Operacija urasle dlake

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

mia ll
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 16, 2006 2:51 pm

Operacija urasle dlake

Post od mia ll »

Ako je neko operisao uraslu dlaku molila bih ga da mi napise nesto vise o toj operaciji. Bilo kakvu informaciju.
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Mia,

Nisam siguran da cu ti biti od velike pomoci, ali mogu ti reci sledece: dok sam bio u bolnici, u sobi sa mnom su bila tri mladica i svi su operisali uraslu dlaku i to na istom delu tela - nesto iznad sedaone kosti (zavrsetak kicmenog stuba). Operacija nije problem, ali niposto ne smes da cekas! Sa uraslom dlakom (ili dlakama) se odstranjuje i izvestan deo inficiranog tkiva oko nje. Sto pre odes, to ce ceo postupak biti laksi. Posle operacije se rana ne zasiva, vec ce samo cisti i pusta da lagano sraste. Oni su u bolnici ostali 3 dana. Kod kuce odrzavas (cistis ranu) i dolazis na previjanje.

Moj saveti ti je da se sto pre obratis lekaru.

Pozdrav,
mr M.
urgentash
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 04, 2006 11:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Cystis pilonidalis

Post od urgentash »

Postovana,

Urasla dlaka u trticnom predelu (nesto iznad fissure ani-sedalne brazde) sa znacima infekcije (crvenilo, otok, curenje gnojavo-sukrvicavog sadrzaja, a zatim i bol koji se javlja ukoliko ne postoji ili se ne uspostavi drenaza-Abscessus pilonidalis) naziva se Cystis pilonidalis. U poslednje vreme cesto zastupljena pojava (bolest).Cesce pogadja muskarce-ali na nesrecu i lepsi pol.Sama operacija je bezazlena (asistirao sam tokom operacije). Kod nas se iskljucivo sprovodi u opstoj anesteziji, i onda kada je bolest u remisiji (pravilo hirugije).Dlaka koja je urasla formira fibrozni kanal koji komunicira sa spoljnom sredinom i putem koga se vrsi eliminacija sadrzaja. Mora se uraditi opsezna operacija (excisio cystae in totto) ili eliminacija ciste u potpunosti sa odstranjenjem patoloskog sadrzaja(dlaka, detritusa - do u zdravo). Rana ostaje otvorena.Previja se svakodnevno. Obavezna toaleta. Veoma brzo oziljava-zarasta (7-10 dana se zatvori).
Napomena:Vazno je operisati se tokom samog pocetka bolesti-kako se ne bi stvorila komunikacija izmedju fibroznih kanala sto rezultira pojavom vise otvora iz kojih se cedi patoloski sadrzaj.Recidivi (ponovna pojava) su moguci u takvim slucajevima.
Pozdrav
www.zcarandjelovac.org.yu
"Junastvo je sposobnost odbraniti sebe od neprijatelja, dok je cojstvo sposobnost odbraniti neprijatelja od sebe"!(Marko Miljanov)
djux
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 26, 2007 5:35 pm

Post od djux »

Vidim da niko ne pise "ovih dana"...Paaaaaaa,evo ja cu! Imala sam pilonidalnu cistu skoro 2god.Pre 22 dana su me "operirali"...Katastrofa! Da mi je neko pricao o ovim mukama...ne znam da li bih uopste otisla "pod noz".Tih prvih dana posle operacije sam bila prilicno labilna...svasta mi je padalo na um...Muke! Ako nekog zanimaju detalji,ali bas detalji, nek se javi,ja cu pisati...Inace,najgore mi je bilo zbog aljkavosti i nestrucnosti sestara...Zavrsila sam med.skolu,i mogu vam reci da nema nista gore od toga kad znate kako i sta treba da vam rade,a oni sve pogresno! Dr.je OK,ali sestre...samo da sto pre zavrse,uopste ne ciste ranu,samo bzv zamene jednu gazu da bih ja rekla dr.da su me previle...UZAS! Inace,sad sam vec kuci,mogu da sedim,nema vise previjanja,samo kucna nega rane,tj.toaleta.Ako neko ima nesto da pita...tu sam,a ako ima neko ko je ovo prosao do kraja,neka da neki "dimni signal",i ja bih imala par pitanja... :) Pozdrav!
Bane88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 9:50 am

Post od Bane88 »

...evo da se javim sa licnim iskustvom... posto sam ranije oko 10h dnevno sedeo za kompjuterom, jednog dana u autobusu je pocelo da me boli iznad trticne kosti dok sam sedeo i mislio sam da nije nista strasno vec da sam se nazuljao... pustio sam par dana i onda jedno vece krenem na tusiranje i vidim nesto zuto pozadi na boxericama veoma neprijatnog mirisa... pogledam sa ogledalom i vidim malu rupicu... nisam se obazirao neko vreme, i sve vise i vise me je bolelo, jednom odem da se tusiram i vidim sukrvicu... sutradan odem kod lekara, da mi uput za hirurgiju, primi me doktor kotarac, u 8h sam legao, u 10 me operisali, dali su mi anesteziju ali ona nije delovala, pa su me pitali jel hocu spiralnu (ona sto ide u kicmenu mozdinu) ali kad sam video kolika je igla nisam dao vec su me sekli na zivo... bilo je uzasno bolno tih 15 minuta koliko je trajala operacija, kad su zavrsili nisam mogao da pomeram noge od bolova, ujutru je bilo drugacije, previli su me i pustili kuci. dolazio sam na previjanja 2 meseca svaki dan, u pocetku je bolelo gotovo isto koliko i operacija, ali vremenom je bol prilikom previjanja presao u golicanje i onda je sve zaraslo. nisu me usivali jer usivanjem postoji mogucnost da se ponovo desi ista stvar. sada je sve ok i veruj mi tih 2 meseca mucenja vredi jer se posle osecas mnogo bolje... zamisli odes kod devojke i sad treba da spavate, ti se skines a ono smrdi i boxerice umazane... pa umro bi od blama da mi se to desi.... meni su isekli 3cm po duzini, 1cm shirina i 2cm dubina. pocelo je da gnoji i bash je bilo alarmantno...

moj savet ti je da sto pre odes kod lekara da ne bi prolazila kroz ista sranja kao ja....
Bane88
Novi član
Novi član

Post od Bane88 »

...evo da se javim sa licnim iskustvom... posto sam ranije oko 10h dnevno sedeo za kompjuterom, jednog dana u autobusu je pocelo da me boli iznad trticne kosti dok sam sedeo i mislio sam da nije nista strasno vec da sam se nazuljao... pustio sam par dana i onda jedno vece krenem na tusiranje i vidim nesto zuto pozadi na boxericama veoma neprijatnog mirisa... pogledam sa ogledalom i vidim malu rupicu... nisam se obazirao neko vreme, i sve vise i vise me je bolelo, jednom odem da se tusiram i vidim sukrvicu... sutradan odem kod lekara, da mi uput za hirurgiju, primi me doktor kotarac, u 8h sam legao, u 10 me operisali, dali su mi anesteziju ali ona nije delovala, pa su me pitali jel hocu spiralnu (ona sto ide u kicmenu mozdinu) ali kad sam video kolika je igla nisam dao vec su me sekli na zivo... bilo je uzasno bolno tih 15 minuta koliko je trajala operacija, kad su zavrsili nisam mogao da pomeram noge od bolova, ujutru je bilo drugacije, previli su me i pustili kuci. dolazio sam na previjanja 2 meseca svaki dan, u pocetku je bolelo gotovo isto koliko i operacija, ali vremenom je bol prilikom previjanja presao u golicanje i onda je sve zaraslo. nisu me usivali jer usivanjem postoji mogucnost da se ponovo desi ista stvar. sada je sve ok i veruj mi tih 2 meseca mucenja vredi jer se posle osecas mnogo bolje... zamisli odes kod devojke i sad treba da spavate, ti se skines a ono smrdi i boxerice umazane... pa umro bi od blama da mi se to desi.... meni su isekli 3cm po duzini, 1cm shirina i 2cm dubina. pocelo je da gnoji i bash je bilo alarmantno...

moj savet ti je da sto pre odes kod lekara da ne bi prolazila kroz ista sranja kao ja....
Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Post od Warsong »

Prvi put cujem za ovako nesto, kako to da savitljiva dlaka moze probiti kozu? :o
Ocigledno na neki nacin moze :evil:, pa me zanima da li postoji neka prevencija - brijanje ili depilacija mozda? :-?

@Bane88
U lokalnoj anesteziji? :cry: pa ti doktori mora da su bolesni kad su ti sekli 6 kubnih cm na zivo. Znam da su nase bolnice vise mrtvacnice, ali ovo... :evil: samo sto ne poludim od besa!
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

Ovog leta sam operisala uraslu dlaku na preponi pod lokalnom anesteziom.Nista me nije bolelo i sve je delovalo kao rutinska stvar.Imala sam konce desetek dana.Medjutim,vrlo brzo mi se ponovo stvorio cir(izgleda kao cir)na istom mestu.Kao da i nisam bila na operaciji.Ocajna sam.Sta da radim?Da li to znaci da ponovo treba da idem da me seku?
djux
Novi član
Novi član

Post od djux »

Cccc...i meni je ta blamcina padala na pamet dok sam imala rupicu... :oops: A kad sam bila na moru taj sadrzaj se izlio na kupaci...ko zna sta su ljudi okolo pomislili...:oops: Pre nego sto sam otisla na operaciju,a posle pregleda,dr.mi je rekao da operacija nije hitna,ali dok se ne odlucim na nju(zbog skole nisam mogla odmah)da mi neko brije taj deo.Sad,posle operacije slusam razne gluposti,"trebala si stavljati list bokvice,kupus i pavlaku..."bla,bla,bla! To je splet dlaka koji raste u suprotnom smeru,pa nikakva bokvica,kupus...ne moze to da izleci! Cim primetite tako nesto,trk kod dr.jer ce rez biti manji,dakle krace vreme zarastanja! Kod mene je npr.duzina reza 6cm,a dubina 3-4cm...u prevodu Resavska pecina!(mada sam na previjanju cula koment."pa nije tako strasno,vidjali smo i vece...")Da sam dosla pre,rupa bi bila manja,do sad bi mozda i zarasla...Danas je 25.dan posle operacije,tek sam pocela da primecujem zarastanje rane. ovim tempom nece do sl.NG! Inace,oper.je radjena u opstoj anesteziji...
djux
Novi član
Novi član

Post od djux »

Bane88,odmah ujutru su te pustili kuci? Da li i sad,posle oper.mozes tako dugo da sedis? Ja sam posle oper.bila hospitalizovana 8dana...u bolnici su me previjali 3x dnevno,a kad sam izasla 1x dnevno+kod kuce 2x dnevno tusiranje rane sapunicom i sedece kupke(5l vode+supena kasika soli) u trajanju od 10min...tako sam radila 10dana,onda mi je dr.rekao da vise ne moram na previjanje,samo ostaje ovo tusiranje i sedece kupke...naravno,kaze mi da mogu da sedim i da idem u skolu...odem ja u BG na fax,tusiram ranu 2x dnevno...i rana pocne da smrducka...ja na praksi,zuta kao limun,i pljas...kolaps! Posle 2dana sam se vratila kuci,i samoinicijativno nastavila da idem na previjanje...Rana je sada OK.Za 8 dana idem na kontrolu,pa cu videti sta ce dr.reci na to...
Bane88
Novi član
Novi član

Post od Bane88 »

da, sutradan sam pusten kuci i isao sam svaki dan na previjanje... sada sedim koliko hocu i kako hocu ali izbegavam da sedim na koznim foteljama i trudim se da sedim u shto pravilnijem obliku mogu jer ne zelim da mi ista stvar ponovi... znaci operisali su me i previli pa su me tek sutradan previli i pustili kuci. nisam smeo da se tusiram mesec dana vec sam se onako ko debil od pola i do pola a, a (pola) sa vlaznim maramicama... jbg. inace navikao da se tusiram bar 2x dnevno i tih mesec dana sam bash puko psihicki, em sto spavam na ledjima a tih mesec dana nisam mogao, kupanje takodje, pa svaki dan previjanje, jedino dobro u svemu tome je sto 2 meseca nisam isao u skolu hehehehe.

ako je pocela rana da zarasta ocekuj da ce sve brze i brze da se zatvara, samo vodi racuna o higijeni i sto cesce peri i idi na previjanja... to ti je moj savet, ja sam jednom preskocio previjanja 3 dana i pocelo je da mi gnoji, ali je posle sve bilo ok... vodi racuna
Merylin
Aktivan član
Aktivan član

Post od Merylin »

Da li je moguce da meni operacija nije dobro uradjena?Da li bi mi neki lekar sa ovog foruma objasnio kako se tako nesto moze desiti.U cemu je problem?Zar nakva intervencija nije rutinska za jednog hirurga?Ipak mi vadi samo dlaku.
Bucher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 11:49 am

Post od Bucher »

Draga moja ta operacija nije ni malo rutinska kao sto se misli! Neznam da li ti je doktor rekao da ako ostane i milimetarsko parce dlake u tkivu ono se reprodukuje i nastavlja dalje da raste. Znaci,ponovo na pregled da proveris da se nije sve vratilo! Sve najbolje
Merylin
Aktivan član
Aktivan član

Post od Merylin »

Hvala ti na odgovoru.Nisam to tako shvatila posto hirurg koji me je operisao nije imao vremena za razgovor.Zurio je da vidi sadrzaj koverte koju sam mu donela.Bas sam razocarana.Definitivno moram ponovo ici,ali ne znam kome da se obratim.Stah me je.Imate li neki predlog?U Novom Sadu sam i u Pokrainsku vise nikada ne bih.Zaista sam uvek imala lose iskustvo u toj bolnici.Mozda bih negde privatno.
HeLiCo_pTeR
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 27, 2007 1:45 am

Post od HeLiCo_pTeR »

Evo i ja sam imao isto iskustvo...samo sto mi doktori nisu dali to da operisem,jer se navodno operacijom skidaju neki zivci ili tako nesto,nisam ukapirao bas...dali su mi da mazem mandaricu na to mesto i posle 3 dana bolova to se provali(boli uzasno,a isto tako i izgleda)...tri puta sam do sada to radio i svaki put je jako bolelo,bukvalno nisam mogao da se pomeram...i rekli su mi jos,da to prirodno provaljivanje mandaricom (mesavina rakije, meda i brasna koliko se secam) traje oko 3-4 puta....pre 8 meseci mi se desilo poslednji put i vise nisam ni osecao da ce se povratiti...videcu sta ce biti dalje,nadam se da je proslo:)
Odgovori