Mrs_Parker je napisao:
miminamama je napisao:
@Mrs Parker,
Ne mogu da ulazim u to koliko je lecenje korektno ili ne, ali i prema pravilniku Komore vas lekar je duzan da vam objasni koliko god puta treba i na 1001 nacin sta se dogadja, kako on to vidi, i da dobije vas pristanak. Ili ne. Da li cete vi licno pristati, to je samo vasa stvar, a vrlo jasno su definisane situacije u kojima se radi i bez saglasnosti pacijenta.
Apsolutno mislim bas ovako kao sto ste na pisali i ne vidim u cemu je problem nekih lekara da to i prihvate.
Iskreno, ja ne znam o cemu je rec. Ceo zivot govorim pacijentima da sto se bolje razumemo, bolje ce sve da ispadne, i to je to. Naravno da to kida nerve, naravno da zahteva vremena - koje mnoge specijalnosti nemaju dovoljno (jer sistem pritiska!), naravno da niko od nas nije (ni fizicki ni psihicki) u stanju 24/7 da objasnjava zasto-kako, i na pijaci i u taksiju i u radnji, ali - takva nam je profesija.
Osim ovoga, ne shvatam o cemu je rec jer sam u kontaktu, godinama, samo sa doktorima koji su mi slicni, bez obzira na granu medicine, i - da zanemarimo na trenutak Komoru, Pravila i Zakletvu, vrlo je prosta logika da se detaljnim objasnjenjem, na nivou na kojem dati pacijent moze nesto da pojmi, postize - sve. I saradnja, i razumevanje, i bolji efekat lecenja, i sve ostalo...
Ako su radovi slozene prirode, kao sto cesto jesu u mom poslu, ja svaki dan i crtam, i pokazujem slike i radove, a gubim glas pricajuci, verujte, i znam jos mnogo takvih doktora, s tim da oni sa onkologije ili radiologije cesto i otplacu kod kuce neke razgovore, i posle 25 i vise godina staza....
Meni je zao sto ste vi, nesrecom, nailazili na "one druge", i razumem vase ogorcenje, jer - kako rekoh - i ja sam neciji pacijent, i imam porodicu i stare roditelje - ali uvek kazem ljudima isto: menjajte. Ako ikako imate mogucnosti, trazite i drugo i trece misljenje, trazite lekara sa kojim imate komunikaciju, jer takvi postoje, a ja se nadam od srca da ce - kako rekoste - "novonastala" situacija da kolege natera da promisle jos jednom. Pod znacima navoda "novonastala", jer - kako rekoh - za mnoge od nas je tako otkad smo polozili drzavni ispit.... decenijama.
Svako dobro.