vec je bilo diskusija na ovu temu:
otorinolaringologija/pistanje-usima-orl-pregled-t13328-300.htmlevo, o pulsirajucem tinitusu ponovo:
Pulsirajuci tinitus je kada zvuk koji cujete nije kontinuirano pistanje, nego kada cujete kakav pulsirajuci zvuk. Ako je taj zvuk ritmičan i u skladu sa otkucajima srca (to možete ustanoviti kada u tišini palpirate sebi puls i osluškujete taj pulsirajući zvuk) gotovo najverovatnije čujete prolazak krvi kroz obližnji krvni sud.
Dakle, u ovom slučaju, tinitus je OBJEKTIVAN ! Zvuk stvarno postoji. Problem je samo što je izvor zvuka preblizu vašeg uva i vi ga nesmetano čujete. Ponekad je moguće da pomoću stetoskopa taj zvuk čuje i vaš doktor.
Takođe i kod ove vrste tinitusa potrebno je uraditi odgovarajuću dijagnostiku kako bi ustanovili pravi razlog, ili ukoliko to nije moguće a onda da otklonimo sumnju na neki od opasnih uzroka ove vrste tinitusa.
Npr. glomus tumor - tumor vaskularnog porekla moze imati pulsirajući tinitus kao dominantan simptom.
S druge strane jedan od najčešćih uzroka je i povišen krvni pritisak. Dok je krvni pritisak u okvirima fizioloških granica, tok krvi kroz krvne sudove je laminaran i bešuman, a kad pritisak skoči u obližnjem krvnom sudu tok postaje (zbog povećanog otpora protoka) turbulentan, krv udara u zidove krvnog suda (usled turbulencije) i samim tim tok krvi postaje bučan.
Takođe može postojati i neka arterio-venska anastomoza u blizini uva, te je prolazak krvi kroz nju pri svakom otkucaju srca čujan.
Kod starijih pacijenata može biti prisutna aterosklerotska bolest karotidnih arterija, te je prolazak krvi kroz njih bučan (stenoza povećava otpor protoka - tok je turbulentan), a pacijent to može čuti ukoliko mu je sluh još očuvan. (obično ne ide jedno sa drugim: stenoza krvnih sudova, a sluh još dobar?!).
Pulsirajući tinitus ne mora biti posledica samo vaskularne patologije. Taj pulsirajući zvuk ne mora biti u skladu sa srčanim ritnom.
Ja sam imao pacijenta (kod koga sam i sam čuo pulsirajući zvuk pomoću stetoskopa) kome je izvor zujanja bilo neprestano grčenje mastikatornog mišića.
Samo da napomenem da i pored opsežnog pisanija nisam naveo sve uzroke pulsirajućeg tinitusa . . . priča je mnogo duža.
Zato još jednom - ispitajte prvo vaš tinitus, pa ukoliko od današnje medicine nema zadovoljavajuće pomoći, počnite da se navikavate na svog doživotnog saputnika.