Mononukleoza (EBV)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Koraljka Jankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 08, 2007 8:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

mononukleoza

Post od Koraljka Jankovic »

Manifestu je svrabo i crvenilo na tom mestu. Siguran sam nekih 30 procenat jer sam primetila kad god popije vise kaziranog pica vise mi je toplije i izalazi mi crvenilo po kozi i boli me stomak. prvu alergiju sam dobila pre par godina pila sam koka kolu lajt. i morala sam da primam inekcje jer mi je mnogo brzo buknulo
Pozdrav i hvala
pevaljka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 11, 2007 5:48 pm

pitam se

Post od pevaljka »

imam decka kojem je pre dva dana konstatovana mononukleoza. Zanima me da li i ja mogu da je dobijem??? :o
pevaljka
Novi član
Novi član

jos nesto

Post od pevaljka »

gledala sam ne netu i videla da je mononukleoza ustvari iz porodice herpesa. Kakve veze ima herpes sa mononukleozom i da li neko ko je imao herpes-na kozi, moze da ima mononukleozu, nekako mi je logicno da jedno iskljucuje drugo.
Einen antwort bitte!
viket
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am

Post od viket »

Virus koji izaziva mononukleozu se zove Epstein-Barrov virus ili Humani herpesvirus-4. On pripada istoj familiji kao i virus koji izaziva herpes zoster (herpes na kozi) ali ove dve bolesti nemaju nista zajednicko. Tako da MOZETE oboleti i od jedne i od druge bolesti nezavisno.
Carpe diem, quam minimum credula postero!
Lelach
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 05, 2007 9:04 pm

Post od Lelach »

Hm dobila sam nalaz i poprilično me je zbunio, a i moga doktora pa me je poslao kod otorinolaringologa. Da li mi netko može objasniti:

IMUNO-ENZIMNI TEST
Epstein-Barrov virus..........IgM.................negativan
IgG.............271 jed/ml pozitivan

Ja stvarno više nisam pametna...
pevaljka
Novi član
Novi član

dakle...

Post od pevaljka »

dakle ja mogu od mog decka da se zarazim i narednih 18 meseci???
Aman! ova bolescina nema milosti! Da li postoji neka vrsta prevencije tipa boost-ovanje imunineta ili...?
:roll:

njegov infektolog je rekao da nije opasno ako se vec sad ljubimo, sto i jesmo, :D , te se nadam da mi nece nista biti??? Mislim, kao sto ste videli ja sam pevaljka-studiram solo pevanje-i vrlo mi je bitno da sam zdrava! A pored toga, zaista mi je stalo do moje ljubavi.... :oops:

Sta cu kad obozavam svog decka.... :D

Izvadila sam krv i nalaz je bio ok, da li treba i dalje da proveravam stanje organizma na taj nacin ili...? U sustini, kapiram da ako sam je dobila nema mi spasa, i da ce mi simptomi ukazati na to pre rezultata krvi

Unapred hvala na odgovoru ovog posve haoticnog pitanjceta! :wink:

Visoko c i triler za Vas 8)
pavusica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 10:22 am

Post od pavusica »

malom bratu je konstatovana mononukleoza pre 3 dana, bas sam se uspanicila ali sam na internetu dobila uglavnom sve potrebne informacije sem sta stvarno sme da jede a sta ne????
Na primer da li sme jaja, koje ulje-obico ili maslinovo?
pa bar ukratko mi recite bar sta sme da jede???????
unapred hvala
zozika
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 1:51 pm

Post od zozika »

sto se tice jela neka jede bareno povrce i grilovano meso piletinu ili junetinu a sme i riba sve to sa mrvicom ulja. Ali najbolje bi bilo bareno meso i povrce i dosta voca i vitamina :D Nadam se da sam bar malo pomogla :)
budala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 9:42 pm

Post od budala »

Pozdrav svima na forumu...
Imam jedno pitanje koje se tice ovog virusa pa molim nekog strucnog za odgovor!

Sinoc sam bio sa djevojkom koja je prije par mjeseci prelezala ovaj virus :(
Znaci pocetkom godine se zarazila ovim virusom, nakon 2-3 mjeseca virus je "proradio", i oko 2 mjeseca joj je trebalo da ga prelezi!

Da li sam se ja 100% zarazio ovim virusom sinoc???

P.S.
nick je sasvim razumljiv ja mislim
budala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 16, 2008 9:42 pm

Post od budala »

Znaci niko nema odgovor/predpostavku na moje pitanje...

Dobro, procitao sam u ovoj temi da je osoba zarazna narednih 18 mjeseci valjda!
Ali njoj je doktorica rekla da vise ne moze da zarazi nikog...

Vidjecu sam nakon par mjeseci I guess... :-?
vlada17
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 23, 2006 2:29 am

Post od vlada17 »

da to je sjajno kad ti tek posle kaze da je imala mono :) ja sam saznao od koga sam dobio tek posle 6 meseci..

a shto se tiche tebe konkretno koliko ja znam tu nema pravila.. niko sa sigurnoshcu ne moze da ti tvrdi da li si pokupio virus il ne. ako ti znachi recimo ja nisam preneo devojci virus a proshlo je bilo oko 1,5-2 meseca od kad sam dobio simptome mononukleoze..

u svakom sluchaju nemoj da se brinesh unapred. i ja sam bio sav u panici ali nije to nishta strashno ;)
Marlborro
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 02, 2006 5:14 pm

Post od Marlborro »

Pozdrav, zanima me jedna stvar...
Da li je moguce postojanje mononukleoze, a da to nije registrovano u nalazu krvi? Prvo sam osetio malaksalost, pa napipao limfne zlezde, za dva dana uradio laboratoriju i bila je okej... Sad posle dve nedelje imam blagu temperaturu, otezano gutanje, a gubitak apetita postoji od pocetka simptoma...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, karakterističnog leukograma i seroloških reakcija. Leukogram kod infektivne mononukleoze je dosta specifičan i veoma bitan za brzu dijagnozu. Promene u leukogramu počinju izmedju 4-9 dana bolesti, a maksimalno izražene imeđu 15-20 dana bolesti. Leukocitoza (do više desetina hiljada) je praćena limfomonocitozom i pojavom atipičnih elemenata ranije označavanih kao virociti. Dijagnostički značaj ima procenat atipičnih elemenata iznad 10%. Kao serološka metoda koristi se Paul-Bunnel-Davidsonova reakcija aglutinacije. Sve više su u upotrebi ELISA test i PCR metoda. Elisa testom detektuju se antitela na nukleokapsidni antigen u IgM i IgG klasi.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Marlborro
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 02, 2006 5:14 pm

Post od Marlborro »

tamaraft napisao:Promene u leukogramu počinju izmedju 4-9 dana bolesti, a maksimalno izražene imeđu 15-20 dana bolesti.
Jel prichash o bolesti kao pojavljivanju prvih simptoma ili od ulaska virusa u organizam?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Od kontakta sa mikroorganizmom tj od ulaska u organizam!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori