Mononukleoza (EBV)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nakon ozdravljenja virus se sekretom u grlu izlucuje jos oko 18 meseci, pa je to i period u kome ste jos uvek zarazni. Naravno kako vreme odmice (od ozdravljenja) broj virusnih cestica koje se uzlucuju sekretom opada, pa se i sansa da nekoga zarazite smanjuje da bi prakticno prestala da postoji kada prodje tih 18 meseci.
-
- Novi član
Test se izvodi uzimanjem oko 5 ml venske krvi (standarno uzimanje krvi iz vene) iz koje se izdvaja serum i u njemu se imunoloskom tehnikom traze nespecificna antitela na EBV. Nije potrebna nikakva posebna priprema za test a rezultati bi mogli da se ocekuju nakon tri dana (ako je drzavna ustanova onda to bude 5-7 dana). Nije potpuno precizan ali u 3 nedelji bolesti kod vise od dve trecine bolesnika daje pozitivne rezultate, tj. potvrdjuje dijagnozu.
Carpe diem, quam minimum credula postero!
-
- Novi član
Test se izvodi uzimanjem oko 5 ml venske krvi (standarno uzimanje krvi iz vene) iz koje se izdvaja serum i u njemu se imunoloskom tehnikom traze nespecificna antitela na EBV. Nije potrebna nikakva posebna priprema za test a rezultati bi mogli da se ocekuju nakon tri dana (ako je drzavna ustanova onda to bude 5-7 dana). Nije potpuno precizan ali u 3 nedelji bolesti kod vise od dve trecine bolesnika daje pozitivne rezultate, tj. potvrdjuje dijagnozu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 08, 2007 8:39 pm
mononukleoza
Zdravo, kao mala sam imala sam mononukleozu. Po licu sam imala crvene pege i naduvene zlezde na vratu i bila sam malaksala. To sam sve prelezala. Da li ima nekakve veze alergi sa tim. Mislim da sam alergicna na gazirane projzvode. Da li treba da jedem odedjenu hranu zbog zeludca i zbog mononukleoze koje sam imala? Unapred hvala. 

Pozdrav i hvala
-
- Novi član
Pojava alergija povezanih sa infektivnom mononukleozom nije opisana, tako da vasa alergija na gazirana pica verovatno nema nikakve veze sa tim. Kad smo kod alergije, kako se manifestuje ta alergija? I jeste li sigurni da je na gazirana pica? Mozda bi trebali da konsultujete alergologa u vezi toga.
Ne postoji nikakav specifican rezim ishrane kod osoba koje su bolovale od mononukleoze. E sad ako vam vama smetaju gazirani napitci onda, ih u svakom slucaju, treba izbegavati.
Ne postoji nikakav specifican rezim ishrane kod osoba koje su bolovale od mononukleoze. E sad ako vam vama smetaju gazirani napitci onda, ih u svakom slucaju, treba izbegavati.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 08, 2007 8:39 pm
mononukleoza
Manifestu je svrabo i crvenilo na tom mestu. Siguran sam nekih 30 procenat jer sam primetila kad god popije vise kaziranog pica vise mi je toplije i izalazi mi crvenilo po kozi i boli me stomak. prvu alergiju sam dobila pre par godina pila sam koka kolu lajt. i morala sam da primam inekcje jer mi je mnogo brzo buknulo
Pozdrav i hvala
jos nesto
gledala sam ne netu i videla da je mononukleoza ustvari iz porodice herpesa. Kakve veze ima herpes sa mononukleozom i da li neko ko je imao herpes-na kozi, moze da ima mononukleozu, nekako mi je logicno da jedno iskljucuje drugo.
Einen antwort bitte!
Einen antwort bitte!
-
- Novi član
Virus koji izaziva mononukleozu se zove Epstein-Barrov virus ili Humani herpesvirus-4. On pripada istoj familiji kao i virus koji izaziva herpes zoster (herpes na kozi) ali ove dve bolesti nemaju nista zajednicko. Tako da MOZETE oboleti i od jedne i od druge bolesti nezavisno.