Mononukleoza (EBV)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

vlada17
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 23, 2006 2:29 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Mononukleoza (EBV)

Post od vlada17 »

vidim da ima mnogo topica na ovu temu ali ovde cu imati dosta pitanja pa mislim da je bolje da sve bude na jednom mestu (mozda ce kasnije nekom i koristiti).

danas su mi na infektivnoj utvrdili da 90% imam mononukleozu. ostao je josh neki test (chini mi se Paul Bunnell Davidsonov test) i ultrazvuk abdomena da bi bili sigurni. po analizi krvi se vidi da su neki GOT i GPT uvecani sve ostale vrednosti su u granicama normale. od ostalih sipmtoma mononukleoze ja imam samo uvecanu zlezdu (sa leve strane) i bol u grlu ali bol ne stalno. inache sve ostalo imam utisak da se super osecam.. eh to je samo utisak.

mene sad zanima mnogo shta oko ove bolesti ali da probam da krenem redom sa pitanjima a nadam se da ce se naci neko (ili vishe vas) ko se dobro razume u sve ovo i pomoci :)

1. Kako sam ja mogao (mislim na koje sve nachine) da dobijem mononukleozu ? znam poljupcem, ali s obzirom da sam sa istom devojkom 3 meseca ne verujem da je od nje jer bi mi to i ranije prenela ? greshim ? da li se pijenjem iz iste chashe moze preneti mononukleoza ?

2. Koliko otprilike vremena prodje od dobijanja virusa do manifestacije same bolesti ? 10, 15, 20 dana ? da li taj virus moze u mom organizmu prikriven da bude neko vreme pa da se aktivira ?

3. Koliko sam ja sad zarazan po okolinu s obizrom da sam u stadijumu kad mi je tek dijagnostifikovana ? posle koliko cu prestati da budem zarazan ? pretpostavljam da nekom ko je prelezao mononukleozu ne mogu da prenesem virus tj on ga vec ima ali ako se ne varam samo je sad otporan ? znachi po takve osobe nisam opasan ?

3.1 U kom periodu od samog kontakta sa virusom i njegovog preneoshenja pa do samog ozdravljenja ja nekom drugom mogu da prenesem virus ? chini mi se da sam prochitao negde ali nisam siguran da dok traje inkubacija (za koju opet ne znam tachno ali 15ak dana recimo) nisam zarazan po okolinu ?

4. Da li osobe koje su prelezale mononukleozu mogu posle prolaska bolesti da prenose drugim osobama ? znachi da li sam ja posle ceo zivot potencijalna opasnost po druge ili greshim opet ?

5. Koliko uglavnom treba da se lezi pri mononukleozi ? ja sam se naslushao raznih pricha ali doktor me je uteshio danas kad mi reche 3 nedelje (da ne kazem samo tri :)). koliko posle mi je zabranjena fizichka aktivnost i od chega to zavisi ? da li kada mi se vrate ove vrednosti koje su sad iznad normale u krvnoj slici znachi da cu moci normalno da se bavim fiz aktivnoshcu ili i tad moram da se chuvam ?

6. Doktor mi nije rekao da pijem nikakve lekove za jetru a ni surutku ali da li cu pogreshiti ako budem uzeo neke ? Da li time mogu da pospeshim i ubrzam oporavak ?

7. Da li je obavezno da se bash pri svakom poljupcu prenese mononukleoza ? (tj pri bilo kakvom kontaktu sa virusom da se on prenese u drugi organizam)

8. Koliko je oporavak loshiji ako ja ne lezim kako mi je doktor eksplicitno naredio nego sedim ? ako ja dobro razumem svrhu mirovanja to je da srce ne radi ubrzano tj da opterecuje jetru minimalno a i pri sedenju i pri lezanju puls mi je slichan (isti)

9. Koliki je procenat povezanosti EBV i Hodgkin’s Lymphoma ? i ako moze neko da mi ostavi link ka nekoj slici na kojoj se vide vratni limfni chvorovi jer ja imam skroz sa leve strane negde po visini na sredini neku kvrzicu (napipavam je prstom ispod koze) koju sam pokazao i doktoru ali nije nishta znachajno rekao. e sad dok sam listao ovaj forum preplashi me jedan post gde neko reche da je rak limfnih chvorova u nekom broju sluchajeva povezan...

izvinite shto sam oduzio ali verujem da cu imati josh pitanja :D zelim shto uspeshnije da pobedim ovu bolest :)

hvala unapred svima na strpljenju i odgovorima

ako imate josh neki koristan savet a ja nisam obuhvatio pitanjima voleo bih da ga napishete.

hvala josh jednom ;)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

1. moze i kapljicno i preko prljavih ruku (sekret)

2. zavisi od imunosistema, kolicine virusa i sile drugih stvari. Standardno, inkubacija je oko 1-2 meseca.

3. O zarazbnosti ne treba razmisljati, sve dok imate akutnu mononukleozu, zarazni ste,ali pod uslovom da "sejete" skret iz usta i zdrela svuda uokolo. Inace, krecite se normalno medju ljudma onoliko koliko budu dozvolile tegobe koje preostanu.

3.1. Mozete i tada

4. Ne (osim ako nisu ponovo aktivne, odn. sa simptomima, a pod uslovom da je seroloski dokazano da postoji hronicna akrtvna infekcija, sa jako povisenim IgG)

5. Sve zavisi kako vam reaguje organizam, re svega jetra i slezina, a zatim i limfni cvorovi i kostana srz. Uglavnom, mirovanje je potrebno, a posle ce odlucitilekar. Mladji mi ponekad dolaze u salu za treniranje i posle samo mesec ipo dana...

6. Ako Vam nije ostecena jetra (lab. analize?), onda Vam ne treba

7. Ne

8. evo i ja bas sada ima upalu pluca, pa sedim :-?

9. manite se toga i pustite infektologa da vas leci :lol:

Savet: DON'T PANIC!

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

dr ivica napisao:3. O zarazbnosti ne treba razmisljati, sve dok imate akutnu mononukleozu, zarazni ste,ali pod uslovom da "sejete" skret iz usta i zdrela svuda uokolo. Inace, krecite se normalno medju ljudma onoliko koliko budu dozvolile tegobe koje preostanu.

ali ja trenutno nemam nikakvih tegoba, chak se osecam prilichno dobro. da li treba da ochekujem neko pogorshanje vremenom (tipa bol u abdomenu zbog slezine i jetre ili...) ?

dr ivica napisao:4. Ne (osim ako nisu ponovo aktivne, odn. sa simptomima, a pod uslovom da je seroloski dokazano da postoji hronicna akrtvna infekcija, sa jako povisenim IgG)

uh super ovo mi je bilo bitno i laknulo mi je sad :) :D

dr ivica napisao:8. evo i ja bas sada ima upalu pluca, pa sedim :-?

uh dolazi prolece a mi bolesni.. ubedljivo najgori tajming :-?

dr ivica napisao:Savet: DON'T PANIC!

Sve najbolje.

ma ne panichim mnogo malo samo :lol: vishe me brine koliko ce mi mishici atrofirati ako budem poslushao doktora i lezao ~3 nedelje :o

hvala, takodje

i da rezimiram samo. trenutno dok imam virus tj dok analize krvi ne pokazu da je sve vraceno na normalu mogu da prenesem virus drugima tako da nije pametno da me drushtvo posecuje ?

da li bih trenutno mogao neshto da nashkodim nekom ko je prelezao mononukleozu ?

da li postoji neki test kojim bi devojka mogla sad vec da proveri da li sam joj preneo virus bez da cheka 1-2 meseca inkubacije ?
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

setih se sad samo josh necheg... sa iste strane vrata gde mi je i ova zlezda imam jedan zub (6ica dole levo) u koji mi je zubarka stavila lek ali se vremenom on isprao tako da je zub delimichno otvoren. koliko i kako je to moglo (moze) da utiche na mononukleozu, uvecanje ove zlezde, chvorice na vratu ... ? mislim da kad sam primetio da se lek sprao da je posle nekoliko dana uvecala ova zlezda
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Zlezda (najbolje reci: cvor) na vratu je reaktivno uvecana. Moze i zbog Mononukeoze i zbog procesa na korenu zuba.

Nemojte da ocekujete pogorsanje, mislim da cete biti uskoro sasvim OK.

Drustvo neka dolazi, ali bez razmene sekreta :D Maske za lice nisu potrebne, neka se ne boje :D

Ne bojte se za one koji su prelezani MN, a devojka - mislim da ne vredi da se testra, a i ne mora uoste, ako nema tegobe.
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

ooo pa super :D

hvala vam mnogo :)
Mackarije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 17, 2007 12:36 am

Post od Mackarije »

Znaci ljudi citam sve ove postove o mononukleozi i jednom recju usrao sam se ziv!!! Boli me grlo i povecani su mi limfni cvorovi, znaci imam mononukleozu!!! Ima li sanse da je to nesto bezopasno??? Ipak par meseci bez sporta za mene je smrt!!!
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

pa ne mora da znachi. u principu dok ne uradish analizu krvi a pogotovu onaj paul bunell davidsonov test ne znash da li sigurno imash mononukleozu ili ne. i opushteno i ja sam se smorio shto nema teretane i sporta uopshte nekoliko meseci ali sad jbg pomirio sam se sa tim. gledaj to sa vedrije strane. mononukloza nije najgore shto je moglo da nas snadje :D e da inache trenutno i mario anchic ima mononukloezu pa ti vidi koliko tek njemu smeta :D
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

danas sam bio na nekakvoj kontroli u infektivnoj.. dobio sam rezultate onog testa i potvrdjeno je prisustvo EBV-a. kako rekoshe dalja terapija je: lezanje i dijeta. da li je to dovoljno ? mogu li nekako da ubrzam ozdravljenje ?

kako ja da znam kad sam potpuno ozdravio da ne moram vishe da lezim (da li kad se slezina vrati na normalnu velichinu kao i ove zlezde shto su uvecane (dodushe ova na vratu mi se smanjila tako da je skoro skroz nestala) ?) ?
i kako da znam kada cu biti siguran da devojci necu preneti mononukleozu ?

i zna li neko kako mogu i kome da prijavim neodgovorno (mogu na mnoge druge nachine to da nazovem ali ovo je najblazi) ponashanje doktora koji je bio vrlo neljubazan (opet najblaze recheno) i kad sam hteo da ga pitam neshto dodatno oko bolesti rekao "nemojte mlatiti praznu slamu" !

hvala :)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Lekara tuzite advokatu pacijenta, direktoru ustanove u kojoj radi i predstavniku regionalne lekarske komore, odnosno podruznice Srpskog lekarskog drustva. Takodje, nemojte se ustrucavati da pisete novinama.

Kad se slezina potpuno normalizuje po velicini, sposobni ste i za sport.

Kako tacno glase rezultati koji potvrdjuju "pozitivnost"?
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

dr ivica napisao:Lekara tuzite advokatu pacijenta, direktoru ustanove u kojoj radi i predstavniku regionalne lekarske komore, odnosno podruznice Srpskog lekarskog drustva. Takodje, nemojte se ustrucavati da pisete novinama.

Kad se slezina potpuno normalizuje po velicini, sposobni ste i za sport.

Kako tacno glase rezultati koji potvrdjuju "pozitivnost"?

pa pozitivnost se zanisva na sl:

- analiza krvi u stud stacionaru i tu su rezultati koji odstupaju od normale:
fibrinogen 6.3 g/L, brzina sedimentacije 20, GOT 69.7UI/L, GPT 47.9UI/L i imam neshto rukom dopisano "mikroskopski" seg - 35, lim - 45, mon - 2, viro - 18

- analiza krvi u infektivnoj (iz prsta, gore je iz vene bilo ako to ima ikakve veze):
leukocitarna formula: segmentirani 0.29 (0.51-0.61), eozinofilni 0.02 (0.02-0.04), monociti 0.04 (0.04-0.08 ), limfociti 0.65 (0.21-0.35)

- ultrazvuk abdomena - jetra i sve ostalo normalne velichine i oblika osim slezine koja je "longitudinalnog promera 14.5cm i AP 60mm"

- a rezultate koje sam chekao 7 dana tj ti koji definitinvno treba da potvrde prisustvo EBV-a imam na jednom zelenom papiru i pored EBV je upisan samo jedan plus umesto vrednosti IgM koja gore stoji u toj koloni a pored Paul Bunnel Davidsonovg testa ako dobro chitam ovaj njihov rukopis pishe 54.0. inache to je popunjavo ovaj "ljubazni" doktor od juche tako da me ne chudi nishta ako ovo nisu potpune ili prave vrednosti. (koliko god sam gledao po internetu svi koji su kachili svoje rezultate analiza kod mononukleoze imali su tachne IgM i IgG vrednosti a kod mene samo plus upisan :-? )

eto to je sve od analiza. ja se ne razumem preterano u sve to tako da je mozda neshto konfuznije napisano :D (brze i jednostavnije bi bilo da sam skenirao ovih par papira :lol: )

i hvala dr ivice na svemu
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

dana ponovih analize transaminaza i evo novih vrednosti: GOT 44.2UI/L, GPT 51.4UI/L. ovi prvi su pali dosta ali su ovi drugi (gpt) skochili malo. zashto ?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nije to nista. da ste uradili lab. pola sata kasnije, rezultati bi bili drugaciji. Ne brinite, Vasa infekcija prolazi.
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

hmm pa lepo :) mada mi danas doktor naredio josh 2 nedelje mirovanja :o i josh kad bih znao kada cu prestati da budem kliconosha :( :(
vlada17
Novi član
Novi član

Post od vlada17 »

ljudi shta mislite jel smem ja da pochnem da treniram sad ? na poslednjem ultrazvuku koji sam radio josh 12. aprila slezina i jetra (jetra dodushe nije ni bila nikad uvecana) su bile normalnih velichina. shta mogu da 'zeznem' ako pre vremena krenem sa vecim fizichkim naporom ? (neki doktori su mi govorili da moram da mirujem od 3-6 meseci). oce li se meni mozda ponovo uvecati slezina ? ja se inache super osecam jedino shto imam strah od vracanja mononuleoze. da li ima potrebe da ponovim eho abdomena josh jednom ?
Odgovori