o medicinskom faxu u Bg-u
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Okt 15, 2007 8:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
a da, ja ne znam za butike i pekare, ali sta su svrseni lekari koji rade po farmaceutskim kucama? trgovci, ucenjivaci, podvodaci, sve samo ne lekari.
ja ih znam makar 20 iz moje generacije koji su srecni sto su nasli makar taj posao, za koji potpisujes ugovor da neces u narednih 3 ili 5 godina da rodis dete?!?! a svi znamo kada i u koliko godina prosecni student zavrsi medicinu... tuzno
ja ih znam makar 20 iz moje generacije koji su srecni sto su nasli makar taj posao, za koji potpisujes ugovor da neces u narednih 3 ili 5 godina da rodis dete?!?! a svi znamo kada i u koliko godina prosecni student zavrsi medicinu... tuzno
Neke moje kolege su se zaklinjale da nece prihvatiti posao u farmac. kompaniji (zar sam zato ucio medicinu, da bi bio prodavac???) ali su, nemajuci kud, prihvatili, i sada su, otprilike zadovoljni, ne pozivom, nego platom i dodatnim pogodnostima, neki su cak odbili posao u struci...
Uskoro zavrsavam, i stavrno ne znam sta ce biti...

Medicinski fakultet u Beogradu je mesto na kome mozete ako zelite nauciti medicinu, i steci visok nivo znanja iz oblasti koja vas zanima. Sa druge strane, ovoj ustanovi ako nastavi putanjom na kojoje je sada, u odabiru nastavnog osoblja, preti da - postavsi pacija skola profesorske dece - potpuno izgubi kredibilitet, kada za koju godinu kadar koji se zaposlio bez veza ode u penziju.
Na institutskim predmetima je uz mnogo truda i moguce zaposliti se na mestu asistenta. Sa druge strane - nastavne baze klinickih predmeta su odabirom kardova poslednjih godina krenule u stranputicu, zaposlivsi iskljucivo profesorsku decu i kadar po politickoj direktivi.
Jos jedna od stvari koja urusava nas fakultet je "prosek 10.00" - kategorija apsolutno nepoznata vodecim svetskim univerzitetima. Vecina strucne javnosti zna da se nosioci tog proseka veoma cesto nisu ni pojavili na ispitima i da im je znanje nekada toliko oskudno da je cak manje i od pojedinih sestara. Ako i pretpostavimo da je taj prosek (koji u svakoj generaciji ima 10-tak ljudi) realan, ocekivali bismo da bar neko od tih ljudi ubrzo po diplomiranju karijeru nastavi na nekom od svetskih univerziteta, ili da njegov naucni rad bude vrednovan objavljivanjem i(li) citiranjem u visoko indeksiranim casopisima, sto po pravilu nije slucaj! Nosioci ovako "visokog proseka" obesmisljavaju trud ljudi koji realno imaju znanje i imaju realno visoke ocene u nekom rasponu od, recimo 8-9.3
Mladim ljudima koji se dvoume oko izbora struke porucio bih da je medicina lepa humana profesija, koju je ukoliko ima mogucnosti, najbolje studirati u inostranstvu. Uz mnogo truda, i na Medicinskom fakultetu u Beogradu moze se nauciti struka, progredirati, ali uz spremnost na nepravdu, nepotizam i sve ostalo cega ima i u drugim segmentima ovog drustva!
Na institutskim predmetima je uz mnogo truda i moguce zaposliti se na mestu asistenta. Sa druge strane - nastavne baze klinickih predmeta su odabirom kardova poslednjih godina krenule u stranputicu, zaposlivsi iskljucivo profesorsku decu i kadar po politickoj direktivi.
Jos jedna od stvari koja urusava nas fakultet je "prosek 10.00" - kategorija apsolutno nepoznata vodecim svetskim univerzitetima. Vecina strucne javnosti zna da se nosioci tog proseka veoma cesto nisu ni pojavili na ispitima i da im je znanje nekada toliko oskudno da je cak manje i od pojedinih sestara. Ako i pretpostavimo da je taj prosek (koji u svakoj generaciji ima 10-tak ljudi) realan, ocekivali bismo da bar neko od tih ljudi ubrzo po diplomiranju karijeru nastavi na nekom od svetskih univerziteta, ili da njegov naucni rad bude vrednovan objavljivanjem i(li) citiranjem u visoko indeksiranim casopisima, sto po pravilu nije slucaj! Nosioci ovako "visokog proseka" obesmisljavaju trud ljudi koji realno imaju znanje i imaju realno visoke ocene u nekom rasponu od, recimo 8-9.3
Mladim ljudima koji se dvoume oko izbora struke porucio bih da je medicina lepa humana profesija, koju je ukoliko ima mogucnosti, najbolje studirati u inostranstvu. Uz mnogo truda, i na Medicinskom fakultetu u Beogradu moze se nauciti struka, progredirati, ali uz spremnost na nepravdu, nepotizam i sve ostalo cega ima i u drugim segmentima ovog drustva!
-
- Novi član
dragi kolega
sve sto ste naveli ne odnosi se samo na fakultet u bg-u vec i na ostale nase fakultete u zemlji, gde situacija nije nista bolja, naprotiv.
sto se tice inostranstva, ovde (ja sam u svajcarskoj) te niko ne pita za prosek jer bez obzira na njega u pocetku radis kao nizi asistent nekog lekara, pa ako on proceni da je vredno rizika da ti bude mentor, ti mozes da doguras do lekara. ali ako nemas znanje i volju i sposobnost da ucis, dzaba ti svi proseci i mame i tate.
ako i pored svega se provuces i postanes lekar, pacijenti ti sude i to tako da, ako izgubis kredibilitet i licencu (i malipropust dovodi do toga nekad), ne mozes vise da radis u svojoj struci. nikada.
pa ti vidi isplati li se da radis kao lekar samo zato sto tu imas najvise veza.
sve sto ste naveli ne odnosi se samo na fakultet u bg-u vec i na ostale nase fakultete u zemlji, gde situacija nije nista bolja, naprotiv.
sto se tice inostranstva, ovde (ja sam u svajcarskoj) te niko ne pita za prosek jer bez obzira na njega u pocetku radis kao nizi asistent nekog lekara, pa ako on proceni da je vredno rizika da ti bude mentor, ti mozes da doguras do lekara. ali ako nemas znanje i volju i sposobnost da ucis, dzaba ti svi proseci i mame i tate.
ako i pored svega se provuces i postanes lekar, pacijenti ti sude i to tako da, ako izgubis kredibilitet i licencu (i malipropust dovodi do toga nekad), ne mozes vise da radis u svojoj struci. nikada.
pa ti vidi isplati li se da radis kao lekar samo zato sto tu imas najvise veza.
Sto se tice proseka znao sam dvojicu ljudi na fakultetu jedan je imao 10.00 (obojica bez ikakve veze 100%)a drugi jednu devetku a sve ostalo desetke.Ovakav 6-godisnji poduhvat zahtevao je pored konstantnog rada ,a pred ispit gotovo i desetocasovnog sa pauzama i gomilu taktiziranja oko ispitnih spiskova(narocito u toku prve tri godine kada je necija 8 u stvari kod nekoga drugog 10 a kod nekoga i 7).Za psihu uzasno mrcvarenje.Ali zato ovih drugih slucajeva koliko volite.Cak su mi pricali da su svojevremeno postojale tzv.Baby-grupe.Sa odabranim clanovima ,koji imaju iskljucivo vezbe u okviru KCS-a,kojima te iste vezbe vode odabrani profesori i koje su spojene u dva dana uzastopno da bi se u toku narednih dana jel ovakvi "studenti "odmorili.Cak posle i taj mastan prosek koji navuku sluzi samo za paradiranje dok se ne zaposle po "porodicnoj "osnovi kada ce ih njihovi mentori nauciti sve sto bi trebalo da znaju o poslu.I tu se manje-vise prica zavrsava.S druge strane ako nemate 22+X/22+Y zajednickih hromozoma sa nekim profom ostaje vam samo da sa dokazivanjem pocnete na fakultetu sa pisanjem radova,dezurstvima,slihtanjem pa i tada vam nije osiguran posao u nekoj prestiznijoj ustanovi.Ali bar ja se nikada nisam pokajao sto sam zavrsio medicinu jer volim ovo sto radim.
-
- Novi član
epa, kolega, svaka cast sto radite uopste! poenta je sto mi obicni smrtnici i ne mozemo da nadjemo posao od takvih "desetki" da bi radili to sto volimo i umemo! a nasa je struka tako uska da nemamo bas veliki izbor nekog alternativnog zaposljavanja.severus napisao:Ali bar ja se nikada nisam pokajao sto sam zavrsio medicinu jer volim ovo sto radim.
gledam juce neki kanal, da li je bijeljina ili jagodina nemam pojma, a ono vidovnjaci preko telefona otkrivaju probleme sa kicmom, neke bolove u nogama, kamenje u bubrezima, te isti na daljinu sve te tegobe otklanjaju, razbijaju i kako-ti-ja-znam lece.. svi nam kradu struku pa to ti je

-
- Novi član
najave
"Pocetkom decembra Hrvatska raspisuje konkurs za popunjavanje osnovne mreže lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Konkurs ce biti otvoren tri meseca, do kraja februara 2008 godine, a trži se 154 lekara opšte prakse, 84 pedijatra, 60 ginekologa i cak 285 stomatologa.
U bolnickom sistemu Hrvatske nedostaje oko 900 specijalista. Najviše internista, gotovo 400, te oko 350 hirurga. Zbog nepostojanja jezicke barijere, nove lekare ce potražiti u Srbiji i Crnoj Gori, gde se trenutno pojavljuje višak.
Iznet je i zanimljiv podatak, da i ako Hrvatskoj hronicno nedostaju lekari na Zavodu za zapošljavanje je trenutno prjavljeno 204 lekara. Oni imaju diplomu medicinskog fakulteta, ali nijedan od njih nema položen strucni ispit, a sa položenim ovim ispitom ceka ih odmah i radno mesto. "
U bolnickom sistemu Hrvatske nedostaje oko 900 specijalista. Najviše internista, gotovo 400, te oko 350 hirurga. Zbog nepostojanja jezicke barijere, nove lekare ce potražiti u Srbiji i Crnoj Gori, gde se trenutno pojavljuje višak.
Iznet je i zanimljiv podatak, da i ako Hrvatskoj hronicno nedostaju lekari na Zavodu za zapošljavanje je trenutno prjavljeno 204 lekara. Oni imaju diplomu medicinskog fakulteta, ali nijedan od njih nema položen strucni ispit, a sa položenim ovim ispitom ceka ih odmah i radno mesto. "
Koleginice pa ako volontiranje se moze nazvati poslom onda jesam donekle uspeo ,ali kakav je to posao gde ne primate platu,obecanja koja vam daju imaju verovatnocu ispunjenja jednaku statistickoj gresci,a pri tom na istom mestu postoji jos pet takvih kao sto sam ja pa su onda svi spremni na sve .I niko vam nista ne garantuje.Inace nisu desetke krive.Vidjao sam ja i gore odsandra_nis napisao:epa, kolega, svaka cast sto radite uopste! poenta je sto mi obicni smrtnici i ne mozemo da nadjemo posao od takvih "desetki" da bi radili to sto volimo i umemo! a nasa je struka tako uska da nemamo bas veliki izbor nekog alternativnog zaposljavanja.severus napisao:Ali bar ja se nikada nisam pokajao sto sam zavrsio medicinu jer volim ovo sto radim.
gledam juce neki kanal, da li je bijeljina ili jagodina nemam pojma, a ono vidovnjaci preko telefona otkrivaju probleme sa kicmom, neke bolove u nogama, kamenje u bubrezima, te isti na daljinu sve te tegobe otklanjaju, razbijaju i kako-ti-ja-znam lece.. svi nam kradu struku pa to ti je
desetkasa kako su se samo za godinu dana lansirali do najprestiznijih ustanova.Tako da je najporazavajuce sto se prednost uvek daje vezi sto bi rekao moj sef na stazu:"Za 20 godina staza nijednom nisam video da je neko nekoga preporucio na osnovu kvaliteta".
-
- Novi član
ewo kolega ako mogu nekako da vam vasu situaciju ucinim boljom, onda zamislite da ste zena i da vas stalno pitaju da li ste udati i da li imate dece i kada planirate da ih imate, a sve u cilju da vas ne bi zaposlilili.
necu da imenujem ni kucu ni coveka koji mi je ovo rekao prilikom jednog mog razgovora za posao a glasilo je "znate sta, politika nase kuce je da ne zaposljavamo zene, jer je zena problem na poslu." a ja studirala i studirala... eto bar je bio iskren.
necu da imenujem ni kucu ni coveka koji mi je ovo rekao prilikom jednog mog razgovora za posao a glasilo je "znate sta, politika nase kuce je da ne zaposljavamo zene, jer je zena problem na poslu." a ja studirala i studirala... eto bar je bio iskren.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ne bih da budem "djavolov advokat", ali obzirom da mi je supruga rodom iz Pirota, cini mi se, ako se ne varam, da u tom kraju iza Siceva uopste nemaju dovoljno lekara.
Ja sam pre 13 godina poceo kao seoski lekar, radio sam to skoro dve godine. Prosek 8,6 sam mogao da okacim macku o rep, iako je bio medju najvecim prosecima studenata poreklom iz mog grada. A i pride, prvi sam diplomirao.... Ja sam bio "bez veze", pa sam izvisio za internu medicinu i hirurgiju, sto sam najvise voleo...
Sta da kazem. Jos jednom samo podsecam na surove brojke: podelite nepunih 8 miliona Srba sa 25 hiljada lekara (u stvari, jos i gore, niti Srba ima 8 miliona, a i lekara ima jos vise!)...
Ja sam pre 13 godina poceo kao seoski lekar, radio sam to skoro dve godine. Prosek 8,6 sam mogao da okacim macku o rep, iako je bio medju najvecim prosecima studenata poreklom iz mog grada. A i pride, prvi sam diplomirao.... Ja sam bio "bez veze", pa sam izvisio za internu medicinu i hirurgiju, sto sam najvise voleo...
Sta da kazem. Jos jednom samo podsecam na surove brojke: podelite nepunih 8 miliona Srba sa 25 hiljada lekara (u stvari, jos i gore, niti Srba ima 8 miliona, a i lekara ima jos vise!)...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
jednostavno moram jos jednom da naglasim, izvinite ako sam dosadna
"U bolnickom sistemu Hrvatske nedostaje oko 900 specijalista. Najviše internista, gotovo 400, te oko 350 hirurga. Zbog nepostojanja jezicke barijere, nove lekare ce potražiti u Srbiji i Crnoj Gori, gde se trenutno pojavljuje višak. "

"U bolnickom sistemu Hrvatske nedostaje oko 900 specijalista. Najviše internista, gotovo 400, te oko 350 hirurga. Zbog nepostojanja jezicke barijere, nove lekare ce potražiti u Srbiji i Crnoj Gori, gde se trenutno pojavljuje višak. "
Jefimija napisao: Vidiš Mico, ja sam te možda u prethodnim postovima lepo bodrila i sve to... Ali sad ozbiljno, imaš još prilike da razmisliš o svemu. Možeš ti upisati medicinu, možeš je lepo i u roku završiti... ne boj se toga. Ali molim te, ne upisuj medicinu. Nemoj dozvoliti sebi da posle 8+4+6=18 godina školovanja radiš u pekari ili butiku. To možeš i sad. Izaberi neki fakultet sa kojim ćeš imati neku lepu budućnost. Lak posao, miran život. Ako ti leže prirodne nauke, izaberi tehnologiju... tehnolozi imaju obezbeđen posao posle fakulteta. Rudarsko-geološki fakultet ima lepe isplatljive smerove. A na kraju uvek ti ostaje ekonomija.![]()
Znam da me nećeš poslušati, kao što ni ja budala nikog nisam![]()
Ma znaš šta, ustvari cepaj napred. Ne znamo šta nosi dan šta nosi noć. Ako je to ono što želiš to je ono što treba da upišeš. Pa makar posle toga radila u pekari. Bar ćeš sve znati o alergiji na brašno.
Ekonomiju mrzim... Na rudarsko-geoloskom bih i nasla nesto sto me zanima (npr.vulkanologija) ali kod nas nema vulkana, mislim ja bih da istrazujem!

-
- Novi član