doktor.rs logo
Login Register
  • Naslovna
  • Vesti
  • Zdravlje AŠ
  • Forum
  • Kontakt
  • Slagalica
Kako da sami napravite ovseno mleko?

Kako da sami napravite ovseno mleko?

Ovseno mleko je popularna zamena za kravlje mleko. Obiluje beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprečavaju nagle promene u nivou glukoze u krvi, čime pomažu u kontroli apetita...

Zašto bi gluten trebalo izbegavati samo u slučaju intolerancije?

Zašto bi gluten trebalo izbegavati samo u slučaju intolerancije?

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Osobe sa celijakijom bi svakako trebalo da izbegavaju gluten, ali šta je sa osobama koje nemaju ovu bolest?

Zdrava hrana koja zapravo i nije tako zdrava

Zdrava hrana koja zapravo i nije tako zdrava

Za pojedinu hranu i napitke poput peciva, brze hrane, čipsa, gaziranih pića i slatkiša dobro je poznato da ih ne treba jesti suviše često niti u većim količinama. Danas govorimo o pojedinim proizvodima koji se možda čine kao zdraviji izbor, ali...

Oprezno sa ishranom bez glutena

Oprezno sa ishranom bez glutena

Ishrana bez glutena je tokom poslednjih godina postala veoma popularna, toliko da su počeli da je se pridržavaju i ljudi koji nemaju problema sa netolerancijom na gluten.

Lako svarljiva žitarica koja čuva digestivni trakt

Lako svarljiva žitarica koja čuva digestivni trakt

Kao i sve žitarice, proso sadrži vlakna koja pomažu u prevenciji zatvora, a istovremeno ima i prebiotička svojstva tako da podstiče rast "dobrih" bakterija u digestivnom traktu. Danas sa vama delimo i jedan ukusan recept za kašu od prosa.

Žitarica stara preko 10.000 godina

Žitarica stara preko 10.000 godina

Danas govorimo o žitarici koja je tokom istorije bila naročito važna u ishrani naroda Afrike i Azije, i koja se, prema istraživanjima, gaji već 10.000 godina.

Da li ste probali jela sa amarantom?

Da li ste probali jela sa amarantom?

Amarant je biljka koja ne spada u žitarice, ali ima njihova svojstva i koristi se na sličan način. Seme amaranta ne sadrži gluten, može se dodavati u čorbe, kuvana jela i salate.

Celijakija se ređe javlja kod dece rođene u zimu?

Celijakija se ređe javlja kod dece rođene u zimu?

Procenjuje se da svaka stota osoba u svetu ima celijakiju, autoimunu bolest kod koje imuni sistem prepoznaje gluten kao pretnju po organizam i stvara antitela koja napadaju crevne resice i sluzokožu tankog creva.

Ishrana bogata vlaknima štiti nas od alergija na hranu?

Ishrana bogata vlaknima štiti nas od alergija na hranu?

Rezultati nedavne studije sugerišu da bi ishrana bogata vitaminom A i dijetetskim vlaknima mogla da izmeni crevnu mikrofloru i da na taj način spreči pojavu alergija na hranu.

Kome najviše odgovara ovseno, a kome pirinčano mleko?

Kome najviše odgovara ovseno, a kome pirinčano mleko?

Ovseno mleko je bogato beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprečavaju nagle promene u nivou glukoze u krvi, čime pomažu u kontroli apetita.

Kinoa kao saveznik bezglutenske ishrane

Kinoa kao saveznik bezglutenske ishrane

Uključivanjem kinoe u bezglutensku ishranu količina nutrijenata se bitno povećava - veći je unos proteina, gvožđa, kalcijuma, vitamina B-kompleksa i vlakana.

Nismo alergični na gluten, nego na proteine iz žitarica

Nismo alergični na gluten, nego na proteine iz žitarica

Gluten je izraz koji nije potekao iz nauke nego iz prehrambene industrije i u pitanju je proizvod koji je skup više materija i proteina koji se dobija u procesu proizvodnje proizvoda od žitarica, pšenice naravno u najvećem procentu ali to nikako ne znači da se gluten ne može stvoriti i od ovasa npr.

Promenite režim ishrane i otkrijte da li ste alergični na neku namirnicu

Promenite režim ishrane i otkrijte da li ste alergični na neku namirnicu

Hrana koja povećava rizik od ovakve alaergije je riba, školjke, mleko, jaja, pšenica, soja, slatkiši i kikiriki. Ukoliko sumnjate da imate alergiju na neku od namirnica, to možete utvrditi samo posebnim režimom ishrane i praćenjem reakcija organizma.

Izbegavajte proizvode koji sadrže gluten ako ste osetljivi na njega

Izbegavajte proizvode koji sadrže gluten ako ste osetljivi na njega

Danas je skoro pa nemoguće kupiti proizvod u prodavnici koji ne sadrži gluten, a izbor proizvoda bez glutena je u našoj zemlji je ograničen i ne baš pristupačan. Gluten je protein koji se nalazi u belim žitaricama ali se i kao aditiv dodaje velikom broju proizvoda, radi poboljšanja ukusa.

Namirnice koje sadrže belo brašno su bogate glutenom

Namirnice koje sadrže belo brašno su bogate glutenom

Pšenica sama po sebi je odlična žitarica, biljka koja je prehranila generacije naših predaka, ali sa menjanjem sveta promenio se i ljudski organizam pa je sve više ljudi koja se ne preporučuje belo brašno.

  • Uslovi korisćenja
  • Marketing
  • Digital PR
  • Kontakt

Copyright ©2002- Doktor.rs