Roaccutane

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

MilanT1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 18, 2013 8:55 pm

Re: Roaccutane

Post od MilanT1 »

Il Fenomeno napisao:
MilanT1 napisao:Znam da ima mnogo tema o ovom leku, izvinjavam se sto otvaram novu, ali ne znam koga vise da slusam, neki kazu da je extra lek a neki pricaju sasvim suprotno. Ja sam Milan imam 23 godine, imam probleme sa kozom, bubuljice izlaze na vratu ispod obraza, tu su i neke potkozne gute, koje na dodir strasno bole, ne znam sta da radim, moj dermatolog mi je preporucio roaccutane, ali mi je rekao da se prvo malo informisem o njemu, o nezeljenim dejstvima, takodje mi je dao uput za laboratoriju da dajem rezultate da nisam slucajno bolovao od nekih bolesti, ne znam sta je na onom papiru stvarno, trenutno koristim Acne Intensive Formulu vec 2 meseca, poboljsanja su bila vrlo mala skoro nikakva. Pa sam resio da pokusam sa Roaccutanom, vise ne znam sta da radim, poludecu :cry: . Ako moze neko ko je koristio ovaj lek da napise nesto o terapiji i nezeljenim dejstvima bio bih mu zahvalan. Jos jednom se izvinjavam sto sam otvorio novu temu.
Pijem Roaccutane tačno 56 dana, pri čemu sam nekih 35, 36 dana pio 40mg dnevno, od tada pijem 80mg dnevno. Imam 71, 72 kg, i 21 godinu, i sličan problem kao tvoj, imao sam uvek problem sa aknama, tj. akne konglobata (ovo je veoma bitno, jer Roakutan najefikasnije sredstvo protiv istih, i za njih se koristi, koje su veoma osetljive, i lako se upale - što znači da se ne smeju nikako ni pipnuti, a kamoli cediti). Uvek imao po licu, vratu, i to je variralo vremenom.

Mislim da je veoma bitno kod svakoga ko planira da koristi Roaccutane, da ne čita previše o njemu na Internetu (a svako će pročitati :D ), jer samo može nervozu da unese, i ništa drugo. Samo treba biti realan, konsultovati se sa dermatologom, i videti kako se hranimo, da li prekomerno pijemo, da li se bavimo nekom vrstom fizičke aktivnosti, kako inače podnosimo lekove, kako naš organizam podnosi sve prethodno navedeno itd. tj. stvoriti O SEBI (ne tuđa iskustva) sliku kako funkcionišemo.
Npr. neko jede veoma "jaku" hranu, i organizam mu savršeno funkcioniše, neko ne može da se pomeri sa kreveta posle jakog ručka itd.
Ja se ceo život bavim nekom fizičkom aktivnošću (i trenirao sam, i šetam često, i igram sve sportove itd.), od pre godinu i po dana jedem zdravije, tj. vodim računa šta jedem (na zdrav način pripremljena hrana, jedem i meso (piletinu najčešće), gazirano pijem ponekad (tipa 0.25 Koka Kole uz kafu) ,slatkiše jedem može se reći često, ali u malim količinama (tipa po jedan red čokolade), od grickalica kokice često, ostalo veoma retko). Slabo i pijem, podnosim lekove odlično...

E sada, koristio sam Acne Intensive formulu duže nego ti, i ona mi je pomogla, ali daleko od toga da mi je lice bilo čisto. Mene su uvek nervirale te potkožne akne, koje ti stvaraju neravnine, razlike na licu itd. Posle 56 dana, lice mi je gore, ali sve je to zato što sve to što je ispod izlazi napolje. Od neželjenih dejstava leka, najčešće je to što su mi stalno suve usne (koristim balzam), lice mi se više suši nego na početku terapije (koristim kremu), dva puta mi je potekla krv iz nosa (a to je zato što sam ja to dirao, jer sam osetio da imam krasticu u nosu) ali je to veoma bezazleno bilo, ponekad me i zabole leđa (opet ništa preterano strašno, ne mora da znači da je uopšte i od leka), na početku terapije mi je par dana lice bilo, oko nosa, upaljeno... U suštini, od onoga što piše na Internetu u negativnom smislu... nema razloga za brigu, makar je to moj slučaj.
Na početku terapije sam vadio krv, i dao urin na analizu (rezultati su odlični bili), a nakon mesec dana sam ponovo vadio krv (opet odlični), čak mi je i dermatolog rekao da neću ni morati nakon mesec dana da ih ponovo vadim, jer su mi je nivo triglicerida u krvi nizak (ispod referentne vrednosti). Doduše, nikada nisam ni imao problema sa njima.
Nadam se da sam bar malo pomogao. :)

https://www.medify.com/articles/search? ... otretinoin Ovde se može pročitati o istaživanjima sa Isotretinoinima (Roaccutane je isotretinoin, derivat vitamina A)... :)

Hvala na postu, rascistio mi je neke stvari :) sa terapijom jos nisam poceo, obaveze oko faxa i nikako nemam vremena da odem do dermatologa, dao sam rezultate, pa ce da vidimo sta ce da bude, pocecu od sledece nedelje najverovatnije, hvala jos jednom :)
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Il Fenomeno napisao:.....(Roaccutane je isotretinoin, derivat vitamina A)... :)
Дериват бензина је пластика од које се праве судови. Дериват бензина је петролеј. То што је нешто дериват нечега, не значи да има икакве везе с њим.

Да ли ико има ишта о Роакутану - сајт, упутство? На интернету могу да нађем само веома лоша искуства с њиме по питању последица по организам и здравље.
Il Fenomeno
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 03, 2013 1:20 am

Post od Il Fenomeno »

aa_aca napisao:
Il Fenomeno napisao:.....(Roaccutane je isotretinoin, derivat vitamina A)... :)
Дериват бензина је пластика од које се праве судови. Дериват бензина је петролеј. То што је нешто дериват нечега, не значи да има икакве везе с њим.

Да ли ико има ишта о Роакутану - сајт, упутство? На интернету могу да нађем само веома лоша искуства с њиме по питању последица по организам и здравље.
To piše na samom leku, i u uputstvu leka, a to mi je i dermatolog rekao. Sada, kada sam krenuo da pijem i kapsule od 20mg (na kapsulama od 10mg je upustvo iz 2006 čini mi se), na njima je uputstvo iz 2010, na kojem piše i učestalost neželjenih efekata. Tipa, za neke malo ozbiljnije posledice po zdravlje piše da se Mogu pojaviti kod jednog od 10 000 pacijenata. Ako gledamo verovatnoće da će se to desiti bilo kome od nas, verovatnoća da se možda dogodi je veoma, veoma mala...Pritom, ne znamo u kakvom je stanju bio taj pacijent, zbog koga su to i napisali... :) Ima to veze sa vitaminom A, samo su to mnogo velike količine vitamina A, i u tome se ogledaju i neželjeni efekti. Pričao sam sa ljudima koji su ga koristili i po šest meseci, takođe, dermatolog mi je pokazao i slike od minimum 30-ak njegovih pacijenata (sa slikama pre i posle), na par slika je promena bila zaprepašćujuće dobra, i zdravi su.
Opet, sa druge strane, ne kažem da može svako da ga pije. Neko može da ima nasleđene visok nivo triglicerida u krvi, visok nivo jetrenih enzima... Neko možda ne bi smeo ni da okusi kap alkohola u životu, a pije, pa uzme Roaccutan... Samo treba proceniti sebe, biti iskren, i pitati stručna lica, koja imaju i znanje i iskustvo u lečenju Roaccutanom (u mom slučaju je to stvarno tako).

Evo šta piše o Vitaminu A (odeljak dermatologija) na Vikipediji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_A#Dermatology
Il Fenomeno
Novi član
Novi član

Post od Il Fenomeno »

Ne smeju trudnice da ga piju, zbog toga su ljudi i skeptični (i uglavnom su to žene, što je sasvim razumljivo) i zbog toga sve to piše na Internetu...Roaccutan je tetratogen. Kroz Roaccutan beba u svom razvitku može da primi mnogo veće količine vitamina A nego što je normalno, a vitamin A pomaže u mnogim enzimskim procesima rasta, razvoja i funkcija ćelija.

Nastavak prethodnog posta, slučajno ga razdvojih u dva.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Потребан ми је текст о Роакутану, а не о витамину А.
Il Fenomeno
Novi član
Novi član

Post od Il Fenomeno »

aa_aca napisao:Потребан ми је текст о Роакутану, а не о витамину А.
Tekst o Roakutanu
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Il Fenomeno,
кад си тако лепо нашао текст о витамину А који нисам тражио, нађи и о Роакутану. Нема га нигде. Да те видим. Ја сам налазио само форуме.
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 8:28 pm

Post od patka »

Stvarn nema nigde... osim recimo prvi rezultat :D

http://lmgtfy.com/?q=isotretinoin

p.s. e sad ako se ne zna engleski, google translate pa polako, u suprotnom soda bikarbona i komovica uz malo masiranja, koliko sam shvatio to sve leci ;]
Il Fenomeno
Novi član
Novi član

Post od Il Fenomeno »

aa_aca napisao:Il Fenomeno,
кад си тако лепо нашао текст о витамину А који нисам тражио, нађи и о Роакутану. Нема га нигде. Да те видим. Ја сам налазио само форуме.
Ko je rekao da sam ga zbog tebe stavio, pa da ga tražiš ili ne tražiš? Koliko vidim, čak ga nisi ni pročitao, jer da jesi, video bi da je to tekst o njegovoj primeni u dermatologiji, sa Vikipedije (možeš i izvore da pogledaš, pa i da potražiš knjige da čitaš). Potraži i o tome kroz kakva istraživanja bilo koji lek prolazi da bi izašao na tržište. Ne kažem da se lekovi zloupotrebljavaju u različite svrhe, ali da sumnjaš u to da li je Roaccutan to što tvrde proizvođači, je besmisleno, i samo obeshrabruje ljude jer će pročitati to i uzeti zdravo za gotovo i početi da sumnjaju u ispravnost leka.
I pročitaj još jednom moje postove, CELE, moji drugi i treći na ovoj temi, i zaključi iz koliko izvora sam ja zaključio to što pišem.
Il Fenomeno
Novi član
Novi član

Post od Il Fenomeno »

Da budem malo jasniji, ne kažem da se lekovi zloupotrebljavaju u različite svrhe, ali da sumnjaš u to da li je Roaccutan to što tvrde proizvođači, tj. da smanjuje lučenje sebuma (i ništa osim toga), i pošto su to velike količine koje se unose, može da ima određene neželjene efekte (koji su smešni naspram onoga što se piše po Internetu, jer ljudi pročitaju uputstvo i mnogo preuveličaju to što piše) je besmisleno, i samo obeshrabruje ljude jer će pročitati to i uzeti zdravo za gotovo i početi da sumnjaju u ispravnost leka.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Чуо сам и ја за Гугл. :D Мени не треба текст са Википедије и слично, него баш сајт произвођача и оригинално упутство. Нисам успео да га нађем и зато питам да ли ко шта зна. Коментаре сам читао али желим да видим шта произвођач пише.
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član

Post od patka »

Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

patka,
пуно ти хвала на труду. Међутим то је текст Агенције за лекове, а не произвођача. Хајде бар погледај на кутији ко је произвођач Роакутана. Може и неко други да напише ко производи Роакутан који лично користи.
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član

Post od patka »

Nije potrebna kutija i to se moze naci na internetu jako jednostavno... U danasnje vreme se stvari jako lako mogu proveriti ili saznati :wink:

Odes na sajt Republickog fonda za zdrav. osiguranje, tacnije ovde http://rfzo.rs/index.php/lekovi-actual/ ... ste-lekova

potrazis roaccutane i vidis podatke pod kojima je registrovan lek kod nas tj. ovo:

Lista A1
JKL: 1155442
ATC: D10BA01
Zasticeno ime: ROACCUTANE
Pakovanje i jacina: blister, 30 po 10 mg
Cena na malo za pakovanje (din) 1,308.91
INN: izotretinoin
АТЦ АТЦ назив

D10BA Retinoidi za lecenje akni
D10B Preparati protiv akni za sistemsku primenu
D10 Preparati protiv akni
Листа ФО Произвођач, држава
A1 kapsula, meka F. Hoffmann-La Roche Ltd., Švajcarska
Партиципација 108.21 25%

Индикација:

1. Akne conglobata ( L70.1).

Напомена: Samo za decu do 19 godina starosti. Lek se uvodi u terapiju na osnovu mišljenja dermatologa.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Хвала.

Толико беспотребног текста, уместо да је неко само преписао тих неколико слова назива произвођача Roche са кутије коју користи. :roll: Или га нико не користи?! :lol:
Odgovori