donja vilica duza od gornje :(

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

ivana_kop
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 17, 2009 12:36 am

Post od ivana_kop »

E, cao. . :) Evo, ja bas u junu imam operaciju donje vilice i bas sam uplasena. . . :( :( nosim fixnu vec godinu dana i nosicu je posle operacije jos par meseci! Mene uveravaju na stomatoloskom faxu da nije opasna operacija, ali meni ipak nije svejedno:((( uskoro punim 20 god. tako da sam ispunila uslov za operaciju, jer pre 18 ne moze da se uradi operacija!
Mnogi pitaju da li to moze da se koriguje fixnom i odg je - NE MOZE! Ukoliko vam bilo koji stomatolog kaze da moze, znajte da vas laze!!
Ja se samo nadam da se tom operacijom necu unakaziti :) Pozdrav sa Kopaonika!
Miroljubivi_Haos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 12, 2011 11:44 am

Re: donja vilica duza od gornje :(

Post od Miroljubivi_Haos »

Zdravo! Vidim da je ova tema dosta stara, ali 'ajde da i ja nešto dodam, pošto sam i ja takođe "progeničan" :) . Tačno je da je to nasledno, oduvek sam i sumnjao da jeste, pošto moj otac takođe imam "prenaglašenu" donju vilicu. Sestra je takođe nasledila taj genetski deformitet. Ona je uspela da koriguje sa protezama u fazi rasta, dok je to još moguće. (Koliko sam se ja informisao, jer negde posle 18-te godine to jedino može da se sredi hirurskim putem) U nekim slučajevima proteze i ne mogu mnogo da pomognu, kao što je to bio slučaj kod mene. :) Sada imam 21-u i jedino rešenje mi je operacija. Složio bih se sa članovima koji kažu da nije u pitanju samo estetika, nego progenija stvara i druge probleme. Recimo, meni se često dešava kada jedem da se ugrizem za jezik. Takođe usled tog ne pravilnog "ugriza" verovatno dolazi do deformiteta zuba, bar ja to mogu da potvrdim po sebi. :) Tako da postoji dovoljno razloga zašto se treba rešiti ovog problema.
"Anyway", ako ovo još neko pogleda, nadam se da bi mogao da mi pomogne oko pitanja:
"KOLIKA JE CENA JEDNOG TAKVOG ZAHVATA?"
lanmibg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 11:39 am

Post od lanmibg »

Ako imas zdravstveno osiguranje u republici Srbiji, imas pravo na besplatne ortodontske aparate (fixne proteze) koje se nose u preoperativnom lecenju da bi doveo zube u pravilan niz, i naravno sama operacija je besplatna, posto je zakonom receno da svi sa tezim facijalnim problemima tipa progenija, imaju pravo na besplatno lecenje i operaciju. Pricam ti ovo jer sam ja isto nasledio progeniju i danima listao i informisao se sta i kako dok nisam jednog dana zapucao na stomatoloski fax u bg gde su mi objasnili sta je sve potrebno:

napisacu ti pod stavkama kako to sve funkcionise:

- odes na stomatoloski fax tamo ispod hrama svetog Save i kazes koji problem imas i oni te posalju kod tvog stomatologa da popravis sve zube ukoliko je potrebno, posto moraju apsolutno zdravi i plombirani zubi da ti budu.
- zatim se vracas na stomatoloski fax gde ti "uzimaju meru" sto bi ja rekao, dakle sve moguce detalje te ispituju, uzimaju otiske zuba, i salju te da uradis snimke glave.
- posle toga zakazuju ti konzilijum na maksilofacijalnom odeljenju u dr. subotica gde ti hirurg pregleda snimke i odobrava stavljanje proteze.
- stavljas fixnu nosis dok ne poravnas sve zube i gore i dole, znaci godinu, dve tri, nema pravila, i onda ides na operaciju.

Ja za manje od mesec dana idem da stavljam protezu pa da krenem sa sredjivanjem, prosao sam sve one prethodne faze, znaci otisci, snimci, konzilijum itd... Na maksilofacijalnom sam sreo devojku sa 30god koja je zavrsila nosenje fixne i dosla da zakaze operaciju, a fixnu je nosila manje od godinu dana, s tim sto je rekla da su joj zubi vec bili u pravilnom nizu, tako da nema pravila sto se tice nosenja fixne.

Savetujem ti da ne oklevas nego da iskoristis dok mozes ovo sto je besplatno, dakle dinara ne kosta, a da placas cifra bi bila sigurno 4-5k eura za ceo tok lecenja... :) Iskoristi dok mozes posto se u ovoj drzavi nikad ne zna, sutra mogu da kazu da mora da se placa :)
Miroljubivi_Haos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 12, 2011 11:44 am

Post od Miroljubivi_Haos »

Mnogo ti hvala na ovim informacijama, nadam se da će mi biti od korisiti, kao i drugima koji pročitaju! :)
*Sofija*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 4:12 pm

Post od *Sofija* »

Evo ja da se javim kao upravo operisana, pa koga nesto zanima moze da me pita, rado cu da pomognem :wink:
lanmibg
Stalni član
Stalni  član

Post od lanmibg »

Koliko si nosila fixnu? Jel bi mogla eventualno neke slike da okacis, tipa pre i posle operacije?

I kako ti je sad, sta jedes? jel si jos uvek na slamcici :)
*Sofija*
Novi član
Novi član

Post od *Sofija* »

Gornju sam stavila pre godinu i po a donju pre 8 meseci.
Ako bi mogao samo da mi objasnis kako se ovde kace slike i stavicu :lol:
Sad me nista ne boli, bas se dobro osecam a pre 10 dana sam operisana, malo mi je lice jos naduveno al splasnuce i to valjda uskoro. Uzimam samo tecno i to na normalan nacin ovako iz case, jer mi se od slamcice povraca :lol:
lanmibg
Stalni član
Stalni  član

Post od lanmibg »

Odes na www.dodaj.rs kliknes na choose file, nadjes sliku u kompu, klik na ok, i kad je on okaci, izbacice ti link, koji ti iskopiras nama ovde u poruci :)

Inace ja sam stavio obe u isto vreme i vec vidim pomeranja, prave se razmaci izmedju zuba, nadam se da ce to ici relativno brzo. :)

I moram par pitanja da te pitam :)

1. koliko godina imas, i koliko ces jos nositi fiksnu?
2. jel si imala problema sa zicama na krajevima, mene one strasno zuljaju a nije mogla skroz da ih isece. nonstop nosim vosak preko krajnjih bravica.
3. jel imas nesto da ispiras usta ili ne smes sad dok si uvezana?
*Sofija*
Novi član
Novi član

Post od *Sofija* »

Slika

Evo toliki sam imala razmak pre, oko 1 cm, a sad je kao na drugoj slici, i treca je sad iz profila :D
Imam 18 tj jos malo 19, a koliko cu jos da nosim pojma nemam nisu mi rekli :D
Zice su me zuljale kad sam tek stavila protezu i tad sam koristila taj vosak dok se sluzokoza usta valjda ne navikne a posle nisam imala problema.
A sad perem zube sa prednje strane, a koristim i tecnost za ispiranje mada mi nisu rekli da moram, ali sto je sigurno sigurno je :D
lanmibg
Stalni član
Stalni  član

Post od lanmibg »

Prvo da ti kazem, sad imas pravi holivudski osmeh prelepo izgledas :) Ja samo znam da posle operacije necu prestajati da se smejem, naravno kad spadne otok i to :)

Pre koliko si operisana, vecina ljudi mi kaze da je prvih par dana najteze, da su jaki bolovi i da treba piti neke lekove protiv bolova, jel pijes ti nesto?

I kakva ti je ishrana, sta jedes? Osim plazme i mleka :P :D

Pretpostavljam da si operisana na maksilofacijalnom odeljenju? Koliko si lezala? verujem da ni ti nista nisi platila fiksnu vec si preko konzilijuma regulisala to, ali da li se placa nesto operacija posto sam cuo da mora materijal neki ili ne mora?

Baci pogled na ovaj forum: http://www.jawsurgeryblog.com/forums/ to je najveci strani forum iskljucivo za ljude koji treba da operisu ili su operisali vilice. Stvarno sve informacije mogu da se nadju tamo, ima korisnih stvari a i brdo ljudi kaci svoje slike pre i posle operacije, mozes i ti da se pohvalis tamo kako imamo dobre lekare :)

Ja sam uglavnom dosta toga tamo naucio ali ipak mi je draze da cujem od nasih ljudi kako prolaze :)
*Sofija*
Novi član
Novi član

Post od *Sofija* »

Hvala :D Mada je ovo vise bio ogroman kez da se sto vise zuba vidi nego normalan osmeh ali dobro :D
Pre 12 dana sam operisana, jesu naravno prvi dani najtezi ali cak ni tad mene nista nije toliko mnogo bolelo. Lekove protiv bolova su mi nudili ali nisam htela da pijem jer se ni inace ne kljukam lekovima kad nije neophodno :D
Haha mleko i plazma se podrazumevaju :D a pored toga cokoladno mleko, vocni jogurti, supe, mleko sa medom, cedjeno ili ispasirano voce... U bolnici sam dobijala i ispasirao povrce i meso. Znaci sve sto moze da se pretvori u tecno stanje to jedem :D
Jeste, na maksilofacijalnom, nedelju dana posle operacije sam pustena, mada verovatno bi bila i pre ali sam ja zakacila praznike i neradne dane kad ne pustaju kuci. Ja nisam platila ni fiksnu ni operaciju, ali ja sam vojni osiguranik i radila sam na VMA tako da ne znam kako je za druge. Platila sam samo ove kukice koje vidis na slici, one su nesto manje od 10 hiljada.
lanmibg
Stalni član
Stalni  član

Post od lanmibg »

Sad si me malo utesila :) Ja trenutno nosim fiksnu, sirim gornju vilicu posto je dosta manja od donje, pa kad se to sredi, pravac operaciona sala :)
Ni ja nista ne placam, barem do sada nisam, sve finansira maksilofacijalna hirurgija s obzirom da po zakonu svako ko ima progeniju ima pravo na besplatno lecenje i operaciju. :) Aj kroz par dana kad ti jos spadne otok, baci jos koju sliku :)
verver
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2012 2:53 am

Post od verver »

Hvala na informacijama...i ja imam isti problem. Nadam se da sve finansira maksilofacijalna hirurgija :) kad mi prodje ispitni rok svraticu do stomatoloskog fakulteta da se raspitam.
*Jovana*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 22, 2012 8:17 pm

Post od *Jovana* »

Sofija,mene zanima da li ti je samo skracena donja vilica ili su ti radili nesto i sa gornjom ?
Meni je donja izbacena nekih 3 mm ali mi je profesor rekao da ce mi operisati obe zbog nekih uglova koji se vide na snimku ,...
Kakav je utisak kada se budis iz anestezije ? To je ono sto mene najvise plasi ?
I da li si bila bas puno otecena ,modra ili kako vec .... ? Operacija mi je zakazana za 13.2 .2012. na mf hirurgiji .
Hvala puno
*Sofija*
Novi član
Novi član

Post od *Sofija* »

Meni su isto od pocetka govorili da ce mi raditi obe vilice, ali se doktor bukvalno dva dana pred operaciju predomislio i radila sam samo donju.
Kad sam se probudila to je bio najgori deo, usta su mi bila puna krvi, nisam mogla da gutam a jako tesko sam disala i osecala sam se kao da cu da se ugusim i tako oko dva sata dok mi nisu izvadili neku cevcicu iz nosa, posle sam bila ok :) A bila sam mnogo otecena, kao da sam stokilasica sam izgledala u licu :D mada su mi rekli da sam ja super prosla i da moze to da bude mnogo gore i da se jos vise otekne, ali brzo sam se unormalila, jos uvek nije skroz spao otok ali u odnosu na to kako je bilo odma posle operacije sad sam super :)
Odgovori