danas su mi na infektivnoj utvrdili da 90% imam mononukleozu. ostao je josh neki test (chini mi se Paul Bunnell Davidsonov test) i ultrazvuk abdomena da bi bili sigurni. po analizi krvi se vidi da su neki GOT i GPT uvecani sve ostale vrednosti su u granicama normale. od ostalih sipmtoma mononukleoze ja imam samo uvecanu zlezdu (sa leve strane) i bol u grlu ali bol ne stalno. inache sve ostalo imam utisak da se super osecam.. eh to je samo utisak.
mene sad zanima mnogo shta oko ove bolesti ali da probam da krenem redom sa pitanjima a nadam se da ce se naci neko (ili vishe vas) ko se dobro razume u sve ovo i pomoci

1. Kako sam ja mogao (mislim na koje sve nachine) da dobijem mononukleozu ? znam poljupcem, ali s obzirom da sam sa istom devojkom 3 meseca ne verujem da je od nje jer bi mi to i ranije prenela ? greshim ? da li se pijenjem iz iste chashe moze preneti mononukleoza ?
2. Koliko otprilike vremena prodje od dobijanja virusa do manifestacije same bolesti ? 10, 15, 20 dana ? da li taj virus moze u mom organizmu prikriven da bude neko vreme pa da se aktivira ?
3. Koliko sam ja sad zarazan po okolinu s obizrom da sam u stadijumu kad mi je tek dijagnostifikovana ? posle koliko cu prestati da budem zarazan ? pretpostavljam da nekom ko je prelezao mononukleozu ne mogu da prenesem virus tj on ga vec ima ali ako se ne varam samo je sad otporan ? znachi po takve osobe nisam opasan ?
3.1 U kom periodu od samog kontakta sa virusom i njegovog preneoshenja pa do samog ozdravljenja ja nekom drugom mogu da prenesem virus ? chini mi se da sam prochitao negde ali nisam siguran da dok traje inkubacija (za koju opet ne znam tachno ali 15ak dana recimo) nisam zarazan po okolinu ?
4. Da li osobe koje su prelezale mononukleozu mogu posle prolaska bolesti da prenose drugim osobama ? znachi da li sam ja posle ceo zivot potencijalna opasnost po druge ili greshim opet ?
5. Koliko uglavnom treba da se lezi pri mononukleozi ? ja sam se naslushao raznih pricha ali doktor me je uteshio danas kad mi reche 3 nedelje (da ne kazem samo tri

6. Doktor mi nije rekao da pijem nikakve lekove za jetru a ni surutku ali da li cu pogreshiti ako budem uzeo neke ? Da li time mogu da pospeshim i ubrzam oporavak ?
7. Da li je obavezno da se bash pri svakom poljupcu prenese mononukleoza ? (tj pri bilo kakvom kontaktu sa virusom da se on prenese u drugi organizam)
8. Koliko je oporavak loshiji ako ja ne lezim kako mi je doktor eksplicitno naredio nego sedim ? ako ja dobro razumem svrhu mirovanja to je da srce ne radi ubrzano tj da opterecuje jetru minimalno a i pri sedenju i pri lezanju puls mi je slichan (isti)
9. Koliki je procenat povezanosti EBV i Hodgkin’s Lymphoma ? i ako moze neko da mi ostavi link ka nekoj slici na kojoj se vide vratni limfni chvorovi jer ja imam skroz sa leve strane negde po visini na sredini neku kvrzicu (napipavam je prstom ispod koze) koju sam pokazao i doktoru ali nije nishta znachajno rekao. e sad dok sam listao ovaj forum preplashi me jedan post gde neko reche da je rak limfnih chvorova u nekom broju sluchajeva povezan...
izvinite shto sam oduzio ali verujem da cu imati josh pitanja

hvala unapred svima na strpljenju i odgovorima
ako imate josh neki koristan savet a ja nisam obuhvatio pitanjima voleo bih da ga napishete.
hvala josh jednom