Ako imas zdravstveno osiguranje u republici Srbiji, imas pravo na besplatne ortodontske aparate (fixne proteze) koje se nose u preoperativnom lecenju da bi doveo zube u pravilan niz, i naravno sama operacija je besplatna, posto je zakonom receno da svi sa tezim facijalnim problemima tipa progenija, imaju pravo na besplatno lecenje i operaciju. Pricam ti ovo jer sam ja isto nasledio progeniju i danima listao i informisao se sta i kako dok nisam jednog dana zapucao na stomatoloski fax u bg gde su mi objasnili sta je sve potrebno:
napisacu ti pod stavkama kako to sve funkcionise:
- odes na stomatoloski fax tamo ispod hrama svetog Save i kazes koji problem imas i oni te posalju kod tvog stomatologa da popravis sve zube ukoliko je potrebno, posto moraju apsolutno zdravi i plombirani zubi da ti budu.
- zatim se vracas na stomatoloski fax gde ti "uzimaju meru" sto bi ja rekao, dakle sve moguce detalje te ispituju, uzimaju otiske zuba, i salju te da uradis snimke glave.
- posle toga zakazuju ti konzilijum na maksilofacijalnom odeljenju u dr. subotica gde ti hirurg pregleda snimke i odobrava stavljanje proteze.
- stavljas fixnu nosis dok ne poravnas sve zube i gore i dole, znaci godinu, dve tri, nema pravila, i onda ides na operaciju.
Ja za manje od mesec dana idem da stavljam protezu pa da krenem sa sredjivanjem, prosao sam sve one prethodne faze, znaci otisci, snimci, konzilijum itd... Na maksilofacijalnom sam sreo devojku sa 30god koja je zavrsila nosenje fixne i dosla da zakaze operaciju, a fixnu je nosila manje od godinu dana, s tim sto je rekla da su joj zubi vec bili u pravilnom nizu, tako da nema pravila sto se tice nosenja fixne.
Savetujem ti da ne oklevas nego da iskoristis dok mozes ovo sto je besplatno, dakle dinara ne kosta, a da placas cifra bi bila sigurno 4-5k eura za ceo tok lecenja...

Iskoristi dok mozes posto se u ovoj drzavi nikad ne zna, sutra mogu da kazu da mora da se placa