azoospermija

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
rimela
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 04, 2008 10:22 am

Re: azoospermija

Post od rimela »

Draga Ana 78,

Izvini sto nisam odmah odgovorila aali posao me slomi pa ne stignem provjeravati. I kod nas jos uvijek nista. Cekamo na red da nas opet zovnu u Maribor.
MOj savjet - nemojte bezveze trositi pare i opet raditi punkciju ako ste je jednom radili. Biopsija je toliko slicna tome. Nista ne osjetis i kasnije ne boli puno. MM je vec sutradan isao na posao. Nama nisu rekli koliki je broj spermatozoida nego su samo poslali nalaz da ima zrelih i dovoljno za IVF. Oni to uzmu na neke stapice i zalede.
Ja sam svaki puta (2 puta) primala hormonsku terapiju (inekcije) ali zato sto imam slab odgovor. Jedva izvuku 2-3 celije a ja primim veliku dozu inekcija. Uzas. Ali neke zene i od male doze inekcija imaju po 10-15 jajnih celija koje kad ih oplode samo 2-3 vracaju a ostalo zalede pa ako ponovo dodjes na IVF ne primas terapiju nego samo neke tabletice i odlede te celije i rade IVF. Srela sam neku curu iz BG ciji je muz isto imao AZOO a ona super odgovara na postupak i ima 20 zaledjenih jajnih stanica. Ne znas dok ne probas kako ces reagovati.
Mislim da je vrijeme da se odlucite za biopsiju. Znam da tvom suprugu nije lako, nije bilo ni mom ali nije govorio. Nisam ga prisiljavala sam je skontao da je jos to ostalo da probamo. Stisnite zube i uradite to. Cak iako je negativan nalaz nije strasno . Mogu pogrijesiti mjesto gdje traze pa mogu pokusati na drugom testisu. Javi mi i sretno. Ako trebas bilo sta pisi , poslacu ti i e-mail ako hoces.
Poz
Rimela
ana78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 10:30 pm

Post od ana78 »

Rimela hvala na podrsci, puno nam znaci, kada si odgovorila rekla sam mm da procita Vase iskustvo i shvati da cemo i mi gledati na to kao i vi, da nije nista strasna ta biopsija. Sta mislis, da li uraditi biopsiju samo radi dijagnoze, a ako ima nesto i da zalede ili bi trebalo i ja da udjem u postupak u slucaju da nadju pa da se iskoristi svez materijal? Ne znam da li si rekla koja je dijagnoza kod TM, opstruktivna azoo ili neopstruktivna (mozda si i pisala ali mi je promaklo)? Ja sad proucavam sajt www.cornellurology.com posto je naravno na engleskom ( a ja engleski davno ucila pa se mucim), koliko sam ukapirala na toj klinici radi dr. koji primenjuje tu najbolju metodu microtese i onda su na sajtu stvarno u detalje opisali sta raditi kada muskarac ima neopstruktivnu azoo (kod nas sve ukazuje da jeste neopstruktivna). U svakom slucaju sajt treba detaljno prouciti, pa onda razmisliti sta i kako. Pozdrav svima
Draga Rimela mozes i na privatni post da mi posaljes odgovor, puno pozdrava i tebi
rimela
Stalni član
Stalni  član

Post od rimela »

Ana,
Opet izvini bili smo na moru i nisam vidjela tvoj odgovor. Dobili smo poziv za Maribor i za jedno mjesec dana idemo. Jupiiiii.
Sto se tice biopsije to tvoj muz mora prvo da uradi na nekoj klinici gdje cete raditi VTO i oni ce da zamrznu materijal. Nemojte to raditi samo da biste dobili potvrdu jer ce onda opet moratito da radi isto. A nema sanse da bi tebi dozvolili da se i ti u isto vrijeme spremas tj da primas inekcije jer ne znaju ishod tog nalaza. Ja mislim da nema veze da li su svezi ili zaledjeni - bitno da ih pronadju. Ja na kraju nemam pojma kako se zove azoospermia mm mislim da je neopstruktivna. On ima visok FSH i to valjda blokira proizvodnju spermija. Citala sam i ja u nekim americkim istrazivanjaima da 70% muskaraca koji rade biopsiju a imaju visok hormon FSH imaju pozitivan nalaz. To je velik postotak. Cak savjetuju ako iz prve ne potrefe da se opet radi na drugom mjestu. Zaista operacija je smjesna. Kad smo mi to radili u Mariboru bio je s nama jos jedan par iz Beograda a ona je medicinska sestra i ona nas je ustvari uvjerila koliko je to jednostavn postupak.
Dakle u svim slucajevima azoospermije primjenjuje se microtesa metoda pa i u Mariboru gdje zbog ogranicenog broja spermija oni direktno ubacuju jedan (najbolji) u jajnu stanicu i tako pomazu da se oplodi.
PIsi ako mogu pomoci s nekim detaljima.

Pozdrav (slavojka sta je sa tebe?)

Rimela
Nemam ja pojma kako se pise na privatni post. Sad cu potraziti
rimela
Stalni član
Stalni  član

Post od rimela »

Ana78,

Sta se desava? Ima li sta novo?
tanjica123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 10:43 pm

Post od tanjica123 »

evo jos jedne devojke koja se bori sa ovom uzasnom dijagnozom.
od pre oko godinu dana smo saznali za dijagnozu i do sada odradili hormone koji su sledeci
fsh 5.2(1-12)
Lh 4.1(1.1-8.8)
tostesteron18.82(5.76-28.14)
prolaktin 121(86-324)
kariotip ok,varikocelu nema,ultrazvuk ok,velicina testisa normalna
Poslednje sto smo uradili je inhibin b koji je nizak 38.3 a ref vred(50-250)
Dali je neko radio inhibin i dali je istina da je on pokazatelj da spermogeneza se ne odvija normalno?
Sledeci korak je svakako punkcija ili biopsija.zbog urednih hormona nam daju velike sanse da ce se naci nesto za vto,a ovaj inhibin b nas sad malo buni?
hvala unapred
rimela
Stalni član
Stalni  član

Post od rimela »

Tanjice,

Dakle i mi se borimo sa istim problemom. Mi smo vec radili biopsiju i imamo sacuvan materijal. Nikada nismo radili inhibin niti su nam to trazili. MM ima povisen FSH.
Sada sam citala nesto za PeruvianMAca nekakve tablete koje se mogu kupiti u Novom Sadu a i naravno svgdje drugo u svijetu. Navodno poboljsavaju spermiogram.
Ovaj forum je skoro pa ugasen jos nas se samo nekoliko povremeno javlja.
Ako imas pitanja za biopsiju tu sam.
Dali si slucajno i ti sta citala za te PeruvianMAca tablete.
Dobrodosla na forum

Poz

Rimela
tanjica123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2010 10:43 pm

Post od tanjica123 »

hvala sto si se javila rimela,pa vidim ja da nema nikoga a kasno sam i pogledala datume.
Drago mi je da imate zamrznut materijal,..i nama se blizi taj dan kada cemo saznati dali imamo neke sanse ili ne...tj trebamo da odradimo biopsiju.
malo me je zbunio taj inhibin...no ako zelis mozes mi napisati gde ste radili biopsiju i gde ste zamrzli..
Sto se tice Peruvian maca tableta ja sam ih koristila zbog neredovnih mens.nisu mi uredile ciklus i dalje je neredovan ali mozda sam trebala duze vremena koristiti...ko bi ga znao...vidim da preporucuju muskarcima za poboljsanje spermograma mada sumnjam da moze pomoci kod azzo.
Da to su te,ja ih narucivala iz Novog Sada....
Mislim da one mogu mozda pomoci da se poveca broj,kolicina pokretnih ili sl....
rimela
Stalni član
Stalni  član

Post od rimela »

Hej Tanjice,

Ako se vratis u stare postove od 1-7 stranice mislim da sam cak detaljnko opisivala kako to izgleda na biopsiji ali evo opet.
Mi smo je radili u MAriboru i kad su potvrdili da imamo spermatozoida u tkivu to su zamrzli na nekakve stapice. To se odmrzava prije svake VTO. Tamo su svi doktori odlicni i osoblje je predivno. Svi su dobri i Dr Milan Reljic, i Dr Veljko Vlaisavljevic i ja mislim Vilma Kovac i naravno SVE medicinske sestre. Mi smo vec radili VTO tamo ali eto nije nam jos uspjelo jer ja tako lose reagujem na inekcije tako da uz maksimalnu kolicinu inekcija dobijem tek nekoliko jajnih stanica. Ali eto na nama je da pokusavamo. Iz tog razloga sam i pitala za Peruvian Maca tablete jer se nadam da ce mi pomoci u regulisanju ciklusa. (Koliko si tableta pita dnevno) I ja mislim da te tablete bas ne pomazu kod AZZO ali nikad se ne zna vredi pokusati.
Biopsija uopste nije bolna. MM je vec sutradan bio na poslu iako preporucuju 1-2 dana mirovanja. Vec sam to pisala Ani78- kada se odlucite za biopsiju malopijte raznih vitamina prije i maticnu mlijec. Ne moze skoditi. Obavezno se odlucite za centar u kojem ce to oni odmah zamrznuti. Kad smo mi to radili u SLoveniji kostalo je oko 375 EURA. Pretpostavljam da sada nije skuplje od 400. Cak iako iz prve ne nadju materijal za VTO mozete pet raditi samo sto ce traziti na drugom mjestu. Mislim da je dr Milan Reljic najbolji za AZZO probleme i on radi te biopsije.
Ako te jos nesto interesuje pisi.

Cujemo se
Rimela
vikkv
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 26, 2011 3:17 pm

Post od vikkv »

pozz za sve
imam isti problem kao vasi M, procitao sam vase prethodne poruke, radio sam isto biopsiju kod dr Tulica pre 5god i rezultati su losi, kariotip i svi ostali rezultati su dobri kao i spermogram, jedino nema spermatozoida u nijednom ejakulatu, a sve ostale vrednosti su ok, kod Tulica sam isao preko neke veze, tako da nisam nista placao niti mi je trazeno, a njegovo misljenje ja da su samse veoma male ili ti nikakve. Pio sam i maticni mlec u dve ili tri serije, ali spermogram je iu dalje isti-dobar ali bez spermica. Dosta sam i sam citao o Mariboru mada iako sam ziveo u SLo nisam licno otisaop da se raspitam. Sa mojom Ž je sve u redu, ali sa mnom kao sto vidite nije. Razmisljam se o odlasku u Maribor, pa me interesuju Vasa iskustva?
LaFolie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 04, 2009 3:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od LaFolie »

Moj suprug je dugo imao azoospermiju i konacno ima dosta spermatozoida - niski su mu bili svi hormoni, FSH 3.5, LH 4.2, Testosteron 2.1 (ref.3-9) i nizak free testosteron. Svemu tome dodajte i oboljenje stitne zlezde. Primao je menopur i pio TRIBESTAN i dosao za mesec ipo dana na 350 000 spermatozoida!
Idemo za koji dan opet na kontrolu - proslo je jos mesec ipo dana
rimela
Stalni član
Stalni  član

Post od rimela »

Pozdrav Vikkv,

Nisi napisao da li ti je bio visok FSH. LaFolie je pisala slucaj kod azoospermie sa niskim FSH i ostalim hormonima sto je bolji slucaj nego sa povisenim. Vrati se na prethodne postove jer tamo sam detaljno opisala kako biopsiju rade u Mariboru gdje smo mi radili. Nemoj se obeshrabrivati , uzmi opet par mjesci vitamine, med maticnu mlijed a za to se vrijeme naruci za razgovor u Mariboru. Ja bih za te probleme preporucila DR Milan Reljic. Mislim da je on najbolji za te biopsije. nama je pomogao i dobili smo smrznuti materijal, a isto isto nista nije bilo u ejakulatu niti kad su radili punkciju. Nekada ne pogode iz prve pravo mjesto.
Nema odustajanja.
Pravo je ohrabrujuce vidjeti primjer kao kod LaFolie. Nada za puno muskaraca (i zena).

Pozdrav

Rimela
vikkv
Novi član
Novi član

Post od vikkv »

pozz rimela
evo nekih vrednosti sa zadnjeg ispitivanja
FHS-11.7
LH-3.6
TESTO-6.7
PRL-298
U PRINCIPU SVE JE U GRANICAMA NORMALE, jedino me buni to sto sam vec radio biopsiju a evo i nalaza:
1. levi testis: mikroskopski isečci testisa oko 100 kanalića u oko 90% kanalića prisutne su samo SERTOLI ćelije, u oko 10% kanalića AREST SPERMATOGENEZE na nivou spermatogonije. Zadebljanje bazalne membrane kanalića srednjeg stepena, veoma jako izrazen edem intersticijuma, srednje umnozenje LEYDIG ćelija.
2. desni testis: mikroskopski isečci testisa oko 50 kanalića u oko 80% kanalića prisutne samo SERTOLI ćelije. U oko 20% kanalića bazalne membranesrednjeg stepena, veoma lak edem intersticijuma, srednje izrazeno umnozavanje LEYDIG ćelija.
rezultate radio Prim.dr Radisavljević
manje vise ovde mi nista nije jasno :) ali sam ukapirao da rezultati nisu dobri, to jest da su spermatozoidi samo u pocetnoj fazi, odnosno nije zavrsena proizvodnja istih, zato ih i nema u ejakulatu :(
vikkv
Novi član
Novi član

Post od vikkv »

pozz LaFolie
drago mi je da je sve krenulo na bolje!
kazi mi za sta je taj "menopur", za tribestan sam dosta cuo u pozitivnom smislu, i planiram da pocnem sa uzimanjem.
vikkv
Novi član
Novi član

Post od vikkv »

Rimela, kazi mi kako da kontaktiram tog doktora u Slo? imas li neki njegov broj telefona?
rimela
Stalni član
Stalni  član

Post od rimela »

Cao Vikkv,

Cini se da su nalazi hormona ok. Izuzev sto je testosteron cini mi se manji nego bi trebao biti. Mislim da bi trebao da citas nesto o tome kako povecati testosteron jer on utice na proizvonju spermija. Ja nemam broj DR Reljica, nisam nikada ni imala jer uvijek kontaktiram sa nekom medicinskom sestrom iz SPLOSNE BOLNICE MARIBOR. POgledaj na internetu ima negdje njihov mail jer se prvi kontak treba ostvariti preko njih. Mislim da ce ti traziti prvo da posaljes sve nalaze pa ce ti onda reci sta dalje. Stalno im je guza ali budi uporan i zamoli da te prime na razgovor. Znam i da Dr Vlaisavljevic ( koji je tamo sef odjela) ima i privatnu kliniku ali nemam nikakve info o tome .
Javi ako nadjes mail

Pozdrav

Rimela
Odgovori