Moram prvo prokomentarisati neke slucajeve:
pod br 1 slucaj Majch-yka
ovo zvuci dosta zabrinjavajuce; bar ovako kako ste napisaliDa nastavim svoju priču o tinitusu i vrtoglavicama... Posle dugog čekanja konačno sam odradila testove; sluh je normalan ali organ za ravnotežu na jednoj strani ne radi (?)...
Dali bi to mogao da bude uzrok za pištanje u ušima?
molio bih da detaljnije objasnite svoje simptome i ispitivanja koja su radjena
zatim dva veoma aktivna clana na ovoj diskusiji:
micko1214 i veljko88
obojica imaju veoma ocigledan uzrok zujanja,
a to je akutna akusticka trauma
prvi nakon diskoteke, tj. neko mu se prodrao na uvo,
a drugi nakon pucanja iz pistolja
Akutna akusticka trauma se prilicno efikasno leči ukoliko se lečenje započne u prvih nekoliko dana
Na žalost obojica su pomoć lekara potražili kasno
Moj zaključak je sledeći: svako zujanje u uvu se mora ispitati
jer ima dosta uzroka tome
od onih jednostavnih kao sto je cerumenski čep
koji se ispere
do akustičkog tumora
koji ako se otkrije na vreme takodje se uspešno leči
zujanje u uvu može biti i posledica oboljenja sredjeg uva,
kao što je disfunkcija Eustahijeve trube
opet, ako je zvuk pulsirajući, obično je u pitanju kakva vaskularna malformacija
itd...
ovo sam pobrojao samo neke u moru i ilustrovao navodeci samo neke bolesti, a sve u cilju da još jednom skrenem pažnju da je bitno svako zujanje, a pogotovo ono jednostrano, ISPITATI !
Da su gore 2 navedena člana Mićko i Veljko na vreme potražili pomoć, možda danas ne bi bili na ovom forumu.
Za vas ostale koji ste sa dijagnostikom završili i kako vi kažete ustanovljeno je da vam nema pomoći želim da kažem sledeće:
nije mi jasno zašto je prisutan bes i ogorčenje ka lekarima koji su samo hteli da vam pomognu. Nismo mi krivi što još uvek ne postoji adekvatan lek protiv zujanja u uvu. Dajemo vam onu terapiju za koju se na osnovu dosadašnjih medicinskih znanja i iskustava smatra da vam može pomoći.
To što vam lekari nisu možda posvetili dovoljno vremena i objasnili problem sa kojim živite je već problem našeg zdravstva.
Moram da objasnim i sledeće, terapija na koju su se žalili pojedini članovi ove diskusije i nipodaštavali je: Ginko, Urutal, Vit B, Vit E . . .
Vama lekari kada su prepisali ove lekove izgleda nisu objasnili da zujanje od toga neće da prođe; ovo je samo preventivna terapija, tj. terapija koja će da pokuša da prevenira da zujanje uznapreduje, tj. da se pojača, da bude češće . . .
Zato bolje koristite lekove koji su vam prepisani jer ćete se možda dogodine na ovoj diskusiji žaliti kako vam više zuji nego prošle godine.
Ono o čemu ste dosta pisali i što smatram jako bitnim u terapiji tinitusa jeste maskiranje nepodnošljivog zujanja okolnim šumom. Naravno i ja to preporučujem mojim pacijentima kojima je zujanje nepodnošljivo, naravno u kombinaciji sa nekim lekovima.
Takođe, zujanje će uvek biti jače kada ste umorni, nenaspavani, napeti, kada je krvni pritisak povišen . . .
Za pušenje se pokazalo samo da je faktor rizika i ništa više. To što vam zujanje nije prošlo otkako ste prestali sa pušenjem, ne znači apsolutno ništa. Da ste nastavili da pušite, možda bi se i pojačalo?! Preporuka je uvek ukloniti štetne nokse i smanjiti faktore rizika.
Znači još uvek pišem o prevenciji, jer i sami ste primetili da zujanje nije uvek isto i da se može pojačati, znači morate se kloniti dalje od buke! Buka je vaš neprijatelj br. 1
Znači nikako koncerti, trubači, utakmice, pištaljke, petarde, vatreno oružje . . . glasna muzika na slušalice . . .
Što se terapije tiče i ja sam čuo za ohrabrujuće razultate sa TMS transkanijalnom magnetnom stimulacijom. Kod nas se to još uvek ne primenjuje. I u svetu je to još u eksperimentalnoj fazi, ali dosadašnji rezultati su da ova terapija pomogne svakom drugom - trecem, što i nije tako loš rezultat.
Povezao sam se sa kolegom koji je radio na ovom projektu u Engleskoj. Sada je kod nas, trenutno sarađujemo na drugim projektima, a pronalazimo način kako da ovaj aparat prebacimo u Srbiju.
Nisam siguran da ćemo u tome uspeti

Pozdrav svima, a Majch-yka obavezno da se javi !