stomatoloski fakultet
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Avg 26, 2010 11:47 pm
Re: stomatoloski fakultet
Hocu da se sad prebacim na stomatoloski u Pancevo , trenutno sam na fakultetu u NS i pizdim , fakultet nije toliko tezak koliko vlada opsti haos po katedrama !! Ako neko moze da mi kaze sta mi treba i kako se polaze ova razlika u predmetima, trenutno sam 2 godina u NS .... VELKA FALA ;D
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Fakultet je odlican sto se stomatologije tice. Jedinu zamerku imam na bazicne predmete. Imaju stav "sacekace te". I to se masi obije o glavu. Na kraju sve to moraju da nauce. Moj savet je da se ti predmeti uce, mozete i da nabavite testove nije problem. Ali ce vas na drugoj godini sacekati i naterati da sve to naucite a o trecoj da ne govorimo. Ja sam to lepo naucio i jako je koristilo i koristi vecina nije pa je morala naknadno. U svakom slucaju hteo ne hteo naucices kad tad. Ucite ih ili ce vam ih profesori visih godina olupati o glavu.
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 2:10 am
Ne razumem ovaj "zaokret" u odnosu na bazicne predmete ,studentbgd.
Jel' te neko,ili nesto uplasilo,ili ovo stvarno mislis?
Jel' te neko,ili nesto uplasilo,ili ovo stvarno mislis?

-
- Aktivan član
Oduvek i jesam tako mislio.
Nisi ti mene razumeo izgleda ranije bas najbolje. Ono sto je mene izludjivalo to je ucenje i pamcenje gluposti, tipa deklamovanje ciklusa trikarbonskih kiselina napamet i tome slicno i raznih detaljcica koji nicemu ne sluze sem za naucni rad u nekom institutu a doprinose tome da posle 2 meseca od polozenog ispita zaboravis vecinu stvari koje se ucio. A slozices se da je takvih stvari bilo. Ovde u Pancevu su se zaista trudili da ih koncipiraju kao predmete cija je svrha da sluze dalje. Tacno ono sto treba i koliko treba ni manje ni vise tako da sve ostane u glavi. Kao da je neko uzeo opste medicinske predmete i stomatoloske i gledao sta to treba da nauci studente da im olaksa kasnije ucenje i razumevanje tih predmeta.
Nisi ti mene razumeo izgleda ranije bas najbolje. Ono sto je mene izludjivalo to je ucenje i pamcenje gluposti, tipa deklamovanje ciklusa trikarbonskih kiselina napamet i tome slicno i raznih detaljcica koji nicemu ne sluze sem za naucni rad u nekom institutu a doprinose tome da posle 2 meseca od polozenog ispita zaboravis vecinu stvari koje se ucio. A slozices se da je takvih stvari bilo. Ovde u Pancevu su se zaista trudili da ih koncipiraju kao predmete cija je svrha da sluze dalje. Tacno ono sto treba i koliko treba ni manje ni vise tako da sve ostane u glavi. Kao da je neko uzeo opste medicinske predmete i stomatoloske i gledao sta to treba da nauci studente da im olaksa kasnije ucenje i razumevanje tih predmeta.

Ja zelim da upisem stomatologiju,ali nemam dovoljno informacije jer zivim u Svedskoj 2 meseca i tek me je sad pocela zanimati stomatologija,pa ako mi neko moze reci koliko traje fakultet,koji su najtezi predmeti itd..
Hvala unapred.. Jovana..
Hvala unapred.. Jovana..
-
- Aktivan član
Ako si imalo pametna poslusaces moj savet. Stomatologiju upisi u Svedskoj. Ne znam koliko traje. Ali jedno znam kada ti se vec pruzila prilika da si u Svedskoj ne vracaj se na studije u Srbiju.
Sad sam pogledao par sajtova Svedskih fakulteta i mogu da ti kazem NE VRACAJ SE DA OVDE STUDIRAS NIKAKO!!!
Sad sam pogledao par sajtova Svedskih fakulteta i mogu da ti kazem NE VRACAJ SE DA OVDE STUDIRAS NIKAKO!!!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 12:44 am
br.bocca88 napisao:Hocu da se sad prebacim na stomatoloski u Pancevo , trenutno sam na fakultetu u NS i pizdim , fakultet nije toliko tezak koliko vlada opsti haos po katedrama !!
studentbgd napisao:Fakultet je odlican sto se stomatologije tice. Jedinu zamerku imam na bazicne predmete ... moraju da nauce ... hteo ne hteo naucices kad tad.
studentbgd napisao:Ono sto je mene izludjivalo to je ucenje i pamcenje gluposti ... koji nicemu ne sluze sem za naucni rad u nekom institutu a doprinose tome da posle 2 meseca od polozenog ispita zaboravis vecinu stvari koje se ucio.
Prvo hvalite... Fakultet je odlican sto se stomatologije tice ... da bi kasnije odvracali ... Stomatologiju upisi u Svedskoj ... NE VRACAJ SE DA OVDE STUDIRAS NIKAKO!!! ... Nesto mi nije jasno. Ako je Fakultet koji preporucujete odlican, zasto odvracate i jos vicete (velika slova) NE VRACAJ SE DA OVDE STUDIRAS NIKAKO!!!studentbgd napisao:Ako si imalo pametna poslusaces moj savet. Stomatologiju upisi u Svedskoj ... NE VRACAJ SE DA OVDE STUDIRAS NIKAKO!!!
Imate zamerku da bazicni predmeti moraju da se nauce. Pa valjda svi predmeti moraju da se nauce. To sto se neki predmeti tretiraju kao gluposti, to je zato sto se ili ne razumeju, ili nisu nauceni. Ako se kojim slucajem ti isti predmeti posle 2 meseca prepuste zaboravu, to dovoljno govori kako su nauceni.
Svaki predmet je potreban, ni jedan predmet nije glupost. Sa stanovista odrasle skolovane osobe, azbuka koju uce prvaci je glupost. A da ta glupost nije naucena, niko ne bi stasao za Fakultet.
U moje vreme, na ispitu jedan profesor posle mukotrpnog natezanja da izvuce neki minimum znanja, imao je obicaj uz indeks da kaze studentu meni je potrebno 5 minuta da vidim koliko znate, a potrebno mi je 2 sata da vam dokazem koliko ne znate.
Tek svakodnevnim radom na sebi (ucenjem) pocinje da se uvidja koliko se ne zna.
-
- Aktivan član
Ja govorim u ovom slucaju sa stanovista ako uporedimo nase fakultete sa zapadnim tj. sa Švetskim.
Mislim da se ne razmemo. Zaista smatram da jedan stomatolog ne mora da zna kardiologiju na nivou interniste ili biohemiju na nivou inzinjera biohemije. Dakle bubanje onih silnih lanaca napamet je gola golcata glupost, mozda nije za naucnika, biohemicara ali za stomatologa ne sluzi nicemu. Sa druge strane na razvoju klinicke logike se ne radi ni malo. Tj o razvoju klinicke logike i razmisljanja nema nista.
Jedna devojka se izletela na ispitu iz anatomije da ne kapira kako hrana prolafi kroz foramen rotundum. Nedaj boze da pocne da se proverava koliko slicnih slucajeva ima. Das mu svez les i skalper i kazes da nadje ono sto zelis? Znas koji broj bi nasao? Ja tvrdim jako mali.
Mislim da se ne razmemo. Zaista smatram da jedan stomatolog ne mora da zna kardiologiju na nivou interniste ili biohemiju na nivou inzinjera biohemije. Dakle bubanje onih silnih lanaca napamet je gola golcata glupost, mozda nije za naucnika, biohemicara ali za stomatologa ne sluzi nicemu. Sa druge strane na razvoju klinicke logike se ne radi ni malo. Tj o razvoju klinicke logike i razmisljanja nema nista.
Jedna devojka se izletela na ispitu iz anatomije da ne kapira kako hrana prolafi kroz foramen rotundum. Nedaj boze da pocne da se proverava koliko slicnih slucajeva ima. Das mu svez les i skalper i kazes da nadje ono sto zelis? Znas koji broj bi nasao? Ja tvrdim jako mali.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 12:44 am
Pacijentu vadite zub, ali zub se zainatio, neda se.studentbgd napisao: Zaista smatram da jedan stomatolog ne mora da zna kardiologiju na nivou interniste ... ...
Pacijent nije Vas upozorio da je kardioloski slucaj ... ...
I dok se Vi natezete sa zubom ... ...
Pacijenta utrefi gola golcata glupost koja se zove Infarkt miokarda.
Nije ni cudo. Ako se studij shvati kako neko ovde rece kaostudentbgd napisao: Das mu svez les i skalper i kazes da nadje ono sto zelis? Znas koji broj bi nasao? Ja tvrdim jako mali.
... ucenje i pamcenje gluposti ... raznih detaljcica koji nicemu ne sluze ... a doprinose tome da posle 2 meseca od polozenog ispita zaboravis vecinu stvari koje se ucio ...
tu nije od pomoci ni les, ni skalper, vec knjiga u sake.
-
- Aktivan član
Zato se uzima detaljna anamneza.kataklinger napisao:Pacijentu vadite zub, ali zub se zainatio, neda se.
Pacijent nije Vas upozorio da je kardioloski slucaj ... ...
I dok se Vi natezete sa zubom ... ...
Pacijenta utrefi gola golcata glupost koja se zove Infarkt miokarda.
Ako pacijent ne da tacne podatke u anamnezi to je njegov problem a ne vas. Vama se nista nece desiti. Nije stomatologovo da izigrava internistu. Pa sta bi trebalo? Svakog pacijenta pre stomatoloske intervencije detaljno pregledati?
Znate li sta se desi kada vi ko stomatolog krenete da glumite sveznajuceg doktora (jako karakteristicno za nas narod generalno da svi sve znaju i svi su za sve pametni) pa onda sami krenete u postavljanje recimo kardioloske dijagnoze, pa promasite dijagnozu jer niste specijalista interne medicine ili kardiologije. Pa onda date pogresnu pripremu. I onda se desi da vam pacijent umre na stolici zbog "gole golcate gluposti" koja se zove nemar, nadmenost, nadubodnost, ubedjenje da sve znate i ne postovanje radne procedure. E onda vi idete u zatvor i gubite licencu.
Ja licno kad imam posla sa takvim sveznajucim doktorima koji sve znaju iz medicine i stomatologije , bezim od takvih glavom bez obzira.
SACUVAJ ME BOZE KUGE I DOKTORA KOJI SVE ZNAJU
Poz
p.s Kad govorim o nepotrebnim podatcima mislim na recim bubanje ovakvih stvari napamet.
http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... CDAQ9QEwAw
Da li se neko seca?

@Kataklinger,
mislim da je istina negde na sredini.
Takođe, mišljenja sam da Jovana treba da studira u Švedskoj, ako ikako može.
Ovde je situacija takva da su neki državni fakulteti (kao novosadski) poprilično dezorganizovani i osiromašeni, a pančevački ima baš te mane koje vidite na StudentuBgd, oni prave zubare, a ne doktore stomatologije.
Beogradski stomatološki se drži odlično; donedavno je sa mnom radila jedna mlada žena koja je pre par godina diplomirala na beogradskom fakultetu, ona ima vrlo solidno teoretsko znanje i manuelnu veštinu, i zaista je izuzetak u odnosu na studente ostalih fakulteta koje sam viđala u proteklih nekoliko godina.
O tome šta je od bazičnih i opštih predmeta bitno, a šta ne - mislim da nema potrebe mnogo diskutovati. Sve se to, kako lepo rekoste, u praksi za tren obije o glavu, i - za razliku od onoga što misli Student - UVEK je odgovornost doktora.
Srdačan pozdrav.
mislim da je istina negde na sredini.
Takođe, mišljenja sam da Jovana treba da studira u Švedskoj, ako ikako može.
Ovde je situacija takva da su neki državni fakulteti (kao novosadski) poprilično dezorganizovani i osiromašeni, a pančevački ima baš te mane koje vidite na StudentuBgd, oni prave zubare, a ne doktore stomatologije.
Beogradski stomatološki se drži odlično; donedavno je sa mnom radila jedna mlada žena koja je pre par godina diplomirala na beogradskom fakultetu, ona ima vrlo solidno teoretsko znanje i manuelnu veštinu, i zaista je izuzetak u odnosu na studente ostalih fakulteta koje sam viđala u proteklih nekoliko godina.
O tome šta je od bazičnih i opštih predmeta bitno, a šta ne - mislim da nema potrebe mnogo diskutovati. Sve se to, kako lepo rekoste, u praksi za tren obije o glavu, i - za razliku od onoga što misli Student - UVEK je odgovornost doktora.
Srdačan pozdrav.
-
- Aktivan član
Znali bi ste da mi sada izdeklamujete sintezu holesterola? Znali bi ste da postavite dijagnozu i to tacnu i preciznu neke srcane mane? Ne budite smesni. Odgovorno tvrdim da ne bi ste imali pojma.Zubarica napisao:
Uvak sam voleo kolege koje sve znaju. Ma oni su i stomatolozi i internisi i kardiolozi i opsti hirurzi i urolozi i endokrinolozi oni sve znaju. Ma celu medicinu i stomatologiju drze u glavi. Nema svetske bolesti koje oni ne mogu da dijagnostikuju.
A ja se najvise plasim "doktora koji sve znaju".

Studente,
ne sećam se da sam se vama obraćala.
Prijatno veče.
Prijatno veče.
-
- Aktivan član
Prozvali ste me.Zubarica napisao:Studente,
Prijatno veče.
Inace da skrenem paznju ljudima koji ne znaju. A ako mi ne veruju mogu da posalju isti upit komori pa da dobiju odgovor. Svako ne slanje pacijenta iz privatne stomatoloske ordinacije odgovarajucem specijalisti kada je to potrebno (npr. pacijenti na hemodijalizi - priprema pred operaciju ili ekstrakciju) predstavlja grubo krsenje zakona i delo ne savesnog lecenja.
Zato da vas ne boli glava kad imate neko ozbiljnije sistemsko oboljenje posaljite pacijenta lekaru koji vodi to oboljenje, sa sve pismenim izvestajem i trazite od njega sve napismeno, posebno napismeno ako je potrebna priprema. Samo tako stitite sebe. Nema razloga da vas boli glava. Kardioloske bolesnike kardiologu ako je nesto komplikovanije, na hemodijalizi nefrologu.......napismeno priprema i uzivate. Ako se nesto ne daj boze desi zbog lose pripreme necete biti krivi. Bice kriv onaj ko je dao losu pripremu. S tim sto ce on biti kriv za lekarsku gresku a vi cete ako pogresite u pripremi biti krivi za: lakarsku gresku, ne savesno lecenje, bavljenje delatnoscu za koju vam nije registrovana ordinacija itd itd itd

-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 2:10 am
studentbgd napisao:Prozvali ste me.Zubarica napisao:Studente,
Prijatno veče.
Inace da skrenem paznju ljudima koji ne znaju. A ako mi ne veruju mogu da posalju isti upit komori pa da dobiju odgovor. Svako ne slanje pacijenta iz privatne stomatoloske ordinacije odgovarajucem specijalisti kada je to potrebno (npr. pacijenti na hemodijalizi - priprema pred operaciju ili ekstrakciju) predstavlja grubo krsenje zakona i delo ne savesnog lecenja.
Zato da vas ne boli glava kad imate neko ozbiljnije sistemsko oboljenje posaljite pacijenta lekaru koji vodi to oboljenje, sa sve pismenim izvestajem i trazite od njega sve napismeno, posebno napismeno ako je potrebna priprema. Samo tako stitite sebe. Nema razloga da vas boli glava. Kardioloske bolesnike kardiologu ako je nesto komplikovanije, na hemodijalizi nefrologu.......napismeno priprema i uzivate. Ako se nesto ne daj boze desi zbog lose pripreme necete biti krivi. Bice kriv onaj ko je dao losu pripremu. S tim sto ce on biti kriv za lekarsku gresku a vi cete ako pogresite u pripremi biti krivi za: lakarsku gresku, ne savesno lecenje, bavljenje delatnoscu za koju vam nije registrovana ordinacija itd itd itd
Upravo je najbitnije u ovom kontekstu to sto pise "kataklinger".Ja ne znam sa koliko si se pacijenata susreo do sada,ono "jedan na jedan" sa svime sto to podrazumeva,ali cesto pacijenti ili nece da kazu da li imaju neku akutnu/hronicnu bolest,ili stanje,ili koje lekove koriste,ili smatraju da te informacije za stomatologa nisu uopste bitne.Razlozi su mnogobrojni.Samo kao primeri:trudnoca (necu da kazem jer je nezeljena,strah od reakcije roditelja ili partnera npr.),koriscenje sedativa,antidepresiva,i drugih psihofarmaka (stid,strahovanje da ne sazna okolina),prelezan infakrt miokarda/angina pectoris (ja sam hrabar/hrabra i nece meni jedan stomatolog pogorsati stanje),i mnoga druga oboljenja i/ili stanja,KOJA STOMATOLOG MORA DA NAUCI DA PREPOZNA,upravo iz tvog zakljucka-da posalje pacijenta ordinirajucem lekaru specijalisti,koji ga vodi,da bi ga ovaj,ako je potrebno,pripremio,i sa PISMENOM DOZVOLOM O PRIPREMLJENOSTI PACIJENTA ZA ZAHTEVANU STOMATOLOSKU INTERVENCIJU,SA PECATOM I POTPISOM,uputio stomatologu.
Ne ocekuje se od stomatologa da poznaje SVE bolesti iz tog okvira,do detalja,ali je jako bitno da zna uzroke oboljenja/stanja,tok bolesti i nacine manifestacije,modalitete tretmana koji se primenjuju (konzervativni,hirurski,palijativni,alternativni...),i prognozu oboljenja/stanja.
Priznaces,za OVO se ne moze reci da je visak.Na primer,ne zahteva se od stomatologa da zna bilo sta od navedenog,ako to nema uticaja na stomatolosku terapiju ( a dobro je da zna i sire,zarad opsteg medicinskog obrazovanja,jer pacijent najcesce gleda u stomatologa kao u lekara uopste,koji ce znati da ga i "medicinski" saslusa).
Ali,stomatolog MORA poznavati SVE pojedinosti o onim pobrojanim aspektima onih oboljenja/stanja, koje imaju uticaja na stomatoloski tretman,u bilo kom aspektu,bilo da se radi o samim procedurama terapije,ili cak samog planiranja terapije u stomatologiji,bez prethodno preduzetog ikakvog stomatoloskog tretmanskog postupka.
Ovako,kako redom kukas,studentbgd,tek ti sledi kukanje kada dodjes do interne medicine,radiologije,ORL-sta ce tebi sve TO.
Kakve ces onda linkove da postavljas umesto onog biohemijskog?Na kraju krajeva,bez uvrede,nije ni stomatologija "sveta krava",napusti je,i uci ono sto volis.Ko te je uopste naterao da studiras stomatologiju,ne znajuci kakva odricanja ona trazi?Opet napominjem,da ovo ne shvatis kao neku uvredu,vec vise kao savet-ne gubi vreme u ludo,nego ga iskoristi na drugi nacin.Siguran sam da ces biti zadovoljniji i ti i tvoja okolina.
Naime,ima jedna anegdota o jednom profesoru sa jednog beogradskog fakulteta,koji ulazi u salu,na prvo predavanje i kaze (prevedeno na Stomatoloski fakultet,jer je profesor iz sasvim druge branse):"Dobar dan buduci akademci-pravnici,urbanisti,masinci,tehnolozi,ekonomi,istoricari,anglisti, I RETKI STOMATOLOZI MEDJU VAMA".
Mislim da ta praksa treba da se uvede i u stomatologiju,jer bransa iz koje je navedeni profesor,proizvodi jako kvalitetan kadar,kome je i Srbija mala,pa utociste najcesce nalaze po svetu,kao vrsni i renomirani strucnjaci iz svojih oblasti.
Pozdrav.