Sta sa herpesom kroz ceo zivot?

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
emily
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 08, 2011 5:46 pm

Re: Sta sa herpesom kroz ceo zivot?

Post od emily »

Ma znam da nije isti virus,nego eto,mozda se hvalam za slamku :( I u pravu si,bas je napast
jedna od mnogih
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 20, 2010 1:39 am

Post od jedna od mnogih »

Ma znam,ja bi i najgori otrov popila samo da ne izlazi vise :x
Cecily
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 11:14 am

Post od Cecily »

E dragi moji 'istovirusnici'....
da i ja sa vama podijelim svoje iskustvo....naime...prvi put mi se genitalni herpes pojavio u januaru 2008.godine, kada sam bila jako prehladjen...gripa me oborila toliko da sam 5dana imala tmeperaturnu goznicu i pila samo caj kamilicu(koji sad mrzim i na slici vidjeti)tada mi se prvi put pojavio gen.herpes, o kojem do tada nisam imala pojma ni da postoji u svijetu. Otisla sam ginekologu i odmah mi je rekla 'gen.herpes' i dala mi aciklovir da pijem i da mazem. Ujedno su mi tada dali i neku inekciju da smanji temperaturu i ojaca organizam, s obzirom da sam bila 'hodajuci mrtvac' od prehlade. Kada sam trebala da idem u wc mokriti ili veliku nuzdu, ja mislim da me cijeli komsiluk cuo koliko sam virstala i plakala koliko me to sve bolilo. Ali od aciklovira se situacija sanirala. Ponovni napad sam imala narednih 6mj. svaki put kada dobijem menstruaciju i opet krkanje aciklovirom, mazanje...a o higijeni da ne govorim.Mislila sam da sto vise vodim racuna o higijeni da me cesce drmao herpes. Ginekolog kod koje sam bila na prvom pregledu kad mi je ustanovila herpes mi se u tih narednih 6mj. nekako prestala svidjati i odlucila sam da promjenim ginekologa(iz razloga sto zena radi 100na sat, nije znala da me utjesi i saslusa koliko je to meni bio psihicki teret ...mislila sam cak u jednom trenutku da cu ili poluditi ili se ubiti....s obzirom na razne informacije koje sam nalazila na netu)
No medjutim, kod drugog ginekologa objasnim zeni cijelu situaciju i normalno me saslusa, utjesi i od tada idem samo njom, jer imam veliko povjerenje u nju. Rekla mi je da ojacam imunitet kako god znam...hrana, vitamini...ma poznato vam je sve.
I ja odlucim da se vakcinisem protiv sezonskog gripa(da se ne izlazem mogucoj temperaturi-koja je kod mene ODMAH izazivala herpes.....i malo bacim na izucavanje naseg UBJEDLJIVO NAJBOLJEG LIJEKA ZA JACANJE IMUNITETA-BIJELI LUK) :D
Znam da se svima dize kosa na glavi od 'mirisa' bijelog luka...ali evo kako da ga koristite i ocistite svoj oragnizam-UJUTRO NA PRAZAN STOMAK POPIJTE CESANJ BIJELOG LUKA SA CASOM VODE-KAO TABLETU...POSLIJE DORUCKUJTE,KAFA ....ILI STA VEC)operete zube i uopste ne smrdite. KADA VAM SE POCNU POJAVLJIVATI PLIKOVI ILI OSJETITE DA VAS SVRBI NA MJESTU GDJE VAM SE INACE POJAVLJUJE HERPES, TO PODRUCJE OCISTITE DOMACOM RAKIJOM SLJIVOVICOM I NAMAZITE PRPOLISOM-PECE JAKO DOK TO RADITE,ALI ZA DAN PRODJU SVI SIMPTOMI SVRABA...ALI BITNO JE TO URADITI CIM PRIMJETITE DA SE POCINJE POJAVLJIVATI PLIK.....Ljudi necete vjerovati,ali ja sam se tako borila sa herpesom tri puta u godini i sada evo ima sigurno godinu ipo dana kako mi se nije pojavio...Veoma je bitna autosugestija i sto manje nerviranja....nastojte se zdravo hraniti koliko mozete...meni ni dan danas ne prodje a da ne pojedem bar red cokolade(mnogo volim slatkise) ali zato ne pusim i jako rijetko pijem alkohol i to u nekim 'normalnim' kolicinama 2-3case vina, 2-3votke.....trudim se da spavam 8h, da se krecem u prirodi koliko god mogu-cist vazduh procisti i organizam i misli....sexualni zivot najnormalniji(ali kao preventivu kad sam bolesna-prehlada ili dovoljno da smrcam koristimo kondom)...tako da mi je sad mnogo lakse da se nosim sa svim tim...
Pokusajte ovo makar kad je sezona prehlada i gripa...sigurno cete se bolje osjecati....
I GLAVU GORE...
jedna od mnogih
Novi član
Novi član

Cecily,ako sam dobro ukapirala,izlazio ti je herpes samo 3 puta godisnje pre nego sto si pocela sa tim belim lukom?
marta30
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2011 3:01 pm

Post od marta30 »

ja sam shvatila da je napravila u jednoj godini 3 takva tretmana i da je to produžilo period bez recidiva...prije toga je imala recidive svaki mjesec...

ja ga imam od sredine 2008...nebitno mi je više kako sam ga dobila....bitno je samo to da se do danas nisam s njim pomirila...jednostavno ne mogu....i koliko god sam vedre naravi vesela i to sve, kad mi se on pojavi (a to je svaki mjesec oko menstruacije) meni se sve smrkne...padam u depresiju jer jednostavno ne mogu dignuti glavu i biti sretna što je on ovdje...svi smo mi drukčiji...nikome nije lako ali mislim da je ženama ipak gore, jer one su te koje bi morale roditi i biti zdrave trudnice...a herpes to onemogućuje...uvijek strahuješ oće li biti sve u redu s bebom...

ja planiram trudnoću ali me jako jako strah...prvo zato jer je on uvijek blizu ovulacije...a drugo, ne znam s čime se liječiti tokom recidiva u trudnoći...za porod mi je jasno, carski rez je vrlo dobro rješenje....ali što s recidivima kroz svih 9 mjeseci???

i na početku ove teme (a to je prije 5,6 godina) spominjala se vakcina koja bi trebala doći na tržište 2011....sad je skoro sredina 2011. i pitam se, zna li itko išta o tom cjepivu, gdje je i kada će???

osim aciklovira, više doktora mi je predložilo famciklovir koji je puno djelotvorniji od aciklovora jer je novija grupa lijeka, pogotovo je dobar za recidive...lijek se zove famvir i od novartisa je...je li itko od vas probao to? u sloveniji ga ima za kupiti, u austriji također....

ne znam, više nisam pametna ali samo znam da ne mogu prihvatiti nešto što mi konstantno smeta...da je to 3 put godišnje ne bi ništa rekla ali 12 puta u 12 mjeseci....:(((
jedna od mnogih
Novi član
Novi član

Uh,da skontala sam sta je devojka htela da kaze,kad sam pazljivije procitala ...
Isti slucaj je i sa mnom,obavezno se javlja oko menstruacije,u stvari kad se zavrsi pa par dana posle (otprilike oko ovulacije),bas kao sto si napisala.Ja se takodje nisam pomirila sa njim,a imam ga vec 5 godina.Sto kazes da je bar svaki drugi mesec ,treci ni po jada,a ovako ,katastrofa minimum 12 puta godisnje,jos je kod mene pracen i jakim bolom,tako da bas nikako ne mogu da ga iskuliram,a trudim se. Aciklovir mi je pomagao,ali ni to ne moze dozivotno,a u trudnoci nikako.
Nazalost,dosla je 2011,kad se ocekivala vakcina,ali svi pokusaju su propali,tj bila je slabo delotvorna ,pa je jedna od najvecih svetskih farmaceutskih kuca (necu pisati njeno ime posto ne znam da li je dozvoljeno) je i objavila pre par meseci da odustaje od pronalazenja vakcine za herpes,na nesrecu nas obolelih.
Cini mi se da u Srbiji nema famciklovira ili je jako skup (mada se isto moze reci i za aciklovir)
marta30
Novi član
Novi član

Post od marta30 »

e da, znam za tu tvrtku...i u zagrebu su ga pripremali...probala sam kontaktirati ti doktoricu ali nema odgovora...hm, znači, prekinuli su istraživanje...ah...

a ti bolovi, ma pusti me, luda sam...jedan je na početku teme rekao da što se ona kleopatrin pravi ko da izlazi dinosaurus a ne običan plikić i da to njemu uopće ni strašno...
e da je bar takav neprimjetan plikić i meni...nego me najprije počne boliti noga (uvijek desna a nekad i obje)...bol je ona, kao kad rastu mala djeca...nekad bol bude i žešća pa se nadoda i pečenje cijele glutealne regije i bedra...ma užas...

ali su mi doktori nevjerojatni...ko da nikad nisu čuli malo detaljnije o tom herpesu...prvo mi se čude da kako to svaki mjesec, da je to čudno, da mi je možda imunitet u banani, pa željezo nisko itd...ko da ne znaju vjerojatne uzroke ponovnog izbijanja među kojima je i menstruacija...a žene ju imaju svaki mjesec...
meni je imunitet prva liga, nikad bolesna ni prehlađena, hranim se zdravo, dovoljno sam aktivna, željeza imam za izvoz...ali na hormone ne mogu utjecati...
a niš, čekam klimakterij...šalim se malo...ali ide mi na živce i baš mi je krivo da se odustalo od potrage za lijekom...

a onda ću ovako s herpićem na bebača i to je to...
nova sam tu pa se baš ne snalazim na forumu s ovim PP...ali biti će bolje...
nadam se svima nama...
jedna od mnogih
Novi član
Novi član

E bas tako,mene boli ona noga na kojoj ce da izadje herpes,i praceno je bas kao sto si napisala i pecenjem,kao kad oderes kozu,pa te sve iritira,prosto ne mogu ni da sedim,sve mi smeta i boli.Cini mi se da je kod muskaraca to manje izrazeno,da nemaju tih problema sa bolovima,barr ne u toj meri.
Isti slucaj,sa imunitetom,mislim retko kad sam bolesna,ne pusim,ne pijem,ne jedem slatko i sl.Probala sam razne suplemente,i nista nije pomoglo,jos jedino da pocnem da gutam taj beli luk.Sada pokusavam sa homeopatijom,pa cemo da vidimo.
A pp ti je privatana poruka
marta30
Novi član
Novi član

Post od marta30 »

ok, samo mi kad pošaljem, ostaje u onoj rubrici "za slanje" i nikako da preskoči u rubriku "poslate poruke"...pa mi ni jasno...ma ja u zadnje vrijeme pijem kapsule tog bijelog luka, smrdim 3,4 dana ka tvor, ali djeluje (bar za sad) ko i aciklovir...samo mi je glupo što uvijek nešto mora djelovati...zašto ne bi preskočilo na par mjeseci da se čovjek može malo opustiti...
kažu, aciklovir je loš za jetru, a onda čitam da je taj luk u velikoj količini loš za bubrege...a ja ga uzmem u velikoj dozi kod recidiva jer je tako propisano...a on je zeznut i kod onih koji imaju problema s hemoroidima (i ta sam opet, već sam ih i operirala) jer se zbog njih oni upale...ako ga ne pojedem ne mogu sjediti zbog herpesa, a ako ga jedem onda ne mogu sjediti zbog hemoroida...
za poluditi, stvarno....
marta30
Novi član
Novi član

Post od marta30 »

može li mi tko reći što se poduzima kod herpesa u trudnoći? da li ga se pušta da prolazi sam od sebe, ma koliko to trajalo, ili se ipak mogu koristiti neki preparati lokalno, barem za ublažavanje tegoba?
moj ginić je meni rekao (i još njih nekoliko) da aciklovir nije štetan i da ga se može koristiti u trudnoći...ali ja se ipak ne bi usudila...jedan ginić mi je čak rekao da je herpes potencijalno puno opasniji od aciklovira...
ajme, kaos mi je u glavi...i od herpesa...i evo, sad sam na početku trudnoće, i naravno da je govno odma izbilo...mažem ga biljnom kremicom bioherpin ali neće to čudo s tim proći...
ima li neko nekakvu ideju, ima li neko iskustvo s njim u trudnoći?
kleopatrin je nestala, nema je više ovdje a baš bi mi dobro došla, kao doktorica i kao oboljela...:(
pozdrav!
nenadns
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 5:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nenadns »

Nemoj da brines previse, sve normalno, ako ti se oduzi recidiv, pij aciklovir, s' tim da ti je moj savet pri porodjaju - carski rez. Nikad ne mozes biti sigurna da li ce u trenutku porodjaja virus biti aktivan, ili ne, a ako se prenese na bebu, moze biti pogubno. Carski rez je potpuno siguran, pri tome, izbeci ces mucenje tokom porodjaja, a danas su tanki laserski rezovi, em je brzi oporavak, em ostaju jako mali oziljci...
kajsija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 14, 2011 9:51 pm

Post od kajsija »

Pozdrav svima. Pre osam meseci mi se prvi put pojavio herpes.Kada mi je doktorka rekla dijagnozu shvatila sam da sam za HSV2 samo cula ranije,da nista stvarno ne znam o toj bolesti koju sad imam.Od doktorke opet nisam dobila puno informacija koje su mi,naravno,preko potrebne.Stekla sam utisak da i ona o herpesu saznaje na internetu i pitam se koliko je uopste ucila o tome(ali to je sad i nebitno..).Njen stav je bio:uuu to je bas gnjavaza(saosecajni izraz lica),bitno je da unosis vitamine i pijes aciklovir kad ti se pojavi to sranje i da se ne nerviras.Recidive imam jednom mesecno ili cesce.Nekad su jaci,nekad slabiji,nisam utvrdila neku zakonitost ili povezanost sa tim koliko spavam,da li se hranim zdravo i krecem u to vreme,sto bi(kazu) trebalo da smanji ucestalost.
Cini mi se da svi koji bi trebalo da znaju dosta zapravo jako malo znaju o herpesu i da su najkorisnije razmene iskustava nas koji smo ga zakacili.
Moze li neko da mi kaze ima li dokazaniih negativnih posledica svakodnevnog uzimanja aciklovira?I koliko ste primetili da vam disciplinovan zivot u pogledu ishrane,izbegavanja cigareta i kofeina,fizicke aktivnosti i sl.pomaze?Jer ja za sad ne vidim poboljsanje,ali pretpostavljam da je za tako nesto ipak potreban duzi vremenski period.
I zanima me koliko kondom stiti.Od kad sam saznala da sam zarazena nisam imala decka,a nedavno sam upoznala jednog koji mi se jako svidja i pocela da(vise nego ranije) strahujem da i jos nekog ne zarazim.Zajedno smo mesec dana,nisam mu rekla za herpes,to jos moram da preradim sama sa sobom.Ne znam kako to da uradim.Da sam na njegovom mestu,sigurno bih volela da sto ranijem budem obavestena o tako necemu.Naravno da cu mu reci pre odnosa,ali se plasim da to ne uradim na neki pogresan nacin.
Verovatno svi prolazimo kroz isto,a svaki odgovor od nekog sa slicnim iskustvom je dobrodosao.Hvala :wink: :)
marta30
Novi član
Novi član

Post od marta30 »

kajsija, ne znam jesi li već sredila svoju situaciju s dečkom...nema pravila kako nekome reći...ključno je da te taj neko zaista voli...ja sam svom dečku (sada već mužu) rekla vrlo brzo...s tim da sam u vrijeme naših prvih odnosa pila supresivnu terapiju aciklovirom na preporuku doktorice baš zbog toga jer sam u friškoj vezi...pa da se ne gombam odma na početku veze sa svakomjesečnim problemom...
malo kasnije, nakon cca 3mj naših odnosa, rekla sam dečku...ne naglo...u glavu...malo u rukavicama...danas zna sve o tome...pomaže mi i informira se skupa samnom...i nisam mu ga nikada prenesla...jaaaako pazimo na to...još se nije dogodio prijenos na način da mi se možda ne manifestira a ja zarazna...jer meni se moj manifestira svaki mjesec...najprije bol u nozi, ili glavobolja ili limfni čvor u preponi i evo ga za dan, dva,tri...užas...ali tako je to...

ono što ću ja pitati ako ima ikoga više na ovom forumu s ovim problemom i trudnoćom, kako liječiti i izaći na kraj s herpesom u trudnoći????
terapijom sam ograničena...ali opet, ne mogu ga samo gledati, nečime i nekako ga moram ublažiti....trudna sam 3mj i već imam 4. recidiv otkad sam trudna...a da ne govorim da smo jedva obavili odnos jer sam ga imala prije pravljenja bebe...čak ranice još nisu bile skroz i zacijelile ali ovulacija je bila tu i odigrali smo to...
teško je planirati odnos uvijek i svaki put...nema spontanosti u našim odnosima...i vjerujem da takav problem imaju svi koji imaju ovakav problem...često recidivirajući herpes...

ako ima ovdje žena koja je rodila, i koja je imala ovako česte recidive, volila bi da napiše pokoju riječ...kako je izgurala trudnoću, je li porod bio na carski rez i je li s bebom sve u redu??? i kako joj je sada, nakon poroda????
mene je najviše strah da mi se sada u ovim recidivima nekako ne zarazi plod...a carski moram nekako izvući jer moji ginekolozi nisu naklonjeni njemu...i moj herpes ih uopće ne uzbuđuje....kažu, ako bude aktivan carski a ako ne, vaginalni...pa ti onda budi miran..zbog takvog stava liječnika sam još više pod stresom što samo loše utječe na herpes...
fanatik3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 20, 2010 6:09 pm

Post od fanatik3 »

Izgleda da je aciklovir sada na pozitivnoj listi (bez doplate) za Herpes simplex

http://www.rzzo.rs/download/lista_A_uobj.pdf
marta30
Novi član
Novi član

Post od marta30 »

napokon da je i vama to odobreno....:))))
u hrv.nije puno bolja situacija u zdravstvu ali barem se taj aciklovir daje na recept oduvijek za bilo kakav herpes...
a mislim da ni u slobodnoj prodaji nije tako skup kao kod vas...
nije lipo imati herpes ali ako još moraš toliko novaca davati za taj donekle lijek, onda je to još više frustrirajuće...
Odgovori