Uz svo dužno poštovanje gospodine doktore, mislim da ne biste smeli toliko uzrujani zbog jednog ovako prostog pitanja !
1. hiljade preduzetnika rade 30 pa i više godina bez i jedne tužbe i mrlje u radu, ali to nije ukalkulisano u cenu usluga !
2. skoro svi uspešni preduzetnici su krenuli onomad sa svojim rukama sklepanim radnjama i opremom.
3. mnogi drugi su iznojavali krv, dok su stigli gde su, pa ipak, to nije ukalkulisano u cenu usluga.
4. svaki protetski rad koji je trebalo ponoviti, ste ponovili jer ste i sami zaključili da nije kako Vi kažete "vrhunski izređen", interesantno, ovo mi liči na protivrečnost u Vašem izlaganju.
5.jedan novi ortopantomograf u proseku košta 12,000,00 Eur, dok klasičan rtg uređaj sa mono tubusom nov oko 4,000,00 Eur, a vek trajanja ove opreme uz uredno održavanje je preko 40 godina.
6. prosečna cena jedne nove turbine je 450,00 Eur, a vek trajanja mu je najmanje 3 god. bez servisa, što se tiče mm kolenjaka i nasadnika oni su jeftiniji sa istim vekom trajanja bez servisa.
7. održavanje postojeće opreme, pod uslovom da je nabavljena nova, ne premašuje 3.000,00 eur godišnje, što je oko 10% od ukupne vrednosti jedne dobro opremljene ordinacije. Nova se oprema UVEK nabavlja od stvorenog viška vrednosti iz delatnosti i rezervi stvorenih iz amortizacionih sredstava postojeće opreme.
8. i kod drugih preduzetnika raste broj naručilaci, međutim u drugim granama privrede situacija je sasvim obrata, što je veća potražnja, to su niže cene.
9. renoviranje i krečenje se vrši iz amortizacionih sredstava kao i nabavka novih stolica za čekaonicu, a morate priznati da ih NE nabavljate na stotine kao u bioskopu.
10. sterilizator je jedan od osnovnih elemenata jedne ordinacije, bez njega i ne biste mogli raditi, to je tako prirodna stvar kao kod pekara, ako želite lep hleb, mora testo redovno da se umesi, ni suvi sterilizatori a ni autoklavi po ceni koštanja ako su novi ne premašuju cenu od 3.000,00 Eura.
11. da ste toliko živčano opterećeni, ne biste otišli u privatnike, inače na osnovu čega Vi uzimate za sebe pravo, da tvrdite da ostale preduzetničke delatnosti nisu isto tako skupe po pitanju opreme, održavanja a o živcima i da ne govorimo.
12. svi preduzetnici, koji očekuju od svojih zaposlenih da vrše besprekorno svoje radne zadake, moraju da plaćaju svoje radnike u skladu sa njihovim radom.
13. i kod drugih preduzetnika koštaju dobri stručnjaci jer i oni mogu da se snađu u inostranstvu !
14. kad smo već kod bezprekornog znanja, zašto niste odgovorili decidirano na postavljena pitanja umesto što zamazujete ljudima oči, i u drugim stukama se radi uz primenu "bezprekornog" znanja, ali se to ne zaračunava, to je normalno !
15. "bezprekorno znanje" i "bezprekorni radovi", pa šta Vi zamišljate, da su vršioci svih ostalih delatnosti samouki diletanti ? Sram Vas bilo !
16. "košta fakultet", dragi gospodine, i drugi fakulteti koštaju, neki još i više nego stomatološki ali bi dobro bili jednom za svakda, da primite k znanju, [u]taj fakultet Vam je samo osnovni preduslov da biste mogli vršiti te poslove i ništa više a pogotovu ne služi za to da biste derali ljude.
17. to vam je ta tzv. loša strana struke, ali kada ste se opredelili za nju, znali ste da u zdravstvenoj struci postoje i dežurstva i hitne intervencije, inače, posao se NE radi kada se oće već kada ga ima.
18.vrhunski tehničari koji su skuplji ?! Baš bi me zanimalo koliko su skuplji od ostalih. Lepo je od Vas što ih ovde hvalite, ali čisto sumnjam da isto to radite i inače.
19. Po normativu Saveza Stomatologa, zubnoprotetsko pomagalo se tretira kao ispravni i upotrebljivo 5 godina od dana predaje, i to verovatno nije slučajno. Žalosno je to ako jedan pacijent 20 godina nosi jednu te istu protezu, a metalkeramika u ustima nakon 10 godina stvara utisak groblja, pa sa izvinite na iskrenosti.
Na posletku, moram Vas razočarati, niste ništa pojasnili, već ste upravo potvrdili da na osnovu nekih nedefinisanih stvari, Vi ostvarujete EXTRAPROFIT na teret naivne klijentele. Ja sam
molio da mi se po stavkama objasni šta koliko košta, kolika je cena koštanja rada stomatologa a kolika tehničara i koliki je ključ čiste dobiti. To sam tražio a ne bajke dragi gospodine !
Uzgred rečeno, jedna savremeno opremljena laboratorija je znatno skuplja od jedne savremeno opremljene ordinacije, i to može biti od značaja.
S dužnim, ali neobaveznim poštovanjem