Drago mi je da se napokon razumemo. Znaci prepozna a ne zna u detalje. Ja o tome pricam. E sada sto nasi ljudi kriju , znate sta to je na njihovu stetu. Ja uvek kazem pacijentu da ne moze on da odredi sta je biti a sta ne nego da je to moja stvar i da precutkivanjem moze da ugrozi sebe. Ako i pored toga nastavi da laze. Sta ja da mu radim. Zato se na zapadu anamneza uzima napismeno i to pacijent potpise. E sada ako se nesto desi pa naravno da cu da pomognem tacnije da pokusam da pomognem. Zasto kazem pokusam? Pa u stomatoloskoj smo ordinaciji nismo u urgentnom centru kazem zbog opreme. Znaci ogranicene su vam mogucnosti u stomatoloskoj ordinaciji.
Sta su problem interna i ORL? Tesko ih poloziti? Naucis u prvom roku i prodjes. U sledecem je vec kecanje u mali mozak. Bar je takvo moje iskustvo.
Postoji u Pancevu predmet urgentna medicina jako lepo koncipiran. Drzi ga profesor anesteziolog sa medicine. Ima i skripta koju je on pisao moze da se kupi oko 100 strana. Jako lepo napisano. Bez mnogo filozofije. Znaci bolest, ukratko patoloska fiziologija, etiologija, simptomi, terapija. Ono sto vam treba da se setite u delicima sekunde koji su presudni. A slozicete se da kada se radi o urgentnim stanjima najvaznije je vreme, i vrlo je bitno da ostanete stalozeni i da iz mora informacija u glave o nekom oboljenju npr. anafilakticki sok izvucete u delicima sekunde izvucete one najvaznije da bi ste nekome spasili zivot. I takav jedan da kazemo prirucnik treba da nauci svako ko iole misli na bezbednost svojih pacijenata.
stomatoloski fakultet
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm
Re: stomatoloski fakultet
Doktor stomatologije....ali nick ostaje 

-
- Aktivan član
Da se ja pitam.
Uveo bi sveopsti informacioni sistem u zdravstvu. Na zahtev bi svaki lekar pa i stomatolog mogao da dobije relevantne podake o pacijentu znaci njegov zdravstveni status. Tako vise ne bi mogli pacijenti da lazu i da kriju. Iz svih privatnih i drzavnim zdr. ustanova sve bi se tamo cuvalo.
Uveo pismeno uzimanje anamneze kao obavezno. A ne pridrzavanje strogo kaznjavao. I definisao za koja stanja je obavezno poslati pacijenta specijalisti. Za ne slanje stroga kazna. E onda kad "prisilis" sve stomatologe da postuju zakon onda vise nece biti dobro nam poznate situacije gde pacijent misli da je savestan stomatolog koji ga iz xy razloga salje kod specijaliste (npr. kardiologa) idiot koji nesto filozofira pa ode kod onog koji ga nece poslati. Jer takvih koji ga nece poslati nece vise biti. Ili ca promene stavove ili profesiju.
Uveo bi sveopsti informacioni sistem u zdravstvu. Na zahtev bi svaki lekar pa i stomatolog mogao da dobije relevantne podake o pacijentu znaci njegov zdravstveni status. Tako vise ne bi mogli pacijenti da lazu i da kriju. Iz svih privatnih i drzavnim zdr. ustanova sve bi se tamo cuvalo.
Uveo pismeno uzimanje anamneze kao obavezno. A ne pridrzavanje strogo kaznjavao. I definisao za koja stanja je obavezno poslati pacijenta specijalisti. Za ne slanje stroga kazna. E onda kad "prisilis" sve stomatologe da postuju zakon onda vise nece biti dobro nam poznate situacije gde pacijent misli da je savestan stomatolog koji ga iz xy razloga salje kod specijaliste (npr. kardiologa) idiot koji nesto filozofira pa ode kod onog koji ga nece poslati. Jer takvih koji ga nece poslati nece vise biti. Ili ca promene stavove ili profesiju.

Sticajem okolnosti sam pročitao sve što je ovde rečeno, pa sam morao da se registrujem da bih nešto napisao..
Ja studiram informacione sisteme, dakle nemam veze sa stomatologijom ali sam upućen u rad fakulteta u Pančevu više od svih vas zajedno, bez namere da nekog uvredim.
Vidim da su se svi okomili na člana 'studentbgd' i urotili protiv njega sa namerom da dokažu kako je fakultet u Pančevu loš, dok se državni 'drži odlično'?! To verovatno kao što nam se država drži odlično.
Ne mogu sad da navodim sve citate koji su smešni, samo ću reći uopšteno:
1)Reći za neki fakultet da je dobar ili loš, šta god to značilo, na osnovu jednog studenta (a možda i više njih) koji je izašao sa njega je ništa drugo nego obična glupost. Čoveka niko neće ništa naučiti ako to on sam ne želi. Ono što hoću da kažem je da je količina znanja koju čovek poseduje individualna stvar, i da sve dok se neko ne natera da sedne za stolicu i nauči gradivo, ma koliko god profesor bio vrhunski, koliko god svi ostali uslovi bili povoljni, koliko god fakultet bio 'dobar', nema vajde.
Tako da, i sa državnog i sa privatnog fakulteta mogu izaći orangutani nakon 4 godine, a mogu se pojaviti i pravi akademski građani. To sve pričam i po svom iskustvu jer znam kakvih sve šalabajzera ima na mom fakultetu koji nemaju veze sa životom, a isto tako da ima i onih koji zaista nešto znaju. Pa to je tako svuda, nema veze sa strukom, to su ljudi!
2)SFP postoji tek 8, dok državni 62 godine. Šta ste se vi sad našli tu pametni da upućujete kritike i da se nešto žestite na postojanje SFP? Ljudi nemaju pojma koliko je krvav posao napraviti privatnu firmu, probiti se sa njom i voditi je na pravi način. Ali zato da laje i pljuje, to svako zna. I za ovih 8 godina fakultet je uspeo da dostigne sasvim pristojan nivo i svaka im čast na tome! Ima parametara po kojem je državni fakultet bolji, što je sasvim normalno obzirom da je 8 puta stariji, ali isto tako i SFP na nekim poljima tuče državni.
Recimo samo da je SFP opremljeniji od državnog, da ima CAD-CAM tehnologiju, ND YAG ER YAG laser o kojem državni može samo da sanja a to zapravo predstavlja budućnost stomatologije, imajući u vidu da se sve u našim životima modernizuje i kompjuterizuje. Ali dobro, neki od vas ovde verovatno ni ne znaju o čemu pričam...
Toliko od mene.
Ja studiram informacione sisteme, dakle nemam veze sa stomatologijom ali sam upućen u rad fakulteta u Pančevu više od svih vas zajedno, bez namere da nekog uvredim.
Vidim da su se svi okomili na člana 'studentbgd' i urotili protiv njega sa namerom da dokažu kako je fakultet u Pančevu loš, dok se državni 'drži odlično'?! To verovatno kao što nam se država drži odlično.

Ne mogu sad da navodim sve citate koji su smešni, samo ću reći uopšteno:
1)Reći za neki fakultet da je dobar ili loš, šta god to značilo, na osnovu jednog studenta (a možda i više njih) koji je izašao sa njega je ništa drugo nego obična glupost. Čoveka niko neće ništa naučiti ako to on sam ne želi. Ono što hoću da kažem je da je količina znanja koju čovek poseduje individualna stvar, i da sve dok se neko ne natera da sedne za stolicu i nauči gradivo, ma koliko god profesor bio vrhunski, koliko god svi ostali uslovi bili povoljni, koliko god fakultet bio 'dobar', nema vajde.
Tako da, i sa državnog i sa privatnog fakulteta mogu izaći orangutani nakon 4 godine, a mogu se pojaviti i pravi akademski građani. To sve pričam i po svom iskustvu jer znam kakvih sve šalabajzera ima na mom fakultetu koji nemaju veze sa životom, a isto tako da ima i onih koji zaista nešto znaju. Pa to je tako svuda, nema veze sa strukom, to su ljudi!
2)SFP postoji tek 8, dok državni 62 godine. Šta ste se vi sad našli tu pametni da upućujete kritike i da se nešto žestite na postojanje SFP? Ljudi nemaju pojma koliko je krvav posao napraviti privatnu firmu, probiti se sa njom i voditi je na pravi način. Ali zato da laje i pljuje, to svako zna. I za ovih 8 godina fakultet je uspeo da dostigne sasvim pristojan nivo i svaka im čast na tome! Ima parametara po kojem je državni fakultet bolji, što je sasvim normalno obzirom da je 8 puta stariji, ali isto tako i SFP na nekim poljima tuče državni.
Recimo samo da je SFP opremljeniji od državnog, da ima CAD-CAM tehnologiju, ND YAG ER YAG laser o kojem državni može samo da sanja a to zapravo predstavlja budućnost stomatologije, imajući u vidu da se sve u našim životima modernizuje i kompjuterizuje. Ali dobro, neki od vas ovde verovatno ni ne znaju o čemu pričam...
Toliko od mene.
student,drzi se ti knjige i ucenja,a mani se birokratije!!!!
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 2:10 am
Principijelno se slazem sa svime navedenim,i ne osecam se prozvanim da bih odgovarao na bilo kakvu optuzbu o kvalifikaciji akademskih ustanova.Dominator napisao:Recimo samo da je SFP opremljeniji od državnog, da ima CAD-CAM tehnologiju, ND YAG ER YAG laser o kojem državni može samo da sanja a to zapravo predstavlja budućnost stomatologije, imajući u vidu da se sve u našim životima modernizuje i kompjuterizuje. Ali dobro, neki od vas ovde verovatno ni ne znaju o čemu pričam...
Toliko od mene.
No,pisem zarad ovog dela teksta koji sam naveo.Naime,CAD-CAM tehnologija,kao i primena lasera,na zalost i dalje ostaju iskljucivo u teoriji.Zasto? Novac i poznavanje tehnologije operativnih sistema i prateceg neophodnog softvera.
CAD-CAM je jako primenljiv u stomatologiji,ali je po cenama toliko nedostizan,da ga moze imati,da ne ulazim u detalje,oko 1-2% zubotehnickih laboratorija u Srbiji.Zao mi je,ali stanje je takvo.Ljudi,u nasim drzavnim ustanovama NEMA VAKCINE PROTIV BESNILA U 21. VEKU.Necu dalje govoriti o stanju u drzavnom sektoru,napisano je podosta.
Neko ce reci,"pa za sta sluze privatne prakse?" I tu je problem.Sistemski,drzavni,pa tek onda privredni,granski.Pitanje je opsteg standarda naseg stanovnistva,i njegove platezne mogucnosti (hehe,eto ja i ekonomista) u svim sferama zivota.Morate imati u vidu gde je stomatologija u zivotu pojedinca-za stomatologa ona je ceo profesionalni zivot,a za prosecnog stanovnika srbije stomatologija se svodi na par poseta godisnje (cast izuzecima) stomatologu,u ukupnom trajanju od,recimo 60 min.-3 sata godisnje,u zavisnosti od prirode intervencije.Ljudi moraju da obezbede da jedu,plate racune,skoluju decu,kupe markicu za prevoz,i hiljadu drugih izdataka,tako da stomatologija za najveci deo ljudi u Srbiji postaje "deveta rupa".I u svemu tome,pisati o CAD-CAM-u i laserima je potrebno,ali u trenutnim uslovima u Srbiji,gotovo blasfemija.Evo,neka se ukljuci strucna javnost,i neka progovori o tome kolika bi bila realna cena kostanja jedne stomatoloske nadoknade izradjene CAD-CAM tehnologijom,ili primena lasera? Da li je to primereno standardu naseg stanovnistva? Cini mi se,kako se krecemo,da ce se i Srbija javno-zdravstveno naci na listi zemalja sa preferencijalnim A.R.T tretmanom.
A sad druga,ali povezana tema.Hardver i softver.
Prvi problem je kako iznaci novcana sredstva za kupovinu prilicno skupog "hardvera"? Potreban je i softver.Kako prosecnom stomatologu (bez uvrede),objasniti na primer,prirodu licenciranja softvera,razliku izmedju update-a u upgrade-a,a koji se neminovno pojavljuju,u cilju poboljsanja kvaliteta rada softvera,sa novim mogucnostima,olaksanjem rada,poboljsanjem kvaliteta,preciznosti i slicno.Kako prosecnom stomatologu objasniti legalizaciju softvera,platforme?Ljudi,moramo da shvatimo da smo ipak polu-pismeni "akademci"-danas standard pismenosti nije vise onaj komunisticki-neka zna da cita i pise.Savremeni standardi pismenosti podrazumevaju mogucnost citanja,pisanja i govora na maternjem jeziku,poznavanje svega navedenog iz bar jednog svetskog jezika,poznavanje rada na kompjuteru.Zato se nemojte cuditi kada su u oglasima stranih poslodavaca navedene mnogobrojne stavke-to su u stvari samo aspekti pismenosti.Bez namere da bilo koga ovde uvredim.
Drugi veliki problem je,kako objasniti pacijentu sta si sve ulozio u sebe,pored stomatoloskog znanja,koje se podrazumeva,da bi pacijent dobio standardnu,kvalitetnu,dugotrajnu,medicinski opravdanu uslugu?
I sto je najvaznije,kako tom istom pacijentu objasniti uzroke i strukturu cene stomatoloske usluge po takvim standardima,od koje se "pada na straznji deo"?
Govorimo o svedskom standardu u zemlji Srbiji.U tome je problem.Skoro sam citao na jednom sajtu da se Srbija,po stepenu piraterije samo operativnih sistema,nalazi gotovo na prvom mestu.Gotovo.Ali,nije utesno.
Uzrok tome je upravo ona "glad" i "zedj".Ovo o cemu ja pisem je za prosecnog stanovnika Srbije,Maslov-ljeva meta-potreba-isto kao i umetnost,filozofija i religija.
Dakle,znaju stomatolozi (ali stomatolozi,a ne salabajzeri,kojih ima u stomatologiji itekako) za CAD-CAM,i lasere,i mnoge druge stvari,ali one ostaju u zapecku jer su prema nasim standardima jednostavno neupotrebljivi.Nedostizni.Meta-potrebni.Kako zelite,nadam se da ste shvatili o cemu pisem.
Pozdrav.
Zavrsila sam trecu godinu gimnazije....razmisljam sa upisem stomatologiju...ali ne znam u kom gradu,to bi najverovatnije bio BG ,ali mi je jedna doktorka,mikrobiologije, rekla da kod nas od fakulteta valjaju samo pravni u BG i stomatologija u Nisu. Ako imate neki savet?
Pozdrav svima. Interesuje me da li mozda neko zna da li se diploma privatnog stomatoloskog iz Panceva priznaje? Cuo sam neke price da su neki imali problema sa zaposlenjem ali ne znam da li je to istina ili je samo glasina.
-
- Aktivan član
Fakultet je je akreditovan, diploma je priznata, cak i u inostranstvu mozes da nostrifikujes diplomu. Za posao je tesko svima koji nemaju roditelje stomatologe, jer je takvo stanje u zemlji bez obzira na fakultet. Sto se tice staza na staz primaju studente iz Panceva koliko i sve ostale.MarioKI napisao:Pozdrav svima. Interesuje me da li mozda neko zna da li se diploma privatnog stomatoloskog iz Panceva priznaje? Cuo sam neke price da su neki imali problema sa zaposlenjem ali ne znam da li je to istina ili je samo glasina.

Hvala na odgovoru.A kakav je fakultet?Da li mozda znas da mi kazes nesto vise?Kakvi su uslovi stanovanja u Pancevu?
da li neko mozda kojim slucajem zna nesto o stavljanju fiksne proteze (aparata) na stomatoloskom fakultetu.Bilo kakva info bi mi znacila ?
Stavio sam ja fixnu na stomatoloskom fakultetu u Beogradu prosli petak.Posto imam progeniju koja se smatra kao tezi deformitet lica, preko konzilijuma na maksilofacijalnoj klinici sam dobio besplatno lecenje, odnosno besplatni ortodontski aparat kao preoperativno lecenje i samu operaciju donje vilice kasnije. Cene ne znam tacno kolike su ali mislim da sam nacuo da je 500e po vilici i ceka se po nekoliko meseci na stavljanje fixne. Ja sam proces prikupljanja dokumenata i snimaka zapoceo u septembru i evo pre par dana stavio fixnu. U principu su tamo doktori za sad stvarno ok ali ne bih davao neke vece zakljucke dok ne vidim rezultate...
zanima me da li radite fiksne proteze u pancevu, da li mogu da dodjem na nastavak lecenja?