Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Sub Dec 14, 2013 4:54 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
Zdravo !
Jel može neko da mi objasni zašto su cene keramičkih zubnih nadoknada toliko visoke, šta ih čini toliko skupima ? Al pošteno !
Hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Ned Dec 15, 2013 4:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 07, 2013 1:22 pm
Postovi: 32
Lokacija: Beograd
Šta tebi znači skupo? Moraš da shvatiš da svako ima rashode, materijal, lokal, stolica i naravno rad. Niko ne radi dzabe.

Ako ti treba nešto više objašnjenja poseti moj sajt www.vasstomatolog.net

Vaš stomatolog Dr. Marijana

_________________
dr Marijana


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Ned Dec 15, 2013 9:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
Vrlo lepo Doktorka Marijana, pogotovu profil slika, ali nisam na to mislio kad sam postavio pitanje. Pitanje sam postavio iz prostog razloga, da jednom za svakda razčistimo, šta čini zubne nadoknade toliko slupim ? Znam da postoje troškovi kao i kod svih drugih delatnosti, ali da vidimo, šta košta u jednoj cirkon keramičkoj krunici od 260 do 340 Eura ? da vidimo stavke, cenu koštanja, ključ zarade zubara i tehničara, na to sam mislio sasvim konkretno, jer svi koji se ograđuju od diskusije te vrste ili nešto taje ili ostvaruju extraprofit, pa sad nek svako odluči, hoće ili neće diskusiju na ovu temu !
S dužnim ali neobaveznim poštovanjem,


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Pon Dec 16, 2013 2:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 01, 2012 2:01 am
Postovi: 20
Lokacija: Beograd
Sta kosta

1. 30 godina uspesnog rada bez jedne jedine tuzbe i mrlje u radu ordinacije

2. Cinjenica da smo od rukama sklepane ordinacije od 10 kvadrata dogurali do ovoga sto smo danas.

3. Kosta krv koja je pisana da se napravi takva ordinacija. Kosta sto se u nasoj kuci vecito osecala napetost i nervoza u vazduhu zbog te ordinacije i pacijenata jer se neko mozda i previse brinuo za njih. Kosta sto se neko odrekao sopstvenog porodicnog zivota da bi pomogao drugima. Sto se vracao hitno sa porodicnog letovanja ili skijanja da bi bio uz svoje pacijente.

4. Svaki protetski rad koji je trebalo ponovili smo bez reci o nasem trosku. Na nas licni predlog a ne na zahtev pacijenta.

5. Kosta ortopan , kostaju dva rendgena.

6. Kostaju turbine, kolenjaci.

7. Kosta odrzavanje i popravka opreme. Kosta nabavka nove opreme.

8. Kosta cinjenica da smo toliko vraski dobri da nam danas dovode i svoje praunuke.

9. Kosta redovno renoviranje , krecenje , nove stolice za cekaonicu.....

10. Kosta oprema, kosta sterilizator da bi nam pacijenti bili 1000% bezbedni od infekcija.

11. Kostaju zivci nasih zaposlenih i nasi zivci kao porodice.

12. Kostaju plate.

13. Kostaju vrhunski doktori bez kojih ne bi smo mogli da budemo ovo sto smo danas. Moraju da budu placeni adekvatno jer mogu da biraju gde ce da rade na zapadu.

14. Kosta nase besprekorno znanje.

15. Kostaju nasi besprekorni radovi u svakom smislu kako funkcionalnom tako i estetskom.

16. Kosta fakultet.

17. Kosta sto smo tu za nase pacijente kada im trebamo makar ne spavali. Nikad niko ko je imao problem nije vracen makar ne postojao slobodan termin.

18. Vrhunski tehnicari koji su uz to i skuplji od svoje konkurencije ali vrhunski protetski rad ne moze bez da je svaki clan tima vrhunski.

19. Kosta sto nasi radovi traju i po 20 godina.

Nadam se da sam pojasnio sta kosta.

dr Aleksandar Milosevic
www.dentaloralcentar.rs


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Pon Dec 16, 2013 3:07 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Dec 16, 2013 2:33 am
Postovi: 5
Aca Milosevic je napisao:
Sta kosta

1. 30 godina uspesnog rada bez jedne jedine tuzbe i mrlje u radu ordinacije

2. Cinjenica da smo od rukama sklepane ordinacije od 10 kvadrata dogurali do ovoga sto smo danas.

3. Kosta krv koja je pisana da se napravi takva ordinacija. Kosta sto se u nasoj kuci vecito osecala napetost i nervoza u vazduhu zbog te ordinacije i pacijenata jer se neko mozda i previse brinuo za njih. Kosta sto se neko odrekao sopstvenog porodicnog zivota da bi pomogao drugima. Sto se vracao hitno sa porodicnog letovanja ili skijanja da bi bio uz svoje pacijente.9. Kosta redovno renoviranje , krecenje , nove stolice za cekaonicu.....11. Kostaju zivci nasih zaposlenih i nasi zivci kao porodice.


14. Kosta nase besprekorno znanje.

15. Kostaju nasi besprekorni radovi u svakom smislu kako funkcionalnom tako i estetskom.

16. Kosta fakultet.


dr Aleksandar Milosevic
http://www.dentaloralcentar.rs
Auuuu sta sve placa ovaj narod :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Pon Dec 16, 2013 11:17 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
Uz svo dužno poštovanje gospodine doktore, mislim da ne biste smeli toliko uzrujani zbog jednog ovako prostog pitanja !
1. hiljade preduzetnika rade 30 pa i više godina bez i jedne tužbe i mrlje u radu, ali to nije ukalkulisano u cenu usluga !
2. skoro svi uspešni preduzetnici su krenuli onomad sa svojim rukama sklepanim radnjama i opremom.
3. mnogi drugi su iznojavali krv, dok su stigli gde su, pa ipak, to nije ukalkulisano u cenu usluga.
4. svaki protetski rad koji je trebalo ponoviti, ste ponovili jer ste i sami zaključili da nije kako Vi kažete "vrhunski izređen", interesantno, ovo mi liči na protivrečnost u Vašem izlaganju.
5.jedan novi ortopantomograf u proseku košta 12,000,00 Eur, dok klasičan rtg uređaj sa mono tubusom nov oko 4,000,00 Eur, a vek trajanja ove opreme uz uredno održavanje je preko 40 godina.
6. prosečna cena jedne nove turbine je 450,00 Eur, a vek trajanja mu je najmanje 3 god. bez servisa, što se tiče mm kolenjaka i nasadnika oni su jeftiniji sa istim vekom trajanja bez servisa.
7. održavanje postojeće opreme, pod uslovom da je nabavljena nova, ne premašuje 3.000,00 eur godišnje, što je oko 10% od ukupne vrednosti jedne dobro opremljene ordinacije. Nova se oprema UVEK nabavlja od stvorenog viška vrednosti iz delatnosti i rezervi stvorenih iz amortizacionih sredstava postojeće opreme.
8. i kod drugih preduzetnika raste broj naručilaci, međutim u drugim granama privrede situacija je sasvim obrata, što je veća potražnja, to su niže cene.
9. renoviranje i krečenje se vrši iz amortizacionih sredstava kao i nabavka novih stolica za čekaonicu, a morate priznati da ih NE nabavljate na stotine kao u bioskopu.
10. sterilizator je jedan od osnovnih elemenata jedne ordinacije, bez njega i ne biste mogli raditi, to je tako prirodna stvar kao kod pekara, ako želite lep hleb, mora testo redovno da se umesi, ni suvi sterilizatori a ni autoklavi po ceni koštanja ako su novi ne premašuju cenu od 3.000,00 Eura.
11. da ste toliko živčano opterećeni, ne biste otišli u privatnike, inače na osnovu čega Vi uzimate za sebe pravo, da tvrdite da ostale preduzetničke delatnosti nisu isto tako skupe po pitanju opreme, održavanja a o živcima i da ne govorimo.
12. svi preduzetnici, koji očekuju od svojih zaposlenih da vrše besprekorno svoje radne zadake, moraju da plaćaju svoje radnike u skladu sa njihovim radom.
13. i kod drugih preduzetnika koštaju dobri stručnjaci jer i oni mogu da se snađu u inostranstvu !
14. kad smo već kod bezprekornog znanja, zašto niste odgovorili decidirano na postavljena pitanja umesto što zamazujete ljudima oči, i u drugim stukama se radi uz primenu "bezprekornog" znanja, ali se to ne zaračunava, to je normalno !
15. "bezprekorno znanje" i "bezprekorni radovi", pa šta Vi zamišljate, da su vršioci svih ostalih delatnosti samouki diletanti ? Sram Vas bilo !
16. "košta fakultet", dragi gospodine, i drugi fakulteti koštaju, neki još i više nego stomatološki ali bi dobro bili jednom za svakda, da primite k znanju, [u]taj fakultet Vam je samo osnovni preduslov da biste mogli vršiti te poslove i ništa više a pogotovu ne služi za to da biste derali ljude.
17. to vam je ta tzv. loša strana struke, ali kada ste se opredelili za nju, znali ste da u zdravstvenoj struci postoje i dežurstva i hitne intervencije, inače, posao se NE radi kada se oće već kada ga ima.
18.vrhunski tehničari koji su skuplji ?! Baš bi me zanimalo koliko su skuplji od ostalih. Lepo je od Vas što ih ovde hvalite, ali čisto sumnjam da isto to radite i inače.
19. Po normativu Saveza Stomatologa, zubnoprotetsko pomagalo se tretira kao ispravni i upotrebljivo 5 godina od dana predaje, i to verovatno nije slučajno. Žalosno je to ako jedan pacijent 20 godina nosi jednu te istu protezu, a metalkeramika u ustima nakon 10 godina stvara utisak groblja, pa sa izvinite na iskrenosti.

Na posletku, moram Vas razočarati, niste ništa pojasnili, već ste upravo potvrdili da na osnovu nekih nedefinisanih stvari, Vi ostvarujete EXTRAPROFIT na teret naivne klijentele. Ja sam :D molio da mi se po stavkama objasni šta koliko košta, kolika je cena koštanja rada stomatologa a kolika tehničara i koliki je ključ čiste dobiti. To sam tražio a ne bajke dragi gospodine !
Uzgred rečeno, jedna savremeno opremljena laboratorija je znatno skuplja od jedne savremeno opremljene ordinacije, i to može biti od značaja.

S dužnim, ali neobaveznim poštovanjem


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Pon Dec 16, 2013 3:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
Uzgred, gde god gledam nigde ne zatičem ono najvažnije, što je inače zakonom propisano "da se istakne na vidljivo mesto", CENOVNIK !!! :roll:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Uto Dec 17, 2013 12:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Postovi: 633
Metalo keramicka krunica prosek

Cena 100 eur

Troskovi

Tehnika 30 eur
Troskovi za sestru i otisne mase 20 eur.
Ukupni troskovi 50 eur

Ostaje 50 eur

Ako ne radi vlasnik onda se od tih 50 eura obicno 30% daje lekaru koji radi.

Dakle lekaru koji radi na platu ide 15 eur.

Ostaje dakle od 50 do 35 eur ordinaciji zavisno ko radi tj u proseku 42.5


BEZMETALNE KRUNICE

Prosecna cena oko 230 eur moja odokativna procena

Troskovi
Tehnika 90 eur
Troskovi ordinacije za sestru i otisne mase 20 eur
Ukupni troskovi 110 eur

Ostaje 120 eur ako radi vlasnik.

Ako radi drugi lekar njemu 30% tj. 36 eur.

Ako radi drugi lekar ordinaciji ostaje 84 eur.

Dakle u proseku ostane 97 eur

_________________
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Uto Dec 17, 2013 12:34 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Postovi: 633
Ono sto vi imate problem da shvatite je da je vasa logika a i logika velike vecine losa. I ja bi takor razmisljao da ne znam. Aha 42 eur zarada od kurice, radi 8 sati , 1 krunica pa pola sata aha 16 krunica...16 X 42 eur = 672 eur...mamu mu EKSTRA PROFITERSKU.

Stvar je u tome sto je za vecinu ordinacija 20 krunica mesecno jako veliki uspeh i sto je traznja ocajna. Ostalo su plombe , lecenja i kamenac. O bezmetalnim radovima da ne govorimo sve preko 5 bezmetalnih krunica mesecno se smatra da ordinacija solidno radi. Zato su i cene takve.

_________________
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Uto Dec 17, 2013 3:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
Hvala do neba G.dine Student. Vi ste nešto otvoreniji i iskreniji od ostalih, ali ipak, da detaljnije analiziramo.
Metalkeramička krunica 100 Eur:
- tehnika =30 Eur
- troškovi za sestru i otisne mase ( sestra dobija 5 Eur po pacijentu, 1 kg otisne mase u proseku 22 Eur od koje se u proseku može uzeti 30 otisaka 22/30=0,73 Eur)= 5,73 Eur
ostali troškovi = 5 Eur
- ukupni troškovi= 10,73 Eur
-----------------------------------------------
Tehnika:
metal+livenje+keramika+pečenje =20 Eur
ukupni troškovi = 20 Eur

čista zarada tehnike = 10 Eur što je naspram cene koštanja 50%
čista zarada ordinacije = 59,27 Eur što je nasprem cene koštanja 549%


bezmetalne krunice

troškovi tehnike
-materijal (cirkon) =9 Eur/ član
-troškovi obrade i sinterovanja 24Eur/ član
-pečenje keramike 13 Eur/ član
ukupni troškovi tehnike=46 Eur/ član
čista zarada tehnike=44 Eur što je nasprem cene koštanja 95%

troškovi ordinacije
- troškovi za sestru i otisne mase isto kao i kod metalkeramike =5,73 Eur
- ostali troškovi 5 Eur
ukupni troškovi ordinacije=10,73 Eur
čista zarada ordinacije =129,27 Eur što je nasprem cene koštanja 1204%

Mada i Vaša kalkulacija pokazuje dosta interesantne podatke:
po vama
metalkeramika
nivo čiste zarade nasprem cene koštanja
tehnika=33,33%
ordinacija= 250%
bezmetalne krunice
nivo čiste zarada nsprem cene koštanja
tehnika=95%
ordinacija=550%


U slučaju da zapošljavate drugog stomatologa, to je vaša stvar, ali ni u kom slučaju troškove njegovog zapošljavanja ne možete svaljivati na pacijente.

Mislim da je ova računica bliža istini, no bez uvrede, recite mi molim Vas, koliko bi me koštao petočlani most fali mi desno 1 i levo 2.

Čekam Vaš odgovor, unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Sre Dec 18, 2013 1:50 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Postovi: 633
" kg otisne mase u proseku 22 Eur " --- gde to ima? Odma pravimo biznis. A most dobijes besplatno. Ali da je dobra otisna masa :D

_________________
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Sre Dec 18, 2013 10:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
Ozbiljno sam pitao za most, keramika na bayi cirkona ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Sre Dec 18, 2013 11:23 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
uzgred, kod najskupljeg Beogradskog depoa, silikonska otisna masa Heraeus komplet 900 ml+140 ml+ 60 ml aktivator = 3,403,03 Din. što još uvek iznosi po otisku 113,43 Din. ili 1,00 Eur po otisku !!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Čet Dec 19, 2013 12:38 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 3:41 am
Postovi: 31
ALOBRE !!!

Nešto su mi cimnuli ručne kočnice stomatolozi forumaši. DA, u pravu ste, ja sam provokator ! Provociram, jer smatram da nam je društvo u velikom raskoraku samo sa sobom. Nisam se obratio samo stomatolozima, imao sam nameru da privolim na disusiju po osnovnoj temi i korisnike stomatoloških usluga, ali narod ko narod, ćuti i čeka da mu neko iskopa kestenje iz žara. No, sve jedno, ja ću ipak napisati ono što mislim a odgovore i eventualne prigovore ću prepustiti savesti svih onih koji čitaju.
Prvo sam postavio pitanje zašto su zubnoprotetska pomagala toliko skupa. U prvi mah je nekoliko stomatologa zagrizlo, dosta su zapenili ali su ubrzo uvideli da će bolje biti ćutati (na žalost).
U kasnijima sam po stavkama anlizirao i pobio tvrdnje jednog stomatologa, ni on više nije zainteresovan za raspravu, izgleda da ipak ekonomske zakonitosti pobeđuju pa misli, bolje da se ne diže suvišna buka.
Zatim opet stomatolog, kojem sam dokazao da po desetostrukoj ceni prodaje korištene materijale, a na ime čistog prihoda ostvaruje kod nekih radova nasprem cene koštanja čak 1500 %. Od njega sam zatražio da mi da ponudu na petočlani most (3 nosača i 2 viseća člana) ali se i on ogradio od dalje rasprave, osetio čovek da je frka pa misli bolje je da ćuti.
Kao prvo, bitno bi bilo jednom za svakda, kako stomatolozi tako i zubni tehničari da izrade svoje normative na osnovu kojih bi u skladu sa ekonomskim pravilima mogli formirati cene a ne ovako, lupiš na stomak pa kako ispadne.
Drugo, trebalo bi voditi računa o tome, da u cenovnicima ne postoje stavke za naplatu koje se u praksi uopšte ne rade, a stavke koje se rade ne postoje u cenovnicima !?
Primera radi, zašto stomatolog ima u cenovniku stavke poput: krunica, most, proteza i slično, a zašto nema u cenovniku stavke poput: struganje zuba, uzimanje otiska, proba, cementiranje i slično ?? Verovatno zato, jer onda nebi mogli naplaćivati onoliko koliko sada naplaćuju, zamislimo samo, naplaćivati nešto što uopšte ne radimo a često i nemamo znanja o tome kako se ta stvar izrađuje, bože mili !!
Ali uzmimo primer iz sadašnih cenovnika: zubar vam za petočlani most na bazi cirkona sa 2 viseća člana naplaćuje 5x260 eura = 1.300 eura umesto da Vam naplati 3x260 eura + 2x90 eura = 960 eura, interesantno zar ne ?
Mogao bi još da ređam primere ali neću, jer ako čitaoci nisu zainteresovani a stomatolozi sigurno nisu da se ozbiljnije bavimo ovim temama onda "jaganjci neka ćute" i trpe.
U svakom slučaju, apelujem na savest svih, bili stomatolozi, tehničari ili potencijalni pacijenti.
Ajd zdravo


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: cene zubnih nadoknada
PostPoslato: Čet Dec 19, 2013 3:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 10, 2009 9:11 pm
Postovi: 11
ALOBRE, imate moju podrsku, naravno, kao obicnog malog coveka koga lako ''obrlate'' kada ode kod cika ''Zube''.
I mene zanima ova tematika posto me uskoro cekaju veci poduhvati u mostogradnji.
Bilo bi zanimiljivo da malo ''nagazite'' i ove implantatore koji ugradjuju implante. Kolika je tu zarada? :evil:
Kakvo je stanje sa VMA ili Stomatoloskim falkutetom? Poredjenje njihovih cena sa cenom privatnih ordinacija.
Mozda sam ovca za sisanje ili klanje ali nameravam da svoju '' kozu'' i novce prodam skupo, t.j. dozvolicu dranje ali u manjoj meri.
Pozdrav, i samo napred.

_________________
Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: