Problem sa nemirom i nervozom prilikom ucenja

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Problem sa nemirom i nervozom prilikom ucenja

Post od Ka1 »

Ekonomski fakultet sam upisao jos davne '97 godine. Imam 28 godina. Jos uvek ga nisam zavrsio. Da ne ulazim u neku dalju diskusiju sta, kako i zasto. Onda se pojavila mogucnost za uzimanjem diplome prvog stepena, znaci dati manje ispita od ukupnog broja i dobiti takozvanu malu diplomu koja se racuna kao VI stepen, znaci kao neka visa skola, mozda i vise od toga, ali recimo da je kao visa. To je za mene bilo savrseno! Poslednja nada. Prihavtio sam uslov. U ovom momentu mi za tu diplomu treba jedan jedini ispit, koji doduse nije nimalo lak ni za ucenje a ni za polaganje.

Od tog ispita mi BUKVALNO zavisi celokupna buducnost. Ceo zivot prakticno. Ako ga polozim, ceo svet je moj. Smesi mi se jako lepa buducnost. Imam milion planova.

Poslednjih par godina trpim velike pritiske sto se tice fakulteta, sa svih strana. Najvise od sebe samog ali i od roditelja kao i od okruzenja, generalno. Uz sve to, vremenom sam postao veliki pesimista sto se tice fakulteta. Imam jako malo samopouzdanja. Ili nemam uopste. Pesimista sam u stvari u zivotu ali tacno znam koji je uzrok tome i trudim se da ne razmisljam na taj nacin. Jedan od uzroka je svakako i fakultet. ZNAM da bih se preporodio po polaganju ovog ispita. Na primer, za polaganje ovog jednog jedinog ispita imam rok do 30. Septembra 2007. Ako ga do tada ne polozim, nece biti dobro. To bi prakticno znacilo kraj. Naravno, svaki normalan student bi pokidao ispit i dao ga za mesec, dva, ali verujte da sam ja u strahu da li cu ga poloziti do Septembra. :o Debilno, zar ne? :-?

Oduvek sam mrzeo da ucim. Svaki ispit za mene je svojevrsno mucenje. Zbog svega toga, vremenom sam razvio animozitet prema ucenju, fakultetu, pritiscima koje trpim sa strane... imam velikih problema u svojoj glavi sto se tice fakulteta i ucenja... nekako, znam koliko mi znaci da polozim taj ispit, milion stvari me ceka kada ga zavrsim, zelim da kupim gomilu stvari, da idem na gomilu mesta, ceka me devojka koja vec dugo radi i zivot sa njom, konacno osamostaljenje, svadba, deca, znaci SVE... ali ipak imam utisak da nisam dovoljno motivisan, odnosno da ja jednostavno fizicki i psihicki ne mogu da izdrzim da ucim... ne vise...

Moram jos da napomenem da smo svi u porodici jako impulsivni, nervozni, svadjamo se i deremo. Da neko ne pomisli da imam problema u porodici, nemam, jednostavno smo takvi ali tu je sve u redu. Ja sam isto jako nervozan tip (sve ovo je dodatno uticali na to), impulsivan, emotivan... to su neki od vas mogli i da primete ovde na forumu...

Ucim u citaonici. Evo sta mi se desava u poslednjih par dana. Dodjem, stalozen sam, miran. Kako sednem, istog momenta krece mi neka uzasna nervoza u celom telu. Nekakav nemir. Ne sedi mi se. Ne mogu da izdrzim da 3 minuta sedim u jednoj pozi. Stalno se pomeran, mlatim nogama, menjam poze. Uz sve to, koncentracija mi ja jako losa, citam a mislim na sto drugih stvari, jednostavno misli naviru i ja ne mogu protiv toga. Cak mi se poslednja dva, tri dana desilo da srce pocne brze da mi kuca i da ga osecam kako lupa! :o Kasnije se cela ta situacija smiri ali ja i dalje osecam nemir, kao da citam samo da bih zavrsio plan, jedva cekam da odem kuci itd. Imam ispit u utorak. Obradio sam oko 60% ispita. Citave ove nedelje sam bio u citaonici po 6-7 sati a nocu sam i kuci ucio. Ucio sam najvise i najbolje sto sam mogao, nisam nezadovoljan ali bio bih mnooooooooogo efikasniji i mnogo bi mi bolje islo kada bih mogao da se smirim. Problem je sto ja to sto citam danas, vec sutra pojma nemam. Kao da nikada nisam citao. A sve mi je to poznato, i maltene cim pogledam tu stranicu, ponovo sve znam. Evo, danas se nerviram sto neka smesno laka pitanja ne znam, citao sam ih pre 3-4 dana i tada sam ih super znao. Znaci, ja citam prvo pitanje pa drugo a prvo sam vec zaboravio. Pa citam trece a drugo sam zaboravio. I tako u krug.

Da li postoji neki lek ili preparat koji bi mi pomogao da mi se poveca koncentracija i najvaznije da me smiri fizicki, da mi smiri nervozu i nemir ali da me ujedno ne uspava?

P.S. je***a, bas sam smorio ali hteo sam da sto je moguce bolje objasnim problem koji imam.

Inace sam potpuno normalan i zdrav muskarac, znaci nemam ama bas nikakvih problema. Imam puno prijatelja, devojku, sportista sam, imam milion interesovanja, normalnu porodicu... znaci ono, bas covek na mestu.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Cao!! :D

Ja cu da krenem od kraja.....(kao i uvek :lol: ). Moj apreporuka bi bila da popijes Persen koji ne uspava, a smiri tu glupu nervozu koja dolazi iz stomaka, a samim tim i lupanje srca!! :wink: On je na biljnoj bazi (valerijana), ne uspavljuje, a ne mozes ni da se "navuces" na njega!! :wink:

Ne znam da li ces me razumeti tj. da li cu dobro ja da se izrazim, ali cini mi se da mozda podsvesno imas frku od svega sto te ceka nakon ispita, pa otuda i ta nervoza koja ti se javlja i nesvesna blokada da bukvalno ne pamtis nista sto procitas. Kao da si se upalsio "od zivota'!! Cini mi se kao da se tvoja podsvest buni, iako ti svesno znas da je to ono sto ti zelis, ali zbog podsvesti i straha blokiras, i ne pamtis i imas i fizicke simptome.

Ako sam u pravu, najbolje bi bilo da ni ne mislis o tome sta te ceka posle, nego selektivno zavrsavas jedno po jedno i skoncentrises se samo na tu jednu stvar koju radis-ucenje za pocetak.
To sam zakljucila iz ovoga sto si napisao da ti "fali motiv"!! Pa gde ces veci od svega sto imas i sto te ceka??!! :lol:

Pokusaj sa roditeljima da razgovaras, reci im da te ometa taj presing sa njihove strane, i ne dozvoli da ti propadne sve to zarad trenutne panike zbog onoga sto sledi na kraju! :wink:

A sa druge strane, pokusaj da "razgovaras" sam sa sobom, da se preispitas, da li ti zaista zelis da se zenis, da putujes, radis, da stvaras porodicu......???!!! Da li su to stvarno tvoje zelje ili sve to treba da se desi zato sto je to prirodan sled stvari??! Mozda te nesto od toga koci, pa zbog toga blokoras??!! To samo ti mozes da znas. Ako treba, potrazi i pomoc psihologa, nije sramota, a moze mnogo da znaci, jer kroz obican razgovor sa strucnim licem dodjes do nekih stvari koje ti ovako ni ne padaju na pamet!!

A mozda ti samo veliko opterecenje stvara taj pritisak sa svih strana, pa si se uplasio da ne izneveris sebe a i njih!!

Mozda ja i gresim, ali eto, ja sam tako shvatila iz svega sto si napisao!!!

Pozdrav i srecno, majja :wink:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Evo ti saveta (iz ličnog iskustva).

Ja sam nervčik i tačno znam kako ti je .

Učenje ........moja bolna tačka uvek bila :evil: .Ali ako imaš cilj ...pa potrudi se , pazi 'vamo.

1. ne teraj sebe da učiš kad vidiš da ti misli TOTALNO odoše - nema ništa od ta posla , spakuj se trk oko parka ili par vežbi izduvaj se na neki tvoj način .Najgore je da sediš i buljiš u knjigu -ode ti vreme a nema efekta , sto posto.

2. Nemoj da se siliš da sediš po ceo dan , mozak je naj aktivniji ujutru ( mada sam ja uvek učila noću, nekad mi je prijalo nekad ne -pa sam se na silu Boga prešaltovala za jutro).Nije ti bitno da ceo dan provedeš nad knjigom ,da bi sebi rekao eto , sedeo sam i ništa.

3. Baš si zato i nervozniji što ti se približio kraj ( ta prva diploma) ali probaj da misliš kako je to samo taj jedan jedini ,i ipak vredi se potruditi .Stvarno probaj sa persenom ......Pazi ja lekove prezirem (kao i moj prethodnik) ali ovo je prirodno sredstvo, mada nije loš ni čaj od valerijane , možeš da piješ matični mleč on isto umiruje ali ne uspavljuje.....

Nije mi bio cilj da te ''učim životu'' ali veruj mi i moja iskustva ,kad sam pročitala tvoj post, podseti me na vreme mog studiranja, ma što se više razvuče sve je teže i teže ..... :cry:

Al ja smorih , al iz najbolje namere.

Ako sam ikako uspela da te utešim ili pomognem ,bilo bi mi drago......i teraj samo napred kako god :wink:

Pozdrav i srećno. :wink:
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Hvala vam, drage moje devojke. :)

@Majja Ti si nastupila bas sa tog psiholoskog stanovista, ali pazi, sa najvecom mogucom sigurnoscu mogu da kazem da NIJE u pitanju to sto si navela kao moguci razlog, dakle ja JEDVA CEKAM da docekam sve to sto me ceka posle ovog ispita. i sve to JAKO, JAKO zelim! Kapiras, toliko sam nestrpljiv da sve to uradim sto sam planirao da me nekako i ta nestrpljivost ubija!

I nije da se to desava samo sada, sa ovim ispitom, ja iste simptome prezivljavam vec duze vreme. U stvari, celo moje nazovi studiranje je prozeto takvim stvarima. U pocetku je uzrok bio neki sasvim drugi ali ni tada nisam imao samopouzdanja kao sto ga nemam ni sada. Jeste, kada krenem iz daleke proslosti vidim i neke razloge, ali trebalo bi da sada bude ok jer su to razlozi nestali, i stvarno imam sve sto mi treba u zivotu i imam sve uslove za jedan normalan i srecan zivot. Hvala Bogu sto mi je dao moju devojku jer da nema nje ja ne bih stigao ni dovde. Ona me je trgla u stvari i sve sto sada radim verovatno ne bih ni radio da nema nje, naravno radim zbog sebe ali koji ce mi sve to djavo ako bih bio sam i ne bih imao sa kime da planiram zivot!?

Evo, malopre sam seo da malo isponavljam i poludeo sam jer sam shvatio da ne znam nista sto sam prethodnih 5 dana citao. Znaci, kada bih ja to sada procitao, ja bih ponovo super znao, jer nije to znanje otislo pa da ja sada kao moram da citam nesto ponovo kao da ga prvi put citam. Jednostavno se jako kratko zadrzava u mojoj glavi. A da ne pricam da sam odradio 47 pitanja od 78. Znaci uzas! I onda batalim jer se iznerviram i shvatim da nema sanse da ponovim sve to za dan i po. I U V E K je tako, pred svaki ispit ali uvek nekako na ispitu mi se sve vrati i nekako polozim.

Voleo bih da postoji neki lek (mozda taj Persen) koji ce u mojoj glavi uraditi sledecu stvar - blokirati SVA razmisljanja osim onoga sto citam. Znaci, samo da na to mislim! Razumete, znaci verujte ljudi da ja DVA MINUTA ne mogu da mislim SAMO na ono sto citam, znaci procitam ja to ali su tu izmesana razmisljanja, svasta mi pada na pamet, puna mi je glava. Kad' bi bilo nesto tako... ovako ja moram da sedim pred knjigom 7-8 sati dnevno da bih iz svega toga izvukao 2-3 sata kao nekog dobrog ucenja.

A da ne pricam sto mi sve uzasno sporo ide. Na primer strasno se iznerviram kada vidim uzasno dugacko pitanje. A imam obicaj da pre svakog pitanja pogledam koliko je dugacko. Pa ga citam dva sata. Ili kada mi ide sporo a planirao sam recimo da odradim 10 pitanja za danas pa vidim da posle 3-4 sata ja presao samo 3 ili 4... e onda poludim jos vise...

Roditelji su sada ok, i oni znaju da je to samo jedan ispit. Najveci pritisak trenutno dolazi od mene samog ali to je posledica cele prethodne price, kada bih ja znao sada 47 pitanja, izasao bih u utorak samo tako i bio zadovoljan jer su ipak dobre sanse, posebno zato sto se na ispitu izvlaci DVA pitanja, jedno iz jednog dela a drugo iz drugog. A ja "naucio" 25 iz prvog dela i 22 iz drugog.

Ja uopste i ne planiram da se bavim ovime. Ali moram da uzmem tu diplomu zbog svih ovih godina a i to je sasvim jedna pristojna stvar, znaci daleko je cenjenija od neke Vise poslovne ili tako neke smesne skole. Mogao bih samo sa njom da radim neki sasvim dobar i pristojan posao. Ali ja se vec godinu dana lozim da upisem MCSE (mikrosoft sertifikat) ali to nikako da uradim jer sve govori sebi - kada uzmem diplomu. Ipak ce i taj sertifikat mnogo vise znaciti sa njom a i znam da kada bih sada upisao sertifikat od diplome ne bi bilo nista. U stvari, ja ni necu sert bez diplome.

@Minja I ja isto lekove MRZIM iz dna duse, znaci ne pamtim kada sam poslednji put popio neki! Bukvalno! Ali mozes misliti dokle je ovo doslo kada trazim pomoc u leku?

Nemam obicaj da ucim ujutru. Jednostavno, vec godinama lezem kasno (nikada pre 2-3), spavam do 12h u proseku. Ovo, ono, odem u citaonicu i pocnem da ucim oko 14h najranije. Ostanem do uvece. Do 21h, 22h... kako kada... i onda kao sednem oko 24h pa jos... ali bih voleo jako da mogu da ustajem rano... a i tu imam problem kad' smo vec kod toga, da me je.bes ne mogu da ustanem rano! Znaci, navijem mob da mi zvoni, ali ne vredi, UVEK produzim... da li je to jednostavno navika organizma ili sta li je, ne znam, ali da mi je ustajanje veliki problem - jeste! Mogao bih da spavam do 14h svaki dan, opusteno. Imam utisak da i kada bih legao u 12h da bih opet spavao do 14h. A fora je sto uvece volim da zujim po kompjuteru, gledam TV ili filmove... ili igram igre...

I tako, sada mi se ceo zivot svodi na ucenje. Sve ostalo sam ukinuo, ne bavim se vise sportom, kao nemam vremena, ne igram igre, cak sam i paljenje kompa sveo na minimum. Ne vidjam se mnogo ni sa devojkom, najkrivlje mi je sto me ona trpi ovakvog debila i toliko zelim da joj sve nadoknadim da je to nesto neverovatno!!! Ma niko me drugi bre ne bi trpeo...

Nego, taj Persen... je l' se to kupuje u apoteci? Koliko kosta i kako se pije? Koliko pre onog vremena kada zelim da budem smiren?
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Ka1 ,znam šta znači ''zameniti dan za noć'' i teško se vraća u normalu ,ali kad god sam vratila , mnogo mi bre nekako lepši, duži i isplaniraniji dan. Pa me onda hvatalo ,ma samo još danas ću da spavam do podne ...i naravno kad ustanem tako kasno pa nema sile da odem pre 2-3,pa i4 u krevet ...i eto ti opet zeznuta stvar :x

Persen se kupuje u apoteci ,ne znam mu cenu ali kod mene nikakvih dejstava nije imao (moguće da sam slučaj :roll: ) pila sam ga čak i par dana uzastopno ali ............ništa nisam primetila .A baš me čudi jer obično mi, što ne konzumiramo lekove i miris istog može da deluje ........ali ne znam moguće da mi je tad organizam bio toliko pod stresom da nije delovalo uopšte. :-?

Srećno. :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Persen kupujes u apoteci i kosta oko 350 din. Meni pocne da deluje nakon 30-40 minuta (otprilike)!!

Iz svega navedenog, izgleda da je u pitanju ova zadnja opcija koju sam navela: uhvatila te je frka da ces mozda da izneveris sebe, devojku........svoju okolinu. Mislim da si previse napet i treba ti malo opustanja.
Probaj da se ne drzis tako grcevito tog "plana i programa" ucenja......ono sto ti je napisala Minjab..........kad vidis da ne ide, a ti zaklopi knjigu i pravac u setnju, trcanje, bilo sta sto te opusta, i dok se opustas, nemoj da nabijas sebi tenziju i razmisljas o ucenju tj. kako ne ucis, nego dozvoli sebi kratak predah od svega!!!

Bice bolje!! Mora da bude! :wink:
Plava
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 2:53 am

Post od Plava »

Pozdrav kolega! :D
Meni se čini da je tebi koncentracija slaba. Ne bih da nagadjam iz kojih razloga, ali pokušaj da malo promeniš "pristup"... Prvo, nemoj tako tragično i konačno da gledaš na taj ispit kao da je pitanje života i smrti... Ne kažem da nije važno, ali kad tako posmatraš to ti samo stvara pritisak. Pokušaj da se fokusiraš na to da što pre položiš ispit, bez dugoročne analize "šta ako..."
Što se tiče samog učenja, možeš prvo da počneš da se malo upoznaš s gradivom, da prelistaš, da vidiš da li ima više celina (pa, ako ti je lakše da podeliš) da vidiš kakva su pitanja... Ako si položio pola ispita, moguće je da u ovom ispitu ima nečeg što ti je već poznato, što će ti ići lakše i pomoći ti da kreneš i podići ti samopouzdanje...
Mnogim studentima (da ne kažem svim) se dešava tako neki "zastoj". Najčešće kad prave dužu pauzu u učenju ili pred kraj studija...tako da mislim da je najvažnije da nekako pokušaš da utičeš na svoju koncentraciju...kreneš sa lakšim pitanjima, a kad budeš video da ima rezultata biće ti lakše da samo dovršiš.

Pozdrav i samo napred! :wink:
"Budi ono što jesi da bi postao ono što zaslužuješ!"
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ma sve ste vi u pravu, i to i ja znam, ali to je sve teorija. :) Evo, desilo mi se sto i uvek, dva dana pre ispita shvatim da ono sto sam do sada citao "nemam pojma" i onda maltene do ispita nista ne radim jer znam da nema sanse sada sve to da ponovim.

Plava, ti si isto na ekonomiji? Koncentracija mi je definitivno slaba, tu nema sta. Postavlja se pitanje kako je povratiti, kako se smiriti. Mada, tesko da tu ima nesto da se vraca, nikada je nisam ni imao. Problem je u stvari sto mene ekonomija zaista ali zaista u zivotu ne zanima. Niko me nije tukao po tabanima da je upisem doduse. Mene zanimaju druge stvari, i kada bih sada upisivao fakultet definitivno ne bih ovo upisao. Ali sada je kasno.

Ispit je jako obiman, pitanja su dugacka, cista je teorija. Generalno gledajuci nema tu nista nejasno, knjiga je lepo napisana, veoma korisno gradivo, primenljivo u praksi, znaci ispit je moze se reci cak i zanimljiv. Zove se Spoljnotrgovinsko poslovanje.

Meni je zastoj citav zivot. Najgore je sto za to vreme koje sam prodangubio nisam radio nista korisno. Ajde da sam se ludo nesto zezao pa da kazem nema veze, super mi je bilo. Nego nisam bre! CONST sam pod pritiskom, nikada nigde ne idem zbog toga, ne putujem, sve sam u fazonu "ne mogu, moram da ucim" i posle ne ucim... evo i sada ne radim nista, znaci bukvalno mi je zivot spavanje, odlazak u citaonicu, blejanje par sati i opet ispocetka...

@Maja Ma mene je uhvatila frka da necu poloziti ispit i da cu da skocim sa mosta, eto to je mene uhvatila frka! Shvatas li ti da ja ne znam u zivotu nista da radim, zaista nemam talenat ni za sta konkretno, i ovo mi je jedina sansa u zivotu. I na faksu zele da nas se otarase i moram podhitno da zavrsavam! Jer, ako ovo ne dam do Septembra, gubim pravo da steknem diplomu po toj (staroj) opciji i onda ko zna sta dalje... a ja nemam snage da naucim NISTA VISE NIKADA, znaci ovo je poslednje. Mislim naravno na bilo sta vezano za fakultet.

Ispit za mene bukvalno jeste pitanje zivota i smrti. Pitanje je neke normalne, lepe buducnosti, normalnog posla, bavljenja onim sto volim i sto hocu da radim ili raditi na gradjevini i nositi dzakove. Opustanja mi treba i to definitivno ali ja ne mogu da se opustim. Pazite situaciju od sinoc, znaci devojka je pala u nesvest. Sinoc mi spavali kod mene i ja u 5 ujutru kada smo legli, maltene samo sto nismo zaspali, i ja kazem: "Je.bote pa ja nista ne znam", ona kao "molim, sta?" a ja "Ja pojma nemam najlaksa pitanja koja sam juce citao" i ona mi danas kaze kako joj je bilo zao i kako bukvalno ne moze da veruje da ja u 5 ujutru razmisljam o lekcijama i pitanjima!!! Ali tako je!

@Minja Nisam ja bukvalno zamenio dan za noc i definitivno cu od utorka da probam da ustajem ranije. Probacu da ustajem u 9h svako jutro na primer. Mozda se nesto promeni. Sto rekoste, dan mi ovako jako kratko traje...

A je l' taj PERSEN utice samo na nemir, odnosno da li je on samo za smirenje ili popravlja i koncetraciju?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ka1 napisao:
Problem je u stvari sto mene ekonomija zaista ali zaista u zivotu ne zanima. Niko me nije tukao po tabanima da je upisem doduse. Mene zanimaju druge stvari, i kada bih sada upisivao fakultet definitivno ne bih ovo upisao. Ali sada je kasno.

Meni je zastoj citav zivot. Najgore je sto za to vreme koje sam prodangubio nisam radio nista korisno. Ajde da sam se ludo nesto zezao pa da kazem nema veze, super mi je bilo. Nego nisam bre!

@Maja Ma mene je uhvatila frka da necu poloziti ispit i da cu da skocim sa mosta, eto to je mene uhvatila frka! Shvatas li ti da ja ne znam u zivotu nista da radim, zaista nemam talenat ni za sta konkretno, i ovo mi je jedina sansa u zivotu.

A je l' taj PERSEN utice samo na nemir, odnosno da li je on samo za smirenje ili popravlja i koncetraciju?

Persen "smiruje zivce", a samim tim nemas taj osecaj nervoze koji takodje zna da dekoncentrise!!

Nemoj se glupirati i uzimati neke preparate koji ce ti unistiti zdravlje, bolje uzmi vitamine (kompleks B vitamina npr) ili Persen, i ne trabunjaj o mostovima i ostalim gradjevinama u tom kontekstu!! :lol:

Za ovo boldovano: kao sto rekoh - podsvest je cudo!! :wink:

Veruj mi, i da si se provodio, kada svedes bilans na isto ti dodje!! :wink: Ja sam se ludo provodila, pa sada nemam nista od toga (osim sto sam zivcana od preglasne muzike :lol: ).

Nemoj tako generalizovati stvari-da nista ne znas da radis-sve se da nauciti, a to ne moraju da budu dzakovi!!

Istina, uz diplomu je lakse, ali da li mislis da ti je ona sigurnost ako mislis da ne znas nista da radis??!! Pa naucices!! Niko se naucen nije rodio!

Kada se tako oduzi fakultet, stvarno je malo frka da se ubacis u zivotnu kolotecinu, jer godine su prosle, nisi nista radio i nemas iskustva ni u jednom poslu zbog studiranja, i normalno je da se osecas nesigurno!!

Vrati se ti na moj prvi post, i razmisli malo o svemu........

Uhvatila te je panika od nesigurnosti i od svega zivog, a to projektujes na zavrsni ispit!!

Ne znam sta jos da ti kazem??!! Probaj da se opustis, uci deo po deo, nemoj da budes povrsan, pa i ako padnes, imas sledeci rok, a dobar deo gradiva si presao pa ti za sledeci ostaje manje!! :wink:
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Bas sam hteo da napisem zasto je tolika katastrofa kada na primer ne bih polozio. Zato sto je ovo deseta godina od kako sam upisao fakultet tako da bih u tom slucaju ostao bez te male diplome, vec sam ostao bez konacne, ostao bih bez ikakve perspektive. Ili sto moj cale kaze, bez 10 godina radnog staza, 10 godina plate, 10 godina iskustva. Mozes li zamisliti kako bi bilo kada bih ostao bez diplome i 10 godina svoga zivota?

Ne znam kako si povezala podsvest i to sto si boldovala, pojasni molim te.

Naravno da ne mislim da mi je ona neka sigurnost ali mi ona otvara sva vrata najvise sa psiholoskog stanovista. Ja bez diplome ne bih nikada radio neki posao koji zahteva neku skolu, neku specijalizaciju, jednostavno sam takav covek, bez nje ne bih ni pokusao da naucim posao. Evo da ti to malo objasnim, posto znam dosta o kompjuterima (generalno, ni tu nisam specijalizovan ni za sta a i nemam talenat ni za dizajn ni za programiranje, za ono sto je najbolje placeno i za sta nema zime, tako da mi jedino preostaju neke mreze itd. ali ok, i to bih voleo da radim) devojka je mislila da me zaposli u nekoj dobroj firmi, neka strana vrh firma sad' mi stade mozak, preko njene neke rodjake koja se ponudila da pomogne, znaci da me zaposli u IT odeljenju... a ja bih voleo da radim kao administrator ili u elektronskom bankarstvu ili tako nesto... i sad ja njoj kazem - znaci meni ne bi palo na pamet da se zaposlim tamo ukoliko pre toga ne budem stekao MCSE sertifikat. Kapiras? Znaci ok, ne sumnjam ja da to moze da se nauci i bez toga ali ja se licno ne bih osecao dobro, osecao bih se bezvredno, isto kao i neki neskolovani radnik na gradilistu (svaka njima cast). Znaci nema tu NAUCICES, naucicu ali MORAM da imam diplomu kao ulaznicu!

Znaci, ta diploma mi otvara vrata za dalje ucenje nekih drugih stvari, za mnoga zaposlenja. Ipak je ogromna razlika u toj diplomi i da imas samo gimnaziju kao ja sto imam.

Ok, sad' smo mozda otisli predaleko od medicine, ali ko zna, da je otvorena soba za psihijatriju, mozda bi meni tamo bilo mesto? :lol:
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm

Post od guci »

Dragi moj Ka1! Evo da te malo ugnjavim sa sopstvenim iskustvom! Zavrsila sam masinstvo za 8 godina, sa relativno visokim prosekom. Takodje sam spavalica, spavala sam do 14-15h, ustanem (sa deckom, sadasnjim muzem), jedemo i krecemo na ucenje. Do 2-3h, kako kad. Nekad i duze. Bivalo je da ucimo do 8h ujutru, a ustajemo u 17h.
Uvek sam mislila da me ceka svetla buducnost, samo dok uzmem tu diplomu. I dosao je taj dan! Bila sam u euforiji 2 nedelje. Kada sam pocela da trazim posao, svi oni koji su mi pre toga govorili: "Samo da zavrsis, zaposlicemo mi tebe!" su isparili. NISTA, ali bas NISTA, osim ponude za radno mesto sa mizernom platom mi nije ponudjeno za godinu i po. Cesto sam se pitala, na sta sam protracila 8 godina. Na fakultet? Ka1, je.es diplomu ako u glavi nemas jos mnogo toga. Diploma je sporedna stvar koju ti traze, mnogo je vaznije kako govoris jezike, da li vozis, imas li vec neko iskustvo, poznajes li racunare... Naravno da ne, jer si svo to je.eno vreme UCIO! Prema tome, ko ih sve je.e, nego ti lepo, ako das poslednji ispit, super, skinuo si ga znas odakle, ako ne, pa nije smak sveta! Baci se ti, blago nama, na te Microsoft sertifikate, (a ne sa mosta, pu, pu, pu, daleko bilo!), bitno je sta imas u glavi, a ne u rukama! I ja danas gledam ponosne mlade mame, dok ja setam svoju klinku (koja je prekjuce ugazila u psece go.ance, znas ti o cemu ja vec pricam, pa tako us.ana hoce da je nosim!), a mogla bih da imam dete od 12 godina i staza isto toliko. Zato, budi opusten, jer jedna stvar povlaci drugu. Kad diplomiras (ne kazem AKO, jer ZNAM da hoces!), mnogi drugi problemi ce se otvoriti pred tobom. Ali izlaz uvek postoji. Zato, glavu gore, a sad mars u citaonicu na ucenje!!! 8) I javi nam sta je bilo!!!
P.S. A posto vec rece da zude za tim da vas se otarase, ne brini se, malo ce vam i progledati kroz prste! [/i][/b]
Mile011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 2:29 pm

Post od Mile011 »

guci napisao:Dragi moj Ka1! Evo da te malo ugnjavim sa sopstvenim iskustvom! Zavrsila sam masinstvo za 8 godina, sa relativno visokim prosekom. Takodje sam spavalica, spavala sam do 14-15h, ustanem (sa deckom, sadasnjim muzem), jedemo i krecemo na ucenje. Do 2-3h, kako kad. Nekad i duze. Bivalo je da ucimo do 8h ujutru, a ustajemo u 17h.
Uvek sam mislila da me ceka svetla buducnost, samo dok uzmem tu diplomu. I dosao je taj dan! Bila sam u euforiji 2 nedelje. Kada sam pocela da trazim posao, svi oni koji su mi pre toga govorili: "Samo da zavrsis, zaposlicemo mi tebe!" su isparili. NISTA, ali bas NISTA, osim ponude za radno mesto sa mizernom platom mi nije ponudjeno za godinu i po. Cesto sam se pitala, na sta sam protracila 8 godina. Na fakultet? Ka1, je.es diplomu ako u glavi nemas jos mnogo toga. Diploma je sporedna stvar koju ti traze, mnogo je vaznije kako govoris jezike, da li vozis, imas li vec neko iskustvo, poznajes li racunare... Naravno da ne, jer si svo to je.eno vreme UCIO! Prema tome, ko ih sve je.e, nego ti lepo, ako das poslednji ispit, super, skinuo si ga znas odakle, ako ne, pa nije smak sveta! Baci se ti, blago nama, na te Microsoft sertifikate, (a ne sa mosta, pu, pu, pu, daleko bilo!), bitno je sta imas u glavi, a ne u rukama! I ja danas gledam ponosne mlade mame, dok ja setam svoju klinku (koja je prekjuce ugazila u psece go.ance, znas ti o cemu ja vec pricam, pa tako us.ana hoce da je nosim!), a mogla bih da imam dete od 12 godina i staza isto toliko. Zato, budi opusten, jer jedna stvar povlaci drugu. Kad diplomiras (ne kazem AKO, jer ZNAM da hoces!), mnogi drugi problemi ce se otvoriti pred tobom. Ali izlaz uvek postoji. Zato, glavu gore, a sad mars u citaonicu na ucenje!!! 8) I javi nam sta je bilo!!!
P.S. A posto vec rece da zude za tim da vas se otarase, ne brini se, malo ce vam i progledati kroz prste! [/i][/b]
Savršen odgovor!

I neka je ćerkica živa i zdrava!!!
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Problem je u FAKULTETU ,ja sam bila na ekonomskog fakultetu i dala sam dve godine i HVALA BOGU DA SAM IMALA PAMETI DA GA NAPUSTIM,lose organizovan,koncepcijski osmisljen odnosno neosmisljen,besmisleniji faklutet ne postoji,kada sam ga napustila kao da mi je kamen pao sa srca,-evo sada samo sto nisam postala inzenjer informatike sa veoma visokim prosekom a da bi dotle dogurala meni je trebalo manje zivaca nego za jedan ispit na ekonomskom fakultetu koji su svi polozili samo tako lako(konkretno u pitanju je Ekonomika preduzeca neka se upuceni ne smeju molim)a mene je mucio mesecima i na kraju sam i napustila fakulet zbog njega kada sam ga polozila otisla sam i ispisala se i evo me sada zavrsavam totalno drugu stvar i to sa velikim prosekom i sve.......
A TI SLUSAJ VAMO!
TI SI SIROV,SUROV,DIREKTAN,NAGAO,NEDVOSMISLEN,PREZICAN I BEZ PARDONA....(zaista sve sjajne i pomalno zaboravljene osobine kojima se ja divim) I VIDIM DA BI MOGAO DA BUDES JUNAK SERIJALA
I SHOUDLN'T BE ALIVE(ne daj boze,ali toliku snagu u tebi vidim)A TI MI TU NE MOZES DA POLOZIS JEDAN ISPIT I DA KONACNO ZARIJES ZUBE U ZIVOT.....nemoj da ti dodjem tamo da te udarim da se prevrnes nego polazi i razvali taj ispit,hajde bre.......putuj igumane......
SRECNO!
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Devojke su ti sve lepo napisale i to "tvojim" jezikom, pa ces mozda njih bolje razumeti nego mene (njanjavu :lol: )!!

To sto neko ima diplomu u rukama, mozda moze da pomogne, ali u smislu psihe, jer se toboze osecas sigurnije sa njom, ali isto tako, diploma u rukama znaci (trebalo bi bar da podrazumeva, sto cesto nije slucaj!!!) i vise znanja!!

Kao sto ti Guci rece, bitna je vestina!! Ako ti u praksi ne znas da primenis ono sto si ucio, dzaba ti i diplome i svih deset godina!! :lol:

Potpuno te razumem sta pricas, ne retko, i ja se osecam isto kao i ti (ali bez diplome!!), a sa druge strane imam "srece", jer sam svasta radila, muvala se "tuda i svuda", i ako ce ti biti lakse-za 13 GODINA rada imam 6 MESECI radnog staza!! :evil:

Kada tako gledas, ne znas kome je gore!! :lol: :lol: :lol:

Glavu gore i knjigu u sake i javi kako je bilo danas!! :wink: I nemoj da sam cula da nam pises da nisi izasao na ispit, koliko god bio nespreman i nesiguran-ako nista drugo, bar idi da ga slusas! :wink:
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm

Post od guci »

Jes', ne rekoh sad glavnu stvar: radim posao za koji sam se skolovala, sticajem srecnih okolnosti, da vas ne gnjavim sad time, i, brate, ama BAS NISTA od onoga sto sam studirala ne primenjujem na poslu. Kad mi bas i zatreba, uzmem knjigu pa se podsetim. Mnogo je bitniji nacin komunikacije sa ljudima (sklanjaju me iz tog sektora, vidite kako psujem! Posalju me samo kad treba da se ka.a!) Windows, Microsoft Office, Outlook Express i AutoCad - i da te Bog vidi! Koliko ja zakljucujem iz trogodisnjeg staza, najbitnija je kurtoazija sa klijentima, bilo na nasem, bilo na stranom jeziku, pa tek posle ide iskustvo sa tim sto radis. Vec su mi se smucili razgovori o vremenu tamo i ovde i pitanja kako sam i kako dete, dajte ljudi da radimo nesto konkretno! Bogami, Ka1, nadrljaces ti posteno u poslovnom svetu, ti si, bre, bez dlake na jeziku, ima svakom da kazes sto mu ga ide, jer ne tolerises ljudsku glupost. Cekaj samo dok vidis kolika je...
Ako ce da te utesi, moj dever, koji je dr nauka, i predaje na fakultetu, pred svako predavanje uzme knjigu da se podseti gradiva... To mi je glavna tema za zaje.anciju: ne zna ni profa o cemu prica, a sta li ce tek jadni studenti da uce? Od njih se trazi da znaju i ono sto profa ne zna.
Eto toliko! Nije ta diploma Bog i batina! Nego batinu u svoje ruke, pa kreni u zivot! Al' gledaj prvo da polozis to s..nje od ispita! Lepo sednes u citaonicu, pola sata mislis o glupostima, pa kazes sebi: "A sad je dosta, krecem da ucim!"
@Mile 011, hvala ti na lepim zeljama! Takodje, da su SVIMA nama decica ziva i zdrava! kad dobijes dete, ZNAS da moras da se snadjes u ovom svetu!
Zaključana tema