Izraslina kod donje vilice
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm
Re: Izraslina kod donje vilice
Operisace vas u opstoj anesteziji pri cemu ce biti postavljen nazotrahealni tubus kako bi vam bio obezbedjen kiseonik tokom zahvata, medjutim vi necete biti svesni tokom intubacije, ni tokom ekstubacije tako da nema potrebe da se opterecujete time. Operacija je manje vise rutinska i ne traje dugo. Na kliniku cete doci verovatno dan ranije, a sutra ce biti obavljena intervencija i ako sve bude u redu mozete i otici kuci dan posle. Na uputu za bolnicko lecenje pisace vam koje analize treba da uradite pa cete to poneti sa sobom. Ne brinite, prof. Kiralj je odlican strucnjak. 

Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
izvinjavam se sto sam dosadna,ali da je nesto maligno da li bi on to mogao nekako da vidi?
Verovatno je milanche_srb strucniji da to kaze od mene, ali dok se on ne javi ja mogu da odgovorim koliko znam.
Vec na snimku se vidi da li su neke promene maligne ili ne, u vasem slucaju se radi o folikularnoj cisti koja nastaje usled otezanog nicanja zuba uprosceno. Ona nije maligna promena, niti ima taj potencijal. Njena osobina je da vremanom raste i zahvata ili potiskuje neke druge strukture, pa zato izaziva razlicite probleme kao sto ste i primetili. Pri operaciji se isecak tkiva i promene koja se izvadi obicno salje na patohistologiju koja je sigurno najrelevantnija za postavljanje konacne dijagnoze bilo koje promene, a posebno da li se radi o nekoj malignoj ili benignoj promeni. Takodje hirurg tokom samog rada moze da na osnovu iskustva i nekih drugih parametara posumnja na nesto.
Ali opet kao sto su vam rekli zasigurno se ne radi o malignoj promeni i nemate razloga da brinete. I vec vam je milanche_srb rekao u dobrim ste rukama! Ne brinite.
Vec na snimku se vidi da li su neke promene maligne ili ne, u vasem slucaju se radi o folikularnoj cisti koja nastaje usled otezanog nicanja zuba uprosceno. Ona nije maligna promena, niti ima taj potencijal. Njena osobina je da vremanom raste i zahvata ili potiskuje neke druge strukture, pa zato izaziva razlicite probleme kao sto ste i primetili. Pri operaciji se isecak tkiva i promene koja se izvadi obicno salje na patohistologiju koja je sigurno najrelevantnija za postavljanje konacne dijagnoze bilo koje promene, a posebno da li se radi o nekoj malignoj ili benignoj promeni. Takodje hirurg tokom samog rada moze da na osnovu iskustva i nekih drugih parametara posumnja na nesto.
Ali opet kao sto su vam rekli zasigurno se ne radi o malignoj promeni i nemate razloga da brinete. I vec vam je milanche_srb rekao u dobrim ste rukama! Ne brinite.
-
- Aktivan član
Pa da, na osnovu klinickog pregleda i analize snimka moze se sumnja na malignitet otkloniti, medjutim kod nekih stanja radi se i patohistologija kako bismo bili sto posto sigurni. Ako je u pitanju folikularna cista, kao sto je Vlada vec pojasnio, tu apsolutno nema nista zabrinjavajuce.
Niste dosadni ni malo, pitajte sta vas zanima, na raspolaganju smo vam.
Niste dosadni ni malo, pitajte sta vas zanima, na raspolaganju smo vam.
Dr Milan Ivanovic
operacija mi je zakazana za 25. mart,a u bolnicu idem 24. do tada moram da obavim standardne analize.nadam se da ce sve bii u redu.doktor Kiralj je bio bas divan.hvala vam svima puno.
-
- Aktivan član
Nema na cemu, obavezno javite kako je protekla operacija. Srecno.
Dr Milan Ivanovic
opet ja
,posto imam fibroadenome na grudima,i to nekoliko,zanima me da li ce se to videti na RTG-u pluca,da se ne uplasim?hvala

-
- Aktivan član
Moze se videti promena na snimku u vidu zasencenja, ali samo pomocu snimka se ne moze potvrditi dijagnoza fibroadenoma.
Dr Milan Ivanovic
a videce se da su te promene na grudima ili ce izgledati kao da je na plucima?hocu zbog toga morati na neka dodatna ispitivanja,ili da im ponesem moje nalaze koji potvrdjuju da imam FA?
Pa mozete da ponesete te nalaze sto imate, nista vas ne kosta. Cini mi se da je snimak pluca neophodan zbog anesteziologa, pa cete to verovatno sa njim da vidite.
Bila sam na RTG-u pluca,sve je ok i fibroadenomi se nisu ocrtali...Jupi!:-)Sutra krv,pa internista.Polako pocinjem da se plasim 

imam jos nekoliko pitanja za vas : pipala sam iznutra moju izraslinu, i na nekim mestima, tamo gde nije tvrdo od zuba, je nekako mekana, kao da mi prsti upadaju. Da li to ide u prilog cisti, ili? Doktor Kiralj je rekao da su mi se i limfni cvorovi uvecali zbog ciste. A od cega se to ona sastoji, tj. cime je izazvala to uvecanje? I da li je moguce da su mi se od nje uvecali i ti cvorovi u aksilama i preponama, koje imam dve godine, a nikad nisu nasli konkretan razlog njihovog uvecanja, pa su ih pripisali limfaticnoj konstituciji. I jos jedno pitanje, da li cu ja biti u stanju, nakon opste anestezije i zbog bolova koje cu imati, da izadjem na kolokvijum koji je u subotu , ako je operacija u cetvrtak?
Hvala na odgovoru
Hvala na odgovoru
-
- Aktivan član
Da, ide u prilog cisti.
Cista je patoloska supljina koja se sastoji od cisticnog epitela i tecnosti unutra. Limfni cvorovi se mogu uvecati usled ciste, mislim na regionalne, dok se aksilarni i ingvinalni u slucaju koji sam razumeo da je kod vas ne uvecavaju. Teortetski mogu, ali je za to potrebno da se stvar malo iskomplikuje. Osim toga sami ste rekli da ste isli na ispitivanja zbog toga.
Na kolokvijum u subotu nemojte izlaziti jer treba da budete u krevetu i da odmarate nekoliko dana. Necete vi biti bas u bolovima posle operacije. Bicete samo malo osamuceni i zato treba da odmarate. Nemojte se toliko opterecivati i cistom i operacijom jer su takve operacije jedne od laksih u domenu mfh.
Cista je patoloska supljina koja se sastoji od cisticnog epitela i tecnosti unutra. Limfni cvorovi se mogu uvecati usled ciste, mislim na regionalne, dok se aksilarni i ingvinalni u slucaju koji sam razumeo da je kod vas ne uvecavaju. Teortetski mogu, ali je za to potrebno da se stvar malo iskomplikuje. Osim toga sami ste rekli da ste isli na ispitivanja zbog toga.
Na kolokvijum u subotu nemojte izlaziti jer treba da budete u krevetu i da odmarate nekoliko dana. Necete vi biti bas u bolovima posle operacije. Bicete samo malo osamuceni i zato treba da odmarate. Nemojte se toliko opterecivati i cistom i operacijom jer su takve operacije jedne od laksih u domenu mfh.
Dr Milan Ivanovic
Danas sam dosla u bolnicu i pri prijemu me pregledao neki drugi doktor i poceo da nabraja studentima, gledajuci u moj snimak, sta sve moze da bude, pomenuvsi pritom i neke tumore. Dr Kiralj je rekao da ce mozda morati da napravi rez spolja, da bi dosao do svega. A mojim roditeljima je rekao da ce se vise znati sutra. U svakom slucaju, od onih pocetnih tvrdnji da je cista, sad je sve na videcemo, i ja sam se jako uplasila 

-
- Aktivan član
U mom prvom postu sam vam napisao da se takve jos uvek nedefinisane formacije tretiraju kao tumori. Posle je dodjeno do zakljucka da je ipak u pitanju cista. Za vas nije nije ni preterano vazno da li je u pitanju neka cista ili tumor, jer svakako mora da operise i jedno i drugo. Vazno je da nije nista maligno, sto je konacno i utvrdjeno i zato ne treba uopste da se brinete. Ne verujem da ce biti potrebe za ekstraoralnim pristupom sudeci po vasem opisu. Kod benignih tumora tog tipa radi se intraoralno, a u slucaju malignog tumora pravi se rez i napolju zbog disekcije vrata i ekstirpacije limfnih zlezda. Jos jednom ponavljam, vi nemate maligni tumor, oni izgledaju drugacije i ponasaju se drugacije. Moguce je da iz vasih postova nisam najbolje mogao da stvorim sliku lokalizacije promene pa da eventualno ima potrebe i za rezom spolja, ali sve i da je tako morate shvatiti da je to sve za vase dobro. Maksilofacijalni hirurzi su zbog specificne lokalizacije (lice koje prvo upada u oci) nauceni da prave rezove na odredjenim mestima tako da sto manje oziljak bude vidljiv. Nista nemojte da se plasite, sve ce biti brzo gotovo i kad se probudite oslobodicete se tog problema. Zelim vam puno srece.
Dr Milan Ivanovic