Izraslina kod donje vilice
Izraslina kod donje vilice
Vec nekoliko godina imam izraslinu kod donjih zuba sa leve strane.Ne znam kako bih tacno opisala lokalizaciju,pokusacu ovako...Mogu da je opipam spolja preko koze i srasla je sa donjom vilicom,onako je kao neka loptica,tvrda i ne pomera se,a iznutra pocinje od kutnjaka koji sa unutrasnje strane nije potpuno izrastao,dok sa spoljasnje jeste,tako da stoji nakrivo.Nisam do sada tome pridavala paznju,jer ni moja zubarka nije,pa se nisam posebno opterecivala.Medjutim,sada pored te izrasline imam uvecan limfni cvor,sto za mene nije cudno,jer imam uvecane limfne cvorove po celom telu,i vec sam to ispitala.Ali sam se ipak po malo zabrinula,jer sam procitala da to moze da bude svasta,pa cak i maligni tumor,pa ako moze neko da mi pomogne i da me posavetuje...Hvala! 

Re: Izraslina kod donje vilice
Treba da se javite maksilofacijalnom ili oralnom hirurgu. Nema potrebe da cekate i odugovlacite. Tacno je da moze da bude "svasta" ali ne treba paniciti, i pomisljati odmah na tumor. Samo vas molim da odete na pregled.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Sacekaj jos koju godinu. Nego jel tvoji prave dobro zito? Reko da dodjemo na zito.mica-maca napisao:Vec nekoliko godina imam izraslinu kod donjih zuba....
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

Nema potrebe za podsmevanjem osobi koja je zaista zabrinuta...Hvala!
Ja zaista nisam ni glupa,ni neodgovorna.Godinama kontrolisem krvnu sliku zbog limfnih cvorova,sve te specificne analiza kao sto su fibrinogen,kalcijum...Radjen mi je i ultrazvuk vrata,samim tim i podvilicne regije,pa da je nesto opasno,verovatno bi raslo.Samo mi se sad neka trunka sumnje probudila,jer je sad taj cvoric u blizini tog uvecanog dela,pa kako svasta nesto ucim na fakultetu,odmah sam i sebi pronasla.A,kolega,srecom nisu svi stomatolozi kao sto se Vi!!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Jako malo podataka da bih uopste uspeo i da stvorim sliku kako to izgleda. Naravno da treba da odete na pregled na maksilofacijalnu hirurgiju sa jednom obicnom i sturom dijagnozom tipa TU mandibulae l. sin. Lymphadentis reactiva, ali ne brinite, to "TU" oznacava tumor pri cemu se misli na bilo koju izraslinu koja se pregledom uoci, a kasnijim analizama se daje precizna dijagnoza, za razliku od ove uputne koja u prinicpu ne oznacava nista konkretno. Mnogi se uplase kad vide ta dva slova bez razloga. Sudeci na osnovu podataka koje ste napisali mala je sansa da se radi o malignom tkivu, cak je moguce da je i neka obicna egzostoza. U svakom slucaju treba da odete sto pre kako bi se ispitalo o cemu se radi i kako bi se otklonilo.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Hvala Vam puno!
Sad kad razmislim,ja to tako imam od kad mi je poceo rasti taj kutnjak,a to je sigurno vec najmanje 4 godine,i tako je nakrivo izrastao i ubrzo se pokvario,pa je popravljen tako kriv,i sad tako stoji.Ne znam koliko je ovo bitno,ali eto.
-
- Aktivan član
Moguce da ima i sa tim veze... svakako treba sto pre da odete da hirurg pogleda.
Dr Milan Ivanovic
Bila sam kod zubara i rekla mi je da je to "neki hronican proces na korenu",poslala me je da snimim zub,pa cemo videti sta dalje.
-
- Aktivan član
Hmm... koliko sam ja vas razumeo taj zub je popravljen i saniran pa mi je konstatacija da se radi o hronicnom apikalnom parodontitisu malo cudna, ali dobro, doktorka je ipak mogla da vas pregleda uzivo pa cemo joj verovati. Posle snimka ce se znati vise.
Dr Milan Ivanovic
danas sam uspela da prodjem sve preglede.napravila sam snimak obe vilice.zatim sam otisla kod stomaologa,pa je on zvao oralnog hirurga na konsultaciju.ONI su rekli da je u pitanji cista,pa sam dobila uput za maksilofacijalnog hirurga.u pitanju je dr Letic.on je takodje rekao da je to najverovatnije folikularna cista i da bismo u tom slucaju trebali da izvadimo kutnjak i umnjak i da iscistimo to.dosta je velika,pa se mozda ostetila kost,te ce mozda biti potrebno nesto kao potpora.on kaze da ne misli da je nesto maligno,jer bi se to drugacije videlo na snimku.sad idem na CT da se vidi sve tacno.sve cu ja to pregurati,samo da nije nista maligno.
-
- Aktivan član
Ne brini, nije maligno. Hirurg ce uraditi cistektomiju u lokalnoj anesteziji najverovatnije i sve ce biti ok.
Dr Milan Ivanovic
Drago mi je sto ste poslusali nase savete, i odmah otisli na pregled
. Samo hrabro, izdrzite!

Ipak nisam isla na CT.Uspeli smo juce da dodjemo do nacelnika maksilofacijalne hirurgije u NS i on ce me operisati.Sutra idem da zakazem operaciju,uglavnom bice u martu.Imam malo pitanja u vezi toga...Rekli su mi da ce morati da me intubiraju,to ce biti neugodan osecaj kad se probudim,je l?Hoce mnogo boleti?Doktor je rekao da ce mi izvaditi sedmicu i osmicu i onda izvaditi to.Znam da ne moze da se zna najsigurnije sta je dok ne posalju na patohistologiju,ali da je nesto maligno,to bi se makar nekako videlo,zar ne?Nadam se da je cista,ipak je toliko doktora reklo da najverovatnije jeste.
Kaze dr da se to razvijalo od kad i taj umnjak,vec 10ak godina.Hvala vam svima na podrsci!