje. Hvala unapred i pozdrav!!!
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Nevena KG napisao:Vojislava, procitala sam pre par dana da su vitamini B5 delotvorni za kozu sklonu aknama..interesuje me Vase misljenje. Hvala unapred i pozdrav!!!
Ja nemam takvu informaciju. Moj savet je da se osobe koje imaju akne lece kod dermatologa.
Pozdrav.
hives
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 26, 2009 5:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od hives »

a šta biva sa čišćenjem lica???
ova moja doktorka mi spominje tretmane čišćenja već neko vreme, ali vidim da ne insistira, nego kad i ako hoću, i kao mogu tu u poliklinici ili ako imam svog kozmetičara...
da li se rade tretmani čišćenja (da ne kažem ceđenja) za vreme terapije roakutanom??
s jedne strane bi to možda ubrzalo proces, jer ne bih morala da čekam da se svaki komedon upali i prođe ceo svoj ciklus, ali se s druge strane bojim da mi to ne iritira/ošteti kožu..
vojislava? :)
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

"Cisnjenje" lica nije obavezno tokom terapije Roaccutanom. Naravno, bitno je i ko to obavlja.
Ako se pravilno dozira lek, i ako se sprovodi ispravna lokalna terapija, rezultat mora biti dobar.
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Post od smasher »

da li neko ima bolove u ledjima? mene donji deo ledja bas boli ujutru, a cim ustanem iz kreveta prodje... preko dana me ne boli... jel to cest problem?
Odgovori