kreatin

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

ma da samo udri po kreatinu pa posle na nefrologiju!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nebitno
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 07, 2008 2:47 am

Post od nebitno »

ok a shta ako nije neki napaljeni klinac koji to radi da bi muvao ribe ?? moze objashnjenje u tom sluchaju mozda .. ??

zashto potencirate upotrebu kreatina kod osoba koje vec pate od raznih bolesti ?? njihovi organi vec ne funkcionishu odgovarajuce naravno da svako opterecenje koje im dolazi sa strane ne pomaze ... npr te doze od 5 mg ?? hmmm .. shta bi se desilo onda sa covekom koji svakodnevno unosi 20+ g kreatina .. i tako godinama ...iz mog iskustva (u tom sportu a i mnogim drugima ) nishta .. redovno idem na preglede i sve je ok .. zamislite .. sluchajnost a ako kazem da znam minimum 100 ljudi sportista koji to isto rade i nikad nisam cuo ni prichu (mitove ne rachunam .. tipa oslepeo je od kreatina .. ili dobio cirozu od kreatina a pije 2 l rakije dnevno ) prichate o nekim zlim nuspojavama koliko ima sluchajeva da je dijagnostikovano neshto i da je uzrok stanja kreatin ???

pitanje za doktore zashto zdrava osoba ne bi smela da pije kreatin .. i da li mogu da mi kazu koliko su sluchajeva videli da je neko kreatinom (ZDRAVA OSOBA - ne neko sa pola bubrega ) ugrozio zdravlje ... hvala
virtual
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 24, 2007 11:16 pm

ne razumem...

Post od virtual »

Nije mi jasno koriscenje bilo kakvih preparata od strane ljudi koji se AMATERSKI bave bilo kakvim sportom pa i teretanom...podrzavam da to piju ljudi koji od toga zaradjuju za zivot(sportisti,bilderi...),pa kako svaka profesija "jede" coveka moralo je to kad tad da se desi i profi sportistima...mozda mogu da shvatim da ljudi u danasnje vreme zele sto bolje da izgledaju po svaku cenu,ali zar idealne proporcije muskog tela nisu jos uspostavili stari Grci???sumnjam da su u to vreme koristili bilo kakve dodatke ishrani...sto se tice teretane i povecavanja misicne mase ja sam ziv primer da se zavidni rezultati mogu postici i bez koriscenja BILO kakvih preparata,dodataka i koje cega(govoreci jezikom "teretane" to je nekih 125kg benc i recimo 95kg ramena,na moju tezinu od nekih 90kg)...a jedina "tajna" je konstatnto vezbanje i pravilno baziran trening,naravno visegodisnji!!!...i za kraj zelim da iznesem jednu konstataciju...kao sto je i coveku(mozgu) potrebno u proseku oko 4godine(mislim na fakultete, i uz redovne studije) da se izdvoji iz proseka i podigne svoje znanje na nivo akademika ,tako je i njegovom telu potrebno isto toliko da se iz nivoa prosecne gradje uzdigne na nivo atletske gradje....toliko pozdrav
Uros_1982
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 07, 2008 9:10 am

Post od Uros_1982 »

Kakvih sam se gluposti naslusao ovde i to od ljudi koji nikad u teretanu nisu usli.Kao prvo molim ljude koji su neobavesteni da ne slusaju price kvazi lekara,koji u svom zivotu nisu procitali knjigu o dodacima ishrani sportista i nemaju ama bas nikakvo iskustvo o sportskoj ishrani i treningu.Znaci nemoj te plasiti ljude kojekakvim pricama.Ovo je najgore sto mozete raditi,ja sam najbolji primer petogodisnjeg uzimanja proteina,kreatina,glutamina,BCAA i svih ostalih aminokiselina,antioksidanta..Znaci molio bih ljude da shvati i da razdvoje stereoide od dodataka ishrani.Stereoide nikako ne mogu odobrim i to je zaista samo licni izbor ljudi koji zele da rizikuju zdravlje.Roditelji ne slusajte ove price i pokusajte otici kod nekog doktora i nutricioniste i zaista se raspitati o svemu zajedno sa sinom ili cak i cerkom koja zeli vezbati i zdravo ziveti,a to podrazumeva pravilnu ishranu,ali i uzimanje dodataka ishrani.Da li vi mozda zelite da Vam sin ima 120 kila sala.da pusi i pije,da za dorucak jede slaninu i kobasicu,da jede pice i pije coca cole,za veceru gurmanske pljesavice,big mec i pomfrit,da po ceo dan sedi u fotelji i nista ne radi..Da li bi onda bili srecni i zadovoljni i da li biste onda govorili o vasem sinu kao zdravoj osobi,mislite o tome..
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

nebitno napisao:ok a shta ako nije neki napaljeni klinac koji to radi da bi muvao ribe ?? moze objashnjenje u tom sluchaju mozda .. ??
Populacija "napaljeni klinac"najcesce i zavrsava na dijalizi ili reanimaciji jer ne misli o potencijalnim posledicama nego ce uzeti i sto grama kreatina i uci u ABI.A koji su to ostali??Profesionalni sportisti ciji su trening ,ishrana i suplemenatacija strucno koordinisani??
nebitno
Novi član
Novi član

Post od nebitno »

severus napisao:
nebitno napisao:ok a shta ako nije neki napaljeni klinac koji to radi da bi muvao ribe ?? moze objashnjenje u tom sluchaju mozda .. ??
Populacija "napaljeni klinac"najcesce i zavrsava na dijalizi ili reanimaciji jer ne misli o potencijalnim posledicama nego ce uzeti i sto grama kreatina i uci u ABI.A koji su to ostali??Profesionalni sportisti ciji su trening ,ishrana i suplemenatacija strucno koordinisani??
zashto bi neko uzeo 100g dnevno (znam da ne mislsh bukvalno ) pa na svakoj kutiji pishe doziranje a i bilo koga da pitash u teretani a sada vec i bilo kog sportisstu zna manje vishe doziranje suplementacije .. ja nisam cuo za sluchaj da je neko popio pola kantice kreatina (a iskreno shto se mene tiche taj koji to uradi i zasluzuje dializu )

ekvivalent tome je da kazesh da je vitamin D shtetan jer postoji shansa da neko popije 1000x vecu dozu ... to vec idemo u krajnost ..

recimo neko ko ima 2+ treninga dnevno (nije samo teretana )... mislish da mi onda ne treba kreatin ... tj obnova ATP-a ? i da bavim se amaterski sportom .. volim sport i to me chini srecnim .... izled je negde na 5. mestu tek .. znachi to je onda vec stvar lichnog izbora .. vi prichate shto bi .. a ja pitam SHTO NE BI ? hvala unapred
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

nebitno napisao: zashto bi neko uzeo 100g dnevno (znam da ne mislsh bukvalno ) pa na svakoj kutiji pishe doziranje a i bilo koga da pitash u teretani a sada vec i bilo kog sportisstu zna manje vishe doziranje suplementacije .. ja nisam cuo za sluchaj da je neko popio pola kantice kreatina (a iskreno shto se mene tiche taj koji to uradi i zasluzuje dializu )
Zato sto je napaljen a uz to i glup i nezreo recimo,stvar je u uzrastu.
nebitno napisao: ekvivalent tome je da kazesh da je vitamin D shtetan jer postoji shansa da neko popije 1000x vecu dozu ... to vec idemo u krajnost ..
Analogija sa liposolubilnim vitaminom je problematicna od overdoza vitaminom D se dobijaju ektopicne kalcifikacije i kamenje u bubregu,ispravna analogija bi sa kreatinom bi bila kao kad bi neko primio 2 litra hipertone glukoze.
nebitno napisao: recimo neko ko ima 2+ treninga dnevno (nije samo teretana )... mislish da mi onda ne treba kreatin ... tj obnova ATP-a ? i da bavim se amaterski sportom .. volim sport i to me chini srecnim .... izled je negde na 5. mestu tek .. znachi to je onda vec stvar lichnog izbora .. vi prichate shto bi .. a ja pitam SHTO NE BI ? hvala unapred
Ja ti izlozih metabolizam kreatina i dinamiku fizioloskih procesa a ti vidi osima toga koristi se u profi sportu za bolji performans.
Fudbaler_89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 06, 2008 6:49 pm

Post od Fudbaler_89 »

Dnevna doza kreatina zavisi od tezine korisnika..Iako se neko 'predozira' nista mu se nece desiti jer ce sve to izmokriti u vidu kreatinina...
Sta sve ovde nisam procitao, ne verujem...
Ja korisitm kreatin vec dosta dugo i uz pravilnu ishranu i unos od preko 4l vode dnevno nisam imao problema..
Korisnikov avatar
Uros90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 22, 2008 12:28 pm

Post od Uros90 »

Fudbaler_89 napisao: Ja korisitm kreatin vec dosta dugo i uz pravilnu ishranu i unos od preko 4l vode dnevno nisam imao problema..
To je sve individualno, nekog strefi nekog ne..
nebitno
Novi član
Novi član

Post od nebitno »

pa izgleda da niko nije imao problem .... njihove priche se svode na teoriju .. i tu se to zavrshava .. praksa je rekla neshto 2. ....

ja nisam poredi odelovanje vit. D i kreatina nego sam poredio shanse da se neko overdoseuje kapsulama VitD i kreatinom ... i jedno i drugo je moguce u teoriji ali se deshava 1 : 10000000000000 ... koliko god ljudska glupost bila neogranichena ipak su maleeee shanse da neko NE ZNA KOLIKO TREBA DA UNESE KREATINA i josh manje su shanse da unese 100 x vishe nego shto pishe na svakom pakovanju ...

i ako je neko napaljen i glup ne guta sve shto nadje na ulici u neogranichenim dozama ... onda mu vreba ista opasnost od toga da ne proguta 10 pakovanja aspirina pa da mu napravi zurku u zeludcu ..
Poslednja izmena od nebitno u Pon Apr 07, 2008 11:45 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
nebitno
Novi član
Novi član

Post od nebitno »

Uros90 napisao:
Fudbaler_89 napisao: Ja korisitm kreatin vec dosta dugo i uz pravilnu ishranu i unos od preko 4l vode dnevno nisam imao problema..
To je sve individualno, nekog strefi nekog ne..
koga je strefilo ???
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

a mi koji ne unosimo dodatno kreatinin, shta je sa nama?

jel smo zbog toga slabiji, manje jaki, brze se zamaramo, ne mozemo da postignemo iste rezultate kao ljudi koji to uzimaju?

naravno da ne!

stvar je u ishrani i ne kljukanjem dodatnim sranjima ali opet, svako ima pravo na izbor....chinjenica je da je stvar u uzrastu i potrebama....

ipak ne mozemo svi biti pametni! :lol:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
nebitno
Novi član
Novi član

Post od nebitno »

pod 1 kreatinin je samo da kazem ,,otpad'' u celoj prichi tj neiskorishteni kreatin postaje kreatinin koji se izbacuje preko bubrega .. sasvim normalan proces kod zdrave osobe ... problem nastaje kada bubreg nije zdrav .. i svi navedeni primeri gde je kreatin ,,bad guy'' su sluchajevi kada osoba vec pati od neke bolesti (bubrega najcheshce ) .. a mi prichamo o zdravim sportistima .. da li neko vidi zashto ti primeri nisu reprezentativni

a za snagu .. pa jeste ... mozesh da probash slobodno pa onda da prichash ... i to dramatichno postanesh jachi (dodushe subjektivno je to ) ochigledan porast snage u svega nedelju ... dve i vishe ...

da mogu da se postignu svi ti rezultati ne bi profesionalni sportisti to uzimali ... ne bi cavic osvojio to shto je osvojio ne bi ana bila takva kakva je i josh 100 primera ..

ISHRANA JE 60% trening 30% i suplementacija 10% ... NIKO NIJE REKAO DA JE TO MAGICHNI NAPITAK (kao obeliks shto je pio ) to samo govori o Vashoj upucenosti u tematiku ovo bez jake ishrane teshko moze da ima efekta .... i sada smo sa medicine i na neku sportsku logiku i nashe razloge uzimanja toga ... eo da vam pojasnim .. ocu da sam jachi brzi spremniji i zdraviji .. hvala
stafen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 7:56 pm

Post od stafen »

Uros_1982 napisao:Kakvih sam se gluposti naslusao ovde i to od ljudi koji nikad u teretanu nisu usli.Kao prvo molim ljude koji su neobavesteni da ne slusaju price kvazi lekara,koji u svom zivotu nisu procitali knjigu o dodacima ishrani sportista i nemaju ama bas nikakvo iskustvo o sportskoj ishrani i treningu.Znaci nemoj te plasiti ljude kojekakvim pricama.Ovo je najgore sto mozete raditi,ja sam najbolji primer petogodisnjeg uzimanja proteina,kreatina,glutamina,BCAA i svih ostalih aminokiselina,antioksidanta..Znaci molio bih ljude da shvati i da razdvoje stereoide od dodataka ishrani.Stereoide nikako ne mogu odobrim i to je zaista samo licni izbor ljudi koji zele da rizikuju zdravlje.Roditelji ne slusajte ove price i pokusajte otici kod nekog doktora i nutricioniste i zaista se raspitati o svemu zajedno sa sinom ili cak i cerkom koja zeli vezbati i zdravo ziveti,a to podrazumeva pravilnu ishranu,ali i uzimanje dodataka ishrani.Da li vi mozda zelite da Vam sin ima 120 kila sala.da pusi i pije,da za dorucak jede slaninu i kobasicu,da jede pice i pije coca cole,za veceru gurmanske pljesavice,big mec i pomfrit,da po ceo dan sedi u fotelji i nista ne radi..Da li bi onda bili srecni i zadovoljni i da li biste onda govorili o vasem sinu kao zdravoj osobi,mislite o tome..

POTPISUJEM!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

znachi zapravo svi vi pravite od sebe neshto shto niste?
Hm...
Odgovori