Verovali ili ne, breskve se gaje već preko 8000 godina i smatra se da su potekle iz Kine. Breskva kao i nektarine, šljive, kajsije, trešnje, višnje i bademi pripadaju porodici ruža...
Volite da pijete kafu i čaj? Ne možete da zamislite jutro bez jednog od ova dva napitka? Reč je zapravo o zdravoj navici - antioksidansi u crnom čaju (teaflavini) i zelenom čaju (katehini) smanjuju rizik od...
Iako se dugo smatralo da se novi neuroni stvaraju sve do 20. godine, te da posle toga nervne ćelije postepeno odumiru, nova saznanja iz oblasti neuronauka pokazuju da su to ipak bile zablude...
Beli čaj se, kao i crni i zeleni čaj, dobija od biljke Camellia sinensis. Da bi se dobio beli čaj, listovi i pupoljci ove biljke beru se dok se još nisu otvorili i dok su još prekriveni belim dlačicama - otuda i naziv "beli" čaj...
Kajsije su bogate katehinima, flavonoidima koji se isto tako nalaze u breskvama, ječmu, kakau, crnom i zelenom čaju. Koji su povoljni efekti katehina na naše zdravlje?
Ako spadate u ljude koje čaj piju samo zimi ili kada su bolesni, možda bi tu naviku trebalo da promenite. Naime, napici kao što su zeleni i crni čaj sadrže obilje antioksidansa koji pomažu..
Za kraj radne nedelje delimo sa vama nekoliko recepata za zdrave poslastice koje možete da isprobate već ovog vikenda! Ukoliko želite sami da napravite sopstvenu, zdravu čokoladu, trebaće vam...
Boja javorog sirupa kreće se od svetlije do najtamnije boje ćilibara. Što je sirup tamnije boje, sadrži više antioksidansa. Procenjuje se da javorov sirup sadrži 24 različita antioksidansa.
Zeleni čaj je nadaleko poznat zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidativnih sastojaka koji anuliraju štetno dejstvo slobodnih radikala. Ovaj čaj je pre svega bogat polifenolima.
Zeleni čaj je bogat moćnim antioksidansima koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Koji aktivni sastojci su zaslužni za povoljne zdravstvene efekte zelenog čaja?
Kajsije sadrže mnoštvo moćnih antioksidansa. Osim vitamina A i C, ovo voće sadrži flavonoide za koje je naučno dokazano da ublažavaju zapaljenja i smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Crna čokolada ne prestaje da nas oduševljava - dobra je za srce, mozak, kao i za liniju. Ukoliko se jede u umerenim količinama, crna čokolada ne samo što ne goji, već nam i pomaže da smršamo.
Dodavanjem suvog voća u ishranu brzo ćete podstaći probavu i rešiti problem opstipacije (zatvora). Suvo grožđe i suve šljive i smokve naročito su efikasne kod problema sa lenjim crevima.
Japanske jabuke sadrže katehine, moćne antioksidanse koji nas štite od kancera, i kojih takođe ima u zelenom i crnom čaju, kakau, naru i jagodičastom voću.
Prema jednoj američkoj naučnoj studiji pokazalo se da voće kao što su breskve, nektarine i šljive pomažu u prevenciji oboljenja koja mogu pratiti gojaznost.
Koliko treba da bude zagrejana voda da bi zeleni čaj bio što bogatiji antioksidansima kao što su katehini? Koliko dugo bi trebalo držati filter-vrećicu zelenog čaja u vrućoj vodi?
Da li redovno pijete zeleni čaj? Zeleni čaj bogat je moćnim antioksidansima koji nas štite od kancera. Kako možete da pojačate dejstvo blagotvornih sastojaka ovog čaja?
Copyright ©2002- Doktor.rs