Koji sastojak u jajima povoljno utiče na pamćenje?

Žumance jajeta sadrži fosfatidilholine, lipide koji podstiču stvaranje neurotransmitera acetilholina u mozgu. Sam acetilholin igra ključnu ulogu u procesima pamćenja i učenja, a njegov nedostatak povećava rizik za razvoj demencije i Alchajmerove bolesti. Međutim, mnoge osobe izbegavaju da jedu žumance, budući da ono sadrži holesterol. Stručnjaci zato savetuju da jaja jedemo ujutru, za doručak, umesto uveče pošto će se na taj način jaja bolje svariti i neće doći do bitnijeg skoka u nivou holesterola u krvi. Holesterol je neophodan mozgu za stvaranje sinapsi pomoću kojih neuroni komuniciraju među sobom, a zanimljivo je i da mozak sam može da sintetiše holesterol.

Ključne reči:
acetilholin mozak holin holesterol jaja pamćenje demencija učenje Alchajmerova bolest

Pogledajte više