MACHINE je napisao:
Nista se ne preduzima. Znas i sam. Oni se fokusiraju samo na klinicku remisiju i donekle na laboratorisjku. Sto ce reci sledece (psotoji nekoliko tipova tablica za indexe aktivnosti: CDAI, Trulle-Vitts...)
nema dijareje, nema bolova, nema febrilnosti, mirna SE, CRP neg, normalana Hgb, Erc, Wbc, Fe, Feritin, ALP, Fibrinogen
FC cesto predvidja nastanak relpasa u narendih 3 meseca...meni je bio 500 kada je bilo OK i onda su posle 3 meseca pocele ucestalije kasaste stolice, jer nisam bio an terapiji. Za sve to vreme je sve ostalo od nalaza bilo uredno. Sto anvodi na jedinstven zakljucak da je FC-CBP ubedljivo najosetljiviji marker i prediktor za GIT. Na kakvoj si terapiji i kako ti glasi poslednja endoskopija i patohistologija?
Terapija trenutna je:
imuran(50mg) 3x1 (tačnije jedna ujutru i dve uveče)
5asa(250mg) 3x2;
samoinicijativno uzimam oligovit 1 ujutru
uzgred bio sam na salofalku na početku, pa sam prešao na 5asa zbog cene, ali sad ću se ponovo vratiti na salofalk pošto mi je Danijela Bojić to predložila jer je bolji od 5asa i da je garantovano da se oslobađa tamo gde je navedeno u specifikaciji, dok je kod 5asa to diskutabilno. Na KCV su mi rekli da je salofalk potentniji od 5asa i da bih onda trebao manju dozu da uzimam, međutim Bojićka mi reče da to nema veze i da bih trebao istu dozu da uzimam kao i 5asa, pa sam malo zbunjen.
Kolonoskopija 3.3.07 rađena privatno (dr. Stamenković). Ovo sam radio kada sam prvi put dijagnostikovan i bez terapije.
Rektum:
Sluznica rektuma u celini edematozna, naglašene submukozne vaskularne šare distalnih 10cm sa poljem sitnih, punkriformnih i nepravilno ovalnih erozivnih promena uz okolnu mrljastu hiperemiju, koja se uočava uz umereno zadebljenje sluznice i na rektosigmoidnom prelazu, bez drugih uočenih patomorfoloških promena. Uzeta 1 biopsija (fl.2)
Sigma:
pregled se uradi do 60cm, dalje ne zbog obilja tečne, žute stolice, koja se sliva iz proksimalnih partija. Sigma u celini narušene arhitektinike haustri, sa pojedinačnim, nepravilno ovalnim i delom slivenim mrljastim zadebljanjima slunice, mestimično uzdignutim. Počev od 40cm prema proksimalno, uočavaju se pojedinačne, difuzno raspoređenje "aftozne ulceracije", promera 1-1,5cm, pojedine bedemasto uzdignutog hiperemičnog haloa, sa centralnom beličastom zonom, a gustina i broj ulceracija se povećava prema proksimalno, sa poljima mrljastih, nepravilnih zadebljanja sluznice.
Između pomenutih ulceracija i mrljastih eritema, sluznica neizmenjena!!
Pri izvlačenju, aparata, uočava se venac unutrašnjih, erodiranih hemoroidalnih čvorića.
Dg: IBD (Crohn susp.)
Nodulli haemorrhoidales int. gr. II eros.
Th: tbl. Salofalk a 250mg 3x4 do kontrole,
caps. Omeprol a 20mg 1 ujutro pola sata pre jela do kontrole
Kod bolova tbl. Baralgin 2-3x1
dijetetski ređim ishrane
molim uraditi kolonografiju. Kontrola sa nalazima kolonografije i PH.
uzgred, sad sam tek primetio da mi nije uključio kortikosteroide u terapiju. Da li zbog toga što je čekao PH nalaze ili zbog onoga što je video na aparatu pa možda nije smatrao da su mi potrebni. Više verujem da je ovo prvo.
Patohistologija za gornju kolonoskopiju rađena 5.3.07. prof.dr Ištvan Klem
I. (1636) - colon na 55cm, 3 kom.
II. (1637) - rectum na 15cm, 1 kom.
1636
Materijal je pregledan u 9 histoloških rezova, sastoji se od komadića sluznice debelog creva s delom podsluznice u jednom isečku. Epitel na površeni je očuvan, kripte su blago narušenog rasporeda, nejednake dubine, obložene cilindričnim epitelom, u kojem su peharaste ćelije umnožene, a u najvećem isečku fokalno smanjenog broja. U svim isečcima je lamina proprija edematozna, prožeta difuznim infiltratima limfocita i plazma ćelija i fokalnim nakupinama eozinofilnih granulocita. U najvećem isečku, lamina proprija sadrži limfoidne folikule đirokih germinativnih centara i difuzne guste infiltrate limfocita, plazma ćelija i eozinofilnih granulocita, koji prođimaju i submukozu. Granulociti mestimično prodiru i u epitel kripti. U naslonu na jednu kriptu se nalazi grupa od 4-5 histiocita epiteloidnog izgleda (granulom u formiranju?). U epitelu kripti se nalaze i relativno brojne metaplastične Panethove ćelije.
1637
Materijal je pregledan u 12 histolođkih rezova, sastoji se od komadića sluznice debelog creva. Epitel na površini je očuvan, kroipte su pravilne, obložene cilindričnim epitelom s odgovrarajućšim brojem peharastih ćelija. Edematozna lamina proprija je prožeta folikuloidnim i difuznim ređim infiltratom limfocita, plazma ćelija i eozinofilnih granulocita.
ZAKLJUČAK: Nespecifični hronični kolitis s a ktivnom mukozno-submukoznom inflamacijom u jednom uod uzetih isečaka (na 55cm). Segmentalnost inflamacije s histološkim karakteristikama IBD-a, uz izostanak težeg oblika inflamacije u rektumu, ukazuje na Crohnovu bolest.
Posle ovoga sam na preporuku Dr. Bojić tražio drugo mišljenje za iste isečke na kbc zvezdara od dr. Svetlane Milutinović spec. patološke anatomije
Ponovljena PH je rađena 2.7.07. i njen izveštaj je sledeći:
Pločica br 1637/07.
Materijal je sluznica debelog creva očuvane strukture. Epitel je pravilan, kripte su pravilne. Lamina proprija je edematozna, ćelijski infiltrat je uobičajen. U površnom delu sluznice se vidi jedan limfoidni agregat.
Pločica br 1636/07
Na histološkim preparatima se vide tri isečka sluznice debelog creva. Dva isečka su očuvane strukture bez histopatoloških promena. U trećem isečku se vidi, mestimično, neravnomerno povećanje infiltrata koji čine mononukleari i eozinofili. Povećana gustina infiltrata se vidi čitavom visinom u ivičnom delu, a u centralnom delu povećana gustina infiltrata se nalazi bazalno. U sluznici se nalaze dva limfna agregata. U submukozi ovog isečka povećana je gustina mononuklearnog infiltrata. Krvni sudovi u submukozi su zadebljalih zidova.
U CELINI , NA OSNOVU DOBIJENIH I PREGLEDANIH PREPARATA, NE MOŽE SE POSTAVITI DIJAGNOZA CROHNOVE BOLESTI. NALAZ NE ISKLJUČUJE MORBUS CROHN - POTREBNO JE DETALJNO ISPITIVANJE U TOM SMISLU I PROVERITI AMILOID, AKO IMA KLINIČKIH INDIKACIJA.
btw, šta je taj amiloid i na koji način se proverava?
Posle toga sam bolnički lečen u periodu 12.3.2007.-19.4.2007 na KCV.
Lečen kortikosteroidima, 5asa, imuranom, antibioticima.
Sledeća kolonoskopija rađena 15.4.07.
Kolonoskopija:
Rektum: Sluznica rektuma glatka, sjajna, s plažama hiperemije
Sigma: izuvijana, većim delom normalno haustrirana, prisutnaaftozna ulceracija u sanaciji, a mestimično i serpiginozne ulceracije u sanaciji sa hiperemičnim rubom, koje naruđavaju normalnu haustriranost;
Colon desc: promene kao na sigmoidnom kolonu;
Colon trans: izrađenija inflamacija u odnosu na levi kolon i prisutna veći broj nepravilnih uceracija sa hiperemičnim rubom;
Colon asc: prisutne plaže hiperemije i edema, brojne aftozne a mestimično i serpiginozne ulceracije; uzeta biopsija sa hepatične flekure;
Coecum: deformisan, inflamiran, sa ulceracijama i pseudopolipima Bauhinijeve valvula inflamirana, zjapi, otvorena; terminalni ileum pregledan u dužini 15-20cm , sluznica hiperemična i edematozna;
PH nalaz
I - colitis chr. nonspecifica
II - colitis chronica activa cum ulceratio
III - colitis chr. nonspecifica
Enterokliza: nalaz u granicama normale
Napisao sam sve u detalje ono što imam, pa se odužilo, ali sada dok čitam ovo vidim, da u 2 od 3 PH analize nije potvrđena Morbus Crohn. Prva i druga PH analiza rađene za isečke sa prve kolonoskopije (do tada bio bez ikakve terapije), a treća za drugu kolonoskopiju (posle lečenja kortikosteroidima, 5 asa, antibioticima i imuranom). Mada svejedno mi je pošto je i hronični kolitis IBD.
dr. Bojić mi reče da je na osnovu svega na kraju upitanju Crohn-colitis.
pozdrav