donja vilica duza od gornje :(

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

brancko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2007 6:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

donja vilica duza od gornje :(

Post od brancko »

imam problem.donja vilica mi je duza od gornje,pa me zanima postoji li nacin i mogucnost da se to nekako resi protezom ili operacijom.
imam 23 godine i mnogo bi mi znacili vasi saveti
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

To se zove Progenija.

Sve moze da se sredi...Prvo fiksna..pa onda maksiofacijalna hirurgija.

Bolje neko strucan da te uputi.
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Nisam strucna i ne mogu ti nikakav savet dati ali znam coveka koji je to operacijom sredio.
brancko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2007 6:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od brancko »

ako ga znas,znas li jel bilo komplikovano bolovi i tako nesto.inace iomam veliki strah od zubara
anvan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 09, 2007 12:00 pm

Post od anvan »

Obzirom na vase godine (23), rast i razvoj su vec zavrseni i ortodoncijom se to ne moze korigirati, vek samo na maksilo facijalnoj hirurgiji. Uvek je uspesno, nema zasto da ne uspe i dosta se dobije ne samo u estetici, vec i u celom zvakacem aparatu. Srecno ! :)
Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Samo da dodam - fiksne proteze se daju i odraslima, ne samo onima u razvoju i vise im vremena treba ali deluju.
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

brancko napisao:ako ga znas,znas li jel bilo komplikovano bolovi i tako nesto.inace iomam veliki strah od zubara
Koliko se secam nije bilo komplikovano ali je bilo bolno oporavljanje.
anvan
Novi član
Novi član

Post od anvan »

Majmunche imate pravo,ali samo kad se radi o korekciju zuba i manje anomalije gornje vilice - protruzija. Kad se radi o progeniji, koja je anomalija donje vilice, nemoguce je korigirati fiksnom. Ako je mala anomalija,pa su zubi tet-a- tet (ivice gornjih zuba leze na ivice donjih), onda je moguce fiksnom malo izbaciti gornju vilicu napred da bi se dobio preklop zuba od 2 mm., i time sredio odnos zuba sa strane. Ako je anomalija veca, mora se resavati operativnim putem. Ipak je najbolje ici Ortodontu na pregled, pa sta on odluci, jer drugo je kad vidis, drugo ovako preko pisma. :)
Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Ma ako je tako komplikovano da mora operativno, mozda bolje i da ne gledamo :wink:
anvan
Novi član
Novi član

Post od anvan »

Majmunche, bas volim duhovite ljude, ali ovde nema mesto duhovitosti i sarkazmu.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Gresis, bas kad je nesto ozbiljno treba se koristiti humorom kao najboljom odbranom od stresa!
jovanpaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 13, 2004 2:52 am

Post od jovanpaj »

anvan napisao:Obzirom na vase godine (23), rast i razvoj su vec zavrseni i ortodoncijom se to ne moze korigirati, vek samo na maksilo facijalnoj hirurgiji. Uvek je uspesno, nema zasto da ne uspe i dosta se dobije ne samo u estetici, vec i u celom zvakacem aparatu. Srecno ! :)
Uvek je uspenso ali uz brojne rizike, medju kojima je najgori (po meni) trajni gubitak osecaja na usnama, desnima, zubima...
dekiz
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:37 pm

Post od dekiz »

Nisam hirurg,ali znam da sam svojevremeno pricao sa jednim oralnim hirurgom na tu temu.Elem,ako se radi o izrazenoj progeniji,moze da se resi iskljucivo hirurgijom.Operacija nije ni malo jednostavna(da ne ulazim u detalje),oporavak relativno dug(prvo se nose specijalne sine sa jedne i druge strane mandibule) a na kraju pacijentu mora da se pravi kompletno nov zagrizaj posto je onda situacija u ustima totalno drugacija.Dakle ni malo naivno posto mandibula mora bukvalno da se skrati.Ja to ne bih radio.
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

Na Muskarcoma progenija i nije toliki problem -bar sto se estetike tice. Mnogim zenama se to bas dopada i jaka donja vilica daje muskarcima jos muzevniji izgled.
Devojkama ipak to veoma smeta i zaista kvari izgled.

Posto i ja imam progeniju za koju smatram da nije jako izrazena (i po misljenu doktora takodje), ja svoj problem pokusavam da sredim ortodoncijom, ne hirurgijom. Da sam mladja, ne bih se razmisljala i da svoj problem resim hirurgijom, no, sa obzirom da je kao sto se culi period nosenja same proteze a zatim i period postoperativni traje dugo, a ja sam ipak u stalnom radnom odnosu-to mi je bila jedina opcija.

Mislim da ovde savete najbolje treba da da sam doktor ili makar neko strucno lice. Naravno niko ne moze sa foruma da vas uputi sta da radite jer vas niko nije video. Ja samo mogu da vam kazem da su me mnogi lekari savetovali da odem na operaciju jer navodno progenija moze da uzrokuje probleme u kasnijoj dobi (pritisak gornje i donje vilice, glavobolje kao i razni problemi bar sto se samih zuba tice).

Ukoliko ste mladji i mozete da priustite sebi takvu vrstu zahvata, bar sto se tice vremena i naravno materijalno, mislim da bih vas svako uputio na to.
Ali naravno, pravac kod doktora..i to ne jednog ..vec idite kod vise njih.
Tem-san
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 11, 2009 1:20 pm

Post od Tem-san »

hvala na svim informacijama
e ovako,ja sam tamara i imam isti problem :( zubarka mi je rekla da je nasledno
nosila sam obicnu protezu,podbradnu kapu ali ta kapa ne pomaze bas
ne nosim vise protezu,jer me je mrzelo da nosim,pa zubarka kaze da nema vise potrebe :(
ne zelim da mi zubi ostanu ovakvi,pa me zanima kakva je to operacija,koliko otprilike koshta itd.
ili bi mi fiksna proteza pomogla?
Odgovori