o medicinskom faxu u Bg-u
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
...
Ja sam svoje studije malo oduzio zavrsicu ih ako bog da sa kojom godinom duze i nije mi zao. Svi koje znam da su zavrsili u roku , ne rade ili prodaju lekove ili rade po buticma i na raznim drugim mestima. Kad polgedas realno bilo im je bolje da su se odma zaposlili i lagano studirali uz rad, studirali bi par godina duze, ali laganica pa se ne bi nervirali. Ovako su pogubili nerve i posle svega sta nista.
Medicina jeste lepa i interesantna za one kojima se to dopada (za neke stvari ipak treba imati malo jaci stomak). Meni je sve to bilo interesantno, svidjalo mi se, i sada mi se svidja, ALI.....
Kada sam zavrsavala IV razred gimnazije, definitivno sam odbacila ideju o upisivanju knjizevnosti i odlucila se za Medicinski fakultet. Svi su bili u fazovu "tesko je, predugo traje", ja ih nisam poslusala.
Doktori koji su nam porodicni prijatelji su svi do jednog bili sa negativnim stavom o tome: "ne znas u sta se upustas", ali ja ih nisam slusala.
Diplomirala sam nakon 6 i po godina studiranja, sa prosekom preko 8, odradila staz, polozila strucni ispit u roku, bez ikakvih veza, vezica, poznanstava...
To je bilo 2003. Sada, pet godina kasnije sve mi je jasno - bili su u pravu!!! Oko mene drugari dobijaju prvo/drugo/trece dete, dobijaju kredite za kola i stanove, jer su se ustalili na svojim poslovima, napredovali u karijeri...
Ja sam izmenjala nekoliko poslova, ni jedan nije bas bio u struci, sve nesto vezano za medicinu, ali nije medicina. I sada sam na takvom poslu.
Iz moje generacije znam i one koji su radili u buticima i one koji rade u raznoraznim farmaceutskim kucama, i one koji volontiraju godinama, i one koji ne rade nista. Znam razne, znam ih mnogo, a najmanje je onih koji rade za platu u struci, to su samo oni sa debelom vezom.
Znam kako je meni bilo kad su mi oko mature za medicinu govorili "nemoj!", nisam ih slusala.
Sada bih ja svakom ko ima ideju o medicini rekla "nemoj", u nadi da nece biti tvrdoglavi kao ja.
Kada sam zavrsavala IV razred gimnazije, definitivno sam odbacila ideju o upisivanju knjizevnosti i odlucila se za Medicinski fakultet. Svi su bili u fazovu "tesko je, predugo traje", ja ih nisam poslusala.
Doktori koji su nam porodicni prijatelji su svi do jednog bili sa negativnim stavom o tome: "ne znas u sta se upustas", ali ja ih nisam slusala.
Diplomirala sam nakon 6 i po godina studiranja, sa prosekom preko 8, odradila staz, polozila strucni ispit u roku, bez ikakvih veza, vezica, poznanstava...
To je bilo 2003. Sada, pet godina kasnije sve mi je jasno - bili su u pravu!!! Oko mene drugari dobijaju prvo/drugo/trece dete, dobijaju kredite za kola i stanove, jer su se ustalili na svojim poslovima, napredovali u karijeri...
Ja sam izmenjala nekoliko poslova, ni jedan nije bas bio u struci, sve nesto vezano za medicinu, ali nije medicina. I sada sam na takvom poslu.
Iz moje generacije znam i one koji su radili u buticima i one koji rade u raznoraznim farmaceutskim kucama, i one koji volontiraju godinama, i one koji ne rade nista. Znam razne, znam ih mnogo, a najmanje je onih koji rade za platu u struci, to su samo oni sa debelom vezom.
Znam kako je meni bilo kad su mi oko mature za medicinu govorili "nemoj!", nisam ih slusala.
Sada bih ja svakom ko ima ideju o medicini rekla "nemoj", u nadi da nece biti tvrdoglavi kao ja.
-
- Aktivan član
.....
Medicinu i stomatologiju treba skresati da primaju po 10-25 ljudi na godinu sa kojima ce ozbiljno da se radi. A ne 150 na stomatologiju i 500 i kusur na medicinu. Od kojih je 90% tamo da bi postali doktori i izlecili komplekse, zadovoljili mamice i tatice, sepurili se u belim mantilima cim udju u njih jos kao student. I mnogo mnogo vise prakse!!!! Svima je jasno da ovoliko teoretisanja ne vodi nicemu, ali postavlja se pitanje kako cete za 500 i kusur ljudi koliko se upise svake godine da nadjete praksu. Pa tesko. Zato morate da vreme popunjavate teoretisanjem, koje jeste korisno ali dok ne uzmes recimo tubus u ruku to nije to.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: .....
Oxofrd prima dvostruko vishe lekara...sta mislish kako oni rade praxu?studentbgd napisao:Medicinu i stomatologiju treba skresati da primaju po 10-25 ljudi na godinu sa kojima ce ozbiljno da se radi. A ne 150 na stomatologiju i 500 i kusur na medicinu. Od kojih je 90% tamo da bi postali doktori i izlecili komplekse, zadovoljili mamice i tatice, sepurili se u belim mantilima cim udju u njih jos kao student. I mnogo mnogo vise prakse!!!! Svima je jasno da ovoliko teoretisanja ne vodi nicemu, ali postavlja se pitanje kako cete za 500 i kusur ljudi koliko se upise svake godine da nadjete praksu. Pa tesko. Zato morate da vreme popunjavate teoretisanjem, koje jeste korisno ali dok ne uzmes recimo tubus u ruku to nije to.
-
- Aktivan član
Diplomiralo bi vise. Kada bi se iz gradiva izbacila 100 i jedna glupost. Kada bi bilo manje ljudi. Samim tim bi vise mogli da se posvete pravim stvarima.Dower napisao:Jesi siguran? Citao sam statistiku i samo 18% maticne generacije diplomira....ostali se pogube na drugim godinama jer ponavljaju....
Evo ti primer. Ucenje sifri lekova napamet za recepture. Ja kad god odem kod moje doktorke (zena od preko 50 godina , docent, specijalista opste medicine) onda kada mi pise recept otvori neku knjizicu i u njoj pogleda sifru. Na dalje postoje i programi za pisanje recepata, u svetu doktor izabere lek na racunaru, upise dozu i na stampacu izadje recept sa sve generisanom sifrom tog leka i ostalim podatcima. Znaci ucenje tih sifara cemu sluzi? Po meni cistom gubljenju vremena. Ko u 21 veku nije cuo za racunar, baze podataka i internet po meni treba da ode da se UBIJE!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Svojevremeno je (pomalo izvikana) Svetska Zdravstvena Organizacija predlozila normative za broj lekara prema broju stanovnika u jednoj zemlji, a pre svega prema kriterijumima razvijenosti zemlje (godisnji bruto proizvod, plata po glavi stanovnika, broj bolnickih postelja...). Za zemlje u razvoju preporuceno je da se ima (ako se ne varam) jedan lekar na oko 1000 do 1300 pacijenata. Manje ne valja, vise ne vredi - tako ispada. Sa manje lekara se ne zadovoljavaju zdravstvene potrebe, sa vise lekara imamo ljudstvo - ali je to kadar koji nema resurse i dijagnosticke i terapijske kapacitete. Dzaba puno lekara ako drzava nema novac za lekove, nema dovoljno bolnickih postelja, nema dovoljno skenera, operativnih sala, narod nema novac da plati lecenje, itd...
Elem, ako malo pogledate nas i Ameriku, imate frapantnu situaciju da u Srbiji imamo vise lekara po stanovniku nego u Americi!
U Americi ima (grubo) oko 750.000 lekara, sto na oko 300 miliona stanovnika cini odnos 1 prema 400. U Srbiji ima oko 27.000 lekara na oko 8 miliona stanovnika, sto je manje od 1 prema 300!
Sto bi rekli Latini: DITO!
Onoga dana kad lakarska komora, ili lekari u bilo kom obliku esnafskog udruzivanju postanu alfa i omega u odlucivanju broja upisa novih studenata medicine, kad prestane "stancovanje" kvazi-lekara na 4 medicinska fakulteta u Srbiji (Pristinu ne racunam!), kad osim upisivanja lekarsko udruzenje (komora, sindikat...) pocne da se pita i o licenciranju, kad pocne da se pita i o nostrifikacijama stranih diploma (OTKUD OVOLIKI STRANCI RADE KOD NAS KAO LEKARI, A MI SKORO NIGDE NE MOZEMO???), e tek onda ce u zdravstvu poceti da se sredjuju stvari i studijama medicine vratice se puni smisao, a profesiji ugled.
Elem, ako malo pogledate nas i Ameriku, imate frapantnu situaciju da u Srbiji imamo vise lekara po stanovniku nego u Americi!
U Americi ima (grubo) oko 750.000 lekara, sto na oko 300 miliona stanovnika cini odnos 1 prema 400. U Srbiji ima oko 27.000 lekara na oko 8 miliona stanovnika, sto je manje od 1 prema 300!
Sto bi rekli Latini: DITO!
Onoga dana kad lakarska komora, ili lekari u bilo kom obliku esnafskog udruzivanju postanu alfa i omega u odlucivanju broja upisa novih studenata medicine, kad prestane "stancovanje" kvazi-lekara na 4 medicinska fakulteta u Srbiji (Pristinu ne racunam!), kad osim upisivanja lekarsko udruzenje (komora, sindikat...) pocne da se pita i o licenciranju, kad pocne da se pita i o nostrifikacijama stranih diploma (OTKUD OVOLIKI STRANCI RADE KOD NAS KAO LEKARI, A MI SKORO NIGDE NE MOZEMO???), e tek onda ce u zdravstvu poceti da se sredjuju stvari i studijama medicine vratice se puni smisao, a profesiji ugled.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U ovo moram da se umesam... Pominje se cifra od oko 500 upisanih po godini? Jeste li vi zaboravili devedesete, kad se citavu deceniju upisivalo po 1000-1500 studenata po godini?! Malo li je? Dobro,sigurno nisu svi zavrsili u roku, ali dosta njih jeste i sad su u godinama da budu ass i doc i nacelnici novim generacijama, preko kojih hocemo da ispravimo greske. A da ne pricam o kvalitetu studija u to toba? Onda nije ni cudno sto se nije mnogo promenilo? Da bi naucili nekog mladog necemu novom, korisnom i primenljivom, morate i sami da znate nesto...
-
- Aktivan član
....
Da li nekoga brine cinjenca da je odnos poklapanja klinicke i autopsijske dijagnoze oko 50%???
-
- Aktivan član
Mozda ne neki tamo iz nekih tamo brda i brdskih sela.Dower napisao:Znaci 2 % populacije treba da se ubije?
Ali doktor koji nije cuo za kompiuter definitivno treba da se kokne. A pogotovu ovi sto u ekspanziji informacionih sistema predaju na fakultetu jos uvek po principu kamenog doba.
Zamisli da ti udje pacijent u ordinaciju, i treba da mu das recept, upises njegove podatke izaberes lek sa liste upises doziranje, a sestri na salteru izlazi na stampacu recept sa generisanom sifrom leka i svim ostalim podatcima. Em lepse izgleda, em je brze, em je smekerskije, em e in.
Malo je seljacki da izvinete u 21 veku uciti nekakve bgcb sisfre napamet ili preturati po nekakvim knjigama kad zaboravite sifru.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ne, ne izlazi sestri na salteru, nego se pojavljuje u mrezi apotekarske ustanove, kao nalog na svakom terminalu u svakoj apoteci. I stoji tamo kao aktivan nalog, dok pacijent ne dodje u apoteku i podigne lek, a onda se nalog dezaktivira od strane apotekara i belezi se u bazu podataka.Zamisli da ti udje pacijent u ordinaciju, i treba da mu das recept, upises njegove podatke izaberes lek sa liste upises doziranje, a sestri na salteru izlazi na stampacu recept sa generisanom sifrom leka i svim ostalim podatcima
Jednostavnije: NEMA RECEPTA u formi koju sad imamo, nego mali recept kao oni u privatnim ordinacijama, pa pacijent ide i plati, ali pre tpoga UKINUTI OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE i svima koji su do sada uplacivali VRATITI(revalorizovano) onliko koliko im je ostalo po odbijanju napravljenih troskova (evidentirani su u zdravstvenim kartonima).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
-
- Aktivan član
Eh cek polako. Ovo je vec advance tehnika za nas ali nije neizvodljiva.dr ivica napisao:Ne, ne izlazi sestri na salteru, nego se pojavljuje u mrezi apotekarske ustanove, kao nalog na svakom terminalu u svakoj apoteci. I stoji tamo kao aktivan nalog, dok pacijent ne dodje u apoteku i podigne lek, a onda se nalog dezaktivira od strane apotekara i belezi se u bazu podataka.Zamisli da ti udje pacijent u ordinaciju, i treba da mu das recept, upises njegove podatke izaberes lek sa liste upises doziranje, a sestri na salteru izlazi na stampacu recept sa generisanom sifrom leka i svim ostalim podatcima
Jednostavnije: NEMA RECEPTA u formi koju sad imamo, nego mali recept kao oni u privatnim ordinacijama, pa pacijent ide i plati, ali pre tpoga UKINUTI OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE i svima koji su do sada uplacivali VRATITI(revalorizovano) onliko koliko im je ostalo po odbijanju napravljenih troskova (evidentirani su u zdravstvenim kartonima).