Problem sa nemirom i nervozom prilikom ucenja

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Ufff... super, sad' sam dosao kuci i gomila novih poruka, bas sam srecan zbog toga! :D

@Guci Znam ja sta pricam. Ne pricam ja tek tako da mi je vazno da uzmem tu diplomu. Imam ja gomilu varijanti. Pa ne jurim ja bezveze ovu diplomu. I kao sto rekoh - bez nje (ili neke druge ali da je SKOLSKA) meni se nista ni ne uci dalje. Ne zelim. To je osnova koja MORA da se ima pa taman nikada u zivotu nista ne radio vezano za to, taman me niko nikada ne pitao za nju! A da ne pricam o gomili poslova koji zahtevaju neku diplomu cisto reda radi, nema veze sto ti ona mozda i ne treba za posao ali ti treba da bi uopste usao u konkurenciju. I izvini, za mene je bukvalno smak sveta da posle 10 godina izadjem sa faksa bez papira u dzepu. Znaci, to ne da bi bio smak sveta nego... pazi, i posle toga bi postojale mogucnosti... upisati neki privatni faks, nesto... priznali bi oni meni dosta ispita... ali se radi o tome da ja NEMAM SNAGE da ucim vise NIKADA NISTA sto ima veze sa fakultetskim gradivom, evo slikovito da ti objasnim - meni pored ovog ispita kojeg sada ucim treba jos SEDAM ispita da diplomiram ekonomiju (koji su za mene apsolutno nemoguca misija zbog tezine i obimnosti). To pravi studenti sjebu za godinu dana. Veruj mi, da imam DVA posle ovoga, i u tom slucaju ne bih isao dalje. Ma ovo je poslednje, kraj.

Ja poznajem racunare... odlicno ih poznajem i volim... spreman sam da ucim sve sto je vezano za njih... razumem se i u hardver... sve bih mogao da naucim vezano za njih jer sam sa racunarom od malena... znaci, nisam kao ljudi koji odu na "kurs" i tamo "nauce: Windows, Excell, Explorer (kao moja sestra) i onda dodju kuci i ako sve nije apsolutno isto kao na ekranu sa njihovom casa, oni ne znaju da se snadju.

Znam super i engleski... zaista sam kvalitetna osoba, znam to! Zeljan sam rada, dokazivanja! Jedva cekam dan da pocnem da radim! Za male pare bih radio. Bio bih super radnik, posten sam, JAKO odgovoran!

Usput, cale mi ima privatnu firmicu ali radi neki posao koji nema veze sa mnom. Svi me pitaju zasto ne radim sa njim malo. Drugi ljudi bi tu videli obezbedjenu buducnost, preuzeli bi to ali ne i ja...

@tunks :lol: Pa necemo valjda da optuzimo za sve fakultet, majku mu? :lol: Vidi, to uopste nije neistina sto si rekla... da sam ja bio pametan pa da sam pre 3 godine kada se pojavila ova mogucnost sa malom diplomom pristao na to, ili jos pametnije, da sam kao svaki normalan covek uvideo da mi ne ide i prebacio se na neki drugi faks, ko zna gde bih sada bio. A problem je u tome i sto sve sto je mene ikada zanimalo, pocelo je kasno da me zanima. Znaci, kada sam upisivao faks, uopste nisam toliko bio napaljen na kompjutere. Plus su me roditelji forsirali sa ekonomijom plus ja nisam imao inicijativu nego sam sve prihvatao kako je jer sam bio u nekoj apatiji koja je posledica..... ok, necemo tako daleko u proslost, ali kapiras sta hocu da kazem...

@Majja A ja za 0 godina rada imam oko 6,5 godina staza! :lol: :lol: :lol: Da, cale me je malo spasio tako sto mi je pre nekoliko godina, kada je to moglo, kupio 5 godina staza i plus mi je oko 1,5 godinu placao doprinose kao da sam zaposlen kod njega u firmi...

Sto se diplome tice, opet kazem, naravno da ona barem u mom slucaju ne znaci znanje... ali mi otvara sve mogucnosti... ja necu da upisem sertifikate ako nemam diplomu...

Ispit je sutra i otici cu cisto da vidim da li je fakultet i dalje na mestu. Juce i danas nisam nista ucio. Shvatio sam da nista nisam naucio prethodnih 5 dana kada sam ucio najvise sto sam mogao i potpuno sam se demoralisao. Umesto da samo pretrcim pogledom ono sto sam ucio, meni je svako pitanje kao da ga citam prvi put. :x
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Ka 1 evo me morala sam da se nadovežem sa samo još jednom ČINJENICOM.

Moja sestra je sad na kraju ekonomije ( drnda taj poslednji ispit već ohohohoooo dugo ........)
Prvo je htela da uzme tu smrdljivu diplomu prvog stepena pa kad joj je rečeno da se plaća ne znam koliko ......ona se predomisli i nastavi kako tako ali evo već VALJDA deveta godina studija ..................Ali svo to vreme radila je po koje kakvim bankama ........Trenutno je u jednoj od najjačih (ali iz inata neću da napišem ,jer da se ja pitam ja bi ih tužila za ugrožavanje ljudskih prava :evil: )

Svuda je grabila bez ikakve i IČIJE pomoći .....ko što Guci reče kad je trebalo svi su se izmakli (pa kao i za mene) Tako da ...............

Ja iskreno to ne bih mogla crnčiti ko skot jer te drže i formiraju ''po njihovim ukusima'' dok ne stigne diploma a onda ...........ne zane se

Pa ne znam šta da te savetujem u ovoj zemlji treba imati samo djon od obraza ......a za diplomu ............ma nemam reči .......

I..........neću da se nerviram , zvučim ko ovi debilni političari,jel da ?

Pozdrav svima :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

minjab napisao:Ka 1 evo me morala sam da se nadovežem sa samo još jednom ČINJENICOM.

Moja sestra je sad na kraju ekonomije ( drnda taj poslednji ispit već ohohohoooo dugo ........)
Prvo je htela da uzme tu smrdljivu diplomu prvog stepena pa kad joj je rečeno da se plaća ne znam koliko ......ona se predomisli i nastavi kako tako ali evo već VALJDA deveta godina studija ..................Ali svo to vreme radila je po koje kakvim bankama ........Trenutno je u jednoj od najjačih (ali iz inata neću da napišem ,jer da se ja pitam ja bi ih tužila za ugrožavanje ljudskih prava :evil: )

Ista stvar je i sa mojom drugaricom!!! I na kraju se ispisala sa ekonomije i upisala neki privatni faks, i daje ispite kao od sale!!
guci
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm

Post od guci »

Ja mislim da se radi samo o tome da tebe to UOPSTE ne zanima, kao sto si i sam rekao. Kad bi sada upisao nesto sto volis, fakultet ili privatnu kolu, sje.ao bi ga kao od sale! Nisi ti bas toliko glup (izvini :D ) da ne mozes da zavrsis BILO KOJI drugi fax, ali koji te zanima, umesto ekonomije! Ako ti je uopste za neku utehu, ja na ekonomiji ne bih mogla da dam ni jedan jedini ispit, a ne da mi jedan ostane do kraja! Na masinstvu mi je najtezi ispit bila sociologija, skripte od 20 strana, dok sam "bauk" ispite razvaljivala. I znam mali milion ljudi koji su pred kraj studija napustili fax i upisali ono sto vole, i zavrsili u roku, sto rece @Majja, dadose ispite kao od sale. Dakle, prestani da kukumavcis, nego uradi nesto korisno: ili razvali taj je.eni ispit, ili upisi ono sto volis! 8)
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

@Ka1: kao prvo, batali karantin, po meni to samo vodi u još veću frustraciju. Šetaj sa devojkom po svežem vazduhu, bavi se sportom, jedi voće i povrće, kažu da i omega kiseline pomažu. Ustani kad hoćeš ali radi svakodnevno, koliko možeš i ne nerviraj se ako nemaš uvek isti nivo produktivnosti, čovek nije mašina. Normalno je da je posle godina besposličarskog života (ne znam kad si apsolvirao i kojim si ritmom polagao ispite) teško prionuti na bilo kakav konstantan rad ali vremenom se steknu navike. Treba samo biti UPORAN.

Ako si mogao da položiš ostale ispite, možeš i ovaj, samo što će ti zbog okolnosti verovatno trebati nešto više vremena. A vremena imaš i više nego dovoljno. Gledaj na to kao na trening - ma čime da se budeš bavio u životu, sigurno ćeš imati situacije da moraš da odradiš i nešto što te ne zanima posebno ali je potrebno da bi išao dalje, i nećeš moći da ga zbrzaš već ćeš morati da ga odradiš pošteno. Prihvatanje toga je jedan vid odgovornosti i zrelosti i kad to raščistiš sam sa sobom biće ti mnogo lakše.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

@Guci Ma vazi, evo sada cu sa 28 godina da upisujem drugi fakultet. :-? Sada ne bih mogao da zavrsim nista, kazem SADA, zato sto je prosao voz, moje vreme ucenja je proslo... a posebno sto nema nista za sta sam ja talentovan pa da to upisem... to sto mene zanima ne postoji u tom obliku... ovde je svaki fakultet koji ima veze sa kompjuterima povezan sa matematikom sto je besmisleno. Ja veze nemam matematiku niti sam ikada imao.

@Cat Moze se reci da je to bio besposlicarski zivot sa jedne strane, ali sa druge strane je to bio zivot koji me je UZASNO umorio i izmrcvario. Roditelji me pitaju, OD CEGA BRE TI DA SE ODMORIS ? Oni ni ne shvataju u kom mi se stanju glava nalazi... i koje ja pritiske trpim vec godinama... a to sve zamara vise nego bilo kakav fizicki posao...

Ne znam kako da ti objasnim da ja sve to znam sto ti pricas, konkretno
Prihvatanje toga je jedan vid odgovornosti i zrelosti i kad to raščistiš sam sa sobom biće ti mnogo lakše.
ti verovatno hoces da kazes kako sam nezreo i neodgovoran ali ja ovde pokusavam da objasnim kako ja ZELIM JAAAAAAAAAAKO ali fizicki i psihicki ne mogu, kapiras? Sve si ti u pravu, ali da li shvatas kada neko ne moze? Naravno, nastavicu ja, necu da odustajem ali to sve ide jako tesko.

Evo danas sam se jos vise smorio i demoralisao. Odem na ispit i automatski ga odlozim za sutra a ne znam ni sto sam to uradio, kao da cu nesto do sutra nauciti, nego sto me je smorila profesorka koja se drala od momenta kako je usla u ucionicu a cuo sam i neke price kako podjebava ljude tako da sam shvatio da je ovaj ispit JAKO tesko poloziti, mora SVE da se zna a ja ne umem tako da ucim. Imam ja i neke visoke ocene, recimo poslednjih 5-6 ispita su devetke ali to su bili laksi ispiti a i svako moje odgovaranje je nekako nabadanje, znaci ja ne mogu da naucim onako bas bas tecno kako bi to trebalo.

U redu, da vas ne bih vise smarao, mozemo da zakljucimo ovu pricu a ja vam se zahvaljujem na svemu sto ste rekli.
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Hm,to sa matematikom nije bas tacno,mi ovde u nasoj skoli u uzicu,koja ce biti najverovatnije ona VII-1 stepen imali smo samo jednu matematiku veoma laganu,brdo hardvera,programiranja,svi aplilikativni programi bla bla bla da ne davim brdo o kopmjuterima a nema matematike.....
Inace,mislis da je kasno da sa 28 godina nesto upisujes,da samo vidis starosnu strukturu ovde.....ne bi tako mislio....
pozz
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Zar ne studiras ti matematicki fakultet? U Beogradu se najvise racunari rade na tom fakultetu a ime ti sve govori - matematicki. Ima od skoro i neki RACUNARSKI ali to je privatni, verujem da je ok ali ja licno ne volim i imam prerasude prema privatnim fakultetima iako menjam misljenje u poslednje vreme jer vidim da se ljudi i sa tim fakultetima normalno zaposljavaju.

Mislim da je sa 28 kasno upisivati, fakultet podrazumeva vreme i posvecenost, i mislim da je glupo da bilmez od 28 godina ide na predavanja sa decom i da do minimum 32 godine studira. Ali i nije to toliko bitno koliko je bitna snaga, zelja i volja za tako necim. Ja to nemam. Kazem ti, ja sad' i kad' bih upisao neki kompjuterski faks ne bih mogao da ga zavrsavam... jer ja zelim da zivim normalan zivot daleko od roditelja, da se osamostalim, znaci meni je apsolutno nezamislivo da zivim sa mojima jos godinu dana a kamoli duze od toga. U stvari, to je jedan od najvecih problema! Hocu svoje pare i svoju slobodu!!!!!!!!!!! A ne da sa 28 godina zivim kao pubertetlija.........

Lako je nekome ko je talentovan za nesto... ja mislim da nisam ni za sta... niko me nije oblikovao prema necemu... a i covek se jednostavno radja sa nekim talentima... dok je moj drugar koji je sada vrhunski web dizajner programirao kao klinac, ja sam se zajebavao i igrao igre, dok sam ja isao u gimnaziju on je isao u elektrotehnicku, dok sam ja upisao ekonomiju on je visu elektrotehnicku i svo to vreme je ucio programiranje a ja ni bejzik nisam imao pojma. Opet, kod takvih poslova je najbitniji talenat za dizajn, lako je nauciti program kada imas talenat, ideju u glavi... a ja ne znam cica glisu da nacrtam na papiru...
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Ja sam u drzavnoj skoli,visa skola uzice odsek za inzenjera informatike sa matematikom nemam veze i sa tablicom mnozenja slabo stojim a kamoli sta vise......ne kazem da bi ti trebalo da upisujes novi fakultet nego da nikada nije kasno........
A tek kako ja zelim da se odvojim vise od roditelja ,tu te super razumem,a joj vise ja ne znam stvarno......kao da vec sto godina ovde sa njima se vucem,i ja jedva cekam samo svoju slobodu i svoj novac....ovako je moglo da ide do jednog momenta ali dalje ne.....
Nema se dalje,brate,hajde savladaj taj ispit i idemo u zivot.
pozz
guci
Stalni član
Stalni  član

Post od guci »

Ja mislim da ima u Visoj elektrotehnickoj u Vojvode Stepe odsek za racunarski integrisane tehnologije. Dakle, tip je 5 godina upisivao drugu godinu na masinstvu, jer nije mogao da polozi matis i fiziku, pa je presao na RIT i razvalio u roku. Inace je buba lenja po pitanju ucenja. Mojoj drugarici (32 god.) je ostao jedan ispit na mehanici, a u 30 je upisala Visu vaspitacku, i evo fura. Nisi ti bre netalentovan, ti si lenj. Imas motiv, a nemas zelju. Nemas ti nigde posao gde ne moras vise da ucis i da se usavrsavas.
Dalje, zivot sa matorcima ima svojih prednosti... Ja sam prokukala da se odvojimo od svekra i svekrve, ali (srecom) nismo, a sad molim Boga da nas ne sutnu iz stana, jer kad dodjem mrtva umorna sa posla, a klinka trci prema nama, hoce da se igra, pomislim na to kako bih se sipak izlezavala uvece, nego bih morala da kuvam, spremam i cistim... No dobro, mozes i da se odvojis, ako si u stanju da radis i ucis istovremeno, ali danasnji poslovi su takvi da moras da budes maksimalno posvecen poslu, iscedi ti svu energiju. Kakvo crno ucenje posle? Nego, ako imas dileme po pitanju toga kako zive fizikalci, dodji da te malo odvedem na gradiliste. Vetar siba na sve strane, ceo objekat zjapi, a oni stoje na skeli, koja se ljulja, i montiraju vrata. Odmah bi dobio volju za ucenje.
Ka1, ako ikako mogu da ti pomognem, bilo da su to casovi iz matematike, ukoliko je se jos secam, ili cisto prica, ja sam ti na raspolaganju. Ne smaras nas, samo se trudimo da te izvucemo na razne nacine iz bedaka. Cujemo se i dalje, idem na teren.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ama zeno nisam bre lenj! :lol: Mislim, svi su ubedjeni da jesam ali ja NE MOGU, kako ne shvatate to? Javio sam se ovde u potrazi za lekom koji ce mi pomoci da podignem koncentraciju i smiriti nervozu. Odnosno, mislim da ne mogu ali cu morati, kako znam i umem. Videcu da promenim nesto. Mozda da ustajem ranije. Svi misle da sam lenj ali dokazacu ja njima da nisam, samo da polozim ovo! :x

Ja bih da se osamostalim tek kada uzmem diplomu, imam i gde da zivim, kapiras bre, zivot me ceka!

Iz Matematike sam dobio 9 jos u prvoj godini! :) Ne pitaj koliko sam puta polagao i koje sam pare dao na casove. A inace, i ja nisam mogao da upisem trecu jedno 3 godina. 8) Ali tada je bio neki drugi trip a tada sam sve i zajebao. Da sam na pocetku studija bio sa ovim sadasnjim rasmisljanjem, ubedjen sam da bih zavrsio faks normalno, kao i svi drugi.
guci
Stalni član
Stalni  član

Post od guci »

A kad polozis, vodicu te na sladoled 8) I to da biras koliko hoces kugli!!! Ja bez 10 ne izlazim iz poslasticarnice :oops:
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ma vodicu ja vas! Znaci, Guci, Maja, Minja i ja kao vasa najbolja drugarica. :lol: Samo, plasim se da mi devojka ne bude ljubomorna pored toliko zena. :)
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ka1 napisao:Ma vodicu ja vas! Znaci, Guci, Maja, Minja i ja kao vasa najbolja drugarica. :lol: Samo, plasim se da mi devojka ne bude ljubomorna pored toliko zena. :)

Ma ide i devojka sa nama!!! :lol: :lol:

Nego, sta cemo sa ljubomornim muzevima??!! :lol: :lol: :lol:

Bice to ok, malo si se us*ao od svega, a vidim, bas ti je u kuci veliki pritisak........probaj da razgovaras sa roditeljima, mada vidim da prica ide u krug-ti u klin, oni u plocu! :x

Nego, kad vec imate ti i devojka gde da zivite, zasto cekate da ti polozis ispit?? Mislim, sta menja stvar??!! Ne verujem bas da ce posao odmah da te ceka cim ugrabis diplomu,a??!! :roll:

Zivi i opusti se i sve ce doci na svoje!! :wink:
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ma dok se ja opustim i prozivim ode vreme i ja ostadoh bez diplome. A da ti ne pricam koliko zelim da odem negde sa devojkom, bar na vikend, stalno smo imali gomilu planova ali nikada zbog mene nismo otisli, ja uvek kazem "moram da ucim" i onda ucio ne ucio ostanem kuci jer gde god da odem ne mogu da se opustim, uvek mi je ispit u podsvesti.

Nisu roditelji vise problem, cale danas nesto uzdise i kenja ali mene boli uvo za to, i oni znaju da je to jedan ispit u pitanju pa su olabavili. A i vide da ucim. U principu, nikada ja nisam smatrao da oni nisu u pravu, UVEK su bili u pravu sto su mi govorili, sve sam to ja znao i sam samo sto nisam pokazivao da me zanima da to promenim.

Inace, ne planiram bas bukvalno da odem da zivim sa devojkom cim zavrsim ali evo recimo ako bih polozio ispit 2. Fenruara, zaista bih se potrudio da se to ispuni do kraja ove godine. U principu, glupo je da zivimo zajedno a da ja sedim kuci i ne radim nista i ne primam platu. Ja to necu. Hocu i ja da doprinosim. Ali definitivno su mi ti problemi, koji su generalno mnogo veci od problema kojeg ja imam (stambeno pitanje) reseni. je***a, uvek nesto mora da fali... neko ima skole ali nema posao, neko opet ima skole a nema gde da zivi... a ja imam sve to ali nemam skole... :lol:

E stvarno, da li se neka od vas poznaje? Aj' se okupimo negde! 8)

P.S. Evo pristajem i da prosetam Gucinu cerkicu, volim decu a i malo da provezbam! :) Nikada se ne zna kada ce mi zatrebati!
Zaključana tema