Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Ironija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 20, 2008 4:31 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ironija »

Vece ljudi.

Koristim ovaj inderm lotion i pomaže, ne dobijam vise bubuljice niti ih vise imam. Sad me živciraju jako ove crvene fleke/ožiljci :o i pitam se, da li se ovi ožiljci mogu da lece sa roakutanom? Hvala unapred za odgovor! :D
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

Ironija napisao:Vece ljudi.

Koristim ovaj inderm lotion i pomaže, ne dobijam vise bubuljice niti ih vise imam. Sad me živciraju jako ove crvene fleke/ožiljci :o i pitam se, da li se ovi ožiljci mogu da lece sa roakutanom? Hvala unapred za odgovor! :D
Nazalost, ne mogu
Korisnikov avatar
Tramvaj driver
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 3:08 pm

Post od Tramvaj driver »

Ironijo(a) a koliko dugo si bila na roaccutanu?

PS: U petak vadim krv a u pon. na VMA na prvu kontrolu. Ako nešto mrzim to je vadjenje krvi. :x
igor1986
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 1:18 pm

Post od igor1986 »

Imam 2 pitanja:
1)Interesuje me cena Roakutana i od koliko mg su tablete pa da iskalkulisem malo koliko bi to kostalo jer vidim da se uglavnom koristi 40--50mg dnevno???
2)Ako je extra poboljsanje za npr 2 meseca,jer moguce da doktor prekine terapiju Roakutanom ili se bez obzira na poboljsanje Roakutan koristi 6 meseci?
nMilos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 24, 2008 3:09 pm

Post od nMilos »

Kutija sa 30 komada od 10mg kosta oko 1300 dinara. Posto ja pijem 6 komada dnevno tj 60mg kutija mi traje 5 dana.Pa ti vidi da li se isplati...
Duzinu terapije odredjuje doktor,mi to na forumu ne mozemo da ti kazemo.
Lek nije nimalo bezazlen i ne treba ga piti na svoju ruku.
Ja ga koristim vec punih 4 meseci i mislim da cu morati da ponovim terapiju kad zavrsim ovu.
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

ja :)

Post od smasher »

Cao svima. MIslim da je ovaj forum izuzetno koristan i zanimljiv! imam 22 godine, i vec odavno problema sa aknama. Nemam ih na licu (imao sam kad sam bio u pubertetu), a sad ih imam na ledjima i na zadnjici. Nema ih puno, ali su poneke cisticne i jako me nerviraju, i dugo mi traju, i sveukupno dosta mi je!
Vec 7 dana sam na Roaccutane-u, 50mg. (imam 90 kg, 190cm), dobio sam ga na studentskoj poliklinici. Nema znacajnih desavanja, mada imam utisak da su mi usne i koza vec malo suvlji. Za usne sam za sada kupio Pantenol kremu i obicno labelo. Sta mislite, jel to dovoljno? Ima neko neki savet? :)
Nadam se da necu dobiti neki od onih ozbiljnih nezeljenih efekata od leka, jer mi je iskreno, malo frka. Zato bi mi jako znacilo iskustvo ljudi koji su ga vec pili, ili koji ga vec piju, i nista im se ozbiljno nije desilo: ) Svaki komentar, savet, razgovor je veoma dobrodosao, posto ja licno ne poznajem nikoga ko je pio Roaccutane.

Hi for now and good luck :)
Sanjica 87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 16, 2009 10:51 pm

Post od Sanjica 87 »

Hejjj a mene zanima, jedna stvar! Posto sam na predhodnim stranama procitala da dosta ljudi uzima dodatne vitamine, zink, vitamin e... i da su jako pozeljni da se piju dok smo na terapiji sa roaccutanom. Pa zanima me u kom obliku treba uzimati te vitamine, kao tablete, ili u obliku onih sumecih tebleta...? :o
P.S. Ako su sumece tablete u pitanju... ja sam cula da ne bih trebalo uzimati vise od jedne dnevno, nije navodno dobro za zeludac... :-?
I sad ne znam sta da radim... :roll:
cloe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 8:58 pm

Post od cloe »

pozdrav svima na forumu,

pazljivo sam iscitao sve stranice na ovu temu i zelio bih da mi neko pomogne savjetom.

I ja sam, poput mnogih, prosao sve moguce tretmane prije nego sam poceo roaccutane. Prilicno sam dobro upoznat sa svim nezeljenim efektima ovog lijeka. Roaccutane sam dobio od dermatologa u Svedskoj koji je na mojih 80 kila dao pocetnu dozu od 40 mg. Medjutim, iz porodicnih razloga morao sam se hitno vratiti kuci i sad nastaje moj problem. Podjem kod jednog dermatologa koji mi kaze da prekinem terapiju jer je on protivnik roaccutana. Odem kod drugog koji nema dovoljno iskustva. Treceg treba cekati jos najmanje dva mjeseca ako budem imao srece. Da odem van u ovom trenutku nije moguce. Laboratorijski nalazi su mi u redu. I dalje uzimam 40 mg dnevno ( poceo treci mjesec). Ne znam smijem li sam povecati dozu, osim suvih usana nemam propratnih efekata. Do pogorsanja je doslo krajem prvog mjeseca, drugi je bio miran a sad sam opet cio buknuo, cese me lice, raskrvari, sjutradan su akne crne od sasusene krvi. Uzas. Bojim se da ako nastavim sa 40 mg necu ispuniti kumulativnu dozu pa cu morati opet da se patim i ponavljam tretman. Znam da samo dermatolog moze tacno odrediti dalji tok lijecenja, ali ja ga jednostavno ovdje nemam niti sam u mogucnosti da odem recimo do Beograda na pregled.

Svaki savjet je dobro dosao.Hvala.
Ironija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 20, 2008 4:31 pm

Post od Ironija »

Tramvaj driver napisao:Ironijo(a) a koliko dugo si bila na roaccutanu?

PS: U petak vadim krv a u pon. na VMA na prvu kontrolu. Ako nešto mrzim to je vadjenje krvi. :x
Nisam bio na roakutan. Sad sam jos na inderm lotion (isto protiv akne sa erytromicne sto ubija bakteriju akne) i pomaze mi. Nemam vise bubuljica samo crvene fleke mi ostale, sto me mnogo nervira. Slika
Za ljude koji nece jos na roakutan preporučim da ovo koriste. Nemam vise ni jednu bubuljicu!
igor1986
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 1:18 pm

Post od igor1986 »

Jel moze neko da mi preporuci nekog dermatologa na VMA koji je iskusan sa Roakutanom?
smasher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 9:37 pm

Post od smasher »

Ovde svi samo postavljaju pitanja, a niko ne daje odgovore.. :)
Ono sto sam ja uspeo da zakljucim na osnovu prica ljudi koji koriste Roaccutane, svako vrlo idividualno reaguje na ovaj lek. Neko ima ozbiljne nezeljene efekte, neko nema nijedan. Nekom akne buknu posle dva meseca terapije, a nekom se potpuno ociste nakon 15 dana... Zato i pretpostavljam da nema pravog odgovora - pravi odgovor moze vam verovatno dati samo dermatolog (i to ne svi) koji vodi terapiju. Nijedan forum ne moze da zameni strucno misljenje i iskustvo lekara.
cloe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 24, 2009 8:58 pm

Post od cloe »

I meni je jasno da svako reagje na drugaciji nacin i sve zavisi od osobe do osobe. Ja sam u bedaku zato sto sam zapoceo terapiju u inostranstvu a ovdje NEMA dermatologa koji mi moze odrediti nastavak terapije. Zato sam, misleci da na forumu postoji i doktor, postovao na ovom forumu trazeci savjet.

Pozdrav
Sanjica 87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 16, 2009 10:51 pm

Post od Sanjica 87 »

Smasher-u :D
Sta te konkretno zanima...? Ja sam koristila roaccutan pre skoro 3 godine... i po drugi put sam na terapiji... tako da imam neka iskustva po pitanju ovog leka... ali kao sto si i sam rekao terapija reaguje na svakoga individualno... bzvz... :( Pitaj sta te zanima... ali meni je pomoglo dosta jer sam iscitavala stranice ovog foruma od pocetka... :o :D

Cloe... a tebi mogu samo reci da odes recimo na VMA... i potrazis dermatologa koji bi ti prepisao lek... ja licno recept dobijam od dermatologa na VMC-u... ali imam vojno osiguranje, i ovaj lek uopste ne placam, jer ide principom refundacije... na moju srecu... :lol:

Pozdrav!
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 8:28 pm

Post od patka »

ja sam upravo zavrsio terapiju pre 10 dana, poceo sam letos da ga pijem, 6 meseci, 90kg, po sistemu (80-60-50-30-20-20mg). da sam kupovao lek to bi kostalo dosta ali za takve stvari nema potrebe ukoliko imate overenu zdravstvenu knjizicu. meni je doktor opste prakse (po preporuci privatnog dermatologa dr. lalosevica) pisao recepte za prepisanu terapiju, dijagnoza L70.1 i to 4 kutije po receptu (to je maksimum). Placao sam samo 20 dinara po kutiji. Na beloj listi lekova (koji mogu na recept) ima samo Roaccutan do 10mg u kutiji od 30 komada. Tako sam izgurao celu terapiju i jedina razlika od bilo kog drugog recepta koji vam daje doktor je sto je na zadnjoj strani recepta pisalo - po preporuci dermatologa i udaren pecat doktora opste prakse. Krvna slika, jetra i svi rezultati su u pocetku bili blago povecani ali i dalje u granicama normale, tj. sve vreme mi je sve bilo u granicama normale.

Kontraindikacije osim susenja usta, usni, ociju, nosa i koze nisam video. Da primetio sam da se lakse dobija upala misica pri fizickim aktivnostima tj. kondicija mi je bila nesto slabija. Takodje je bilo perioda kada sam imao ceste promene raspolozenja i neka cudna stanja kada sam lako gubio strpljenje a koja uopste nisu karakteristicna za mene i kako se doza smanjivala to je bilo sve manje izrazenije tako da i to pripisujem leku. I koza je nekako postala osetljivije, lako se iritirala, i nekad je znao da se pojavi negde osip na dlanu recimo koji nestane posle pola sata sat. S obzirom da sam poceo leti da pijem lek izbegavao sam sunce kada je najjace ali nisam koristio nikakve zastitne kreme. Sve u svemu kad se podvuce crta moze se reci da sam krajnje dobro podneo lek. Prva 2 puta sam vadio krv nakon mesec dana posle nakon 2. Za hidriranje sam koristio eucerin kremu za usne i u prvom periodu pantenol za hidriranje koze lica.

Periodi poboljsanja i pogorsanja su bili kao klackalica tokom terapije, jedno od najgorih pogorsanja mi je bilo pocetkom 5. meseca i nakon toga se sve smirilo ostaju samo ta crvenila. Kad sam imao tu najjacu upalu (tad u 5. mesecu) dobio sam jos i 3 kutije Hemomicina od 500mg. Tokom terapije roaccutanom za aktivne upale sam koristio eritromicin losion 2 meseca, pa klindamicin losion a povremeno sam stavljao i tinkturu joda. Leku treba vremena da uradi svoje i evo vec neki period sve mi je mirno sto je godinama bila misaona imenica, hvalio bih se jos ali prosto imam strah da se ne ureknem hehe ;] Totalno je obeshrabrujuce kad krenu ta pogorsanja i znaju totalno da vam slomiju optimizam ali istrajnost i pridrzavanje terapije su preduslov da na kraju bude efekta, ne ocekujte da odmah krene da deluje i ne padajte u depresiju kad dodje period pogorsanja jer je sve to u opisu terapije.

Izvinjavam se na duzem postu ali verujem da ce biti od koristi, vidim da ima dosta pitanja pa sam pokusao ovim postom da obuhvatim sve sto bi moglo da vas zanima. Ukoliko imate jos neko pitanje izvolite ;]
hives
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 26, 2009 5:56 pm

confused

Post od hives »

ne kontam zašto neki počinju od najveće doze pa je smanjuju, a neki od manje ka većoj??? ja sam shvatila da treba da se terapija završi na najvećoj dozi, da li neko može to da mi potvrdi?

ja sam počela sa premalom dozom (30mg dnevno, a 73kg), iz čega sam zaključila da se baš i ne mogu previše osloniti na svoju doktorku..
posle više od mesec dana mi je povećala na 40mg, pa onda nakon puna 2 na 50mg, i sad kad sam napunila 3 meseca, odlučila sam da povećam na 60mg, kako bih konačno dostigla kumulativnu dozu jednog dana :)

zato me interesuje da li je, kad se pije 6 kapsula dnevno, bolje piti 2+2+2 ili 3+3??? tj. da li uz sva tri obroka ili samo uz doručak i večeru?
Odgovori