stomatoloski fakultet
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
stomatoloski fakultet
Zanima me koliko se ljudi slaze sa mojim misljenjem. Da se na stomatoloskom fakultetu previse paznje poklanja nekim sporednim predmetima i da su stomatoloski predmeti potisnuti po strani. Da sam fakultet na kraju daje uzasno los kadar. Licno sam imao prilike da vidim da ljudi ne umeju casno da ociste ni kamenac kad zavrse stomatoloski fakultet. A o nekim vecim poslovima da i ne govorimo. Naravno da je lepo imati opste obrazovanje, znati nesto iz opste medicine, ali valjda treba da postoje neki prioriteti, a prioritet je stomatologija.
Evo zanima me vase misljenje po ovom pitanju.
Evo zanima me vase misljenje po ovom pitanju.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Mozda si malko preterao rechima da ima onih koji ne znaju da skinu kamenac
, ali dobro, u sushtini si u pravu. Ista situacija je i kod nas u Novom Sadu, mozda josh i gora. Sramota je da se nezna nesto osnovno iz opste medicine, ipak smo mi doktori, ali sramota je josh veca ako neko zna da nabroji sve kosti doruchja a ne zna recimo nachin davanja mandibularne anestezije. Sve su ovo primeri sa kojim se mozda neko i sreo.
Kolege u Beogradu makar imaju svoje udzbenike, stomatoloshke, za razliku od nas koji se muchimo sa nekim knjigama iz proslog veka gde se i dalje spominje kuvanje svilenog konca koji se koristi za ushivanje rana
Da ne pricham o nekim drugim stvarima...Profesori, ispitivachi na medicinskim predmetima nas stomatologe uglavnom gledaju ispod oka, kao da smo niza rasa. Umesto da se bave objavljivanjem knjiga iz kojih cemo moci nesto da nauchimo a da nije vezano za prosli vek, u stanju su da ti kazu da se snadjesh(preko interneta
)...Ma ne znam...
Uklanjanje kamenca, karijesa, postavljanje ispuna i druge stvari zaista su neshto sto moze da se uchi i radi od druge godine fakulteta. Zamislite sebe samo da sa fakulteta izadjete sa preko 300 preparacija zuba, 400 izvadjenih, 500 brushenja...Imali bi vec veshtinu u rukama.
Medjutim nashe suze ovde nikom nece pomoci. I dalje ce celo skolovanje da se svodi na brzanje popravki ne bi li se odradila neka mala norma, a sve ostalo moramo sticati po zavrshetku studija(dakle za koji mesec).
Reforme u skolstvu su stalno u nechijim ustima, ali obichno se sve svodi na razgovor uz kafu ministra prosvete sa ostalima koji pishu plan i program.
Daleko je Bolonja

Kolege u Beogradu makar imaju svoje udzbenike, stomatoloshke, za razliku od nas koji se muchimo sa nekim knjigama iz proslog veka gde se i dalje spominje kuvanje svilenog konca koji se koristi za ushivanje rana

Uklanjanje kamenca, karijesa, postavljanje ispuna i druge stvari zaista su neshto sto moze da se uchi i radi od druge godine fakulteta. Zamislite sebe samo da sa fakulteta izadjete sa preko 300 preparacija zuba, 400 izvadjenih, 500 brushenja...Imali bi vec veshtinu u rukama.
Medjutim nashe suze ovde nikom nece pomoci. I dalje ce celo skolovanje da se svodi na brzanje popravki ne bi li se odradila neka mala norma, a sve ostalo moramo sticati po zavrshetku studija(dakle za koji mesec).
Reforme u skolstvu su stalno u nechijim ustima, ali obichno se sve svodi na razgovor uz kafu ministra prosvete sa ostalima koji pishu plan i program.
Daleko je Bolonja

ZzzzZZzzzZZzzZZZzzzZzzzzzZZZzZZZ
Iz onoga sto ja znam i informacije koje imam,postovane buduce i sadasnje kolege,nigde u svetu se na studijama ne uradi i vise preparacija - u Italiji su do skoro izlazili svrseni studenti stomatologije,a da nisu nikada nista radili na pacijentu!!!
Kod nas postoji samo jedan problem a to je sto se svake godine upisuje preveliki broj studenata na stomatologiju - Italija koja ima blizu 6o miliona stanovnika godisnje upise ne vise od studenata na razne stom. fakultete u zemlji.To je vise nego duplo manje od nas a zemlja su koja ima 10 puta vise stanovnika od nas.E odatle sve krece a sve ovo drugo bi se kroz to regulisalo.Za svaki posao ,ukoliko zelite u njemu biti uspesni u 21. veku je potrebna kontinuirana edukacija!Dobijanjem diplome se ne zavrsava nasa edukacija!!!
Kod nas postoji samo jedan problem a to je sto se svake godine upisuje preveliki broj studenata na stomatologiju - Italija koja ima blizu 6o miliona stanovnika godisnje upise ne vise od studenata na razne stom. fakultete u zemlji.To je vise nego duplo manje od nas a zemlja su koja ima 10 puta vise stanovnika od nas.E odatle sve krece a sve ovo drugo bi se kroz to regulisalo.Za svaki posao ,ukoliko zelite u njemu biti uspesni u 21. veku je potrebna kontinuirana edukacija!Dobijanjem diplome se ne zavrsava nasa edukacija!!!
-
- Aktivan član
Nego gde treba da radis preparacije? Mislis da ce neko da te pusti u svoju ordinaciju a ti nisi uradio ni jednu preparaciju da rizikuje da mu da prostis zaseres pacijenta??? Da ga upropastis? Nedaj boze da ga neko tuzi?tedydent napisao:Iz onoga sto ja znam i informacije koje imam,postovane buduce i sadasnje kolege,nigde u svetu se na studijama ne uradi i vise preparacija - u Italiji su do skoro izlazili svrseni studenti stomatologije,a da nisu nikada nista radili na pacijentu!!!
Otac mi je uspesan privatni stomatolog i strahovito je skeptican po pitanju toga koliko svrseni studenti znaju, a i vecina njegovih kolega.
Niko normalan ti nece dati posao ako ti nisi radio preparacije na fakultetu, a kod nas i sa tim preparacijama sto si radio mozes da dobijes posao na jedvite jade, da se neko smiluje da ti da posao, i da rizikuje sa tobom.
Otac mi je uspesan privatni stomatolog i strahovito je skeptican po pitanju toga koliko svrseni studenti znaju, a i vecina njegovih kolega.
Isto onoliko koliko je on znao kada je izasao sa fakulteta,ili bilo ko od nas!!!
Postoji staz od godinu dana ali se setite svojih reci kada budete na cetvrtoj ili petoj godini pa vas otac pusti u svojoj privatnoj ordinaciji da skinete kamenac ili uradite neku plombu,sto se redovno desava u ordinacijama roditelja cija su deca studenti - eksperiment in vivo.U privatnim ordinacijama to je jako opasno i da sam pacijent tuzila bi svakog stomatologa!
Isto onoliko koliko je on znao kada je izasao sa fakulteta,ili bilo ko od nas!!!
Postoji staz od godinu dana ali se setite svojih reci kada budete na cetvrtoj ili petoj godini pa vas otac pusti u svojoj privatnoj ordinaciji da skinete kamenac ili uradite neku plombu,sto se redovno desava u ordinacijama roditelja cija su deca studenti - eksperiment in vivo.U privatnim ordinacijama to je jako opasno i da sam pacijent tuzila bi svakog stomatologa!
-
- Aktivan član
A mislis da to ne bi trebalo da se menja??? Pancevo je napravilo ugovor sa fabrikama , azotarom i ne znam jos sa kim, studenti ne mogu da im disu od toga koliko ima prakse. Jel problem da se napravi ugovor sa recimo IMR-om? Sa jos nekim tako fabrikama, postrojenjima u Beogradu?tedydent napisao:Otac mi je uspesan privatni stomatolog i strahovito je skeptican po pitanju toga koliko svrseni studenti znaju, a i vecina njegovih kolega.
Na zapadu se ne postavlja pitanje da li znas da radis posao kad zavrsis fakultet nego se to podrazumeva.
Bilo bi pametnije daleko da se naj pre urade anatomije glave, vrat, histologija glava vrat (oralna), oralna biohemija, oralna hirurgija, maksilo facialna, bolesti, protetika, da se vidi da svaki student uradi minimum 500 plombi, 10-20 protetskih radova.
Pa vrema koje ostane da se trosi na, opstu hirurgiju i ostale opste predmete. A ne da medicinski predmeti imaju prednost, a posle sta ostane to za stomatoloske predmete. Ja sam primljen i na medicinu, da sam hteo da ucim kako se debelim babama cede gnojni cirevi sa dupeta otiso bi na medicinu.
-
- Novi član
- Kontakt:
@studentbgd
Ostavi se takvog rechnika, makar ovde. Ovo sve chitaju "nashi" pacijenti tako da kad vide neshto poput ovoga, mogu samo da se uplashe, nikako da skupe hrabrosti da sednu nekom studentu u stolicu.
Lepo sam rekao da bi bilo zaista super kad bi sa fakulteta izlazili sa 500 preparacija i ne znam koliko protetskih radova. Ali veruj mi, vama u Bg-u je dosta lakshe da nadjete pacijente jer po nekim mojim informacijama vashi pacijenti na studentskim vezbama(ovo govorim samo za BZ) ne placaju ni dinara. Kod nas je dosta drugachije. Vec godinu ipo dana pacijenti placaju svoje usluge koje se samo za nekoliko procenata razlikuju od onih kod drzavnih "iskusnih" stomatologa. Medjutim opet nalazimo pacijente, i opet ih imamo u velikom broju. Ne treba nikakav ugovor da potpisujemo sa nekakvih firmama da bi ispunjavali normu. Gledam na to nashe nalazenje pacijenata kao na dobar vid prakse. Donekle je to dobro.
Pacijentima koje dolaze kod nas govorimo da lepo radimo(sto je zaista istina) a moja nekakva iskustva su takva da je najbolje uradjena studentska plomba. Nema bolje
Kod mene su dolazili pacijenti radi skidanja starih plombi koje su radjene kod onih iskusnih privatnika. Veruj mi da sam se krstio kako je to uradjeno. Nema tu pravila. Stariji stomatolog koji nesavesno radi svakako je loshija opcija od studenta koji se trudi da zaista vrhunski zavrshi neshto. Pre bih njega zaposlio nego ovog prvospomenutog.
Ljudi kod nas na klinici, sa par izuzetaka su zaista odlichni pedagozi i majstori svog posla. Dosta su posveceni nama, i veruj mi da i od toga zavisi dosta tvoja kasnija umeshnost u radu.
Slazem se za med. predmete, ali opet, na kraju krajeva mi smo buduci doktori, i neophodno je da imamo i to znanje. Ne u preteranom obimu koliko imamo sada, ali svakako tachno dozirano znanje iz ovih predmeta ne bi trebalo nikom da skodi. Treba da se srecemo sa pacijentima raznih profila, srchanim bolesnicima, psihijatrijskim, dijabeticharima, a da bi mogli kod njih bilo sta da preduzmemo moramo da imamo pred znanje iz opste medicine.
Korekcija programa za nas je neophodna. To je suhstina onog sto sam zeleo da kazem, ali i ovaj dosadashnji nachin rada je dokazao da sa fakulteta izlaze dosta dobri struchnjaci. Tedydent je lepo rekao/la da se dobijanjem diplome ne zavrshava nista, naprotiv, tada tek pochinje uchenje. Struka nam je takva da jedino stalnim nadogradjivanjem svoga znanja imamo shanse da pratimo trendove u stomatologiji. Sto bi rekao Staljin....Uchiti, uchiti i samo uchiti
Ostavi se takvog rechnika, makar ovde. Ovo sve chitaju "nashi" pacijenti tako da kad vide neshto poput ovoga, mogu samo da se uplashe, nikako da skupe hrabrosti da sednu nekom studentu u stolicu.
Lepo sam rekao da bi bilo zaista super kad bi sa fakulteta izlazili sa 500 preparacija i ne znam koliko protetskih radova. Ali veruj mi, vama u Bg-u je dosta lakshe da nadjete pacijente jer po nekim mojim informacijama vashi pacijenti na studentskim vezbama(ovo govorim samo za BZ) ne placaju ni dinara. Kod nas je dosta drugachije. Vec godinu ipo dana pacijenti placaju svoje usluge koje se samo za nekoliko procenata razlikuju od onih kod drzavnih "iskusnih" stomatologa. Medjutim opet nalazimo pacijente, i opet ih imamo u velikom broju. Ne treba nikakav ugovor da potpisujemo sa nekakvih firmama da bi ispunjavali normu. Gledam na to nashe nalazenje pacijenata kao na dobar vid prakse. Donekle je to dobro.
Pacijentima koje dolaze kod nas govorimo da lepo radimo(sto je zaista istina) a moja nekakva iskustva su takva da je najbolje uradjena studentska plomba. Nema bolje

Ljudi kod nas na klinici, sa par izuzetaka su zaista odlichni pedagozi i majstori svog posla. Dosta su posveceni nama, i veruj mi da i od toga zavisi dosta tvoja kasnija umeshnost u radu.
Slazem se za med. predmete, ali opet, na kraju krajeva mi smo buduci doktori, i neophodno je da imamo i to znanje. Ne u preteranom obimu koliko imamo sada, ali svakako tachno dozirano znanje iz ovih predmeta ne bi trebalo nikom da skodi. Treba da se srecemo sa pacijentima raznih profila, srchanim bolesnicima, psihijatrijskim, dijabeticharima, a da bi mogli kod njih bilo sta da preduzmemo moramo da imamo pred znanje iz opste medicine.
Korekcija programa za nas je neophodna. To je suhstina onog sto sam zeleo da kazem, ali i ovaj dosadashnji nachin rada je dokazao da sa fakulteta izlaze dosta dobri struchnjaci. Tedydent je lepo rekao/la da se dobijanjem diplome ne zavrshava nista, naprotiv, tada tek pochinje uchenje. Struka nam je takva da jedino stalnim nadogradjivanjem svoga znanja imamo shanse da pratimo trendove u stomatologiji. Sto bi rekao Staljin....Uchiti, uchiti i samo uchiti

JA sma zavrsila stom. fak. po dosta obimnom opstem medicinskom programu i ne zalim ni jednog sekunda zbog one silne fiziologije, histologije, anatomije, patofize, mikroba,interne , hir, sta sve ne...
KAd dodjete na strucne predmete vidjecete koliko znaci opste med. znanje,kad patofiziologiju upale imate u malom prstu, nemate sta uciti iz oralne ili maksile kod infekcija npr., osim lokalizacije i ogranicavanja prostora, a menifestacija je ista...ma da ne navodim primjera i primjera.
Istina je da je sve to tesko i zamorno, ali izdrzi se.
Ono sto mi se ne svidja , a to je i koleginica tedydent pomenula, je cinjenica da se upise 5 puta vishe studenata na studij ili na godinu i onda se sprovodi teror i selekcija, otezava nesto sto po pravilu nije toliko strasno, samo da bi s ebroj studenata "skresao" ... e to treba mijenjati.
A sto se tice broja pacijenta, naravno da treba sto vishe, ja sam po semestru imala minim 20 plombi ,2-3 lijecenja i oko 5 extrakcija.
Bila sam medju onima sa najvecim brojem radova. No sve to je zavisilo od MENE, jer sam SAMA ja trazila sebi pacijente i borila se da radim sto vishe.
Danas za jedan dan uradim ugrubo prosjek:10 plombi , min 5 ex, oko 5 lijecenja su uvijek u toku, koji CZK, kiretaze. A mogu reci da sam na pocetku radnog staza. Uz sve to vazno je da se prati protokol rada , radi lege artis, odraditi sve faze i terapijskog postupka i nezaobilazno imati dobar pristup pacijentima, imati psiholoski nacin posmatranja pacijenta da ga oslobodite, pratite , razumijete.
Dakle, svaki dan se dobija na rutini, iskustvu, brzini, fax daje osnovu a brzinu i iskustvo, sticemo godinama. UZ sve to uvijek prisutno citanje, pracenje novih tokova , predavanja , jednom rjecju kontinuirana edukacija.
Ruzno je cuti da neko tako kudi "granu na kojoj sjedi", kao Vi vas studij, dakle trudite se d amijenjate loshe i krcite sebi na bolje, ne mozete smao cekati reforme.
Sretno!!!
KAd dodjete na strucne predmete vidjecete koliko znaci opste med. znanje,kad patofiziologiju upale imate u malom prstu, nemate sta uciti iz oralne ili maksile kod infekcija npr., osim lokalizacije i ogranicavanja prostora, a menifestacija je ista...ma da ne navodim primjera i primjera.
Ono sto mi se ne svidja , a to je i koleginica tedydent pomenula, je cinjenica da se upise 5 puta vishe studenata na studij ili na godinu i onda se sprovodi teror i selekcija, otezava nesto sto po pravilu nije toliko strasno, samo da bi s ebroj studenata "skresao" ... e to treba mijenjati.
A sto se tice broja pacijenta, naravno da treba sto vishe, ja sam po semestru imala minim 20 plombi ,2-3 lijecenja i oko 5 extrakcija.
Bila sam medju onima sa najvecim brojem radova. No sve to je zavisilo od MENE, jer sam SAMA ja trazila sebi pacijente i borila se da radim sto vishe.
Danas za jedan dan uradim ugrubo prosjek:10 plombi , min 5 ex, oko 5 lijecenja su uvijek u toku, koji CZK, kiretaze. A mogu reci da sam na pocetku radnog staza. Uz sve to vazno je da se prati protokol rada , radi lege artis, odraditi sve faze i terapijskog postupka i nezaobilazno imati dobar pristup pacijentima, imati psiholoski nacin posmatranja pacijenta da ga oslobodite, pratite , razumijete.

Dakle, svaki dan se dobija na rutini, iskustvu, brzini, fax daje osnovu a brzinu i iskustvo, sticemo godinama. UZ sve to uvijek prisutno citanje, pracenje novih tokova , predavanja , jednom rjecju kontinuirana edukacija.
Ruzno je cuti da neko tako kudi "granu na kojoj sjedi", kao Vi vas studij, dakle trudite se d amijenjate loshe i krcite sebi na bolje, ne mozete smao cekati reforme.
Sretno!!!

@studentbgd,
bravo na bogatstvu reci i izraza buduceg doktora.Mozda da se pozabavite malo vise strucnom terminologijom- koristice kasnije(bez obzira na to sto je tata vec uspesan-on nije vas prolaz za struku i lose je na to se oslanjati).
U moje vreme zaista, na studijama mi je bilo bitno da dobro savladam ono cime cu se baviti ,kao i da se lepo zabavim sa fakultetskim drustvom ali svakako ne da teoretisemo o reformama studija i drustva.A za 500 plombi 20 protetskih radova cete morati dosta da se oznojite ,cak i tatinoj ordinaciji!
carolija,
bravo za komentar - uvek sam se uzasavala pljuvanja po skoli od koje ste dobili diplomu.Kao da su svi samouki a onda se to u praksi nadovezuje na to da smo najbolji sa posebnim osvrtom na pljuvanje po kolegama!!!Takve kolege su ...
bravo na bogatstvu reci i izraza buduceg doktora.Mozda da se pozabavite malo vise strucnom terminologijom- koristice kasnije(bez obzira na to sto je tata vec uspesan-on nije vas prolaz za struku i lose je na to se oslanjati).
U moje vreme zaista, na studijama mi je bilo bitno da dobro savladam ono cime cu se baviti ,kao i da se lepo zabavim sa fakultetskim drustvom ali svakako ne da teoretisemo o reformama studija i drustva.A za 500 plombi 20 protetskih radova cete morati dosta da se oznojite ,cak i tatinoj ordinaciji!
carolija,
bravo za komentar - uvek sam se uzasavala pljuvanja po skoli od koje ste dobili diplomu.Kao da su svi samouki a onda se to u praksi nadovezuje na to da smo najbolji sa posebnim osvrtom na pljuvanje po kolegama!!!Takve kolege su ...

-
- Novi član
- Kontakt:
Nemam bas mnogo dodira sa medicinskim naukama, osim sto poznajem dosta studenata stomatologije i stomatologa koji su nedavno zavrsili fakultet.Smatram da bi trebalo da stomatoloski fakultet bude u sklopu medicinskog, ili cak da bude smer na medicini (npr. da se tek posle druge godine medicine studenti opredeljuju da li ce studirati stomatologiju ili medicinu).Nije mi jasno zasto ne postoji i fakultet za oftalmologiju, ortopediju, psihijatriju, neurologiju, a postoji za stomatologiju.
Mozda gresim, ali smatram da je za jednom stomatologu potrebno mnogo znanja.Najezim se svaki put kada mi neko od studenata stomatologije ili stomatologa kaze da je stomatologija zanat.Kakav zanat, ljudi,pa u pitanju je necija glava?Mogu vam reci da mi je malo falilo da padnem u nesvest kada me je prijateljica stomatolog ubedjivala da se hepatitis c ne moze preneti preko krvi, vec samo "preko usta" (pa sta god to "preko usta" znacilo).Od tada nerado idem kod stomatologa, a i kada odem umirem od straha.
Mozda gresim, ali smatram da je za jednom stomatologu potrebno mnogo znanja.Najezim se svaki put kada mi neko od studenata stomatologije ili stomatologa kaze da je stomatologija zanat.Kakav zanat, ljudi,pa u pitanju je necija glava?Mogu vam reci da mi je malo falilo da padnem u nesvest kada me je prijateljica stomatolog ubedjivala da se hepatitis c ne moze preneti preko krvi, vec samo "preko usta" (pa sta god to "preko usta" znacilo).Od tada nerado idem kod stomatologa, a i kada odem umirem od straha.
-
- Novi član
- Kontakt:
Hm, ne znam zashto ne mogu da poverujem da ti je student stomatologije rekao ovo za HCV. Ovakve stvari se znaju srednjoj skoli, pa chak i poneki osnovac zna da prozbori koju o istom virusu odnosno nachinu prenoshenja.drina napisao:Nemam bas mnogo dodira sa medicinskim naukama, osim sto poznajem dosta studenata stomatologije i stomatologa koji su nedavno zavrsili fakultet.Smatram da bi trebalo da stomatoloski fakultet bude u sklopu medicinskog, ili cak da bude smer na medicini (npr. da se tek posle druge godine medicine studenti opredeljuju da li ce studirati stomatologiju ili medicinu).Nije mi jasno zasto ne postoji i fakultet za oftalmologiju, ortopediju, psihijatriju, neurologiju, a postoji za stomatologiju.
Uglavnom stomatologija jeste zanat, jednim delom, kao i svaka druga grana medicine. Pod tim "zanatom" podrazumevam da nije sve u uchenju i klasichnom bubanju. Dobro, neke stvari(dosta njih) se moraju znati u po noci. Ali ako neko ima znanje, a ne zna da ga primeni, onda moze da okachi turbinu o klin i lagano da predje u neku drugu profesiju. Odnos prema pacijentima je pricha za sebe. Chak i manje dobar stomatolog moze da ima vishe pacijenata i radi vishe od nekog profesora ako ima "ono". To "ono" bi u prevodu znachilo----> briga za pacijenta, kolegijalnost, gostoljubivost, prijatnost...niz je podugachak.
Stomatologija je zaista tezak poziv, poziv koji zahteva mnogo odricanja i zrtve. Pochetak na fakultetu je bio tezak, jako. Narochito ona prva preparacija(druga klasa, MOD, gore desno 6, kao sad da se secam) koja je trajala verovali ili ne punih 4 sata. Samo preparacija. Neverovatno kolika kolichina stresa. Ufffffff. Ovo sam rekao kad je sve bilo gotovo i kad sam popravio svoj prvi zub. Vadjenje zuba je pricha za sebe bila ranije. Imao sam utisak da ce mi obrazi izgoreti od crvenila, mada je bilo i kolega koji su bili bledji od A1 boje.

Nadam se da ce me taj osecaj dugo drzati.
Volim ovaj posao!!!!!!!!!!!!!
-
- Aktivan član
Kad sam rekao gluposti nisam mislio na patofiziologiju upale, anafalaktickog soka i slicno to su neke vazne i opste stvari koje moraju da se znaju. Mislio sam na recimo stvari tipa "portnog krvotoka" iz patofiziologije u sitna crevca , onda aktutna mieloidna leukemija i jos mali milion drugih svari. Ajde ok nesto opste informativno pa jos i da prodje. Ali ovako u sitna crevca mislim da je to bolesno. To s stvari kojima se na kraju bave lekari specijalisti i mislim da je potpuno nepotrebno studente stomatologije opterecivati sa njima.carolija napisao:JA sma zavrsila stom. fak. po dosta obimnom opstem medicinskom programu i ne zalim ni jednog sekunda zbog one silne fiziologije, histologije, anatomije, patofize, mikroba,interne , hir, sta sve ne...
Danas za jedan dan uradim ugrubo prosjek:10 plombi , min 5 ex, oko 5 lijecenja su uvijek u toku, koji CZK, kiretaze. A mogu reci da sam na pocetku radnog staza. Uz sve to vazno je da se prati protokol rada , radi lege artis, odraditi sve faze i terapijskog postupka i nezaobilazno imati dobar pristup pacijentima, imati psiholoski nacin posmatranja pacijenta da ga oslobodite, pratite , razumijete.![]()
Sretno!!!