Izraslina kod donje vilice

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

mica-maca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 20, 2009 5:46 pm

Re: Izraslina kod donje vilice

Post od mica-maca »

Promena se nalazi na istom mestu gde je bila ranije cista, bukvalno ima iste granice, izgleda lobulirano, ali nije homogeno vec unutar granica ima strukturu kao kost, ja bih to nazvala rasvetljenje manjeg stepena. Postavicu sliku starog i novog snimka. Zakazala sam u ponedeljak pregled kod dr Kiralja, ali sam vam se obratila da bih ranije nesto saznala. Da li je moguce da cista predje u ameloblastom, a secate se da je cista na ph prepoznata kao radikularna? Da li je moguce da ameloblastom za 1,5 god. naraste do te velicine koje je cista bila (oko 2 cm), mi smo ucili da raste sporo?
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

mica-maca napisao:Promena se nalazi na istom mestu gde je bila ranije cista, bukvalno ima iste granice, izgleda lobulirano, ali nije homogeno vec unutar granica ima strukturu kao kost, ja bih to nazvala rasvetljenje manjeg stepena. Postavicu sliku starog i novog snimka. Zakazala sam u ponedeljak pregled kod dr Kiralja, ali sam vam se obratila da bih ranije nesto saznala. Da li je moguce da cista predje u ameloblastom, a secate se da je cista na ph prepoznata kao radikularna? Da li je moguce da ameloblastom za 1,5 god. naraste do te velicine koje je cista bila (oko 2 cm), mi smo ucili da raste sporo?

Smatra se da ameloblastom kao odontogeni tumor, moze nastati od ciste, ali od odontogene ciste, odnosno ostataka njenog epitelnog omotaca, a radikularna cista nije odontogena cista, vec cista koja je nastala usled zapaljenskog procesa. Istina je da ameloblastom raste veoma sporo, ali intenzivno i asimptomatski, tako da se najcesce slucajno otkriva na snimku, osim ako naraste toliko da da karakteristicno naduvavanje vilice. Mislim da nemate razloga za brigu, ne bih rekao da je to u pitanju, a apozicija kosti je takodje mogucnost. Sacekajte pregled, a ja sam gotovo siguran da nije nista opasno. Ako se setite, javite kako je bilo.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

ovo je novi, sadd cu i stari.
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Da li vam je oralni hirurg rekao jos nesto? Na snimku meni ne izgleda kao ameloblastom.
Dr Milan Ivanovic
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Pa znate kako, ja sam bila na pregledu kod koleginice sa 4.godine, pa je on studentima pricao sta sve moze biti, pa je naveo neke ciste i ameloblastom, ali i da kost tako moze u sklopu zarastanja da izgleda. A sta Vi mislite da je? Nesto opasno? Oralni hirurg mi je samo rekao da se javim na pregled kod dr Kiralja kad stignem.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Sve to sto je receno je istina, ali je problem sto se na osnovu snimka kod nekih stvari ne moze jasno postaviti diferencijalna dijagnoza. Mislim da ste to iskusili i kod prosle operacije, kada se ispostavilo da je u pitanju radikularna cista. Ono sto vam mogu reci odmah je da nije nista opasno ni ozbiljno.
Dr Milan Ivanovic
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Je l to znaci pa ce dr Kiralj opet morati da me operise da bi sa sigurnoscu mogao da kaze sta je to tacno? Najgore je to sto malo znam o svemu tome, i onda odmah imam najgori scenario u glavi... I uvek se nadjem na nekim studentskim vezbama, pa doktori ispricaju studentima sve opcije, a ja prihvatim najgoru. Sto se tice stanja u ustima, ja nisam primetila da nesto dodatno raste, osim toga sto je kost, kako ju je stara cista potiskivala i ostala tako izbocena. Nikakve promene na gingivi nemam. Hvala Vam puno sto mi pomazete!
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Nece vas opet operisati, makar ne sada. Profesor ce reci svoje misljenje o tome i ako bude potrebe pratice vase stanje kontrolnim snimcima. Bez brige.
Dr Milan Ivanovic
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Izvinite sto sam dosadna, ali da li ste pogledali oba snimka, posto je prvi koji sam postavila sadasnji, a drugi je stariji, 6 meseci posle operacije, pa ste mozda samo drugi videli. Sva sam opterecena, pa moram da proverim. :)
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Jesam, bez brige.
Dr Milan Ivanovic
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Primetila sam da u delu usta, koji na OPT odgovara rasvetljenju pored drugog kutnjaka imam malo naduvenu gingivu, i to je ugibljivo na dodir kao da je unutra vazduh, to je u vestibularnom delu, oralno je samo izbocina koju je cista napravila i to imam sve vreme. Jedino je taj deo vestibularno mozda malo drugaciji, mada nisam sigurna, jer je gingiva u okolini oziljka uvek bila tako malo uvecana.
mica-maca
Aktivan član
Aktivan član

Post od mica-maca »

Evo izvestaja: stanje nakon cistektomije. Na OPT snimku se vide granice (kompakta) ranije cisticne supljine, koja je ispunjena novim kostanim tkivom.
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član

Post od milanche_srb »

Eto vidite, u pitanju je apozicija kosti. Mislim da vam je oralni hirurg nepotrebno pricao o tumorima i recidivima.
Dr Milan Ivanovic
Odgovori